Σήμερα: 25/09/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_Ιδιωτικού_Ναυτικού_Δικαίου_ΚΙΝΔ.jpg

Δελτίο Τύπου - Καταγγελία

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής στη Ναυτιλία και ειδικότερα του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του.

Πρόσφατα η επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο ΥΕΝ Γ. Πλακιωτάκης έδωσε στους φορείς (ΠΝΟ - Σωματεία) το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί για την αλλαγή του ΚΙΝΔ.

Η ΠΕΝΕΝ είχε αντιδράσει άμεσα μετά την γνωστοποίηση της συγκρότησης της επιτροπής, σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές που θα δρομολογηθούν (δείτε εδώ).

Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ για άλλη μία φορά είχε αγνοήσει τις θέσεις μας και ακολούθησε τον δρόμο της σιωπής προκειμένου να μην διαταράξουν τις αγαστές σχέσεις τους με την κυβέρνηση, τον Γ. Πλακιωτάκη και βεβαίως με την ΕΕΕ!

Αυτή η γραμμή για άλλη μία φορά διαπιστώνεται πόσο επιζήμια και επικίνδυνη είναι για τα Ναυτεργατικά δικαιώματα!

Επί της ουσίας στο προτεινόμενο σχέδιο επέρχονται ριζικές ανατροπές στα θεμελιωμένα θεσμικά Ναυτεργατικά δικαιώματα, αφού επιχειρείται ξεδιάντροπα αυτά που καθορίζονται ως μίνιμουμ στη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) να αντικαταστήσουν (και στην πράξη να καταργήσουν) αυτά που έχουμε έως σήμερα σε ισχύ στην εθνική μας νομοθεσία και τα οποία συντριπτικά υπερτερούν της MLC!!!

Πρόκειται για αλλαγές που εντάσσονται στο πνεύμα και στο γράμμα της στρατηγικής του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την προσαρμογή των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων στην χώρα μας επί της βάσης των "διεθνών κρατούντων", έτσι ώστε η ελληνική Ναυτική νομοθεσία να κατρακυλήσει, μαζί και τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, στα ισχύοντα της νομοθεσίας των σημαιών ευκαιρίας!!

Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία που έγινε με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ το καλοκαίρι του 2020 (νόμος 4714/2020)!!!

Οι προτεινόμενες σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στον ΚΙΝΔ δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από τα θεσμικά κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα!

Ενδεικτική αυτών των δυσμενών αλλαγών είναι η αναφορά στο προτεινόμενο σχέδιο του άρθρου 162 το οποίο αναφέρει: "Η σύμβαση Ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού ρυθμίζονται από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής εργασίας του 2006"!

Η Σύμβαση αυτή ψηφίστηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον νόμο 4078/2012.

Η ΠΕΝΕΝ μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών τονίζει την ανάγκη οργάνωσης - αντίστασης και αποφασιστικού - ανυποχώρητου αγώνα με όλες τις μορφές πάλης, ο οποίος είναι ο μοναδικός δρόμος να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Για την ΠΕΝΕΝ είναι σαφές ότι χρειάζεται άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο με οργάνωση - προετοιμασία - ενημέρωση, ώστε να βγουν δυναμικά μπροστά και στον αγώνα οι Ναυτεργάτες, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη την σύγκρουση τους με το σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής!

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να ξεδιπλωθούν άμεσα δράσεις, κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με κορύφωση και κλιμάκωση την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας μέσα στον μήνα Οκτώβρη!!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

kouroublis.png

Με μια μακροσκελή επιστολή που μας έστειλε ο πρώην Υπουργός Ε.Ν κ. Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρεί να μας απαντήσει σε αναφορά στο άρθρο μας (Ακτοπλοΐα-SEAJETS, Στην κορυφή της εφοπλιστικής παραβατικότητας) που αναφέρεται σε αυτόν, ότι μέσα από νομικά τερτίπια απάλλαξε τον πλοιοκτήτη της SEAJETSαπό πρόστιμα που αφορούσαν παραβάσεις εργασιακών δικαιωμάτων που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στα πλοία της ανωτέρω εταιρίας!

Η απάντηση μας θα δοθεί μέσα στις επόμενες μέρες και εκεί θα δούμε ποιος συκοφαντεί και χυδαιολογεί σε βάρος τίνος…

Ετικέτες

BoE.jpg

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση,  μπαίνοντας έτσι στον χορό της νομισματικής σύσφιγξης μαζί με τις σχεδόν 90 άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, αποκλείοντας μια σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Τα γεράκια της Fed

Είχε προηγηθεί αυτήν την εβδομάδα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει σε  νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Πλέον το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μάλιστα η FED έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια στο 4,6%.

Με τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμόςοι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ –κι όχι μόνο- θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος.

Στον χορό των αυξήσεων οι κεντρικές τράπεζες

Σήμερα επίσης, κεντρική τράπεζα Ελβετίας (SNB),  αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% οδηγώντας το κόστος δανεισμού πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια,

Η αύξηση ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτεί την πιο επιθετική ενέργεια σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εδώ και δύο δεκαετίες, εκπλήσσοντας, ωστόσο, μια μερίδα της αγοράς που περίμενε πιο γενναία αύξηση της τάξης της μιας μονάδας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας Ελβετίας ήταν να ρίξουν την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε έως και 1,8% έναντι του ευρώ στα 96,79 εκατοστά.

Και η Νορβηγία

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας στέλνοντας μήνυμα ότι η πολιτική σύσφιξης που ακολουθεί μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. Κι αυτό διότι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νορβηγική οικονομία ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 2,25% προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και η Norges Bank ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα προβεί σε νέα αύξηση τον Νοέμβριο.

«Η νομισματική πολιτική αρχίζει να συσφίγγει τη νορβηγική οικονομία», ανέφεραν σε δήλωσή τους αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ida Wolden Bache. «Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων».

πηγη: ot.gr

Ετικέτες

boric-750x512.jpg

Παναγιώτης Ξοπλίδης’

Απογοητεύει συνολικά η «αριστερή παλίρροια» στη Λατινική Αμερική

Η συντριπτική απόρριψη του προτεινόμενου συντάγματος σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ εκείνο που εφαρμόστηκε την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ, ενώ οι καταπιασμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών Μαπούτσε, προσπαθούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν πώς χάθηκε η ευκαιρία που γέννησε η μεγαλειώδης εξέγερση του 2019 και να καταλάβουν εάν το ρήγμα που προκλήθηκε τότε έχει κλείσει.

Η απόρριψη της πρότασης της Συντακτικής Συνέλευσης για αλλαγή του πινοτσετικού συντάγματος στη Χιλή ολοκλήρωσε μια προδιαγεγραμμένη πορεία κατευνασμού και ενσωμάτωσης της λαϊκής εξέγερσης του 2019. Με τη μεγαλύτερη ιστορικά συμμετοχή (85,81%), λόγω της υποχρεωτικότητας που δεν ισχύει στις υπόλοιπες εκλογές, η απόρριψη του νέου συντάγματος επικράτησε με ευρεία διαφορά (61,86% έναντι 38,14%). Σημειώνεται πως ο νυν πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς είχε κάνει συμφωνία με τον προκάτοχό του Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες διαδηλώσεις, για την εκκίνηση μιας παρατεταμένης διαδικασίας διαδοχικών εκλογών. Με ενδιάμεσους σταθμούς τη «Συμφωνία για την Ειρήνη και το Νέο Σύνταγμα», την εκλογή των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης (με σαρωτική νίκη των «εκπροσώπων των κινημάτων», αλλά με ποσοστό συμμετοχής μόλις 41,51%) και με τη νίκη του Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές, φαίνονταν ότι είχε ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για να μπει τέλος στο σύνταγμα της εποχής Πινοτσέτ. Αυτό που δεν τόλμησε να αλλάξει καμιά από τις «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις των προηγούμενων 30 χρόνων, που είχαν τη συμμετοχή και στήριξη του ιστορικού ΚΚ Χιλής.

 

Ο Μπόριτς προβλήθηκε ως η υπέρβαση των «παρωχημένων» πολιτικών σχηματισμών, ήταν ο «υποψήφιος των κινημάτων» που επικράτησε στο εσωτερικό του «πόλου της αξιοπρέπειας» έναντι του υποψηφίου του ΚΚ ως το «παιδί-θαύμα» της Προοδευτικής Διεθνούς. Την ίδια στιγμή, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε υπογράψει συμφωνία που προέβλεπε την αμνηστία των πολιτικών υπευθύνων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης ενώ ως πρόεδρος πλέον, εξακολουθεί να κρατά στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους, συλληφθέντες στις μέρες της εξέγερσης και μέλη της φυλής των Μαπούτσε που αντιστέκονται στην απαλλοτρίωση της γης τους από τις εταιρίες εξορύξεων. Έτσι, η Συντακτική Συνέλευση στα χέρια μιας αστικής κυβέρνησης που δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο κάποιο από τα λαϊκά αιτήματα της εξέγερσης (ακύρωση της ιδιωτικής ασφάλισης, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κρατικό πανεπιστήμιο κ.α.) αποδεικνύεται ο Δούρειος Ίππος για να διατηρήσουν ακλόνητες την κυριαρχία τους το χιλιανό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές εταιρίες και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι απολογητές της ήττας ψελλίζουν δικαιολογίες αναφορικά με την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, μιλούν για αλαζονεία κάποιων μελών της Συντακτικής Συνέλευσης (προερχόμενων από τα κοινωνικά κινήματα), για την πολυγλωσσία των πολιτικών που στήριζαν την έγκριση. Ο ίδιος ο Μπόριτς προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με τοποθέτηση υπουργών προερχόμενων από την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία, λέγοντας ότι «έλαβε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας» και θα προχωρήσει σε νέο σχέδιο συντάγματος που θα «ενώσει όλους τους Χιλιανούς». Για να δώσει το σύνθημα, προχώρησε τις επόμενες μέρες στην άγρια καταστολή διαδηλώσεων φοιτητών και μαθητών αλλά ακόμα και στην εισβολή της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης στην επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη, μέσα στο νεκροταφείο του Σαντιάγκο όπου είναι θαμμένα πολλά θύματα της χούντας.
Η διατήρηση του πινοτσετικού συντάγματος με τη «σφραγίδα» της λαϊκής βούλησης δεν είναι απλά μια ήττα της λεγόμενης «ροζ παλίρροιας» της Λατινικής Αμερικής — άλλωστε, ο Μπόριτς είχε φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις από άλλους ηγέτες της, εντασσόμενος πλήρως στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των ΗΠΑ. Παρά τη νίκη του Πέτρο στην Κολομβία και την αναμενόμενη επικράτηση του Λούλα στη Βραζιλία, η «παλίρροια» έχει χάσει τη δυναμική της. Στο Μεξικό, ο Ομπραδόρ κράτησε τη χώρα στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, όπου τα μονοπώλια των ΗΠΑ πραγματώνουν τα υπερκέρδη τους, ενώ παίζει αποτελεσματικά τον ρόλο του χωροφύλακα απέναντι στους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής. Στο Περού, ο Πέδρο Καστίγιο διόρισε εκπροσώπους του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις θέσεις του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομίας. Η περονιστική κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες στην Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ με την υποστήριξη ολόκληρης της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Ο Λούλα έκανε περιοδεία στις ευρωπαϊκές καπιταλιστικές μητροπόλεις, όπου έγινε δεκτός ως ο επόμενος πρόεδρος, ενώ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του έναν δεξιό πολιτικό ο οποίος είχε διευκολύνει το πραξικόπημα που ανέτρεψε την προηγούμενη πρόεδρο –και διαδοχό του– Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο Μπόριτς εξέφρασε το ρεύμα του «προοδευτισμού» και στάθηκε εξαρχής εχθρικά απέναντι στα αιτήματα για ριζική κοινωνική και πολιτική αλλαγή

Όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Χιλή δεν είναι μόνο ήττα του «αριστερού κυβερνητισμού» και της ταξικής συμφιλίωσης των «λαϊκών μετώπων». Ο Μπόριτς ήταν εκφραστής ενός νέου ρεύματος, του λεγόμενου «προοδευτισμού» και η διαδικασία της συντακτικής συνέλευσης προβλήθηκε ακόμα και από φωνές του αυτόνομου χώρου ως υπέρβαση του κοινοβουλευτισμού μέσα από την «άμεση δημοκρατία των κινημάτων». Το προτεινόμενο σύνταγμα προέβλεπε την ανακήρυξη της Χιλής ως «πολυφυλετικής χώρας», ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός στρατός έκανε επιχειρήσεις κατά των Μαπούτσε. Περιείχε διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνες με τις θέσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και των οικοσοσιαλιστών ακτιβιστών, οι οποίοι όμως έχουν ξαφνικά σιωπήσει σε συνθήκες επαναφοράς του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Το οικολογικό κίνημα στη Χιλή –και όχι μόνο– αντί να αντιταχθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έχει πλήρως αναδιπλωθεί στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Το απορριφθέν σύνταγμα είχε επίσης προοδευτικές διατάξεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ωστόσο η κατοχύρωση αυτών φάνηκε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά στο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων σε μια εποχή που ο καπιταλισμός εντείνει την υπερεκμετάλλευσή τους, χρησιμοποιώντας τον ακραίο σκοταδισμό.

Η ήττα αυτής της διαδικασίας είναι στρατηγική και αποτυπώνει το αδιέξοδο της «Αριστεράς» και των επιμέρους κινημάτων που έχουν πλήρως αποκοπεί από την ταξική πάλη και το κοινωνικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντί να ανοίγει μια απαραίτητη συζήτηση, κρύβεται κάτω από το χαλάκι, καθώς γίνεται φανερό ότι η απουσία ενός προτάγματος κοινωνικής απελευθέρωσης οδηγεί ακόμα και μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις στην ενσωμάτωση.

ΠΗΓΗ: prin.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή