Σήμερα: 25/01/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

ellada-simaies-oikonomia-krisi.jpg

Η Ελλάδα παραμένει μακράν η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Το ελληνικό χρέος στο τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο 200,7% του ΑΕΠ έναντι 207,3% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο και 200% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Στο σύνολο της Ευρωζώνης το χρέος μειώθηκε στο 97,7% του ΑΕΠ από 98,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με το 96,6% του τρίτου τριμήνου του 2020. Στη λίστα με τις πλέον χρεωμένες χώρες, την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία με χρέος στο 155,3% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία με 130,5%, η Ισπανία με 121,8% και η Γαλλία με 116%.

Το 100% του ΑΕΠ ξεπερνά επίσης το χρέος του Βελγίου και της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ελληνικό χρέος, η μείωση που καταγράφεται συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο οφείλεται αποκλειστικά στον λόγο χρέους/ΑΕΠ, δηλαδή στη μεγάλη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Σε απόλυτους αριθμούς το ελληνικό χρέος παρέμεινε σε ανοδική πορεία: Αυξήθηκε στα 357,3 δισ. ευρώ έναντι 354 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, ήταν δηλαδή κατά 3,3 δισ. ευρώ υψηλότερο.

Αντίστοιχα, αύξηση κατά 19,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε και συγκριτικά με τα 337,7 δισ. του τρίτου τριμήνου του 2020. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, πάντως, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, της τάξης του 6,6%, σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ ακολούθησαν η Πορτογαλία με μείωση κατά 4,9% και η Κροατία με 3,7%.

Η εικόνα είναι ανάλογη και σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, όπου επίσης η μείωση του χρέους στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

πηγη: naftemporiki.gr

Ετικέτες

ukraine.jpg

Πρόσθετα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη συγκεντρώνει στην περιοχή το ΝΑΤΟ

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς παράλληλα με τα σχετικά παζάρια αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προγραμματίζονται μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, εντείνονται απειλές και «προειδοποιήσεις».

Το ΝΑΤΟ θέτει σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις «για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων» και στέλνει πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και θα αναπτύξει 4 αεροσκάφη «F-16» στη Λιθουανία. Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει ετοιμότητα να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Η Ολλανδία στέλνει δύο αεροσκάφη «F-35» στη Βουλγαρία από τον Απρίλη για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «New York Times», εξετάζουν την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη.

Ολα αυτά λίγες μέρες αφότου η Ρωσία διευκρίνισε ότι ζητά απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και από Βουλγαρία και Ρουμανία. Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για φιλοξενία τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε «εκπαιδευτική βάση».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία διεξάγει μαζί με τη Λευκορωσία κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στο έδαφος της δεύτερης. Στη Βαλτική θα αναπτυχθούν 20 ρωσικά πολεμικά πλοία για συμμετοχή σε ασκήσεις, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό μάχης» και καταγγέλλουν ότι το Κίεβο προετοιμάζει «επίλυση» της σύγκρουσης «διά της βίας».

 
Πηγή: Associated Press

«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ένα σημαντικό επίπεδο δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, θεωρώντας ότι αυτή η κατάσταση «υποδηλώνει την προετοιμασία επιθετικών ενεργειών» και κάνοντας λόγο για «υστερία» και «ψέματα» από τη Δύση, σχετικά με επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαφοροποιήσεις εντός της ΕΕ και νέα χρηματοδότηση στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις και τα παρασκηνιακά παζάρια είναι σύνθετα, καθώς αναδεικνύονται αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος», σύμφωνα με τα συμπεράσματα του σημερινού  Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, το οποίο παρακολούθησε με τηλεδιάσκεψη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ενημερώνοντας για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, και τη γραπτή απάντηση των ΗΠΑ στις ρωσικές αξιώσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ωστόσο υπάρχει σαφής διαφοροποίηση για το είδος και το εύρος των κυρώσεων, ενώ συγκεκριμένες κυρώσεις δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Η Γερμανία εκφράζει διαφοροποιημένη στάση, με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς να θεωρεί ότι «θα ήταν καλό να αποφευχθεί» επιβολή κυρώσεων και να τάσσεται υπέρ «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση. Ο καγκελάριος απέρριψε το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας, διευκρίνισε όμως ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη», επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Γαλλία, που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, τάσσεται υπέρ του απευθείας διαλόγου ΕΕ - Ρωσίας για την «αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλ. Μπον, επαναφέροντας την πρόταση του Προέδρου Μακρόν. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι οι πολιτικοί σύμβουλοι του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι όλα βρίσκονται στο τραπέζι, όταν όμως ρωτήθηκε για ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2» επεσήμανε ότι η Αυστρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της και ότι η επιβολή κυρώσεων σε κάτι που ακόμα δεν λειτουργεί δεν αποτελεί «αξιόπιστη απειλή».

«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», η Ουγγαρία υποστηρίζει όλες τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η αντιπαράθεση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της, Π. Σιγιάρτο.

Προληπτικές - αποτρεπτικές κυρώσεις στη Ρωσία απέρριψε στο μεταξύ ο Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι αν επιβληθούν τώρα κυρώσεις η Δύση θα χάσει τη δυνατότητα να αποτρέψει πιθανή επιθετική ενέργεια στην Ουκρανία. Σε περίπτωση όμως που «έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία», θα πυροδοτηθεί σημαντική απάντηση, συμπλήρωσε.

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής «βοήθειας» της ΕΕ προς την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα τη βοηθήσει «να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω της σύγκρουσης».

Η ΕΕ θα προχωρήσει στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού». Επιπλέον, η ΕΕ θα διπλασιάσει σχεδόν τη διμερή της «βοήθεια» προς την Ουκρανία σε επιχορηγήσεις φέτος, διαθέτοντας άλλα 120 εκατ. ευρώ, για την «κρατική ανθεκτικότητα».

Από το 2014 η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ διαφοροποιήθηκε από τη σύσταση των ΗΠΑ προς τις οικογένειες διπλωματών τους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», κίνηση την οποία και το Κίεβο χαρακτήρισε «πρόωρη» και «υπερβολική». Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει λόγο να «δραματοποιούνται» οι εντάσεις. Μερικά μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και οι οικογένειές τους απομακρύνονται ήδη από το Κίεβο.

Επιπλέον, η Γαλλία συνέστησε να αποφεύγονται μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία για αποφυγή ταξιδιών στη Ρωσία.

 
Πηγή: Associated Press

Εξάλλου η Ρωσία χαρακτήρισε «ψευδή είδηση» δημοσίευμα του «Bloomberg» ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», που ξεκινούν τον Φλεβάρη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον προειδοποίησε τον Πούτιν ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «καταστροφικό βήμα», «θα είναι μια επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση» και μπορεί να καταλήξει σε μια «νέα Τσετσενία».

Σε ερώτηση αν επίκειται εισβολή, ο ίδιος απάντησε πως «οι πληροφορίες είναι αρκετά δυσοίωνες σε αυτήν τη φάση. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι αναπόφευκτη, μπορεί ακόμη να επικρατήσει η λογική». Πάντως ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν έχει «απολύτως κανένα σχέδιο για αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Η Βρετανία έχει ήδη στείλει ορισμένες δυνάμεις πεζικού στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην «εκπαίδευση».

Ο δε γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και πως ελπίζει η διπλωματία να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, και της Βρετανίας, Μπ. Γουάλας, αναμένεται να συναντηθούν στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με ΜΜΕ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας σχεδιάζεται να επισκεφθεί τον Φλεβάρη τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Σ. Λαβρόφ.

πηγη: 902.gr

Ετικέτες

alkinoos_ship_.jpg

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Δ/Ρ-Ο/Γ ”ΑΛΚΙΝΟΟΣ” Ν.Π. 10789, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από τον λιμένα Ηγουμενίτσας προς τον λιμένα Κέρκυρας, ότι κατά την διαδικασία κατάπλου στον οικείο λιμένα, απώλεσε την αριστερή άγκυρα.

Το πλοίο κατέπλευσε με ασφάλεια στον λιμένα Κέρκυρας, όπου με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη, η άγκυρα περισυνελέγη από τον βυθό και πραγματοποιήθηκε επισκευή της κομμένης σύνδεσης, ενώ κατόπιν επιθεώρησης από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων, διαπιστώθηκε η ικανοποιητική λειτουργία της εν λόγω άγκυρας. Στον οικείο λιμένα ανέμεναν προς επιβίβαση με προορισμό την Ηγουμενίτσα 24 επιβάτες, 06 Ε.Ι.Χ. και 02 Φ/Γ, που προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του ”ΑΛΚΙΝΟΟΣ”, ενώ κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, επετράπη ο απόπλους του.

πηγη: e-nautilia.gr

Ετικέτες

athina-panoramiki.jpg

Δραματική αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών από το Μάρτιο του ‘19 έως το Νοέμβριο του ‘21 διαπιστώνει μελέτη του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». Όσον αφορά την κοκαΐνη, η χρήση της παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 σε υψηλό δεκαετίας, σημειώνει αύξηση γύρω στο 60% από το 2019 και αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού της Αττικής, όπως αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης. «Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, μας έδειξαν ότι από το Νοέμβριο του ‘20 μέχρι το Νοέμβριο του ‘21, παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών (κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια) της τάξης του 36%, σε σχέση με τον Μάρτιο του ‘20. Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν στο επόμενο διάστημα, το καλοκαίρι του ‘21 και εμφανίστηκε ξανά η ίδια περίπου χρήση το Νοέμβριο του ‘21. Δηλαδή από τη συνεχή ανάλυση των λυμάτων που κάνουμε από το Μάρτιο του 2020, φαίνεται ότι η χρήση των αγχολυτικών έχει μία περιοδικότητα. Αυξάνει από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια μειώνεται».

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η χρήση παρακεταμόλης
Η ίδια περιοδικότητα εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό και στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ωστόσο τα επίπεδα αυτών είναι αντίστοιχα της πρώτης καταγραφής (που σε σχέση με το ‘19 είχε σημειωθεί αύξηση για κάποιες δραστικές γύρω στο 60%) και κορυφώθηκαν πάλι τον Μάρτιο του ‘21, στο παρατεταμένο λοκ ντάουν που είχαμε από το Νοέμβριο του ‘20». Όσον αφορά τα αντιψυχωσικά, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το ‘14 και το ‘15, αλλά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο υπήρξε μία μικρή ύφεση στη χρήση τους, αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «το Μάρτιο του 21 παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με τον Μάρτιο του ‘19». Την πρώτη περίοδο της πανδημίας μέσα στο 2020 από τις αναλύσεις στα λύματα η ομάδα του καθηγητή Θωμαΐδη παρατήρησε μία μεγάλη αύξηση σε αντιβιοτικά και αντιικά. Μετά την πρώτη περίοδο, αυτά παρουσίασαν μία σχετική μείωση, διότι όπως εξηγεί ο ίδιος, άλλαξε το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούν οι γιατροί στα νοσοκομεία. Ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα η χρήση παρακεταμόλης. «Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον το εύρημα ότι και αυτή έχει την κορύφωση της τον Ιανουάριο με Μάρτιο του ‘21, το καλοκαίρι υπάρχει πτώση και μετά πάλι άνοδος».

πηγη: atexnos.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή