Σήμερα: 30/06/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

maskes.jpg

Την ώρα που το κύμα ακρίβειας σε Ενέργεια και είδη ευρείας κατανάλωσης «καλπάζει», τσακίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει τον συντελεστή ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά από το 6% στο 24%! Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οΦΠΑ επιστρέφει στο24% για μάσκες προστασίας, γάντια ιατρικής, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντηλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, σαπούνια και άλλα προϊόντα για την ατομική υγιεινή.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αφορά επίσης την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τσέπες του λαού, έρχονται σε περίοδο που τα κρούσματα του κορονοϊού σημειώνουν αύξηση καθημερινά, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και παράλληλα προωθεί μέσω του «νέου ΕΣΥ» κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, απολύσεις συμβασιούχων από νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

πηγη: 902.gr

Ετικέτες

b8ec479d980570cab86aa1ed1384ed61_S.jpg

Εικόνες στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να κείτονται στο πεζοδρόμιο στη Μελίγια, μερικοί με ματωμένα χέρια και σκισμένα ρούχα. Η Μελίγια και η Θέουτα, είναι οι δυο  μικροσκοπικοί βορειο - αφρικανικοί θύλακες της Ισπανίας στο Μαρόκο, τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική,. Οι δύο περιοχές «προστατεύονται» από φράχτες που είναι οχυρωμένοι με συρματοπλέγματα, βιντεοκάμερες και παρατηρητήρια. Παρόλα αυτά,  χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να διασχίσουν τα 12 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ Μελίγια και Μαρόκου, ή τα σύνορα 8 χιλιομέτρων της Θέουτα, σκαρφαλώνοντας στους φράχτες, κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα.

Το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής, οι δυνάμεις ασφαλείας «συγκρούστηκαν» στη μαροκινή πλευρά των συνόρων με ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν, δήλωσε ο Ομάρ Νατζί της μαροκινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AMDH). Περίπου 2.000 άνθρωποι πλησίασαν τη Μελίγια και περισσότεροι από 500 κατάφεραν να εισέλθουν σε μια περιοχή ελέγχου των συνόρων, αφού έκοψαν πρώτα έναν φράχτη με ψαλίδια, ανέφερε σε δήλωσή της η τοπική αντιπροσωπεία της ισπανικής κυβέρνησης.

 Ήταν η πρώτη μαζική εισβολή τέτοιου όγκου, από τότε που η Ισπανία και το Μαρόκο βελτίωσαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον περασμένο μήνα.

Τον Μάρτιο, η Ισπανία τερμάτισε μια διπλωματική κρίση ενός έτους, αφού υποστήριξε το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα και επέστρεψε στη στάση ουδετερότητάς της εδώ και δεκαετίες.

Το Ραμπάτ ζητά η Δυτική Σαχάρα να έχει ένα αυτόνομο καθεστώς υπό τη μαροκινή κυριαρχία, αλλά το εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο που δρα στη Δυτική Σαχάρα ζητά δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπως ορίστηκε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1991.

Σε αυτή την πορεία, σύμφωνα με  Μαροκινούς αξιωματούχους, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τραύματα που υπέστησαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν, ενώ νωρίτερα είχαν επιβεβαιωθεί ακόμα 5 θάνατοι, σύνολο 18.

Επισήμως, το Μαρόκο έχει ανακοινώσει 23 θανάτους, ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 37 νεκρούς, ενώ καταγγέλλουν ότι οι μαροκινές αρχές αποκρύπτουν πληροφορίες και σχεδιάζουν να θάψουν με διαδικασίες - εξπρές και εν κρυπτώ τα θύματα, επιχειρώντας να συγκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος της σφαγής.

Εκτός των νεκρών 140 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 76 μετανάστες τραυματίστηκαν κατά την απόπειρα διέλευσης.

Στην πραγματικότητα ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών και τραυματιών  παραμένει άγνωστος, σε αυτό το νέο έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, τμήμα της οποίας αποτελούν και οι σχετικές συμφωνίες Ισπανίας - Μαρόκου που τέθηκαν σε εφαρμογή.

 Οι εικόνες είναι συνταρακτικές: Νεκροί και τραυματίες μετανάστες, μερικοί έπεσαν από την κορυφή του οδοφράγματος που χωρίζει τις δύο πλευρές, άνθρωποι που δεν δείχνουν σημάδια ζωής, άλλοι που αιμορραγούν, χωρίς καμία βοήθεια πεσμένοι στο έδαφος ο ένας πάνω στον άλλο, στοιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό καθώς  δεν κατόρθωσαν να περάσουν τον φράχτη... Από πάνω τους, αρματωμένοι Μαροκινοί αστυνομικοί, να χτυπούν με γκλομπ και να τραβούν βίαια τραυματίες, να πετούν και άλλους μετανάστες στον σωρό... 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.

Είχε προηγηθεί επιχείρηση - «σκούπα»

Η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMDH Nador) καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν από την απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στη Μελίγια, είχε προηγηθεί επιχείρηση - «σκούπα» από τις μαροκινές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τους καταυλισμούς των μεταναστών  κοντά στον ισπανικό θύλακα. Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης ότι οι μαροκινές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε πρόσβαση στο νοσοκομείο και το νεκροτομείο της περιοχής.

Ο επικεφαλής της AMDH Nador δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αυτή η επιχείρηση - «σκούπα» και τα όσα τραγικά ακολούθησαν αποτελούν μέρος της έντασης της καταστολής εναντίον των μεταναστών από τότε που οι δυνάμεις της Ισπανίας και του Μαρόκου επανέλαβαν τις κοινές περιπολίες και ενίσχυσαν τα «μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή γύρω από τον θύλακα. Καταγγέλλει επίσης, παρουσιάζοντας σχετικές φωτογραφίες, ότι οι μαροκινές αρχές ανοίγουν τάφους για να θάψουν με διαδικασίες fast track τους νεκρούς μετανάστες, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση των πτωμάτων, να γίνουν νεκροψίες κ.ο.κ.

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, κατήγγειλε «τη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών» κατά την απόπειρα μαζικής εισόδου στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια και ζήτησε έρευνα για την υπόθεση.

Αμέσως μετά από  αυτήν τη σφαγή, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επικεφαλής της κυβέρνησης που στηρίζουν το ΚΚ Ισπανίας και το Unidas Podemos, μοίρασε  συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, «θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Βασίλειο του Μαρόκου, που δείχνει την ανάγκη να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις»... Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Vanguardia», που δημοσιεύτηκε χτες, επανέλαβε ότι «δεν θα κουραστώ ποτέ να εκφράζω την υποστήριξή μου στην Εθνοφρουρά και την αστυνομία. Ευχαριστώ επίσης τη μαροκινή αστυνομία για το έργο της»...

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΕΕ, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε τα γεγονότα «βαθιά ανησυχητικά», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «μια αναγκαστική και βίαιη διέλευση δεν μπορεί ποτέ να συγχωρηθεί».. Ο δε  Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. Αλμπαρες, δήλωνε πως η Ισπανία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενεί στη Μαδρίτη να εντάξει στις «υβριδικές απειλές» και την «παράτυπη μετανάστευση».

πηγη: kommon.gr

Ετικέτες

2022-06-30_155709.jpg

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου τις γαλλικές εταιρείες να πάνε στη χώρα του, μετά την αναγγελία της Γαλλίας ότι θα επιδιώξει «διαφοροποίηση του εφοδιασμού» της, εξετάζοντας πιθανότητες στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, για να ανακόψει την απογείωση των τιμών των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη δημόσια τηλεόραση.

Στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Έλμαου, στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «πόρους αλλού», που «πρέπει να εκμεταλλευτούμε», αναφερόμενος στο Ιράν και στη Βενεζουέλα, εκτιμώντας πως το «πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα πρέπει να μπορέσει να διατεθεί στην αγορά».

Και τα δύο πετρελαιοπαραγωγικά κράτη στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μακρόν υφίστανται αμερικανικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019, μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαδούρο για δεύτερη θητεία το 2018, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε και η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε.

Στην προσπάθειά της να εκδιώξει από την εξουσία τον κ. Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στο Καράκας.

Ανάμεσα στα μέτρα που έλαβε συγκαταλέγεται από τον Απρίλιο του 2019 το εμπάργκο που εμποδίζει τη Βενεζουέλα να εξάγει το αργό πετρέλαιό της –από το οποίο προέρχεται το 96% των εσόδων της χώρας– στην αμερικανική αγορά.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο δέχθηκε σημαντική βοήθεια από τη Ρωσία για να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού, παρά τα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Γαλλία είχε επίσης αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκαλώντας οργή στο Καράκας. Όμως το πολιτικό βάρος του ηγέτη της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - naftikachronika.gr

Ετικέτες

2022-06-30_155316.jpg

Οι κιρσοί είναι οι διατεταμένες, «φουσκωμένες» φλέβες που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών.

Σπάνια προκαλούν από μόνες τους προβλήματα, μπορεί όμως να αποτελούν πρόδρομο στάδιο σοβαρών παθήσεων του κυκλοφορικού.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές γυναίκες και το 25% των ανδρών εμφανίζουν κιρσούς καθώς μεγαλώνουν.

Η πάθηση όμως δεν είναι ενδεικτική μόνο της ηλικίας.  

Δύο ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα προβλήματα που σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα.

Η έλλειψη των συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου φλεβικής νόσου και δημιουργίας θρόμβου στο αίμα.

Foods Highest In Vitamin K On A Wooden Board. Healthy Eating. Top View

Βιταμίνη Κ

 Η βιταμίνη Κ βοηθά στη δημιουργία διαφόρων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τον οργανισμό να παράγει την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.

Επειδή η έλλειψή της συνδέεται με αδυναμία πρόληψης της αιμορραγίας, συχνά γίνεται αντιληπτή όταν το άτομο εμφανίζει μώλωπες η υπερβολική αιμορραγία από ένα ελαφρύ χτύπημα ή από τρύπημα της ένεσης.

Η βιταμίνη Κ2 καθοδηγεί το ασβέστιο στα οστά, ενεργοποιώντας τις πρωτεΐνες, οστεοκαλσίνη και matrix GLA, οι οποίες χρησιμεύουν για να εναποτίθεται το ασβέστιο στα οστά.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2 έχουν ως αποτέλεσμα την ασβεστοποίηση της ελαστίνης, που είναι η αιτία του διπλοσάγονου, των αιμορροΐδων και των κιρσών.

Οι κιρσοί δεν πρέπει να συγχέονται με τις ευρυαγγείες, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν ασυνήθιστα υψηλή πίεση σε μεγαλύτερες φλέβες.

Μέσω της συμβολής της στην αναδόμηση του αγγειακού τοιχώματος, η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και των δύο παθήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, που υπάρχει σε αφθονία στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, χρησιμοποιείται ευρέως ως τοπική θεραπεία.

Βιταμίνη D

Η δεύτερη βιταμίνη που εμπλέκεται στην εμφάνιση κιρσών είναι η βιταμίνη D.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη διατηρεί τα αγγεία χαλαρά, υποστηρίζοντας την ομαλή ροή του αίματος.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αργή επούλωση των πληγών, αυξημένη συχνότητα καταγμάτων, πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών, όπως ραχίτιδα στα παιδιά και πόνο στα οστά που προκαλείται από μια πάθηση που ονομάζεται οστεομαλακία στους ενήλικες.

Πηγή: express.co.uk - onmed.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή