Σήμερα: 05/12/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

forologikes-28avgoustou.jpg

Το «ραντεβού» τους με την εφορία δεν πρέπει να ξεχάσουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να δηλώσουν ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά από αμοιβές ή συντάξεις ή μετά από διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα, όσοι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια αλλά και κάτοικοι εξωτερικού και κληρονόμοι.

Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις στην εφορία για :

·       Εισοδήματα παλαιότερων ετών. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2020 αναδρομικά, ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο υπόχρεος εισέρχεται στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2020.  Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι οι  δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

·       Αναδρομικά που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλωθεί. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίσθηκαν ότι είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν εισοδήματα παρελθόντων ετών ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ΄ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό σημείωμα, έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Πρόκειται για περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι μετά από ελέγχους της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν δηλώσει ποσά που εισέπραξαν από το εξωτερικό.

·       Φορολογούμενοι οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μπορούν να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2021.

·       Κληρονόμοι. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οι κληρονόμοι έχουν περιθώριο για να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2020.  Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

·       Όσοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό  θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την απόσυρση συγκεκριμένων μοντέλων ταμειακών μηχανών.

πηγη: ergasianet.gr

Ετικέτες

south-africa-covid.jpeg

Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας προκαλεί στους επιστήμονες η πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) της Νότιας Αφρικής, το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Οι Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι, σε αντίθεση με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη. Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές «Financial Times» και «Guardian», βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν από τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

Containerships_Με_αμείωτο_ρυθμό_η_άνοδος_των_ναύλων.jpg

Αύξηση κατεγράφη στους ναύλους για μεγάλης διάρκειας χρονοναυλωμένα containerships, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Xeneta. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αύξηση έλαβε χώρα μέσα στον Νοέμβριο και ήταν ίση με 16,3%. Με την εξέλιξη αυτή, το κόστος μεταφοράς ενός container, υπό συμβόλαιο χρονοναύλωσης, παρουσιάζει αύξηση 121,2% σε ετήσια βάση.

Ο Patrik Berglund, CEO της Xeneta, σχολίασε πως η «ανακούφιση» για τους ναυλωτές δεν αναμένεται να επέλθει σύντομα, καθώς η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα οποία η παρούσα προσφορά δεν αρκεί για να την καλύψει. Ακόμη, οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν υπό πίεση, με τα παραπάνω να συντελούν σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη των ναύλων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Berglund δεν αποκλείει περαιτέρω αύξηση των ναύλων τους επόμενους μήνες, ενώ άλλοι αναλυτές εκτιμούν μια κάποια διόρθωση της αγοράς αργότερα μέσα στο 2022.

Παράλληλα, οι ναυτιλιακές εταιρείες απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη, λόγω των καταγραφέντων ναύλων το 2021. Ενδεικτικά, η κινεζική Cosco Shipping Holdings σημείωσε αύξηση στα κέρδη της κατά 1.651% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενώ τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 117,5%, στα $33,24 δισ.

Εν κατακλείδι, η είσοδος σε συμβόλαια μακράς χρονοναύλωσης τη δεδομένη περίοδο φαίνεται πως ευνοεί τις ναυτιλιακές εταιρείες που επιλέγουν αυτή τη στρατηγική. Άλλωστε, διασφαλίζουν υψηλούς ναύλους, προσφέροντας την ίδια ώρα μια δικλίδα ασφαλείας στους ναυλωτές, καθώς τους επιτρέπουν να προστατευτούν από περαιτέρω αυξήσεις.

πηγη: naftikachronika.gr

Ετικέτες

koposi-katavoli.jpg

Η κούραση είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην καθημερινή πίεση.

Όταν όμως εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα, πρέπει να επαναξιολογήσετε τη γενική σας υγεία.

Το αναμενόμενο είναι να κουράζεστε όταν έχετε φόρτο εργασίας, αλλά το σώμα και το μυαλό σας να επανέρχονται μετά από μια περίοδο ξεκούρασης.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η κούραση συσσωρεύεται και μπορεί να αποτελέσει αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας.

 

Δείτε κοινές αιτίες μόνιμης κούρασης:

πηγη: onmed.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή