Σήμερα: 07/08/2022
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_10.jpg

Εντυπωσιακή εξακολουθεί να είναι η αναγνωσιμότητα και η απήχηση του ιστότοπου και του facebook της Ένωσης μας!

Το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, γεγονός πρωτάκουστο αφού ο λόγος γίνεται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός εργατικού Σωματείου!

Υπογραμμίζουμε ότι η ιστοσελίδα μας δεν είναι επαγγελματική-δημοσιογραφική, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα δεν έχει σπόνσορες ή χορηγούς ( κρυφούς ή φανερούς), απαγορεύεται σ’ αυτή η οποιαδήποτε διαφήμιση, δεν κρύβεται πίσω μας κανένα πολιτικό κόμμα ή παράταξη και τα κείμενα-σχόλια-άρθρα και ειδήσεις έχουν βαθειά ταξικό περιεχόμενο!!

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων για τον μήνα Ιούλη, στη  κορυφή της απήχησης βρίσκονται τα εργασιακά προβλήματα, οι παρεμβάσεις και οι δράσεις-αγώνες της ΠΕΝΕΝ, ενώ ορισμένες κυρίως ναυτιλιακές ειδήσεις έχουν θεαματική άνοδο!

Για τον μήνα Ιούλη 2022 τα στοιχεία είναι τα εξής:

Πρώτο σε απήχηση έρχεται με 34689 η ανάρτηση μας με τίτλο: 

1) Μυστηριώδης εξαφάνιση έλληνα πλοιάρχου από ελληνόκτητο πλοίο!

Ακολουθούν κατά σειρά..

2) Φ/Γ πλοίο Μαστροκώστας ή αλλιώς σύγχρονη εργασιακή γαλέρα..

3) Καταγγελία για τους απλήρωτους Ναυτεργάτες του Φ/Γ πλοίου PERLITE..

4) Έγκλημα: Πάνω από τα μισά πλοία ταξιδεύουν με ελλειπή σύνθεση..

5) Ακτοπλοΐα: Εξπρές δρομολόγια, Υπερεργασία, Εντατικοποίηση και Εργασιακή Εξουθένωση..

6) Ακτοπλοΐα: Μη χορήγηση Διανυκτέρευσης, Ένα δικαίωμα που δεν παζαρεύουμε...

7) ΠΕΝΕΝ Επιτυχείς παρεμβάσεις για την εξόφληση μισθών..

8) Νέα απρόβλεπτη εμπλοκή στην απελευθέρωση των 49 Ναυτεργατών ομήρων στον περσικό κόλπο..

9) Καύσωνας διαρκείας, δεν κάνουμε καμία εργασία...

10) Νέα Επιστολή της ΠΕΝΕΝ στην ΕΕΕ για υπογραφή ΣΣΕ στη ποντοπόρο Ναυτιλία με ουσιαστικές αυξήσεις..

Επισημαίνουμε ότι τόσο στα παραπάνω όσο και στα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα και τις  παρεμβάσεις μας που είχαμε αναδείξει το μήνα Ιούλη, η απήχησή τους δεν ήταν καμία κάτω των 10000!!!

Τέλος ενημερώνουμε τα μέλη μας, τις φίλες και φίλους μας που μας ακολουθούν ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιήσουμε τα σχόλια στο facebook της ΠΕΝΕΝ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ετικέτες

201806270909097039.jpg

Στα πλαίσια των πολύμορφων δράσεων της ΠΕΝΕΝ για τα ναυτεργατικά προβλήματα που αφορούν διάφορα πλοία, ενημερώνουμε τον κλάδο και ευρύτερα τους ναυτεργάτες, σχετικά τα αποτελέσματα που μέχρι τώρα έχουν παραχθεί:

1) TERRAJET: Μετά το τελεσίγραφο και την εξαγγελία για την κήρυξη 4ωρης Στάσης Εργασίας (6/8) στο πλοίο της SEAJET, αργά εχθές το απόγευμα η ναυτιλιακή εταιρεία, που αρχικά μας έδωσε αρνητική απάντηση, επί του αιτήματός μας για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, μας προώθησε τα καταθετήρια του προσωπικού καταστρώματος, από τα οποία προκύπτει ότι καταβλήθηκε ο μισθός του μήνα Ιούλη όπως επίσης και οι διεκδικούμενες ώρες υπερωριακής απασχόλησης.

        Κατόπιν τούτου και μετά την επίλυση του προβλήματος η προβλεπόμενη 4ωρη Στάση Εργασίας δεν θα πραγματοποιηθεί.

2) Δ/Ξ «Αγ. Νικόλαος» στο πλοίο αυτό μετά την καταγγελίας μας και ενώ αυτό βρισκόταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πολυμελές κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ είχε ήδη αναχωρήσει με σκοπό τον έλεγχο και την ακινητοποίηση του πλοίου , ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να συμμορφωθεί απόλυτα με τα αντίστοιχα της Σ.Σ.Ε.

        Η εταιρεία έστειλε άμεσα εκπρόσωπό της στα γραφεία της ΠΕΝΕΝ, η οποία μας δήλωσε ότι τον τρέχοντα μήνα θα δοθούν για υπογραφή οι συμβάσεις σε όλα τα μέλη του πληρώματος και στο εξής θα εφαρμόζεται η μισθοδοσία της Σ.Σ.Ε

        Επίσης θα δίνεται σε όλους τους ναυτεργάτες του πλοίου η κατάθεση τους μισθού τους στον τραπεζικό λογαριασμό τους.  Για τον σκοπό αυτό θα ενημερωθεί και η ΠΕΝΕΝ μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Έπειτα από αυτή την θετική εξέλιξη, το κλιμάκιο επέστρεψε στον Πειραιά…

3) Φ/Γ πλοίο « Μαστροκώστας » : στο πλοίο αυτό έγινε έλεγχος και επιβεβαιώθηκε  πλήρως η εγκυρότητα της καταγγελίας μας στο σύνολο της.

   Πρέπει να σημειωθεί ότι την ημέρα του ελέγχου στο πλοίο η εταιρεία σε χρόνο ρεκόρ…. Έδωσε και υπογράφθηκε η σύμβαση σύμφωνα με τα ισχύοντα! Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι όσο χρονικό διάστημα το πλοίο βρίσκεται σε επισκευή ( Πέραμα ) θα παρέχεται η προβλεπόμενη τροφοδοσία ( catering ) , ενώ για την ελλιπή σύνθεση ( 3 άτομα ) αυτή θα αποκατασταθεί πριν τον απόπλου του πλοίου. Σχετικά με τη μη λειτουργία των κλιματιστικών του πλοίου μας γνωστοποιήθηκε ότι εντός της ημέρας θα προβεί σε σχετικό έλεγχο κλιμάκιο της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων.

4) Φ/Γ πλοίο « PEARLITE » : στον έλεγχο που έγινε 28/7 διαπιστώθηκε ότι στο πλήρωμα του πλοίου δεν είχαν καταβληθεί οι δεδουλευμένοι μισθοί των μηνών Μαΐου και Ιουνίου του 2022, οι οποίοι εξοφλήθηκαν κανονικά την επόμενη ημέρα. Στο πλήρωμα εκκρεμεί η καταβολή υπερωριών και έξτρα εργασιών…

  Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές τόσο στις πλοιοκτήτριες εταιρείες όσο και στο ΥΕΝ και στις λιμενικές αρχές ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε το « κυνηγητό » … προς όλες τις κατευθύνσεις για τον εντοπισμό και την επίλυση των ναυτεργατικών προβλημάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων !!!

  Το μήνυμα μας ήδη έχει περάσει σε πολλά επίπεδα… και δηλώνουμε ότι δεν θα αδρανήσουμε στο ελάχιστο λόγω καλοκαιριού διότι τα ναυτεργατικά προβλήματα δεν φεύγουν και δεν πάνε διακοπές…

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ετικέτες

2022-08-05_100455.jpg

Μυρτώ Αρετάκη

Τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 25 έως 31 Ιουλίου επιτρέπουν τη συγκριτική αντιπαράθεση των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και αποδεικνύουν πως ο κορονοϊός συνεχίζει να... πολιορκεί τα νησιά.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα των νέων κρουσμάτων στα νήσια, με τους δημοφιλέστερους ωστόσο προορισμούς να «χτυπάνε» ακόμη κόκκινο!

Μάλιστα, ένας από τους αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού - ειδικά για τους λάτρεις της βόρειας Ελλάδας - «βράζει» και δεν είναι άλλος από την Χαλκιδική με 2.173, 23 κρούσματα.

Τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα για την εβδομάδα μεταξύ 25 και 31 Ιουλίου - ανα 100.000 πληθυσμού - είναι η Ιθάκη με 1.694,30 και η Μύκονος με 1.683,33 νέες μολύνσεις.


Ακολουθούν οι Σποράδες με 1.696,22 κρούσματα, η Σαντορίνη με 1.614,68, η Λευκάδα 1.631,90 και η Θάσος με 1.600, 92.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα, παράλληλα, στη Νάξο (1.575,06), στην Tήνο (1.567,76), αλλά και στην Πάρο όπου καταγράφηκαν 1.504,44 νέα κρούσματα.

Στη συνέχεια της λίστας έρχονται:

Χανιά Κρήτης: 1.392,15
Κεφαλονιά: 1.385, 87
Μήλος: 1.376,83
Άνδρος: 1.362,15
Κέρκυρα: 1.287,97
Σύρος: 1.264,97

πηγη: dikaiologitika.gr

Ετικέτες

_Ρις.jpg

Πηγή: https://threadreaderapp.com/

"Μην ακούτε τα ψέματα των αφεντικών, oι φτωχοί δεν έχουν άλλη ευκαιρία, εκτός αν οργανωθούν. Εσύ σε ποια πλευρά ανήκεις;"

Σαν χθες, 3 Αυγούστου 1986, πεθαίνει η αγωνίστρια της εργατικής τάξης Φλόρενς Ρις που έγραψε το εμβληματικό "Which side are you on?", ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως εργατικά τραγούδια. 

H Ρις γεννήθηκε το 1900 στο Τενεσσί των ΗΠΑ, κόρη οικογένειας εργατών ανθρακωρύχων. Σε ηλικία 12 ετών, κατά τη διάρκεια ενός απεργιακού αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο πατέρας της, έγραψε αρχικά το "Which side are you on?" και το κράτησε στα χειρόγραφά της, καθώς συνήθιζε να γράφει στίχους από την παιδική ακόμα ηλικία. H Φλόρενς δεν σταμάτησε να συμμετέχει στους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες της τάξης της. 

Παντρεύτηκε τον πρωτοπόρο συνδικαλιστή Σαμ Ρις. επικεφαλής της Ένωσης Ανθρακωρύχων (UMW). 

Την δεκαετία του 1930 ξέσπασε ο λεγόμενος "πόλεμος της κομητείας του Χάρλαν" που κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια. Οι απεργιακοί αγώνες των ανθρακωρύχων για αναγνώριση των σωματείων τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αυξήσεις, αντιμετωπίζονταν από την αστυνομία-όργανο της εργοδοσίας-με βία και καταστολή, εκβιασμούς και απόπειρες εκφοβισμού στους πρωτοπόρους εργάτες και στις οικογένειές τους. Ο Σαμ Ρις ήταν από τους πρωτοπόρους εργάτες και οργανωτές της απεργίας. Το 1931 προσπαθώντας ο σερίφης και οι άντρες του να εκφοβίσουν τον Ρις, εισέβαλαν στο σπίτι του. Δεν βρήκαν τον ίδιο αλλά τη γυναίκα με τα παιδιά. Τους τρομοκράτησαν για να εξαναγκάσουν τον Ρις να σταματήσει τον αγώνα. Η σύζυγός του Φλόρενς όμως, όχι μόνο δε φοβήθηκε αλλά εμπνεύστηκε τους στίχους του "Which side are you on", τους οποίους και έγραψε σε ένα ημερολόγιο τοίχου στην κουζίνα

Πάνω στη μελωδία του ύμνου των βαπτιστών,"Lay the Lily Low" οι στίχοι της Φλόρενς βρήκαν το ιδανικό αντάμωμα.

 Τη δεκαετία του '70 η Ρις επίσης στήριξε τις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων στο Χάρλαν. 

Η αυθεντική εκτέλεση με τη φωνή της συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Coal Mining Women που αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο.

Μέχρι το τέλος της ζωής συνέχισε να αγωνίζεται και να δημιουργεί τέχνη για την τάξη της, την εργατική τάξη: "Τα τραγούδια μου απευθύνονται πάντα στον αδύναμο –στον εργάτη. Είμαι μία από αυτούς και νιώθω ότι πρέπει να είμαι μαζί τους. Ουδετερότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να είσαι είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Μερικοί λένε: Δεν παίρνω το μέρος κανενός – είμαι ουδέτερος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μέσα σου, είσαι είτε με τους μεν είτε με τους δε. Στην κομητεία Χάρλαν δεν υπήρχε κανένας ουδέτερος. Αν δεν ήσουν τραμπούκος, ήσουν οπωσδήποτε με το σωματείο". 

Πέθανε 3/8/1986 στο Τενεσί. Το "Which side are you on?" θα συνεχίζει να ακούγεται σε όλο τον κόσμο, όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση των εργαζομένων δηλαδή όσο υπάρχουν εργοδότες.

πηγη: tsak-giorgis.blogspot.com

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή