Σήμερα: 18/09/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

belgium-eu-eurogroup.jpg

Τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης, που ξεκίνησε με φόντο την πρόσφατη κρίση αλλά και τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης, δείχνουν οι χτεσινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα παραπάνω, όπως προκύπτει, αποτελούν το προϊόν ενός ακόμη συμβιβασμού μεταξύ των ισχυρών εμπλεκόμενων πλευρών της Ευρωζώνης, εν αναμονή βέβαια και της διαμόρφωσης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για το 2022 και τα επόμενα έτη. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε σχετικά πως «το ΔΣ της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα (PEPP) σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα». Ωστόσο, δεν διευκρινίζονται ούτε οι ακριβείς ποσοτικοί στόχοι αναφορικά με τη μείωση της χρηματοδότησης από το έκτακτο πρόγραμμα ούτε και το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι στο έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης υπάγονται και οι ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενόμενου αύξησης του πληθωρισμού».

Αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ από την πλευρά της προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της τόσο για τους ρυθμούς ανάκαμψης όσο και για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2021 σε 5% (από 4,6% τον Ιούνη), το 2022 σε 4,6% και το 2023 σε 2,1%. Αντίστοιχα, ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται σε 2,2% (από 1,9%), 1,7% (από 1,5%) και 1,5% (από 1,4%).

Παράλληλα η ΕΚΤ διατηρεί το μείγμα νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα:

-- Το ήδη αρνητικό «βασικό» επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,30% και αφορά σε λιμνάζοντα κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες του ευρωσυστήματος «παρκάρουν» στο θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο της ΕΚΤ. Τα αρνητικά επιτόκια έχουν στόχο την αποτροπή τέτοιων κινήσεων με στόχο τη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις.

-- Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (σε αυτές δεν συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης) θα συνεχιστούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα.

-- Συνεχίζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το «κλείδωμα» του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σήμερα Παρασκευή, σε άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να συζητηθεί η διαμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, ενώ τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τυχόν «κινδύνους αποκλίσεων» στην Ευρωζώνη και για την ανάληψη δράσεων προκειμένου να αποτραπούν αυτοί στη φάση της ανάκαμψης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη συζήτηση αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, που θα παίρνουν υπόψη και τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, όποιο μείγμα κι αν ακολουθηθεί, περιοριστικό ή επεκτατικό, το μάρμαρο θα πληρώσουν οι λαοί. Αλλωστε, το δεδομένο είναι ότι ζητούμενο είναι η προσπάθεια προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων με επίκεντρο τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που βέβαια θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με προοπτική την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης αλλά και με την επικαιροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πηγή: Ριζοσπάστης - 902.gr

Ετικέτες

Nigeria_School_Abductions-1024x683.jpg

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά στη Νιγηρία θα λείπει από το σχολείο φέτος, καθώς ο η νέα σχολική χρονιά ξεκινά εν μέσω μιας αύξησης των μαζικών απαγωγών και ανασφάλειας, ανακοίνωσε  την Τετάρτη η UNICEF.

Τα σχολεία έχουν γίνει στόχοι μαζικών απαγωγών για λύτρα στη βόρεια Νιγηρία από ένοπλες ομάδες. Τέτοιες απαγωγές στη Νιγηρία πραγματοποιήθηκαν αρχικά από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και στη συνέχεια το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική, αλλά η τακτική έχει υιοθετηθεί τώρα και από εγκληματικές συμμορίες.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 20 επιθέσεις εναντίον σχολείων στη Νιγηρία φέτος, με περισσότερα από 1.400 παιδιά να έχουν απαχθεί και 16 να είναι νεκρά, ανέφερε η UNICEF, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 200 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι μαθητές αποκόπτονται από την εκπαίδευσή τους καθώς οι οικογένειες και οι κοινότητες φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στις τάξεις τους λόγω του πλήθους των σχολικών επιθέσεων και των απαγωγών μαθητών στη Νιγηρία», δήλωσε ο Πίτερ Χώκινς, εκπρόσωπος της UNICEF στη Νιγηρία. Περισσότερα από 37 εκατομμύρια παιδιά από τη Νιγηρία πρόκειται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά αυτόν τον μήνα, ανέφερε η UNICEF.

Εκτιμάται ότι οκτώ εκατομμύρια έπρεπε να περιμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο για την εκ του σύνεγγυς εκπαίδευση αφού τα σχολεία έκλεισαν λόγω λοκντάουν εξαιτίας του κορονοϊού. Η ανασφάλεια οδήγησε επίσης στο κλείσιμο των σχολείων στη Νιγηρία. Αρκετές βορειοδυτικές πολιτείες προσπάθησαν να περιορίσουν το κύμα των απαγωγών απαγορεύοντας την πώληση καυσίμων σε μπιτόνια και τη μεταφορά καυσόξυλων σε φορτηγά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις συμμορίες που ταξιδεύουν με μοτοσικλέτα και κατασκηνώνουν σε απομακρυσμένα μέρη.

Στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η έναρξη της σχολικής περιόδου αναβλήθηκε για μια ασυνήθιστα καθυστερημένη ημερομηνία χωρίς εξηγήσεις, αφού τα σχολεία των κοντινών πολιτειών έγιναν στόχος απαγωγέων που ζητούσαν λύτρα.

Οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην πολιτεία Ζαμφάρα έλαβαν οδηγίες να κλείσουν τις επικοινωνίες για δύο εβδομάδες «για να επιτρέψουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης ασφάλειας στην πολιτεία», ανέφερε σε επιστολή η Επιτροπή Επικοινωνιών της Νιγηρίας. Η οδηγία ήρθε μετά την απαγωγή τουλάχιστον 73 μαθητών από δημόσιο λύκειο στην περιοχή Μαραντούν του Ζαμφάρα. Όλοι οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι στρατιωτικές αρχές πραγματοποίησαν στοχευμένες επιδρομές σε κρησφύγετα απαγωγέων και άλλων εγκληματικών συμμοριών στην πολιτεία, οι οποίοι είναι γνωστοί στην περιοχή ως «ληστές».

πηγη: documentonews.gr

Ετικέτες

koronoios_plhrwma_forthgo_ploio.jpg

Ο 53χρονος πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μεταφοράς χυδην φορτίου THOR MONADIC συνελήφθη από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ στις 14 Σεπτεμβρίου και εμφανίστηκε στο δικαστήριο την επόμενη μέρα.

Κατηγορείται για απόκρυψη της κατάστασης της υγείας μελών του πληρώματός του, το οποίο είχε συμπτώματα πυρετού, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Το πλοίο έφτασε στο αγκυροβόλιο Ningbo-Zhoushan γύρω στα μέσα Αυγούστου από την Ινδονησία, και απέπλευσε από το αγκυροβόλιο στις 20 Αυγούστου και με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, χωρίς να είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες.

Έφτασε στο αγκυροβόλιο του Χονγκ Κονγκ στις 24 Αυγούστου και ο πλοίαρχος δήλωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που να σχετίζεται με την γρίπη του κορονοϊού.

Όμως το Υπουργείο Υγείας του Χονγκ Κονγκ είχε ήδη ειδοποιηθεί για πιθανά συμπτώματα κορονοϊού μεταξύ των μελών του πληρώματος, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό η πηγή η οποία έδωσε την πληροφορία στις αρχές.

Και στα 23 μέλη του πληρώματος έγινε τεστ κορονοϊού με τα 15 να βρίσκονται θετικά, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και αργότερα όλοι εκτός από έναν αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στο πλοίο με το πιθανότερο σενάριο να είναι ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Το πλοίο παραμένει στο αγκυροβόλιο σε καραντίνα.

πηγη: e-nautilia.gr

Ετικέτες

499534675_85j9.jpg

Μήπως κάθε βράδυ χαλάς τα δόντια σου χωρίς να το γνωρίζεις, απλά και μόνο γιατί τα τρίζεις;

Ένας από τους πιο βασανιστικούς πόνους που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος (μακριά από 'μας) είναι ο πονόδοντος. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι τα κακόμοιρα τα δόντια τα προσέχουν (όχι δεν μιλάμε για το απαραίτητο πρωινό και βραδινό πλύσιμό τους) όταν αρχίσουν να πονάνε.

Τα δόντια πρέπει να τα προσέχεις σαν τα μάτια σου. Και όχι, δεν είναι μόνο ο καθαρισμός που είναι μη διαπραγματεύσιμος αλλά και το να σταματήσεις να τα τρίζεις το βράδυ. Κάτι που ίσως να κάνεις ασυνείδητα στον ύπνο σου και απλά να ξυπνάς με πονοκέφαλο, χωρίς να έχεις πιει στάλα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από οδοντιάτρους για το πώς να σταματήσεις να τρίζεις τα δόντια σου και να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις.

> Καλές και κακές συνήθειες για γερά ούλα και δόντια

Γιατί τρίζουμε τα δόντια μας

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο οι λόγοι που τρίζει τα δόντια του και έχουν να κάνουν με την ηλικία αλλά και τον τρόπο ζωής του. «Μελέτες υποστηρίζουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι ο Νο1 παράγοντας για το τρίξιμο των δοντιών. Υπάρχουν επίσης μελέτες που υποστηρίζουν ότι και τα γονίδια παίζουν ρόλο ενώ υπάρχουν και συσχετίσεις με διάφορες ασθένειες όπως το σύνδρομο Down και οι διαταραχές ύπνου και διατροφής» αναφέρει ο οδοντίατρος δρ. Jarrett L. Manning.

«Όταν ανησυχείς για κάτι όπως κάποια ρίσκα στη δουλειά ή αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα στα προσωπικά σου μπορεί να έχεις ένταση στο κεφάλι σου. Αυτό όχι μόνο σε κάνει να τρίζεις τα δόντια σου ασυναίσθητα ενώ οι σκέψεις σου είναι αλλού, αλλά να σφίγγεις τη γνάθο σου αντί να χαλαρώνεις» επισημαίνει ο οδοντίατρος δρ. Kenneth Magid.

> Το ήξερες ότι η γυμναστική καταστρέφει τα δόντια σου;

Συνήθη συμπτώματα

Καταρχάς αν έχεις την υποψία ότι το κάνεις, κλείσε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρό σου, που θα σου πει ακριβώς τι συμβαίνει στο στόμα σου. Στο μεταξύ τα παρακάτω σημάδια θα σε βοηθήσουν να το επιβεβαιώσεις.

Ξυπνάς με πόνο στη γνάθο

Πιάνεις τον εαυτό σου να ανοιγοκλείνεις το στόμα σου ή να κάνεις μασάζ στο κεφάλι σου καθώς περιμένεις να γίνει ο καφές σου; Ή μήπως χρειάζεσαι μια παύση προτού ξεκινήσεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου το πρωί; Αν ναι, τότε ίσως το βράδυ να τρίζεις τα δόντια σου. «Βασική ένδειξη αποτελεί το να ξυπνάς το πρωί με πόνο, ευαισθησία ή δυσφορία», σημειώνει ο δρ. Manning.

Η σύντροφός σου ακούει θόρυβο

Δεν είναι μόνο το ροχαλητό που μπορεί να κάνει αυτή που κοιμάται μαζί σου να μην κλείσει μάτι, αλλά και το τρίξιμο των δοντιών αποδεικνύεται εξίσου ενοχλητικό και θορυβώδες. Αν το κάνεις στον ύπνο σου όλο και κάποιο κλικ θα ακούσει και να ελπίζεις να στο πει άμεσα.

> Γιατί τα δόντια μας σταματούν να είναι λευκά;

Σφίγγεις τα δόντια σου και όταν είσαι ξύπνιος

Αν το κάνεις τη νύχτα πιθανότατα να σφίγγεις το σαγόνι σου και μέσα στην ημέρα, υποστηρίζει ο δρ. Magid. Ίσως να μην το καταλαβαίνεις καν. Μήπως κρατάς την αναπνοή σου στα meetings στη δουλειά; Σφίγγεις τα δόντια σου όταν ακούς ένα φίλο να σου μιλάει; Αυτά τα δύο είναι ενδείξεις ότι ότι έχεις ένταση και ενόχληση στο στόμα σου όλο το 24ωρο.

Τι αντίκτυπο έχει στην υγεία

Σίγουρα δεν είναι μια συνήθεια που απειλεί τη ζωή σου αλλά είναι μια αρκετά προβληματική κατάσταση για την υγεία των δοντιών σου. «Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός (όπως λέγεται επιστημονικά) είναι πολύ επιζήμιο για τα δόντια, τις δομές που τα στηρίζουν μεταξύ των οποίων το οστό, τα ούλα και οι μυς που σχηματίζουν τον μηχανισμό της γνάθου. Αν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο δοντιών και να χρειαστεί κορώνα ή εξαγωγή» εξηγεί ο δρ. Manning.

Σε κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις ο βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γνάθο ή σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης (TMD), που οδηγεί σε χρόνιους πονοκεφάλους, πόνο στο πρόσωπο και οστεοαρθρίτιδα στη γνάθο, συμπληρώνει ο δρ. Magid.

Πώς θα το σταματήσεις

Αν το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά στον τρόπο ζωής που ακολουθείς τότε ίσως σε βοηθήσει μια εναλλακτική θεραπεία, όπως ο διαλογισμός για να αποβάλεις το άγχος, αναφέρει ο δρ. Manning. Φυσικά αν έχεις κάποιο απ' τα παραπάνω συμπτώματα τρέχεις στον οδοντίατρο πρώτα. Τα μασελάκια είναι επίσης μια επιλογή, για να μην τρίζεις τα δόντια σου τη νύχτα, συμπληρώνει ενώ γίνονται μέχρι και θεραπείες με Botox.

πηγη: askmen.com

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή