Σήμερα: 24/01/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

xoroi_ypourgeio_oikonomikon.jpg

Μείωση ακόμα και στο 10% -από 30%- του ορίου των ηλεκτρονικών αποδείξεων, μόνον όμως για τους φορολογούμενους που επλήγησαν από την πανδημία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος στην Εφορία. Πρόκειται για τη νέα πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, στο πλαίσιο του γενικότερου προβληματισμού για τα «πέναλτι φόρου» που θα επιβληθούν σε φορολογούμενους που θα βρεθούν φέτος με έλλειμμα αποδείξεων. Βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση θα αποτελέσουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020.

Στόχος του μέτρου είναι να μη χρεωθούν με έξτρα φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι εξ αιτίας της σημαντικής πτώσης των καταναλωτικών δαπανών τους από την παρατεταμένη καραντίνα και το κλίμα ανασφάλειας δεν κατάφεραν πέρυσι να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματός τους, όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Το προηγούμενο πάντως διάστημα υπήρχαν εισηγήσεις για πλήρη κατάργηση του φόρου-πέναλτι 22% που επιβάλλεται επί του ποσού των e-αποδείξεων που λείπει, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους προκρίνεται το «κούρεμα» του γενικού ορίου. Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κλίμακα της μείωσης «παίζει» μεταξύ 10% και 20% ανάλογα με τον βαθμό συρρίκνωσης των δαπανών που θα δείξουν τα τελικά στοιχεία για μισθωτούς, συνταξιούχους (κάτω των 70 ετών), ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση θα είναι προσωρινή και θα αφορά μόνο τις δαπάνες του 2020 ενώ για το τρέχον έτος θα ισχύσει κανονικά το 30%.

Με το ψαλίδισμα του ορίου θα μειωθεί σημαντικά η απαιτούμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που θα πρέπει να δηλωθεί στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το όριο τεθεί στο 20%, για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 το 2020 η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στις 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ, για εισόδημα 15.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσό πέφτει στα 3.000 ευρώ από 4.500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ στα 4.000 ευρώ έναντι 6.000 ευρώ και για εισόδημα 40.000 ευρώ το όριο διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ. Είναι σαφές ότι ο πήχης για την αξία των απαιτούμενων δαπανών θα χαμηλώσει ακόμα περισσότερο αν τελικά το όριο κατέβει στο 10%.

Επισημαίνεται ότι όποιος φορολογούμενος έχει έλλειμμα αποδείξεων καλείται επί της διαφοράς να πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή αν πρέπει με βάση το δηλωθέν εισόδημα να έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος δαπάνες 2.000 ευρώ και εμφανίσει 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (1.000 ευρώ χ 22%).

πηγη:  ergasianet.gr

Ετικέτες

ipa-emvolio.jpg

Αντιμέτωπος με την τεράστια πρόκληση της υγειονομικής και συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα αφού ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του εκτελεστικό διάταγμα που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση για τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις ομοσπονδιακές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Οι νεκροί του νέου κορονοϊού έφτασαν χθες τους 405.400 ξεπερνώντας τον απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών που θρήνησε η χώρα στον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στα τέλη Απριλίου, ο απολογισμός της πανδημίας ξεπερνούσε τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ, ορόσημο με βαρύ συμβολισμό στις ΗΠΑ, καθώς η σύρραξη αυτή παραμένει ανοιχτό τραύμα για τους Αμερικανούς.

Η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου παραμένει η χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, αν και ορισμένες άλλες χώρες καταγράφουν βαρύτερους απολογισμούς κατ’ αναλογία προς τους πληθυσμούς τους (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο).

Έπειτα από το πρώτο κύμα την άνοιξη -που ποτέ δεν καταλάγιασε κι είχε τότε επίκεντρο τη Νέα Υόρκη- και την αναζωπύρωση του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη από την αρχή του χειμώνα με φοβερή έξαρση της πανδημίας.

Περίπου 122.000 άνθρωποι νοσηλεύονται επί του παρόντος με Covid-19 σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tracking Project, που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Συνολικά πάνω από 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Αλλά ο αριθμός τους θεωρείται πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με δεδομένα τους ασυπτωματικούς ασθενείς και ότι αρχικά δεν γίνονταν τεστ.

Οι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως η συλλογική ανοσία θα χρειαστεί μήνες για να επιτευχθεί, προειδοποιούν ειδικοί, ενώ η ανοσοποίηση δεν θα σταματήσει το κύμα μολύνσεων

Μέχρι στιγμής περίπου 14,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση των δύο εμβολίων η κατεπείγουσα χρήση των οποίων έχει εγκριθεί στη χώρα (Pfizer/BioNTech, Moderna). Και μόλις 2,2 εκατομμύρια έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

πηγη; efsyn.gr

Ετικέτες

-εμπορικου-ναυτικου-scaled.jpg

Στο προσωπικό κόστος που αναλαμβάνουν οι συνταξιούχοι Πλοίαρχοι που επιλέγουν να διδάξουν στις ΑΕΝ Ναυτικών, ελλείψει εν ενεργεία ναυτικών, αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους καθηγητές της ΑΕΝ Οινουσσών, λέγοντας ότι ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της παρακράτησης του 30% των συντάξεών τους λόγω της εκπαιδευτικής τους ιδιότητας στις Εμπορικές Ναυτικές Ακαδημίες.

«Το 2016 είχαμε κατορθώσει να μην επιστρέψουμε το 30% της σύνταξής, αφού και το ίδιο το κράτος αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις θέσεις των εκπαιδευτικών από εν ενεργεία ναυτικούς. Σήμερα όμως και πάλι τα δεδομένα άλλαξαν και βρισκόμαστε μπροστά σε νέες καταστάσεις», δήλωσε ο συνταξιούχος πλοίαρχος Αργύρης Χατζελένης.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα, αφού όπως εξήγησαν στον «π» στην περίπτωση που τους ζητηθεί να επιστρέψουν το 30% της σύνταξής τους, τότε δεν θα συνεχίσουν ως εκπαιδευτικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.

πηγη; e-nautilia.gr

Ετικέτες

190903174423_OLD_WOMAN-1280x720.jpg

Τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την παραγωγή του υδρόθειου στο σώμα διερευνούν τώρα οι επιστήμονες, ενός δύσοσμου και τοξικού αερίου που παράγει ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες, αλλά αποδεικνύεται σημαντικό για την υγιή γήρανση και τη μακροζωία

Πολλά είναι πλέον τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο περιορισμός ορισμένων από τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε –ειδικά αυτές του κρέατος– μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για μια υγιή γήρανση. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εντυπωσιακός: μειώνοντας το κρέας οι ιστοί πιέζονται να παράγουν υδρόθειο (H2S), ένα αέριο, τοξικό όταν εισπνέεται, που μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό, αλλά προάγει την υγεία στο εσωτερικό του σώματος!

Διατροφικοί περιορισμοί που αυξάνουν τη μακροζωία

Σε εργαστηριακά πειράματα (με μύκητες, φρουτόμυγες, σκουλήκια και πιθήκους) όταν οι επιστήμονες θέτουν τους οργανισμούς σε  ισορροπημένες αλλά υποθερμιδικές δίαιτες, οι οργανισμοί αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους. Στα ποντίκια, αντίστοιχα, τέτοιου είδους διατροφές μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Επειδή, όμως, η γήρανση και η μακροζωία είναι πολύπλοκες διαδικασίες, είναι δύσκολο για τους ερευνητές να εντοπίσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας τους. Πρόσφατες μελέτες έριξαν φως στο πεδίο αυτό, υποδεικνύοντας ότι το H2S παίζει κρίσιμο ρόλο.

Μελέτες από τη δεκαετία του 1990 έχουν δείξει ότι η μείωση της πρόσληψης ορισμένων θειούχων αμινοξέων, δομικών στοιχείων των πρωτεϊνών, μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία στα ποντίκια κατά περίπου 30%. Πιο πρόσφατα, μια συνεργασία επιστημόνων υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πραγματοποίησε μια σειρά ζωικών μελετών στις οποίες περιορίστηκε η πρόσληψη δύο θειούχων αμινοξέων –της κυστεΐνης και της μεθειονίνης- για να μελετηθεί η επακόλουθη επίδραση.

Ως αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της παραγωγής H2S στους ιστούς των ζώων, γεγονός το οποίο πυροδότησε σωρεία ευεργετικών επιδράσεων, όπως η αυξημένη παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων -φαινόμενο που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία- και καλύτερη αντίσταση στο οξειδωτικό στρες στο ήπαρ, που συνδέεται με ηπατικές νόσους.

Το ερώτημα, λοιπόν, ήταν αν παρόμοιες επιδράσεις μπορούσαν να καταγραφούν και στους ανθρώπους. Πριν λίγο καιρό, μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα 11.576 ενηλίκων από εθνική διατροφική έρευνα της Αμερικής, παρέδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη διατροφική πρόσληψη αυτών των θειούχων αμινοξέων συνδέεται με λιγότερους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, μεταξύ των οποίων τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.

Λιγότερο κρέας, μεγαλύτερη ζωή

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα αυτή είναι ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα θειούχων αμινοξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις και να προάγει την υγιή γήρανση. Στις χώρες του δυτικού κόσμου, η μέση ημερήσια κατανάλωση θειούχων αμινοξέων μπορεί να ξεπερνά έως και κατά 2,5 φορές τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, αφού τα αμινοξέα αυτά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, που έχουν εξέχουσα θέση στη σύγχρονη διατροφή.

Το κόκκινο κρέας, ειδικά, είναι πλούσιο σε θειούχα αμινοξέα, αλλά και το ψάρι και τα πουλερικά έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα, επομένως η μετάβαση σε φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πρόσληψης. Τα φασόλια, οι φακές και τα όσπρια είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θειούχα αμινοξέα.

Άλλοι ρόλοι του H2S

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το υδρόθειο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, ανοίγοντας μια πόρτα για ενδεχόμενες νέες θεραπείες για την αρθρίτιδα ή για πιθανή χρήση του ως παυσίπονο.

Το σημαντικό είναι να χορηγείται όπου χρειάζεται και με ασφάλεια. Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω σε ενώσεις που το δεσμεύουν ενώ διέρχονται στο σώμα και το απελευθερώνουν σε μικρές δόσεις μέσα στους ιστούς. Όταν κρίνεται αναγκαίο, αυτό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως προληπτικό μέτρο για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

πηγη: ygeiamou.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή