Σήμερα: 29/11/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

olaf-1024x656.jpg

Τα στελέχη των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς
 
Κωνσταντίνος Βενάκης

Η οριστικοποίηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και του προγράμματός της αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, και δη για την Ελλάδα. Αυτό που απομένει τώρα είναι η ορκωμοσία της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς έως τις 6 Δεκεμβρίου, και σύντομα θα σταλούν τα πρώτα «email λιτότητας» από το γερμανικό υπουργείου Οικονομικών του «σοϊμπλερικού» Κρίστιαν Λίντνερ προς τους ομολόγους του στο Eurogroup.

Μπορεί τα εγχώρια ΜΜΕ, αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες να βλέπουν θετικά μηνύματα από τη νέα γερμανική κυβέρνηση σε θέματα όπως η Τουρκία, το προσφυγικό κλπ. αλλά τηρείται ευλαβικά σιγή ασυρμάτου για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

Το Politico «μαρτυράει» τις γερμανικές διαθέσεις

Το Politico (που είναι θυγατρική της Bild) κάνει μια ενδιαφέρουσα διατύπωση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Η επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να είναι ανοιχτή στην αλλαγή των κανόνων χρέους της Ευρώπης» αλλά συμπληρώνει λέγοντας ωμά πως η διακομματική κυβερνητική συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) του Λίντνερ και στα άλλα δύο κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη».

Στη συνέχεια παραδέχεται ότι η διατύπωση του κείμενου πως το ΣΣΑ έχει «αποδείξει την ευελιξία του», επανεπιβεβαιώνοντας τις θέσεις των «σκληρών» που επιθυμούν εκ νέου πανευρωπαϊκή λιτότητα για να ξεπληρωθούν τα «σπασμένα» της πανδημίας και να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Αν και το Politico γράφει ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του ΣΣΑ κάνοντας αναφορά στη διατύπωση που αναφέρει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να «αναπτυχθούν περαιτέρω» για την εξασφάλιση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας του χρέους και την ενθάρρυνση της πράσινης επένδυσης.

Ωστόσο, η διατύπωση αυτή είναι κενό γράμμα αφού έχει αναιρεθεί από την παραπάνω πρόταση όταν μιλάει για επανεπιβεβαίωση της «ευελιξίας». Θέση που έχει εκφράσει δημόσια και η απελθούσα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμη και εάν θεωρήσουμε πως το καλύτερο σενάριο θα ισχύσει στο τέλος, δηλαδή θα αναθεωρηθεί το ΣΣΑ, το ερώτημα είναι κατά πόσο; Ήδη το ΣΣΑ βάζει «φρένο» στο 60% του δημοσίου χρέους και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% ενώ ο ESM από τον Οκτώβριο έχει δημοσιοποιήσει κείμενο εργασίας που μιλάει για αναθεώρηση του «ταβανιού» χρέους στο 100% του ΑΕΠ και σταθεροποίηση του ελλείματος στο 3%.

Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί με το που συγκροτήσουν κυβέρνηση θα απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης, ακολουθώντας τα βήματα της αμερικανικής FED και του εκεί αρχιτραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, «ακριβαίνοντας» το ευρώ και ανεβάζοντας τα επιτόκια του δανεισμού. Σίγουρα αποτελεί ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Θα ακολουθήσει το δόγμα Ντράγκι κάνοντας οτιδήποτε χρειαστεί ή θα υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου;

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρείται ήδη παρελθόν αφού αναγνωρίζεται από το κείμενο της συμφωνίας των γερμανικών κομμάτων πως ήταν έκτακτο και μίας χρήσης. Οπότε οποιαδήποτε συζήτηση για μόνιμο πανευρωπαϊκό μηχανισμό επενδύσεων αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα

Σε απλά ελληνικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν την άμεση μείωση των ελλειμμάτων, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό αγοράζει ομόλογα για να αυξήσει το ταμειακό της απόθεμα και να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι, κερδίζοντας επί της ουσίας χρόνο, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τα προς ώρας χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Ήδη η Washington Post έθεσε ερώτημα για το χρέος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο ίδιος απάντησε ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2023, αποπληρώνοντας το χρέος δια της βελτιωμένης δημοσιονομικής απόδοσης της χώρας αφού το ΑΕΠ θα μεγενθύνεται.

Εντούτοις, αυτό που ξέχασε να πει ο Μητσοτάκης είναι πως τα επιπλέον πλεονάσματα σημαίνουν παραπάνω φόρους στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά.

Επίσης, παρέλειψε να πει στους Αμερικάνους αυτά που έλεγε προσφάτως στους Financial Times. Εκεί είχε δηλώσει πως «πιστεύει» ότι οι αλλαγές στο χρέος και στα όρια των ελλειμάτων θα «δουλέψουν υπέρ μας». Βέβαια από τότε μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας διαψεύδοντας την «πίστη» του έλληνα πρωθυπουργού.

Τα ερωτήματα που κανείς δεν απαντάει

Τι θα γίνει όμως σε ένα σενάριο που το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης διακοπεί ελέω καλπάζοντος πληθωρισμού και η χώρα βρεθεί να δανείζεται από τις αγορές με μεγαλύτερα επιτόκια; Τι γίνεται εφόσον τα επιτόκια δανεισμού πιθανόν να ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας;

Ποιος εγγυάται ότι η -πρώτη στην Ε.Ε – Ελλάδα, με 206,3% χρέος επί του ΑΕΠ, δε θα μπει ξανά στο μάτι των κερδοσκόπων όταν «μυρίσουν αίμα», στέλνοντας τα spread στα ύψη;

Πώς θα ξεπληρωθεί το χρέος, τη στιγμή που θα επιβληθεί εκ νέου αέναη λιτότητα; Στα μνημόνια μπήκαμε έχοντας το 127,1% του ΑΕΠ το 2009 και χάθηκε το 25% του εθνικού πλούτου. Τώρα θα μεγενθύνουμε το ΑΕΠ ενώ θα μας επιβληθεί εκ νέου μνημόνιο;

Δυστυχώς, για όλους η προσφυγή στον ESM και η επιστροφή στον ζουρλομανδύα των μνημονίων μάλλον είναι το πιο πιθανό σενάριο, με ότι συνέπειες έχει αυτή η κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία.

πηγη: documentonews.gr

Ετικέτες

india_floods1.png

ουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 αγνοούνται σε δύο πολιτείες της νότιας Ινδίας που επλήγησαν από βροχές και πλημμύρες.

Τα νότια παράκτια κρατίδια Άντρα Πραντές και Ταμίλ Ναντού έχουν αδιάκοπη βροχόπτωση από την περασμένη Πέμπτη, που προκλήθηκε από ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης και μετακινήθηκε προς την ενδοχώρα την Παρασκευή.

Οι αρχές στην Άντρα Πραντές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 αγνοούνται μετά τη βροχή και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν τρία λεωφορεία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις διάσωσης, με τη βοήθεια ελικοπτέρων της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

AP Photo/Mustafa Quraishi

Η περισσότερο πληγείσα περιοχή του κρατιδίου, η Ραγιαλασίιμα, κατέγραψε βροχή έως και 24 εκατοστών την Παρασκευή, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες, καθώς υπερχείλισαν ποτάμια και λίμνες. Χιλιάδες κάτοικοι στην παράκτια περιοχή κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τηλεοπτικά πλάνα και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες σπίτια βυθισμένα, ενώ δεκάδες βοοειδή παρασύρονταν στα αναβλύζοντα, καφέ θολά νερά.

«Έχουμε ανασύρει 22 πτώματα μέχρι στιγμής από διαφορετικά μέρη της πολιτείας και πολλά αγνοούνται», δήλωσε στο ενημερωτικό δίκτυο The National ο Ζαχίντ Κάν, επικεφαλής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών στην πολιτεία.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι ένα λεωφορείο που μετέφερε τουλάχιστον 30 άτομα στην περιοχή Ρατζαμπέτ παρασύρθηκε στις ξαφνικές πλημμύρες της Παρασκευής και μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στήθηκε, με τα σωστικά να περισυλλέγουν 12 πτώματα από συνολικά τρία λεωφορεία που παρασύρθηκαν από τα νερά στο κρατίδιο Άντρα Πραντές. Ακόμη αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 18 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The NewsMinute.

Αξιωματούχοι της κρατικής αρχής διαχείρισης καταστροφών δήλωσαν ότι η κατάσταση στις περιοχές Νελόρε και Καντάπα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα σπίτια τους σε περίπου 230 καταυλισμούς αρωγής που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την πολιτεία.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι φέρεται να εγκλωβίστηκαν στην κορυφή του λόφου Τιρουμάλα - του ιερού ναού της ινδουιστικής θεότητας Λόρδου Tιρουπάτι - καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν ολόκληρη την πόλη του λόφου στην περιοχή Τσιτούρ, καταστρέφοντας τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν έναν χείμαρρο να διασχίζει ένα ναό μέσα στην πόλη.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους στο γειτονικό Ταμίλ Ναντού, όπου 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε πλημμύρες από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από συντρίμμια μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους μετά τη δυνατή βροχή στο Βελόρε την Παρασκευή. Εννέα διασώθηκαν από τα ερείπια.

Η νότια πολιτεία έχει καταγράψει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και χρόνια, μαζί με την πολιτεία Κεράλα, όπου 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Οκτωβρίου.

Οι αρχές του κρατιδίου αυτού απαγόρευσαν την πρόσβαση στον ναό της Σαμπαριμάλα, έναν από τους πιο ιερούς του ινδουισμού, λόγω των ισχυρών βροχών.

Από την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στην Σαμπαριμάλα στο πλαίσιο ετήσιου προσκυνήματος που διαρκεί δύο μήνες.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Πάμπα, ο οποίος θεωρείται ιερός, ανάγκασε τις αρχές να απαγορεύσουν στους πιστούς να μεταβούν εκεί για μια ημέρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hindustan Times.

Οι όλο και πιο απρόβλεπτες και ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν την νότια Ασία τα τελευταία χρόνια προκαλούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις κλιματικές αλλαγές και επιδεινώνονται από την αποψίλωση των δασών, την ανέγερση φραγμάτων και την υπερβολική ανάπτυξη.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

proskroysh_ploiou_se_platforma.jpg

Η απόφαση της ναυτιλιακή εταιρείας που διαχειρίζεται ένα στόλο δεξαμενόπλοιων να αλλάξει πλοίαρχο χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα για την παράδοση-παραλαβή οδήγησε σε θαλάσσιο ατύχημα με κόστος 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα, σύμφωνα με μια σύντομη ενημέρωση του National Transportation Safety Board Marine Accident Brief που εκδόθηκε την Τρίτη.

Το Marine Accident Brief 21/24 περιγράφει λεπτομερώς την έρευνα του NTSB για το ατύχημα της 17ης Οκτωβρίου 2020, στο οποίο το δεξαμενόπλοιο Atina προσέκρουσε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου SP-57B κοντά στο Pilottown της Λουιζιάνα.

Το Atina, με πλήρωμα 21 ατόμων, προσπαθούσε να αγκυροβολήσει στο Southwest Pass Fairway Anchorage στον Κόλπο του Μεξικού όταν χτύπησε την πλατφόρμα SP-57B. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της πλατφόρμας και ένας τεχνικός εγκατέλειψαν και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε μια κοντινή πλατφόρμα, αφού ενεργοποίησαν τη συσκευή διακοπής λειτουργίας έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν την λειτουργία της πλατφόρμας SP-57B.

Δεν αναφέρθηκε ρύπανση ή τραυματισμός. Οι εκτιμώμενες συνολικές ζημιές στην πλατφόρμα (72,3 εκατομμύρια δολάρια) και στο πλοίο (598.400 δολάρια) ανήλθαν συνολικά στα 72,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεσή του, το NTSB αναφέρει ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με το δικό της σύστημα διαχείρισης ασφάλειας (SMS) πριν από το ατύχημα.

Ο πλοίαρχος του Atina επιβιβάστηκε στο πλοίο ενώ αυτό ήταν εν πλω με προορισμό το αγκυροβόλιο, βλέποντας τον πλοίαρχο που θα ξεμπάρκαρε μόνο για πολύ λίγο χρόνο στο κατάστρωμα του πλοίου. Η εταιρεία έστειλε τον πλοίαρχο στο πλοίο σε μία κρίσιμη στιγμή, και ενώ αυτό βρισκόταν εν πλω στο ποτάμι και επιπλέον θα αγκυροβολούσε βράδυνες ώρες, χωρίς καμία βοήθεια ή καθοδήγηση από τον πλοίαρχο που ξεμπάρκαρε. Το SMS της εταιρείας απαιτούσε έναν ελάχιστο χρόνο για την αλλαγή των ανώτατων αξιωματικών της τάξεως της μίας ημέρας, εάν τα μέλη του πληρώματος εργάζονταν ήδη στην εταιρεία ή 7 ημέρες εάν ήταν καινούριοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πλοίαρχος που ήταν στο ατύχημα είπε στους ανακριτές ότι ήθελε να αγκυροβολήσει το πλοίο το συντομότερο δυνατό γιατί ήταν κουρασμένος. Ο πλοίαρχος ταξίδεψε από την Τουρκία για να επιβιβαστεί στο πλοίο και είπε στις αρχές ότι δεν είχε κοιμηθεί για περισσότερες από 50 ώρες κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Η τοποθεσία που επέλεξε για να αγκυροβολήσει ήταν διαφορετική από αυτή του πλάνου ταξιδίου. Σύμφωνα με το πλάνο ταξιδίου του Atina, η θέση αγκυροβολίας ήταν περίπου 3,2 μίλια βορειοανατολικά της πλατφόρμας SP-57B. Η πραγματική θέση αγκυροβολίας ήταν μόλις 0,7 μίλια από την πλατφόρμα SP-57B.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν την πιθανή αιτία της πρόσκρουσης του δεξαμενόπλοιου Atina με την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου SP-57B, η οποία ήταν ο ανεπαρκής χρόνος που έμειναν μαζί οι δύο πλοίαρχοι κατά την διάρκεια της αλλαγής τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την οξεία κόπωση του πλοιάρχου και την κακή επίγνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια της αγκυροβολίας τη νύχτα.

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δίνεται η ευκαιρία στα μέλη του πληρώματος/προσωπικό να έχουν επαρκή περίοδο παράδοσης-παραλαβής και επαρκή ανάπαυση πριν αναλάβουν κρίσιμα καθήκοντα στο πλοίο, όπως η ναυσιπλοΐα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια του πληρώματος, την περιουσία και το περιβάλλον». είπε η έκθεση.

Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρόνος στον πλοίαρχο για να ξεκουραστεί και να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες παράδοσης του ομολόγου του».

πηγη: e-nautilia.gr

Ετικέτες

2021-11-29_100726.jpg

Με τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητά μας, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης γίνεται πολύ πιο εύκολος προφυλάσσοντας ταυτόχρονα την καρδιά μας από ανεπιθύμητα συμβάντα

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε καλά τι είναι η υπέρταση και τι την προκαλεί; Η απάντηση είναι λίγοι.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε μας βοηθούν να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση ενώ άλλες την αυξάνουν. Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγουμε και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης; Οι ειδικοί της κλινικής Cleveland έχουν την απάντηση.

Τι είναι η υπέρταση
Πριν εξηγήσουμε ποιες τροφές πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας κατά την πρόληψη και ορθή διαχείριση της αρτηριακής μας πίεσης, ας δούμε κάποια πράγματα για αυτή τη σιωπηλή νόσο.  Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία τα αγγεία δέχονται αυξημένη πίεση στα τοιχώματά τους. H καρδιά διοχετεύει με αίμα τις αρτηρίες, που το μεταφέρουν αντίστοιχα σε όλο το σώμα. Στην υπέρταση η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες είναι πολύ μεγάλη.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και η αυξομείωση του βάρους την επηρεάζει, αυξάνοντάς την όταν παχαίνουμε και μειώνοντάς την όταν αδυνατίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Cleveland, για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης αποφεύγοντας την υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, να αντικαταστήσουμε το αλάτι στο φαγητό μας με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι ή χυμούς φρούτων και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη και έτοιμες σος στις σαλάτες μας.

Ποιες τροφές μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας

 • Αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1 %, γιαούρτι
 • Άπαχο κρέας
 • Γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
 • Ανάλατα δημητριακά
 • Τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι
 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες ανάλατα
 • Ψωμί
 • Ανάλατους σπόρους (ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους) και ανάλατα καρύδια

Ποια φαγητά θα πρέπει να αποφύγουμε

 • Βούτυρο και μαργαρίνη
 • Dressings και σάλτσες
 • Λιπαρά κρέατα
 • Πλήρη γαλακτοκομικά
 • Τηγανητά
 • Αλατισμένα σνακ
 • Συσκευασμένες σούπες
 • Fast Food
 • Αλλαντικά

Πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νάτριο, ένα μέταλλο που υπάρχει φύσικα σε ορισμένα τρόφιμα. Το νάτριο όμως είναι ταυτόχρονα η ουσία που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, που περιέχει νάτριο, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών για να αποβάλλειτο περίσσιο νάτριο μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε καθημερινά σε κατανάλωση τα 1.500 mg νατρίου, όπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ισοδυναμεί με 2.400 mg.

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου στην τροφή μας

Αποφεύγουμε το επιτραπέζιο αλάτι

Διαβάζουμε τα συστατικά στις ταμπέλες των τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με χαμηλά ποσοστά νατρίου και άλατος

Ποιες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου

Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο νάτριο είναι συνήθως τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα έτοιμα γεύματα κρεατικών, τα λουκάνικα, το μπέικον και το χοιρινό. Οι σάλτσες επίσης, όπως είναι η κέτσαπ, η σόγια σως και τα dressingπεριέχουν άφθονο νάτριο μαζί με τα κατεψυγμένα προιόντα, τα έτοιμα σνακ όπως τα πατατάκια.

Τέλος αφού ακολουθήσουμε τις παραπάνω αλλάγες στη διατροφή μας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον περιορισμό στην κατανάλωση του αλκοόλ και φυσικά να εντάξουμε στη διατροφή μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες

πηγη: ygeiamou.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή