Σήμερα: 15/10/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

c8f24334c9abeded4fd7b76527e411bb_L.jpg

του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Πηγή: ThePressProject

Η επιτροπή για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχασε την ευκαιρία να βραβεύσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό στο πρόσωπο της Κούβας, επιλέγοντας αντ' αυτού τιμήσει τους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία. Παρά όμως τους πανηγυρικούς των δυτικών μίντια, στο πρόσωπο των βραβευθέντων δεν τιμήθηκε η «ελέυθερη δημοσιογραφία», που σταυρώνεται στο κελί που κρατείται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά οι πένες που για να γράψουν βουτάνε στο αίμα του πολέμου.

Όπως έχουμε αναδείξει και μέσα από τις γραμμές του βιβλίου «COVID-19: Ο ιός των αντιθέσεων» (εκδ. Bookstars), κατά την διάρκεια της  παγκόσμιας κρίσης υγείας αναδείχθηκε η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πρόσωπα της ανθρωπότητας. Το πρώτο, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες επέμεινε να βάζει τα κέρδη του συστήματος του εκπροσωπεί πάνω από τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων, ενώ εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να οξύνει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά των λαών (βλ. κυρώσεις και πολιτικές αποκλεισμού) και πρόταξε τον «εθνικισμό των εμβολίων» διαμορφώνοντας τις συνθήκες ενός ιατρικού απαρτχάιντ σε βάρος των αναπτυσσόμενων λαών του Παγκόσμιου Νότου.

Η Κούβα, από την άλλη, επέλεξε ένα διαφορετικό πρόσωπο, στέλνωντας ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις πιο δύσβατες γωνιές της γη ανεξαρτήτως πολιτικής ταύτισης με τη χώρα αποδέκτη και προσφέροντας την βοήθειά της ακόμα και σε εκείνους που επιδιώκουν να τη στραγγαλίσουν. Αυτή την ανθρώπινη ανθρωπότητα θελήσαμε να τιμήσουμε οι διαφορετικές πρωτοβουλίες του κόσμου, που ενώσαμε τη τις φωνές μας για να στηρίξουμε το αίτημα να δωθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς Γιατρούς της Ταξιαρχίας «Χένρι Ριβ». Η επιτροπή για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχασε ωστόσο την ευκαιρία να βραβεύσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό στο πρόσωπο της Κούβας, επιλέγοντας αντ’ αυτού τιμήσει τους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και ο Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία. Παρά τους πανηγυρικούς των δυτικών μίντια, στο πρόσωπο των βραβευθέντων δεν τιμήθηκε η «ελεύθερη δημοσιογραφία», που σταυρώνεται στο κελί που κρατείται ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά οι πένες που για να γράψουν βουτάνε στο αίμα του πολέμου.

Η Μαρία Ρέσσα είναι δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Rappler. Έχοντας μεγάλο ιστορικό στην ερευνητική δημοσιογραφία και εργαστεί σε μέσα όπως το BBC και ο CNN, η Ρέσσα εχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα κυρίως λόγω των διώξεων που υπέστη από την κυβέρνηση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Για τον παραπάνω λόγο, η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων και η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών των Φιλιππίνων δήλωσαν ότι η νίκη της είναι μια νίκη για τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου. Ωστόσο, η εν λόγω δημοσιογράφος προωθείται από τον μαλακό βραχίωνα «αλλαγής καθεστώτος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το γνωστό Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED), το οποίο και τη βράβευσε το 2017 με το «Βραβείο Δημοκρατίας». Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Άμυνας (SEC), η ιστοσελίδα της χρηματοδοτείται από το Δίκτυο Ομιντιάρ, το ταμείο που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του eBay και επιχειρηματία Πιερ Ομιντιάρ.

Το παραπάνω γεγονός οδήγησε σε ανάκληση της άδειας του Rappler, καθώς οι χρηματοδοτήσεις του παραβίαζαν τις διατάξεις του Συντάγματος για την ξένη ιδιοκτησία και τον έλεγχο. Όπως έχουν αναδείξει στο παρελθόν οι δημοσιογράφοι Μαξ Μπλούμενταλ και Άλεξ Ρουμπινστάιν, το Δίκτυο Ομιντιάρ έχει υποστηρίξει τη φασιστική εξέγερση στο Μαϊντάν της Ουκρανίας, ενώ συνεργάζεται με τον Αμερικανικό Οργανισμό Διεθνούς Βοήθειας και Ανάπτυξης (USAID) και το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία (NED). Το ίδιο δίκτυο έπαιξε αρνητικό ρόλο και στην απελευθέρωση των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν, ιδιωτικοποιώντας την παροχή των πληροφοριών μέσω του ιστότοπου Intercept και φιλτράρωντας όσες σχετίζονται με το eBay και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πίσω από δράση του δικτύου κατά της κυβέρνησης στις Φιλιππίνες, βρίσκεται ακόμα μια προσπάθεια οπλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους αυτοκρατορικούς σκοπούς. Παρότι ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει δεχθεί το Μάη του 2017 τα εύσημα του Ντόλαντ Τραμπ για την αμφιλεγόμενη εκστρατεία του κατά των ναρκωτικών, η πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων του με την Κίνα μετά από χρόνια σινο-φιλλιπινεζικών αντιπαραθέσεων αποτελεί πρόκληση για την Ουάσιγκτον που έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ντουτέρτε. Γεννημένος στον πλειοψηφικά μουσουλμανικό νότο της χώρας, ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ίδια τη Μαρία Ρέσσα τον Οκτώβριο του 2015, πως τοποθετεί στον αυτό του στην «αριστερά».

Προκλητική για το νεοψυχροπολεμικό δόγμα των ΗΠΑ είναι και η αποστολή μελών του  κυβερνώτος Δημοκρατικού Κόμματος Φιλιππίνων-Λακάς και Μπαγιάν για «πολιτική εκπαίδευση» στην σχολή στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στο Φουτσιάν, όπως και η πολιτικές του σχέσεις με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» του Πούτιν και η προσέγγιση του με το Εργατικό Κόμμα Κορέας. Οι έντονες πιέσεις στο πρόσωπό του τον οδήγησαν να αναδιπλωθεί στις θέσεις του σχετικά με τη μη ανανέωση του στρατιωτικού συμφώνου με τις ΗΠΑ, αλλά και στη ντροπιαστική απονομή χάριτος στον Αμερικανό πεζονάυτη Τζόζεφ Σκοτ Ρέμπενσον για τη δολοφονία της Φιλιππινέζας τρανς Τζένιφερ Λόντ. Παρά την υποχώρηση του προέδρου των Φιλιππίνων, Κινέζοι αναλυτές θεωρούν παραμένει απρόθυμος να ταυτιστεί με τη νεο-ψυχροπολεμική εκστρατεία της Ουάσιγκτον, με τις ΗΠΑ να τον θεωρούν ως το «λιγότερο πολύτιμο παίκτη» στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Η δεύτερη βράβευση αφορά τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, αρχισυντάκτη της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta. Δεν είναι ειρωνία της τύχης, ότι ο μοιραίος για την Σοβιετική Ένωση Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δώρισε γενναιόδωρα μερικά από τα χρήματά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που ο ίδιος κέρδισε το 1990, για την χρηματοδότηση του εντύπου κατά την ίδρυσή του. Δεν είναι τυχαίο επίσης πως ο βραβευθείς δημοσιογράφος έλαβε συγχαρητήρια τόσο από ακροδεξιό αντίπαλο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, όσο και από την Λευκορωσίδα «Γκουαϊδό» Σβετλάνα Τιχανόφκαγια. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως θα χάριζε το βραβείο στο Ναβάλνι, ωστόσο θεωρεί πως «το άτομο αυτό έχει τα πάντα μπροστά του».

Ο Γκορμπατσώφ δήλωσε επίσης πως η βράβευση του Μουράτοφ είναι «πολύ καλό νέο», ενώ τον αποκάλεσε «θαρραλέο δημοσιογράφο». Ο Μουράτοφ είναι μέλος του μικρού φιλοαμερικανικού κόμματος «Γιαμπλόκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, πρώην οικονομικού συμβούλου του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το οποίο έλαβε μόλις 1% στις πρόσφατες ρωσικές εκλογές. Αν και η αρθρογραφία είναι συχνά επικριτική κατά της Ρωσίας σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Τσετσενία, ο Μουράτοφ δεν έχει διστάσει να υποστηρίξει το φιλο- φασιστικό μετα-Μαϊντάν καθεστώς στην Ουκρανία αναπαράγοντας την προπαγάνδα της «ρωσικής επιθετικότητας». H Novaya Gazeta έχει υποστηρίζει πολλάκις τις δραστηριότητες της USAID στις «ανθρωπιστικές οργανώσεις» στη Μόσχα, ενώ δημοσιογράφοι της έχουν επίσης βραβευτεί από το αμερικανικό NED και τιμηθεί από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ρωσία.

Δίχως αυταπάτες γα τον ρόλο ενός θεσμού που έχει βραβεύεσει το μακελάρη του παλαιστινιακού λαού Σιμόν Πέρες, τους πολεμοκάπηλους Μπαράκ Ομπάμα, Χένρι Κίσιγκερ και Τζίμι Κάρτερ, όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πέριοδο του νεοφιλελεύθερου στραγγαλισμού του λαού μας, η παγκόσμια καμπάνια για την βράβευση της Κούβας έδωσε την δυνατότητα να αναδειγχθεί το πρόσωπο ενός άλλου δρόμου για την ανθρωπότητα. Το δρόμου εκείνου που τιμούν οι λαοί και οι προοδευτικοί άνθρωποι του κόσμου, όπως τα μέλη της καμπάνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες που αρνήθηκαν την επιθετικότητα του Λευκού Οίκου και βράβευσαν την Ταξιαρχία «Χένρι Ριβ» με το «Βραβείο Ειρήνης των Λαών».

πηγη: kommon.gr

Ετικέτες

britain-2.jpg

Παναγιώτης Τουρκοχωρίτης

Στη Βρετανία, η ΕΕ και η Βρετανία είναι πάλι σε πορεία σύγκρουσης για το Brexit. O Guardian γράφει σχετικά: «Η ΕΕ προετοιμάζεται για την απάντηση του πρωθυπουργού μετά την προσφορά για το Brexit». Υπάρχουν φόβοι ότι ο Τζόνσον θα απορρίψει την προσφορά για συμβιβασμό στους τελωνειακούς ελέγχους. Ο Independent γράφει για το ίδιο θέμα: «Η ΕΕ ετοιμάζεται για το χειρότερο καθώς το χάσμα του Brexit παραμένει». Παρά την υποχώρηση των Βρυξελλών για τους ελέγχους στα σύνορα της Βρετανίας με την Βόρεια Ιρλανδία, η βρετανική πλευρά επιμένει ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να συμπεριληφθεί και η αξίωσή της να πάψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει δικαιοδοσία στην Β. Ιρλανδία. Τέλος, η Daily Telegraph γράφει: «Οι οικογενειακοί ιατροί ‘θα κατονομάζονται και θα διασύρονται’ αν δεν βλέπουν τους ασθενείς τους». Τα νοσοκομεία θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση £250 εκατομμύρια για να μπορούν οι ιατροί να βλέπουν δια ζώσης τους ασθενείς τους και να επεκταθεί το ωράριο επισκέψεων. Κυρώσεις προβλέπονται σε όσους ιατρούς δεν βλέπουν τους ασθενείς τους.

Στην Ιταλία, απειλείται γενική παράλυση λόγω των πράσινων διαβατηρίων ανοσίας. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Η απειλή των ενάντιων στο πράσινο πάσο: ‘θα αποκλείσουμε την χώρα’». Αύριο ξεκινά η υποχρεωτικότητα του διαβατηρίου, με πολλούς τομείς να κινδυνεύουν με μπλοκάρισμα. Ο Ντράγκι όμως εμμένει στην απόφασή του να μην παράσχει δωρεάν τεστ στους ανεμβολίαστους. Η La Stampa γράφει: «Πράσινο πάσο, η Ιταλία υπό τον κίνδυνο παράλυσης». Ένταση μεταξύ της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδερφοί της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Το πράσινο πάσο σε μεγάλη ένταση». Κίνδυνος αποκλεισμού σε λιμάνια και μεταφορές. Η Μελόνι επιτίθεται στην υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε ενώ ο Σαλβίνι ζητά από τον Ντράγκι να «ηρεμήσει την χώρα». Τέλος, η Il Messaggero: «Υγειονομικό διαβατήριο, διαμαρτυρία από λιμάνια και μεταφορείς». Η κυβέρνηση δεν εισακούει τις εκκλήσεις τους και δεν καταργεί το μέτρο. Οι λιμενεργάτες και οι οδηγοί βαρέων οχημάτων απειλούν ότι «θα κλείσουν τα πάντα».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Σαμουέλ Πατύ: ένα διαρκές τραύμα». Ένας χρόνος μετά την δολοφονία του δασκάλου Σαμουέλ Πατί από έναν νεαρό τζιχαντιστή, τον Αμπντουαλάχ Ανζόροφ, η περίπλοκη έρευνα συνεχίζεται. Δεκαέξι άτομα έχουν κατηγορηθεί για συνέργεια, σε διαφορετικό βαθμό, συμπεριλαμβανομένης της μαθήτριας της οποίας η ψεύτικη ιστορία έδωσε το έναυσμα για το μοιραίο σπιράλ.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Πώς ο Πούτιν προωθεί τους μισθοφόρους του στην Αφρική». Μετά τη Λιβύη, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο ρωσικός ιδιωτικός στρατός του ομίλου Wagner έχει στο στόχαστρο το Μάλι. Η Γαλλία, που μάχεται τους τζιχαντιστές στην περιοχή από το 2013, αντιμάχεται την παρέμβαση της Μόσχας. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι αθλητές απαντούν στον Μακρόν: ‘για το χρυσό, χρειάζονται χρήματα’». Μετά την κριτική  του προέδρου για την φτωχή συγκομιδή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Τόκιο κι εν όψει των αγώνων του 2024 στο Παρίσι, οι αθλητές υπογραμμίζουν την έλλειψη κονδυλίων κατά τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν. Τέλος, η Humanité: «Η επιμήκυνση κρατάει πολύ;». Η κυβέρνηση προτείνει την επιμήκυνση της κατάστασης εξαίρεσης μέχρι την 31η Ιουλίου. Η επιδημιολογική κατάσταση δεν δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση.

Στη Γερμανία, οι φόβοι για τον πληθωρισμό αυξάνονται. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν τον πληθωρισμό στη Γερμανία». Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών από το αυξανόμενο κόστος του αερίου και του αργού πετρελαίου, που «χτυπά» πολλά νοικοκυριά. Οι πολιτικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο βοήθειας. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Οι στρατιώτες της ομοσπονδιακής δύναμης τιμήθηκαν για την δουλειά τους στο Αφγανιστάν». Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ καλεί την κυβέρνηση να μάθει από τα λάθη της. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η διαμάχη για την Βόρεια Ιρλανδία κορυφώνεται». Η Κομισιόν θέλει να κάνει το χατίρι της Βρετανίας για τους κανονισμούς στα τελωνεία. Αλλά το Λονδίνο ήδη ζητά αλλαγές που οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση και το Λαϊκό κόμμα διαπραγματεύονται την ανανέωση των θεσμών, όχι όμως του Γενικού Συμβουλίου». Η συμφωνία που αναμένεται να γίνει δείχνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει συντηρητική ηγεσία. Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη. Και η El Mundo, η οποία γράφει για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε: «Η κυβέρνηση ‘ποτίζει’ την Καταλωνία και τιμωρεί την Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη». Οι καταλανοί πολίτες θα λάβουν 16% περισσότερες επενδύσεις ανά κάτοικο από ό,τι η ανδαλούσιοι και 83% περισσότερες από τους μαδριλένους.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός πιέζει κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα να δράσουν. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο πληθωρισμός επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία». Μισθοί που αυξάνονται, καύσιμα, ενοίκια και ελλείψεις ωθούν το ρυθμό αύξησης. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 5,4% και πιέζει την FED να λάβει μέτρα.  Στη Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν τεστάρεται, καθώς οι καθυστερήσεις στα λιμάνια επιμένουν και ο πληθωρισμός ίπταται». Οι ελλείψεις και οι αυξανόμενες τιμές υπονομεύουν την αύξηση στους μισθούς, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο, πολιτικά, για την κυβέρνηση. Οι Financial Times έχουν σήμερα τίτλο: «Ο Μπάιντεν επιστρατεύει την εταιρική Αμερική καθώς το κόλλημα στον εφοδιασμό απειλεί την ανάκαμψη». Η Walmart, η UPS και η FedEx θα κληθούν να λειτουργούν με εκτεταμένα ωράρια. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή αγγίζουν υψηλό 13 ετών. Και τέλος, οι New York Times: «Δεδομένα για την Johnson & Johnson αυξάνουν τις αμφιβολίες για την ενισχυτική δόση». Το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer ενδέχεται να είναι καλύτερη λύση για την επιπλέον δόση.

πηγη: documentonews.gr

Ετικέτες

0lng_220_220.jpg

«Ρότα» για ρεκόρ έχουν «βάλει» οι ναύλοι για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου εξ αιτίας της υπερ-αυξημένης ζήτησης στην αγορά. Ο δείκτης LNG του Χρηματιστηρίου της Βαλτικής αυξήθηκε στις 12.826 μονάδες, με όλες τις διαδρομές να ξεπερνούν τις 100.000 δολάρια την ημέρα. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιανουαρίου.
Το μεγαλύτερο κέρδος προήλθε από τη διαδρομή Αυστραλία-Ιαπωνία, η οποία ανέβηκε 40.844 δολάρια από την προηγούμενη συνεδρίαση για να κλείσει στα 191.166 δολάρια την ημέρα, ενώ οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 22.000 δολάρια σε 175.499 δολάρια την ημέρα.
Η αξιολόγηση ΗΠΑ-βορειοδυτικής Ευρώπης για αερομεταφορέα 160.000 cu m εκτινάχθηκε στα 165.567 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Βαλτικής.
Στο μεταξύ δύο ακόμη πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία σταμάτησαν την Τετάρτη τις συναλλαγές τους στο σύστημα εμπορίας, όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας Ofgem. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στο σύστημα εμπορίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου ανέρχονται πλέον σε 11, καθώς οι χονδρικές τιμές παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι δύο νέες "αποχωρήσασες” εταιρίες είναι η Pure Planet, στην οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός BP κατέχει μερίδιο περίπου 24% και έχει περίπου 235.000 πελάτες, και η Colorado Energy, με 15.000 πελάτες.

πηγη: theseanation.gr

Ετικέτες

211012204556_oily_fish_salmon.jpg

Τα λιπαρά οξέα που ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο επισημαίνουν ειδικοί από το Χάρβαρντ, ανατρέχοντας σε πρόσφατη μελέτη που ανέδειξε τη διατροφή-σύμμαχο για όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες

Περισσότερα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ρέγγα, σαρδέλες, σκουμπρί και πέστροφα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα που ταλαιπωρούνται από συχνές ημικρανίες χάρη σε ένα σημαντικό τους θρεπτικό στοιχείο: τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ συμπέρανε ότι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι των ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσαπεντεανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαξεξανοϊκό οξύ (DHA), πέτυχαν σημαντικά οφέλη στους 182 συμμετέχοντες με συχνές ημικρανίες, 16 περίπου τον μήνα με διάρκεια μεγαλύτερης των πέντε ωρών συνήθως.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν κατά τυχαία επιλογή και για 16 εβδομάδες, ένα από τα παρακάτω διατροφικά μοτίβα:

  • υψηλής περιεκτικότητας στα λιπαρά οξέα EPA και DHA (1,5 γρ/ημέρα) από ψάρια καθώς και σε λινολεϊκό (ή λινελαϊκό) οξύ, ένα ω-6 λιπαρό που αφθονεί σε ορισμένους καρπούς και σπόρους
  • υψηλής περιεκτικότητας στα λιπαρά οξέα EPA και DHA  και χαμηλή σελινολεϊκό οξύ
  • (ομάδα ελέγχου) πλούσιου σε λινολεϊκό οξύ και φτωχό σε EPA και DHA  μόλις 150 mg την ημέρα, τη μέση αναλογία της σύγχρονης δυτικής διατροφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση 30-40% στις ημέρες με πονοκέφαλοκατά τη διάρκεια του μήνα καθώς και την ημερήσια διάρκειά τους για όσους κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε EPA και DHA λιπαρά οξέα σε σύγκριση με όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη αυτών των ω-3 λιπαρών οξέων.

πηγη: ygeiamou.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή