Σήμερα: 16/10/2021
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 17:09

ΠΕΝΕΝ: Αγωνιστικό κέντρο πάλης, αντίστασης και αλληλεγγύης

Γράφτηκε από τον

_ναυτης.jpg

Για άλλη μία φορά η ΠΕΝΕΝ αναδεικνύεται σε πρωτοπόρα δύναμη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την αγωνιστική δράση της. Αποτελεί την μοναδική δύναμη στο ναυτεργατικό κίνημα που αποδεικνύεται σε αυτήν την υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα ότι είναι το μοναδικό αποκούμπι και μετερίζι για τους Ναυτεργάτες.

Είμαστε το μοναδικό σωματείο στο ναυτεργατικό χώρο και ένα από τα ελάχιστα στην χώρα μας που όχι μόνο δεν έχουμε αναστείλει στο ελάχιστο την δράση και την παρέμβασή μας αλλά εξακολουθούμε να έχουμε καθημερινή παρουσία στα καράβια, πραγματοποιούμε αδιάλειπτα όλες τις σωματειακές λειτουργίες, πρόσφατα πραγματοποιήσαμε την ετήσια συνέλευσή μας με αντιπροσωπευτική φυσική παρουσία δεκάδων μελών μας, βρισκόμαστε συνεχώς στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που σηματοδοτεί σε ποιά θέση πρέπει να βρίσκεται κάθε πρωτοπόρος αγωνιστής εργαζόμενος που εκπροσωπεί τα συλλογικά εργατικά δικαιώματα.

Ο ρόλος και η θέση μας σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί συνέχεια μιας σταθερής συνεπούς αγωνιστικής πορείας και συνεισφοράς που βάζει μπροστά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κλάδου των ναυτεργατών και συνολικά της εργατικής τάξης.

Παίρνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αυτά πρέπει να εφαρμόζονται και απαρέγκλιτα να τηρούνται στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα με την φυσική μας παρουσία σε όλα τα μέτωπα έχουμε στόχο να καταδείξουμε την σημασία σε αυτές τις συνθήκες η ΠΕΝΕΝ να μείνει όρθια και να διαδραματίσει πρωτοπόρο ρόλο στην μάχη για τα ναυτεργατικά προβλήματα. Να αποκρούσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και με όρους ταξικού κινήματος την σκληρή αντιναυτεργατική ατζέντα κυβέρνησης – εφοπλιστών οι οποίοι αξιοποιούν την ευκαιρία της υγειονομικής κρίσης για να σαρώσουν ότι έχει απομείνει όρθιο στις ΣΣΕ, στην ναυτική εργατική νομοθεσία, στα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Στον χώρο της Ναυτιλίας έχουμε εκτεταμένα κρούσματα απολύσεων, ακινησιών και αποδρομολογήσεων πλοίων, φαινόμενα περικοπών σε πάγιες αποδοχές και από την άλλη μια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που δίνει εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα στους εφοπλιστές και ταυτόχρονα για τους ναυτεργάτες επιφυλάσσει επιδόματα πείνας!!!

Η δυναμική - αγωνιστική παρουσία της ΠΕΝΕΝ έχει στόχο από τη μία να διασφαλίσει όλους εκείνους τους όρους για την ασφάλεια και προστασία της υγείας των Ναυτεργατών, να οργανώσει την αντίσταση στην επιχείρηση καταπάτησης των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, να απαντήσει συνολικά στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου που με αφορμή την υγειονομική κρίση επιχειρούν να υπονομεύσουν και να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα.

Σε αυτές τις συνθήκες παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας πρέπει οι Ναυτεργάτες και γενικότερα οι εργαζόμενοι να βρουν τους τρόπους, τις μορφές και να ξεδιπλώσουν δράσεις και αγώνες που θα βάλουν ισχυρά εμπόδια στην υλοποίηση της επίθεσης που εξελίσσεται σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται η τακτική της ΠΕΝΕΝ στις σημερινές συνθήκες, ώστε να μην περάσει ο φόβος, να μην επικρατήσει η κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, η αναστολή της δράσης και των αγώνων και τελικά επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, όπως διακαώς επιθυμεί το αστικό σύστημα στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Η θέση μας όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα καθορίζεται από την ταξική μας συνείδηση και θέση με βάση τις αρχές και τις αξίες που «κουβαλάμε» για το εργατικό κίνημα και με την έννοια αυτή ούτε τους ήρωες παριστάνουμε ούτε φυσικά τους Ρομπέν των δασών.

Είναι φανερό ότι εκθέτουμε τον εαυτό μας στον ίδιο κίνδυνο όπως κάθε Ναυτεργάτης στο καράβι, κάθε εργαζόμενος στον χώρο δουλειάς του, είναι σαφές ότι δεν επιλέγουμε την «λύση» της καραντίνας στο σπίτι μας ή να κατεβάσουμε τα ρολά του σωματείου ή μόνο να σηκώνουμε τα τηλέφωνα στα κλειστά μας γραφεία.

Επιλέγουμε να είμαστε κοντά και δίπλα στους Ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους, να πρωτοστατήσουμε βάζοντας πλάτη έτσι ώστε το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα να μη μπει σε μια θανάσιμη μακροχρόνια καραντίνα.

Πράττουμε το αυτονόητο, μένουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης, δεν υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα, βάζουμε μπροστά και πάνω από όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή