Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 08:55

Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ και μέλους του Δ.Σ του ΕΚΠ στο Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στις 3/4/2021

Γράφτηκε από τον

_Αντώνης_Νταλακογεώργος.jpeg

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε την σημερινή μας συγκέντρωση και όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

Η κινητοποίηση αυτή και αυτές που προηγήθηκαν αποτελούν ένα θετικό και σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση το ΕΚΠ επιτέλους να βγει αποφασιστικά μπροστά στα εργατικά - κοινωνικά - λαϊκά και τοπικά προβλήματα και να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αναλογεί στις σημερινές συνθήκες.

Επιδίωξή μας είναι το Ε.Κ. Πειραιά να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο αντίστασης, πάλης, συντονισμού και αλληλεγγύης το οποίο θα συνενώσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις στα Σωματεία και ευρύτερα στην κοινωνία της πόλης μας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση δηλώνουμε ότι θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Στο Δ.Σ υπάρχει ισχυρή και αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία που εγγυάται και διασφαλίζει αυτόν τον ταξικό δρόμο.

Τα κεντρικά ζητήματα που αναδεικνύονται αυτήν την χρονική περίοδο κατά την γνώμη μας είναι τα παρακάτω:

Κατ' αρχή η πανδημία στο επίκεντρο της οποίας η παρέμβασή μας αποσκοπεί στην προστασία της υγείας και της ζωής του λαού μας.

Παραστατικά την εικόνα που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας την δίνει ένα μήνυμα που έλαβα προχθές και θα το διαβάσω στην συνέχεια που αποδείχνει την επικίνδυνη και τραγική κατάσταση στην αντιμετώπιση της υγείας του λαού μας και την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Το μήνυμα προέρχεται από συναγωνιστή ο οποίος έχασε τον αδελφό του πριν λίγες μέρες σε δημόσιο νοσοκομείο και ο οποίος σήμερα είναι εδώ μαζί μας στην συγκέντρωσή μας..."ο Γιώργος χτυπήθηκε από την λευχαιμία και εισήχθηκε για θεραπεία την 1η Μάρτη 2021 στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά. Μέσα στο νοσοκομείο μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και μετά από τρεις εβδομάδες μεταφέρθηκε σε κλινική του Ασκληπιείου νοσοκομείου. Διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια... και πέθανε χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα υποστήριξης και νοσηλείας σε ΜΕΘ!!! Ο Γιώργος και οι γιατροί το πάλεψαν. Πέθανε χωρίς να δει κανέναν αφού όλες οι επισκέψεις ήταν αυστηρά απαγορευμένες!. Θεωρώ ως ηθικούς αυτουργούς του θανάτου του αδελφού μου και χαρακτηρίζω ως εγκληματίες που πρέπει να δικαστούν τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια" .

Δυστυχώς αυτά είναι επιτεύγματα της ανάλγητης και εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στην προστασία της υγείας του λαού μας.

Η κυβέρνηση μετά τις τυμπανοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς της περασμένης άνοιξης για δήθεν επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, επαναπαύθηκε σε αυτές, αρνήθηκε όλο αυτό το διάστημα την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία, άφησε στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις του που αποτελούν βασικές εστίες διασποράς του ιού, δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αντίθετα έκανε περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την υγεία, δεν έκανε κανένα μέτρο για την ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ, άφησε αθωράκιστα τα νοσοκομεία από την αναγκαία ενίσχυση μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Αρνήθηκε και αρνείται έως και σήμερα την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών κάτω από δημόσιο έλεγχο και με την εγκληματική πολιτική της σήμερα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αυτό δείχνουν τα αυξανόμενα κρούσματα, αυτό δείχνουν οι εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία και το χειρότερο αυτό αποδεικνύει η δραματική αύξηση των θανάτων.

Το αγωνιστικό ταξικό κίνημα, οι υγειονομικοί και ευρύτερα οι φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν αναδείξει αυτά τα προβλήματα και σήμερα τονίζουμε την ανάγκη οι θέσεις, τα αιτήματα και αυτές οι διεκδικήσεις αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα κυβερνητικά λοκ ντάουν έχουν αποτύχει οικτρά και μεταξύ των άλλων καταρρέει με πάταγο η πολιτική της ατομικής ευθύνης που νυχθημερόν προπαγανδίζει η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από αυτή και το κεφάλαιο ΜΜΕ.

Μένουμε αποφασιστικά προσηλωμένοι στις θέσεις μας και πρέπει ακόμη πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά και αγωνιστικά το κίνημα να παλέψει για αυτές τις διεκδικήσεις.

Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική και την οικονομική κρίση, συνεχώς ανακοινώνει πακέτα δις ευρώ με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου, των επιχειρήσεών του με στόχο αυτό να αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξελισσόμενη κρίση.

Από την άλλη για τον λαό, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε πολύμηνη αναστολή συμβάσεων και στους μακροχρόνια ανέργους επιφυλάσσει επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.

Δεν σταματάει όμως εδώ μόνο, η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου όπως συμβαίνει σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, με μέτρα, μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις και στα εργατικά δικαιώματα, στην υγεία, την εκπαίδευση, στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στόχος τους η παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η περιστολή των δικαιωμάτων τους, το χτύπημα της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης και η καταστολή στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για επίθεση που ακουμπά και αφορά όλο το πλαίσιο των κοινωνικών - εργατικών - λαϊκών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και όλα αυτά γίνονται σήμερα στο όνομα της πανδημίας, ανοίγοντας τον δρόμο αύριο η οικονομική κρίση να περάσει για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για σκληρή, βάρβαρη και ταξική επίθεση που έχουν ενορχηστρώσει σε διεθνές ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι προκειμένου να περάσουν και αυτή την φορά την πολιτική τους δια πυρός και σιδήρου.

Στην κατεύθυνση αυτή βασικό τους μέλημα είναι να ενισχύσουν, να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το αντεργατικό θεσμικό οπλοστάσιο με σκοπό να μειώσουν τις αντιστάσεις, τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος για να υλοποιήσουν ευκολότερα την πολιτική των αντιδραστικών τους αναδιαρθρώσεων.

Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής των αγώνων που αναπτύσσονται όλο αυτό το διάστημα.

Η πολιτική τους κινείται στην γραμμή του δόγματος νόμος και τάξη και η επιδίωξή τους είναι καθαρή και σαφής, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, να κτυπήσουν αδίστακτα - ανελέητα κάθε οργανωμένη δράση και κινητοποίηση που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή τους πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή που αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα όπως στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, στους φοιτητικούς αγώνες και σε αυτούς που ανέδειξαν την ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τα ταξικά σωματεία, από το φοιτητικό κίνημα, από τους υγειονομικούς με αποκορύφωμα την καταστολή στην Νέα Σμύρνη και τις μεγάλες μαζικές αγωνιστικές αντιστάσεις κατάφεραν να βάλουν ένα μεγάλο φραγμό στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας και άγριας καταστολής.

Αυτοί οι μαζικοί - διεκδικητικοί με ξεκάθαρο προσανατολισμό, αυτόν της αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και την αποφασιστική απόκρουση της επίθεσης σε βάρος μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει και πρέπει να πορευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και θα καταθέσει στην Βουλή το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να τσακίσει ότι έχει απομείνει όρθιο από την μνημονιακή επέλαση στα εργατικά δικαιώματα την περίοδο 2010 - 2018.

Την ίδια απάντηση πρέπει να δώσουμε και στην κυβερνητική επιχείρηση, αυτή που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση και στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στα χρηματιστήρια και στις αγορές...

Την ίδια απάντηση πρέπει να δώσουμε ενωτικά - ταξικά - αγωνιστικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε όλη την περιοχή του Πειραιά που δεινοπαθεί από τις πολιτικές τους με αποτέλεσμα την μαζική ανεργία, την υποαπασχόληση, το λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την τραγική υποβάθμιση στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην τραγική επιδείνωση του περιβάλλοντος.

Να συγκρουστούμε με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της παράδοσης των δημόσιων επιχειρήσεων στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο όπως αυτό έγινε με το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στην κρατική κινέζικη πολυεθνική Cosco, ένα έγκλημα που φέρει την υπογραφή και σφραγίδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μεταβίβασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην Cosco, υπέγραψε φαρδιά πλατιά την σύμβαση παραχώρησης, ενέκρινε το αντιδραστικό MasterPlan της Cosco και σήμερα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής μας καλεί μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να σώσουμε το δέντρο και να αφήσουμε το δάσος να καεί...

Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική του όπως και των άλλων αστικών κομμάτων που δηλώνουν την προσήλωση και υποταγή τους στις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις και στην επέλαση των πολυεθνικών.

Τα κροκοδείλια δάκρυά τους ακόμη και για την προβλήτα στην Πειραϊκή και στο Παλατάκι δεν πείθουν κανέναν, αντίθετα αποκαλύπτουν την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό και την προσπάθειά τους να ψαρέψουν σε θολά νερά.

Cosco - MasterPlan - OilOne - καζάνια - ΧΥΤΑ κ.λπ συνιστούν ωρολογιακές βόμβες για την πόλη, τους κατοίκους όλης της παράκτιας ζώνης, αποτελούν ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που υπονομεύει την ποιότητα ζωής, επιβαρύνει και καταστρέφει την ζωή τους, την θάλασσα, τον αέρα και οδηγεί σε ένα συγκοινωνιακό χάος.

Από αυτή τη σκοπιά για εμάς αποτελεί κεντρικό ζήτημα διεκδίκησης και πάλης η θέση για λιμάνι με δημόσιο έλεγχο σήμερα και αύριο με εργατικό και λαϊκό έλεγχο στην υπηρεσία του λαού.

Χρέος μας είναι να οργανώσουμε την αντίσταση, να υπάρξει ένα γενικευμένος ξεσηκωμός, βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα στην δουλειά, την ποιότητα ζωής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στην προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και των δικαιωμάτων μας.             

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 10:31