Σήμερα: 21/07/2024

2024-07-18_150435.jpg

 

«Δωράκια» από την κυβέρνηση προς τις εταιρείες μέσω της τροπολογίας που προβλέπει τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών.

Τριάντα έξι ημέρες χρειάστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να φέρει τροπολογία –στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1151)– για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στις επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου, με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Η τροπολογία αφορά τις επιχειρήσεις του άρθρου 14 του Κανονισμού Ε.Ε. (2022/1854) του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022, ως παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (L261).

Υπόχρεοι για την καταβολή της συνεισφοράς είναι εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, και μόνιμες εγκαταστάσεις, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται, κατά 75% τουλάχιστον, από οικονομικές δραστηριότητες στους τομείς της εξόρυξης λιθάνθρακα και λιγνίτη, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης) και διύλισης πετρελαίου.

Ως ακαθάριστα έσοδα για την εφαρμογή της προσωρινής συνεισφοράς (με συντελεστή 33%) θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται από τους υπόχρεους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα πλεονάζοντα κέρδη για την επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης ισούνται με τη θετική διαφορά μεταξύ των φορολογητέων κερδών φορολογικού έτους 2023 και του 120% του ποσού αναφοράς και το ποσό αναφοράς ισούται με το 1/4 του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 (όταν αυτό είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό), συμπληρώνοντας όμως «ειδικά για την Ελλάδα» ότι μια συγχώνευση, διάσπαση ή μερική εισφορά περιουσιακών στοιχείων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση ή τη μείωση της διαφοράς κερδών, «διορθώνοντας» αναλόγως τη βάση επιβολής της συνεισφοράς και σε περίπτωση απόσχισης κλάδου, για το ποσό αναφοράς λαμβάνονται υπόψη τα φορολογητέα κέρδη ή οι ζημιές που αφορούν τον κλάδο αυτό.

Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ζημίες παρελθουσών χρήσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ορίζεται ότι θα υποβληθεί σχετική δήλωση ηλεκτρονικά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα καταβληθεί ώς το τέλος Φεβρουαρίου 2025 (με τη σημείωση ότι τυχόν άσκηση προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης), δίνοντας και πάλι… δωράκι τη δυνατότητα κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών για σκοπούς φόρου εισοδήματος, να εκπίπτουν το ποσό της συνεισφοράς, ως δαπάνη, αυτή τη φορά για το φορολογικό έτος 2024.

Τα καθαρά έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εκτιμήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση σε 300 εκατ. ευρώ, αν και με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι HelleniQ Energy και Motor Oil, πρέπει να αποδώσει 425 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, οφείλει να διαφωτίσει τους φορολογούμενους για αυτές τις… μικροδιαφορές.

Ενόχληση για την επιβάρυνση

Συζήτηση για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης έγινε και στην έκτακτη γενική συνέλευση του ομίλου Motor Oil – η οποία ενέκρινε την απόκτηση του 94,44% του ΗΛΕΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Απαντώντας σε ερώτηση που απηύθυνε μέτοχος της Motor Oil, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Πέτρος Τζαννετάκης, αναφορικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο όμιλος από την φορολόγηση των υπερκερδών, απάντησε ότι «πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών μας» αναφέροντας ότι «τα κέρδη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δυο ετών. Είμαστε μια διεθνοποιημένη εταιρεία. Ένα διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας» και σημείωσε ότι «από το 2018 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024, μόνον το 19 έως 24% των πωλήσεών μας αφορά εγχώριες πωλήσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι η Motor Oil από το 2019 έως το 2022 επένδυσε 682 εκατ. ευρώ στο διυλιστήριο, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του και άλλα 208 εκατ. ευρώ το 2023.

Αυτό που δεν είπε ήταν ότι ο εξαγωγικός προσανατολισμός (και μάλιστα με χονδρικές τιμές μικρότερων των χονδρικών στην ελληνική αγορά) δεν αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία δεν κάνει τέτοιους διαχωρισμούς.

Άλλωστε και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η Συνεισφορά θα χρησιμοποιηθεί για «την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

 

Πηγή: efsyn.gr

2024-07-18_150201.jpg

 

Μεγαλώνει το κύμα αμφισβήτησης του Τζο Μπάιντεν μετά και την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες Τετάρτη, επικαλούμενο τέσσερις πηγές του ενημερωμένες σχετικά, ότι η Νάνσι Πελόζι, η πρώην «speaker» και μορφή που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Μπάιντεν πως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια φέρεται να του είπε ακόμη πως, αν παραμείνει στην κούρσα, ενδέχεται θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απέφυγε πάντως να καλέσει ρητώς τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Η μια από τις πηγές διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους αντέτεινε ότι εκείνος έχει δει δημοσκοπήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν πως έχει πιθανότητες νίκης.

Εκπρόσωπος της κ. Πελόζι είπε πως η πολιτικός έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο από την Παρασκευή.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως δικές του πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Άνταμ Σιφ, επίσης μορφή των Δημοκρατικών με επιρροή, έγινε χθες ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.

Οι ανησυχίες για τη σωματική και πνευματική υγεία του κ. Μπάιντεν έχουν κορυφωθεί μετά την καταστροφική γι’ αυτόν τηλεμαχία του με τον Τραμπ στα τέλη Ιουνίου και, παρότι ο ίδιος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, το ζήτημα κάθε άλλο παρά μοιάζει να έχει κλείσει για την παράταξη.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Πηγή: avgi.gr

2024-07-18_145937.jpg

 

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου με σημαία Παναμά, MV Ultra Galaxy, βρίσκεται προσαραγμένο από το βράδυ της Τρίτης σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Νότιας Αφρικής, γνωστή ως Duiwegat.

 

Η επιχείρηση, υπό την ηγεσία της Αρχής Ναυτιλιακής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής (SAMSA), στοχεύει να ελαφρύνει το προσαραγμένο πλοίο από το φορτίο του εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι ομάδες διάσωσης είναι αντιμέτωπες με τον κρύο, τον υγρό και τον θυελλώδη άνεμο. Η περιοχή Duiwegat είναι γνωστή για το βραχώδες τοπίο και τις εκτάσεις με απαλές αμμώδεις παραλίες. Ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να αφαιρέσουν τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο του πλοίου, το υδραυλικό λάδι και το φορτίο λιπάσματος που είναι φορτωμένο.

Η SAMSA ανέφερε την Πέμπτη ότι ειδικές ομάδες διάσωσης έφτασαν στο σημείο εξερευνώντας τις γύρω περιοχές και το πλοίο. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προετοιμασία εξοπλισμού που θα επιτρέψει στους διασώστες να έχουν πρόσβαση στο πλοίο μόλις υποχωρήσει η κακοκαιρία.

Οι ομάδες καθαρισμού απομακρύνουν ήδη απομεινάρια από τις παραλίες ενώ έχει εκδοθεί προειδοποίηση προς ναυτιλομένους σε όλα τα πλοία στην περιοχή για να παρακολουθούν τυχόν απομεινάρια που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου μήκους 124,56 μέτρων, που ναυπηγήθηκε το 2008, βρισκόταν εν πλω προς το Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία, όταν εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, αφού ανέπτυξε μια μεγάλη κλίση λόγω της κακοκαιρίας και στη συνέχεια προσάραξε το βράδυ της Τρίτης.

Μια προκαταρκτική αξιολόγηση έδειξε ότι το πλοίο, που βρισκόταν περίπου 60 ναυτικά μίλια δυτικά του κόλπου Doring κατά τη στιγμή του συμβάντος, ήταν φορτωμένο με φορτίο λιπασμάτων σε σάκους.

Μετά την εγκατάλειψη του πλοίου, τα μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε μια σωσίβια σχέδια και εν τέλει διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στον κόλπο της Αγίας Ελένης, όπου έλαβαν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Ultra Galaxy, Transworld Fleet Management, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη SAMSA και τις ομάδες διάσωσης, εστιάζοντας όλες τις προσπάθειες στην ανάκτηση του πλοίου.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του συμβάντος και περισσότερες λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν μόλις γίνουν γνωστές.

 

Πηγή: e-nautilia.gr

Ακόμη και έντεκα χρόνια ζωής μπορεί να «χάσει» μια 50χρονη γυναίκα από το προσδόκιμο επιβίωσής της μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου

 

2024-07-18_145616.jpg

 

Τα καρδιακά επεισόδια είναι πλέον μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζοντας όμως δυσανάλογα την υγεία ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες ζουν λιγότερο και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση: για παράδειγμα, μια 50χρονη γυναίκα χάνει κατά μέσο όρο 11 χρόνια ζωής μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ένας 80χρονος άνδρας με έμφραγμα χάνει κατά μέσο όρο μόλις 5 μήνες ζωής.

Η νεότερη αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Karolinska Institutet και του νοσοκομείου Danderyd και δημοσιεύθηκε στο Circulation εξέτασε 335.000 άτομα που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου για πρώτη φορά κατά την περίοδο 1991-2022. Τα άτομα με έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκρίθηκαν με 1,6 εκατομμύρια υγιή άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Οι γυναίκες και τα νεαρά άτομα έχασαν το μεγαλύτερο κομμάτι του προσδόκιμου ζωής, όταν υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Εάν η καρδιακή λειτουργία ήταν εξασθενημένη μετά το έμφραγμα, οι επιπτώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες» σημειώνει ο πρώτος συγγραφέας Δρ Christian Reitan, ερευνητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Νοσοκομείου Danderyd του Ινστιτούτου Karolinska.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους τις διαφορές στο εισόδημα, την εκπαίδευση, άλλες ασθένειες και τη φαρμακευτική αγωγή κατά τη στιγμή της ασθένειας – γεγονός που βοήθησε να εκτιμηθεί η επίδραση της ίδιας της καρδιακής προσβολής, όταν λήφθηκαν υπόψη όλα τα υπόλοιπα.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής εξαφανίστηκε, πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι αυτό εξηγείται από παράγοντες άλλους, εκτός από την ίδια την καρδιακή προσβολή, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή άλλες ασθένειες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής είχε διατηρήσει την καρδιακή λειτουργία, είδαμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είχε εξαφανιστεί. Αυτό ερμηνεύεται από τη σκοπιά ότι η επίδραση της καρδιακής προσβολής, άρα και η φροντίδα για τα καρδιακά επεισόδια, είναι παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων και ότι η μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής που βλέπουμε στις γυναίκες οφείλεται σε διαφορές στους παράγοντες κινδύνου, σε άλλες ασθένειες και στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» διευκρινίζει ο Δρ Reitan.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα χάνουν περισσότερα χρόνια ζωής, σε σύγκριση με τους συνομήλικους άντρες: «Εάν μια γυναίκα είχε μειωμένη καρδιακή λειτουργία, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ήταν μεγάλη. Δεν έχουμε τα δεδομένα για να απαντήσουμε στο γιατί, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι γυναίκες λαμβάνουν εξίσου καλή παρακολούθηση και θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια με τους άνδρες, ή αν απλώς πρόκειται για μια πιο σοβαρή κατάσταση για μια γυναίκα» διευκρινίζει ο Δρ Reitan.

Καταλήγοντας, ο Δρ Reitan τονίζει πως «τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή αμφισβητούν τις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας σήμερα. Εντοπίζοντας ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούμε να προσαρμόσουμε καλύτερα τη θεραπεία στο άτομο. Πιστεύουμε ότι τα “χαμένα χρόνια ζωής” είναι ένα καλό και εύκολα κατανοητό μέτρο κινδύνου τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, καθώς μας διευκολύνει να αξιολογήσουμε και να επικοινωνήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου».

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 11:18

6ημερο, 9ωρο και με… καύσωνα

Γράφτηκε από τον

2024-07-18_141755.jpg

 

Προκλητική είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης στη στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα. Μάλιστα ενώ όλη την εβδομάδα που πέρασε η πραγματική θερμοκρασία στους δρόμους και τους υπαίθριους χώρους δουλειάς στην Αττική και αλλού ξεπέρασε τους 40ο C, οι εργαζόμενοι σε εργοτάξια, ντελίβερι, βιομηχανίες μετάλλου, ναυπηγεία κ.α. εργάστηκαν σα να μην τρέχει τίποτα. Ούτε καν αυτές οι αστείες εκκλήσεις προς τους εργοδότες δεν διατυπώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας. Η Κεραμέως, και οι προκάτοχοί της, είχαν χρόνο για νομοθετήματα όπως η εξαήμερη και εννιάωρη εργασία. Όμως αδιαφόρησαν όμως να ρυθμίσουν νομοθετικά τους όρους εργασίας για την θερμική καταπόνηση, παρά το ότι έρχεται νέος, παρατεταμένος καύσωνας με 45άρια! Μάλιστα την Κυριακή παρά τον αφόρητο καύσωνα, τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων και τις υγειονομικές οδηγίες τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για να..τονωθεί η αγοραστική κίνηση! Οι εργοδότες απαντούν ότι «δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση» όταν σωματεία και εργαζόμενοι ζητούν διακοπή εργασιών υπό αυτές τις συνθήκες

 

Πηγή: prin.gr

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 11:11

Τα μπάνια του λαού αναβάλλονται (επ’ αόριστον)

Γράφτηκε από τον

2024-07-18_141146.jpg

 

Μια νύχτα σε ξενοδοχείο ή Airbnb κοστίζει το λιγότερο, όσο ένας μηνιαίος λογαριασμός του ρεύματος, την ώρα που “κανονικοποιείται” το… staycation.

Ήταν Ιούλιος του 1987 όταν στενοί συνεργάτες του τότε Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου είχαν προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές εν μέσω καλοκαιριού και εκείνος απάντησε με την περίφημη φράση «Ε, δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού». Έκτοτε «τα μπάνια του λαού» έχουν, ίσως, κατορθώσει να διαμορφώσουν μια πολιτική συνήθεια, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές τον Αύγουστο καθίστανται απαγορευτικές.

Εδώ και δεκαετίες μπροστά στην “ιερότητα” των καλοκαιρινών διακοπών, ούτε η πολιτική επιβίωση, ούτε καμία εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Τι μπορεί, πλέον, να σταθεί εμπόδιο στα μπάνια του λαού; Το υπέρογκο κόστος των διακοπών. Οι τιμές των ακτοπλοϊκών έχουν εκτοξευθεί σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεται ένας μισθός για να ταξιδέψει με πλοίο μια οικογένεια. Μια νύχτα σε ξενοδοχείο ή Airbnb κοστίζει το λιγότερο, όσο ένας μηνιαίος λογαριασμός του ρεύματος. Και σκέφτεσαι τι να πρωτοπληρώσεις. Αντίστοιχα, αυξημένο είναι το κόστος της “εξόδου” για φαγητό ή ποτό, που την καθιστά απαγορευτική.

“Ελλάδα Disneyland, μόνο για τους τουρίστες”

Αυτή η πραγματικότητα, η ανημποριά, δηλαδή, των Ελλήνων και των Ελληνίδων να πάνε διακοπές έχει φτάσει πλέον σε αριθμούς, σύμφωνα με έρευνες, στο 50%. Κάθε καλοκαίρι, δηλαδή, των τελευταίων ετών, ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας δεν μπορεί να κάνει διακοπές και να χαρεί την μοναδικότητα των νησιών της. Σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερο, η χώρα μεταμορφώνεται σε μια Disneyland μόνο για τους τουρίστες, ενώ, παράλληλα αυξάνεται η οικονομική της εξάρτηση από τις επιδόσεις του τουρισμού, γεγονός όχι μόνο αντιπαραγωγικό, αλλά και επικίνδυνο.

Ήδη, οι επιπτώσεις από τον υπερ-τουρισμό είναι εμφανείς. Λειψυδρία στα νησιά, ιδιωτικές παραλίες, ενοίκια στα ύψη λόγω Airbnb, δόμηση χωρίς όρια, τιμές για τσέπες του εξωτερικού και νεοαποκοικιακές επενδύσεις συνθέτουν την τουριστική εικόνα της Ελλάδας. Η κατάσταση, όμως, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι Κυκλάδες έχουν καταστεί όχι μόνο προορισμός για τους λίγους, με το hopping του παρελθόντος από νησί σε νησί να αποτελεί μια παλιά ανάμνηση, αλλά και μια μικρή Αθήνα με την κίνηση στους δρόμους τους, απλά κουραστική.

Το τοξικό αυτό μείγμα του τουρισμού στην Ελλάδα θέλει εκ βάθρων αλλαγή. Βιωσιμότητα, σεβασμός στο περιβάλλον και τον πολιτισμό των περιοχών. Ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με μέτρο και όρια, που θα συμπεριλαμβάνει όλες και όλους τους αποκλεισθέντες του σήμερα. Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε τη συζήτηση του περασμένου αιώνα για τη σπουδαιότητα των διακοπών, ως κοινωνικού αγαθού. Παρότι, βέβαια, φαίνεται σήμερα ξεχασμένη, πρέπει τουλάχιστον να θεωρείται ως θέσφατη.

 

Ποιος θα φανταζόταν, όμως, ότι τριαντα-εφτά χρόνια μετά, η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε, αφενός, οι διακοπές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ανήκουν στο ένδοξο παρελθόν και αφετέρου, να επιχειρείται, ειδικά στην Ελλάδα, να κανονικοποιηθεί να κάθεσαι σπίτι σου στις διακοπές, δηλαδή, να γίνει της μόδας το staycation;

Τα μπάνια του λαού, δυστυχώς, αναβάλλονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι, που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα μείνουν, είτε στις μεγαλουπόλεις σκεπτόμενοι το πόσο θα “καίνε” air-condition, είτε, αν είναι τυχεροί, θα πάνε σε κάποιο φιλικό εξοχικό σπίτι.

Ενώ την ίδια στιγμή, οι παραλίες και τα νησιά θα συνεχίσουν να κατακλύζονται από ξένους τουρίστες. Η δυσάρεστη αυτή απεικόνιση του κοινωνικού γίγνεσθαι μας κάνει, τέλος, να αναρωτιόμαστε για μια άλλη ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν η Ελλάδα, εν έτει 2024, εξακολουθεί να ανήκει στους Έλληνες.

 

Πηγή: news247.gr

2024-07-18_140922.jpg

 

Εφαγε την “σκόνη” του Αρη Πορτοσάλτε η ιστοσελίδα Protagon -ξέρετε αυτό το δεξιό σάιτ με τους «μαϊμού» αρθρογράφους– που είχε επιχειρήσει να κάνει την αγιογραφία της υποψήφιας προέδρου του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου.

Και εδώ που τα λέμε τι να σε κάνει μια κάποια δημοσιογράφος της σειράς ονόματι Ρέα Βιτάλη, που αρθρογραφεί στο Protagon, μπροστά στον “σαράντα χρόνια φούρναρη” υπάλληλο του Αλαφούζου; Γι’ αυτό, λοιπόν, ο Πορτοσάλτε φιλοτεχνεί με αριστουργηματικό τρόπο, το πορτραίτο της Διαμαντοπούλου, στην στήλη του στην ιστοσελίδα liberal.

Τουλάχιστον εμετικός είναι ο τρόπος που εμφανίζει ο Πορτοσάλτε την προσωπικότητα της επιδόξου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Πάντως η πρόβλεψη η δικιά μας είναι ότι η Διαμαντοπούλου θα έχει την τύχη του Αντρέα Λοβέρδου, όταν κι αυτός επιθυμούσε να βρεθεί στο πόστο που επιδιώκει τώρα η Αννα της φωτοτυπίας.

2024-07-18_141012.jpg

 

Πηγή: vathikokkino.gr

 

2024-07-18_140614.jpg

 

«Οι νέοι πλοίαρχοι και μηχανικοί, οι σπουδαστές των ΑΕΝ έχουν επιλογή! Να συντονίσουν την πάλη τους με τα ναυτεργατικά σωματεία και να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση, πανεπιστημιακού επιπέδου, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για τις σπουδές, την εργασία, τη ζωή που τους αξίζει!», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με την ανακοίνωση για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΝΕ:

«Η ανακοίνωση της ίδρυσης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Χίο αποτελεί μια μακροχρόνια απαίτηση των εφοπλιστών, στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μηχανικών και πλοιάρχων, ενάντια στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των επιβατών.

Το έδαφος έχει στρωθεί τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τους προκάτοχούς της με τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν Ναυτικής Εκπαίδευσης. Οι ίδιοι οι σπουδαστές με τους συλλόγους τους έχουν αναδείξει:

  • -Τον ανεπαρκή ή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό εργαστηριακών μαθημάτων.
  • -Την αναντιστοιχία του προγράμματος σπουδών και της διδακτέας ύλης με τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου.
  • -Τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • -Τη δυσκολία εύρεσης εκπαιδευτικού ταξιδιού.
  • -Το ότι δεν λειτουργεί λέσχη σίτισης για τους σπουδαστές σε καμία ΑΕΝ.
  • -Το ότι 6 από τις 11 ΑΕΝ δεν έχουν σπουδαστική εστία.

Τελευταίο επεισόδιο στη διαρκή απαξίωση των δημόσιων ΑΕΝ ήταν η πρόσφατη εισήγηση εφοπλιστών και υπουργείου Ναυτιλίας για την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΝ με το επίπεδο πέντε του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (επιπέδου ΙΕΚ), που αποτράπηκε από τον πανελλαδικό αγώνα των ίδιων των σπουδαστών και των ναυτεργατικών σωματείων.

Για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων ΑΕΝ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως "δεν υπάρχουν λεφτά" την ίδια ώρα που ξοδεύει εκατομμύρια σε επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, που απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και στέλνει τη φρεγάτα "ΨΑΡΑ" στην Ερυθρά Θάλασσα για τα δικά τους συμφέροντα με κόστος 500.000 ευρώ την ημέρα!

Η συνειδητή υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των ΑΕΝ ανοίγει την όρεξη στους εφοπλιστές να κερδοφορήσουν πάνω στις πλάτες των σπουδαστών και της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Η ίδρυση ιδιωτικής ΑΕΝ αποτελεί πάγια θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για πλοιάρχους και μηχανικούς κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της, χωρίς ολόπλευρη γνώση του επαγγέλματος και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. 10.000 ευρώ κοστίζουν τα δίδακτρα στην ιδιωτική ΑΕΝ, ενώ οι σπουδαστές υποχρεώνονται να κάνουν το εκπαιδευτικό ταξίδι αποκλειστικά σε πλοία του εφοπλιστή-ιδιοκτήτη της σχολής! Η εκπαίδευση των αυριανών ναυτικών με τα "πρότυπα" των εφοπλιστών κρύβει κινδύνους και για τη ναυσιπλοΐα, αφού θα διδάσκονται πως τα κέρδη του εφοπλιστή μπαίνουν πάνω από την ασφάλεια του πλοίου, των ναυτικών και των επιβατών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται και δένει με τον νόμο της κυβέρνησης για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση και της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι νέοι πλοίαρχοι και μηχανικοί, οι σπουδαστές των ΑΕΝ έχουν επιλογή! Να συντονίσουν την πάλη τους με τα ναυτεργατικά σωματεία και να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση, πανεπιστημιακού επιπέδου, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα για τις σπουδές, την εργασία, τη ζωή που τους αξίζει!».

 

Πηγή: 902.gr

Από 1 έως 3 ευρώ η μηνιαία έξτρα χρέωση για τους συνδρομητές - Από 23 Αυγούστου η έναρξη της συνεργασίας

 

2024-07-17_151841.jpg

 

Σε συμφωνία εμπορικού χαρακτήρα για την ανταλλαγή του αθλητικού τους περιεχομένου προχώρησαν Cosmote και Nova.

Οι δύο μεγαλύτερες συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες της χώρας γνωστοποίησαν σήμερα τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να αποκτούν με επιπλέον χρέωση πρόσβαση στο περιεχόμενο της έτερης πλατφόρμας (για παράδειγμα, οι συνδρομητές της Cosmote TV να έχουν πρόσβαση σε αγώνες της Euroleague που έχει τα δικαιώματα η Nova και ομοίως οι συνδρομητές της Nova να παρακολουθούν λόγου χάρη τους αγώνες του Ολυμπιακού στη Superleague που μεταδίδονται από την Cosmote TV).

Τι λέει η Cosmote

Σε σχετική ανακοίνωση της Cosmote αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία για την ανταλλαγή των αθλητικών τους καναλιών. Έτσι, από τη νέα αθλητική σεζόν, οι συνδρομητές της COSMOTE TV με την προσθήκη όλων των καναλιών Novasports θα μπορούν να απολαμβάνουν ακόμα πιο πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, με μόνο 3 ευρώ επιπλέον της τιμής του σημερινού τιμοκαταλόγου των Full και Sports πακέτων COSMOTE TV και σε μία μόνο συνδρομή.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, η συμφωνία αυτή, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα τόσο για την αντιμετώπιση της πειρατείας που συνεχώς εξαπλώνεται, όσο και για την ανάπτυξη της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η η COSMOTE TV διαθέτει το πλουσιότερο περιεχόμενο με περισσότερες από 90 κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Στο τηλεοπτικό της μπουκέτο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όλες οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Conference League, UEFA Super Cup, UEFA Youth League), οι εντός έδρας αγώνες των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Βόλου, Λαμίας, Παναιτωλικού και Athens Kallithea FC για τη Stoiximan Super League, τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Ιταλίας, Πορτογαλίας και Σκωτίας (Serie A, Liga Portugal Bwin, Scottish Premiership), το Κύπελλο Ελλάδας, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, ΝΒΑ, μεγάλες διοργανώσεις τένις (Nitto ATP Finals, ATP 1000, ATP 500, ATP 250) και μηχανοκίνητη δράση (MotoGP, WRC).

Στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας με τη Nova, όλο αυτό το περιεχόμενο θα ενισχυθεί με τα κανάλια Novasports, που μεταδίδουν τους αγώνες των ΠΑΟΚ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητου και Πανσερραϊκού για τη Stoiximan Super League, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Αγγλίας, Ισπανίας και Γερμανίας (Premier League, LaLiga, Bundesliga), τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ EuroLeague και EuroCup, τους αγώνες μπάσκετ της Εθνικής Ελλάδος (Παγκόσμιο Κύπελλο, προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2025), τους αγώνες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της UEFA στο Nations League και στα προκριματικά του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 και τις διοργανώσεις τένις Wimbledon και WTA.

Κατά συνέπεια, οι φίλοι των σπορ θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν από την COSMOTE TV, το πληρέστερο αθλητικό θέαμα από κάθε διοργάνωση, νόμιμα, εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή και με μία μόνο συνδρομή, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τι ανακοίνωσε η Nova

Από την πλευρά της, η Nova ανακοίνωσε ότι, σε μια κίνηση συνεργασίας που αλλάζει εκ βάθρων την εμπειρία θέασης αθλητικών γεγονότων, η Nova προχώρησε σε συμφωνία με την Cosmote για την ανταλλαγή αθλητικών καναλιών. Αυτή η σημαντική κίνηση ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των συνδρομητών για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού του αθλητικού περιεχομένου, και διασφαλίζει ότι οι φίλαθλοι μπορούν να απολαύσουν ακόμα περισσότερα κορυφαία αθλητικά γεγονότα σε μια πλατφόρμα.

 Από τη νέα σεζόν που ξεκινά τον Αύγουστο, οι συνδρομητές της Nova θα έχουν πρόσβαση σε ένα ασυναγώνιστο μπουκέτο αθλητικού περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα αθλητικά γεγονότα από τα κανάλια Novasports και Cosmote Sport -όλα μέσω της πλατφόρμας EON της Nova.

Από τις 23 Αυγούστου, η Nova θα προσφέρει τη νέα αυτή αθλητική εμπειρία σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές που ξεκινούν από μόλις 1€/ μήνα επιπλέον, κάνοντας το premium αθλητικό περιεχόμενο πιο προσιτό από ποτέ, προσφέροντας:

• Νέα συνδυαστικά προγράμματα Fiber EON+ με ταχύτητες Internet από 50 Mbps έως 1 Gbps, ξεκινώντας από μόλις 47€/μήνα.
• Νέο πρόγραμμα τηλεόρασης EON+ μόνο με 28€/ μήνα.
• Πλήρη αθλητική και κινηματογραφική εμπειρία στους συνδρομητές σταθερής Fiber μόνο με 21€/ μήνα επιπλέον.

Τα premium αθλητικά κανάλια Novasports, θα περιλαμβάνουν:


• Μεγάλους αγώνες και κορυφαία ντέρμπι με ομάδες της Stoiximan Super League (ΠΑΟΚ, Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Πανσερραϊκός, Λεβαδειακός) πλαισιωμένα από αγαπημένες εκπομπές
• Την Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο μέχρι το 2028
• Τις κορυφαίες διοργανώσεις του μπάσκετ, EuroLeague με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και EuroCup μέχρι το 2028
• Τα θεαματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου LaLiga EA Sports, Bundesliga.
• Τα παραδοσιακά πρωταθλήματα της Eredivisie και της Jupiler Pro League καθώς και αγώνες από τη La Liga Hypermotion, τη 2.Bundesliga.
• Τα Super Cup Γερμανίας και Βελγίου και το Croky Cup (Κύπελλο Βελγίου).
• Tην «επίσημη αγαπημένη», την Εθνική ομάδα μπάσκετ στις διοργανώσεις της FIBA στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2025
• Την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας και των υπόλοιπων Εθνικών Ομάδων ποδοσφαίρου στο UEFA Nations League και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 και του Euro 2028 
• Όλα τα Grand Slam του τένις, Wimbledon, Roland Garros, US Open, Australian Open (μέσω Novasports και Eurosport), προκριματικά Davis Cup και Davis Cup Finals,  καθώς και τη σειρά της WTA με τουρνουά 1000, 500, 250.
• Τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών στις διοργανώσεις της UEFA και της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών στις διοργανώσεις της FIBA
• Κορυφαίες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Διοργανώσεις πολεμικών τεχνών (ONE FC)
• To τουρνουά γκολφ The Masters
• Μοναδικά ντοκιμαντέρ, με προσωπικότητες κι επιτεύγματα από το χώρο του αθλητισμού.

Επιπρόσθετα, οι συνδρομητές της Nova θα έχουν επιπλέον πρόσβαση στο αθλητικό περιεχόμενο των καναλιών Cosmote Sport, τα οποία θα περιλαμβάνουν:

• Stoiximan Super League (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ΝΠΣ Βόλος, Athens Kallithea FC)
• UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Conference League, UEFA Youth League, UEFA Super Cup
• NBA, FIBA Basketball Champions League, ACB Liga Endesa (& ACB Supercopa, ACB Copa del Rey), Lega Basket Serie A (& Lega Basket Supercoppa, Lega Basket Coppa Italia), Turkish Basketball Super League
• Κύπελλο Ελλάδας, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, Italian Serie A, Liga Portugal, Scottish Premiership, Παγκύπριο Πρωτάθλημα Cyta, Emirates FA Cup και Roshn Saudi League
• ATP Masters 1000, ATP 500, ATP 250, Nitto ATP Finals, Next Gen ATP Finals και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης
• MotoGP, WRC, ERC, WRX, DTM, Extreme-E, Moto2, Moto3, FIM Enel MotoE, Red Bull MotoGP Rookies Cup
• Βόλεϊ (CEV Champions League, CEV Cup, CEV Challenge Cup), Πάντελ (Premier Padel Tour) και Χάντμπολ (EHF Euro, Bundesliga Χάντμπολ)
• NFL (Regular Season, Playoffs και Super Bowl)
• Fighting Sports: UFC, Oktagon και κορυφαίους αγώνες πυγμαχίας

Να σημειωθεί πως και στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει ανάλογη εμπορική συμφωνία, στην περίπτωσης της Νova με τη Vodafone TV, είναι η πρώτη φορά όμως που οι δύο μεγαλύτερες συνδρομητικές πλατφόρμες προχωρούν σε κοινή συνεργασία. Cosmote και Nova εξάλλου διατηρούν πολύ στενή συνεργασία σε θέματα που αφορούν την πάταξη της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση.

 

Πηγή: protothema.gr

Σελίδα 1 από 1471
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή