Σήμερα: 24/05/2022
24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

21-kina-petrelaio.jpeg

Μπάμπης Μιχάλης

Ενώ η Ευρώπη έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι των κυρώσεων, το Πεκίνο αυξάνει τη ροή μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις διεθνείς, ενώ μειώνει τις προμήθειες από το Ιράν.

Ανέκδοτο έχει καταντήσει το εμπάργκο της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο αφού αντί του Πούτιν τη ζημιά πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων συμμάχων. Οι κυρώσεις των δυτικών κυβερνήσεων απέχουν πολύ από το να γονατίσουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, που βρίσκει διεξόδους όχι μόνο προς Ανατολάς αλλά και στην ίδια την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή το εμπάργκο συντηρεί αδικαιολόγητα τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια αδειάζοντας τσέπες και διαλύοντας ισολογισμούς, ενώ γεμίζει από την άλλη πλευρά τα ταμεία των πετρελαϊκών με «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Θύμα και κορόιδο αντίθετα δεν έχει πιαστεί η Κίνα, η οποία όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία από εμπόρους πετρελαίου και ναυτιλιακές εταιρίες αυξάνει αθόρυβα τις αγορές πετρελαίου, καλύπτοντας το κενό που άφησαν οι χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Vortexa Analytics, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης αναμένεται να καταγράψουν ρεκόρ αυτόν τον μήνα στο 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 750.000 βαρέλια ημερησίως στο α' τρίμηνο του 2022 και 800.000 βαρέλια ημερησίως το 2021. Των αγορών αυτών ηγούνται η Unipec, που είναι ο εμπορικός βραχίονας της κορυφαίας εταιρείας διύλισης πετρελαίου στην Ασία Sinopec, και η Zhenhua Oil, μια μονάδα του πολυσχιδούς ομίλου οπλικών συστημάτων της Κίνας Norinco.

Το Πεκίνο είχε αποφύγει μετά την εισβολή στην Ουκρανία να αγοράσει επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο το δέλεαρ για τις κινεζικές εταιρείες διύλισης ήταν μεγάλο, καθώς η τιμή του ρωσικού αργού είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πριν. Η διαφορά στην τιμή spot είναι περίπου 29 δολάρια χαμηλότερα ανά βαρέλι σε σχέση με την τιμή προ της εισβολής. Είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που προσφέρουν οι ανταγωνίστριες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ευρώπης και οι ΗΠΑ.

Η ξαφνική αγάπη των κινεζικών εταιρειών για το ρωσικό αργό επηρεάζει ήδη το Ιράν, που τον προηγούμενο μήνα είδε τις εξαγωγές του προς την Κίνα να μειώνονται κατά 25%-35%. Τον Μάρτιο η χώρα της Μέσης Ανατολής εξήγαγε 700-900 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στην Κίνα. Τον Απρίλιο όμως οι εξαγωγές αυτές μειώθηκαν κατά 200-250 χιλιάδες βαρέλια.

Ας σημειωθεί ότι η Κίνα εισάγει ακόμη 800.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου καθημερινά μέσω αγωγών. Κάτι που σημαίνει ότι τον Μάιο οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας από τη Ρωσία άγγιξαν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Και στην Ιταλία

Ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα σε επίπεδα-ρεκόρ ρέει όμως και στην Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γειτονική χώρα εισάγει αυτόν τον μήνα περίπου 450.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως. Η ποσότητα αυτή είναι τετραπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου -όταν έγινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία- και η μεγαλύτερη από το 2013. Η Ιταλία γίνεται έτσι ο μεγαλύτερος κόμβος της Ε.Ε. υποδοχής ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης ξεπερνώντας την Ολλανδία.

Η πλάκα είναι ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των κυρώσεων και αυτών που τις σχεδίασαν. Περίπου τα 2/3 των ιταλικών εισαγωγών του ρωσικού αργού απορροφούνται από διυλιστήριο ISAB στη Σικελία που ανήκει στη ρωσική Lukoil. Το διυλιστήριο προμηθευόταν αργό απ’ όλο τον κόσμο χάρη στις πιστωτικές γραμμές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι τελευταίες όμως μπλόκαραν τις πιστωτικές γραμμές ακολουθώντας τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και ανάγκασαν το διυλιστήριο να βασίζεται πλέον αποκλειστικά στις προμήθειες από τη μητρική του εταιρεία. Αποτέλεσμα είναι από 30% πριν τις κυρώσεις, το ρωσικό αργό να αποτελεί πλέον το 100% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί το ISAB…

πηγη: efsyn.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

inter-rao-1024x439.jpg

Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.

Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες. Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.

Η Λετονία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία για τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Η Λιθουανία και η Εσθονία σταμάτησαν να αγοράζουν σήμερα.

«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός υπουργός. Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.

Tέλος το ρωσικό αέριο στη Φινλανδία

Να θυμίσουμε ότι η ρωσική Gazprom σταμάτησε από χθες τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία. Ως γνωστόν, η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει.

«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland. Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία.

Με την Φινλανδία να μετατρέπεται στην τρίτη χώρα της ΕΕ προς την οποίαν διακόπτονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στην Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της ηπείρου ενδεχόμενη καθολική διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Μόσχα.

πηγη: documentonews.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

eco-mate.jpg

Σε αμμώδη αβαθή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή «Παλιομάνας» του κόλπου Θεσσαλονίκης, προσάραξε χθες το μεσημέρι το δεξαμενόπλοιο «ECOMATE» σημαίας Μάλτας με δώδεκα ημεδαπούς μέλη πληρώματος, καλά στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα το «ECOMATE» εντοπίστηκε ακινητοποιημένο στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων (AIS), ενώ κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών επικοινωνίας με τον πλοίαρχο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια, στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος του Λιμενικού διαπιστώνοντας την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου.

‘Αμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο εν λόγω σημείο έσπευσαν αντιρρυπαντικό σκάφος, ιδιώτης δύτης και ρυμουλκό, με τη συνδρομή του οποίου το δεξαμενόπλοιο αποκολλήθηκε και κατέπλευσε με ιδία μέσα στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης. 

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τον λιμένα Θεσσαλονίκης για τον λιμένα Ασπροπύργου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του «ECOMATE», επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που τον παρακολουθεί.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

190626172931_odhghsh_mesi-1280x719.jpg

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ο πόνος στη μέση σχετίζεται με τους νεφρούς; Μπορεί ο πόνος να οφείλεται σε λοίμωξη; Οι ειδικοί απαντούν

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι «κατηγορούν» τους νεφρούς για τους πόνους στη μέση. Πιστεύουν ότι νεφροί και μέση συνδέονται άμεσα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι νεφροί βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά, με αποτέλεσμα ο πόνος στη μέση να οφείλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε άλλα αίτια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο πόνος στη μέση είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα, που συχνά στέλνει τους ανθρώπους στο γιατρό τους. Ωστόσο, σπανίως η ενόχληση αυτή έχει ως κύρια αιτία τους νεφρούς, ενώ είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

 
 

Όταν υπάρχει πρόβλημα στους νεφρούς, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται πιο ψηλά, στην πλάτη, ενώ και τα συμπτώματα διαφέρουν. Για παράδειγμα, μία πέτρα στα νεφρά που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ουρητήρα, δηλαδή το σωλήνα που εκτείνεται από το νεφρό έως την ουροδόχο κύστη, έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν κύματα πόνου και όχι μία σταθερή ενόχληση, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τον πόνο στη μέση.

Επιπλέον, δύο συμπτώματα που σχεδόν πάντα συνδέονται με λοίμωξη των νεφρών είναι ο πυρετός, αλλά και ο πόνος στα πλευρά.

Επομένως, αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση, είναι πιο πιθανό η ενόχλησή σας να οφείλεται σε μυϊκό σπασμό ή πρόβλημα που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη. Ενδέχεται, ακόμη, να έχετε καταπονηθεί.

Για να διαπιστώσει ο γιατρός σας ότι ο πόνος που νιώθετε οφείλεται όντως σε κάποια πάθηση των νεφρών, θα εξετάσει τα πλευρά σας, για να διαπιστώσει εάν είναι ευαίσθητα. Στη συνέχεια, θα ζητήσει εξέταση ούρων, ώστε να δει τις τιμές λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και μία εξέταση αίματος, ώστε να βεβαιωθεί ότι τα νεφρά λειτουργούν κανονικά.

Αναλόγως με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, ενδέχεται να ζητήσει, επιπλέον, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

malamatina-04.jpg

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας από ώρα 00.01 έως ώρα 23.59 της Δευτέρας 23 Μάη 2022, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «Μαλαματίνα» που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.

Η απεργία, σύμφωνα με το Σωματείο, γίνεται «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τρομοκρατικές απολύσεις».

ΠΗΓΗ: 902.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

2022-05-24_092704.jpg

Τη λίστα με τις χώρες που απαγορεύουν  τις εξαγωγές τροφίμων, λόγω του πολέμου  μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας  παρουσιάζει το cnbc.com, επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI).

Αναλυτικά

 • Αργεντινή: σογιέλαιο, σογιάλευρο
 • Αλγερία: Ζυμαρικά, παράγωγα σιταριού, φυτικά έλαια, ζάχαρη
 • Αίγυπτος: Φυτικά έλαια, καλαμπόκι, σιτάρι, αλεύρι, έλαια, ζυμαρικά, φασόλια, φακές
 • Ινδία: Σιτάρι
 • Ινδονησία: Φοινικέλαιο, φοινικοπηρηνέλαιο
 • Ιράν: Πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια
 • Καζακστάν: Σιτάρι, σιτάλευρο
 • Κόσοβο: Σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, φυτικά έλαια, αλάτι, ζάχαρη
 • Τουρκία: Μοσχάρι, πρόβειο κρέας, αίγειο κρέας, βούτυρο, μαγειρικά έλαια
 • Ουκρανία: Σιτάρι, βρώμη, κεχρί, ζάχαρη
 • Ρωσία: Ζάχαρη, σπόροι ηλίανθου, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, αραβόσιτος σε κόκκους, σίκαλη
 • Σερβία: σιτάρι, καλαμπόκι, αλεύρι, λάδι
 • Τυνησία: Φρούτα, λαχανικά
 • Κουβέιτ: Προϊόντα κοτόπουλου, φυτικά έλαια, δημητριακά
 
 

τρόφιμα

Την στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται, υπάρχει  αυξανόμενη πιθανότητα να υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων, κυρίως στα  δημητριακά και τα φυτικά έλαια  και αυτό θα  αναγκάσει τις περισσότερες χώρες  να  βάλουν περιορισμούς  στο εμπόριο, προειδοποιούν οι  αναλυτές του Ινστιτούτου  Joseph Glauber,  David Laborde και Abdullah Mamun.

 Πηγή Πληροφοριών CNBC

πηγη: enikos.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

giatroi-ereuna-1-702x336.jpg

Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητα του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, καθώς και του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννα Ρέντζιου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Καντζανού, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων όπως δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Επιδημιολογία-Παθογένεια-Κλινική Εικόνα-Διάγνωση-Θεραπεία

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae, στο ίδιο γένος με τον ιό variola, ο οποίος προκαλεί την ευλογιά και έχει εκριζωθεί παγκοσμίως από το 1980. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κονγκό. Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με περισσότερα από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί από το 2018 επτά κρούσματα-σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5–21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (πχ κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής). Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2–4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1–10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής, ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Γιατί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί ανησυχία ως παθογόνο για την δημόσια υγεία;

Ένας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας είναι η απότομη άνοδος των κρουσμάτων, καθώς μέχρι το απόγευμα της 21ης Μαΐου 145 περιστατικά (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) έχουν καταγραφεί σε 9 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, όπως επισημαίνει ο κ. Moritz Kraemer, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης, άλλος λόγος ανησυχίας είναι η δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει οριζόντια μετάδοση στην κοινότητα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει και ο Andrea McCollum, επιδημιολόγος στο Τμήμα Poxvirus του CDC, πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, προβλέπει την πιθανότητα δυναμικής μετάδοσης του ιού λόγω της αγνώστου μέχρι ώρας μεταδοτικότητας του.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου ελέγχου και πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Jennifer McQuinston δήλωσε ότι «δεδομένου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, και των ύποπτων περιστατικών στην Ισπανία, και δεδομένου της ανεύρεσης περιστατικών σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστο πόσο μεγάλη θα είναι η διασπορά του ιού, και λόγω των συχνών μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, θα δούμε περιστατικά σε όλο το κόσμο».

Τέλος, η κ. Marion Koopmans, DVM, PhD, διευθύντρια τμήματος Erasmus που επικεντρώνεται στην έρευνα σχετικά με ιούς, επισημαίνει ότι η επιδημική έκρηξη αρχίζει να είναι ανησυχητική καθώς τα περιστατικά εντοπίζονται σε διαφορετικές χώρες, ασυνήθιστο για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που δεν είναι τόσο μεταδοτικός.

πηγη: atexnos.gr

24/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

2b8dee22364affe00a045f55d75131b1_L.jpg

του Γιάννη Νικολακόπουλου

Μέσα στο πλαίσιο των επικίνδυνων καταιγιστικών παγκόσμιων εξελίξεων, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν αντικειμενικά σε άλλο επίπεδο.

Η περιοχή μας βρίσκεται γεωγραφικά εντός  του γεωπολιτικού τριγώνου Βαλκάνια – Ασιατικά Βαλκάνια (Γεωργία, Ιράν, Ιράκ Καζακστάν) –  Μέση Ανατολή, δηλαδή της διακεκαυμένης ζώνης αντιπαράθεσης αυτού που ονομάζουμε Ανατολή-Δύση.

Οι ιστορικές και σύγχρονες πολιτικές αντιπαραθέσεις των χωρών της περιοχής διατηρούν ακόμη και σήμερα τη δυναμική πολεμικών συγκρούσεων.

Οι αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας και η υποταγή κεντρικών  επιλογών της εξωτερικής μας πολιτικής στα Αμερικανικά συμφέροντα είναι ικανοί παράγοντες να προκαλέσουν γεγονότα που θα οδηγούν σε νέα μορφή το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

   Η Τουρκική πολιτική

Η Τουρκική ηγεσία επιδίωκε πάντα να ακολουθεί δική της πολιτική ανάλογα με το εκάστοτε μέγεθος της γεωπολιτικής της ισχύος. Με αυτή τη στρατηγική επιλογή σήμερα, με εκφραστή τον Τ. Ερντογάν, αισθάνεται ότι η οικονομική και πολιτικοστρατιωτική ισχύς της επιτρέπει τη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στην περιοχή για τα Τουρκικά κεφάλαια. Ιδιαίτερα τώρα που παρατηρείται μια παγκόσμια αμφισβήτηση της Αμερικανικής παντοκρατορίας και μια δραματική υποβάθμιση του ρόλου της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής Ευρώπης στην περιοχή μας.

Η Τουρκική πολιτική για παράδειγμα δεν ακολουθεί την Αμερικανική πολιτική επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και ενισχύει πάρα πέρα την οικονομία της και ταυτόχρονα προβάλει εμπόδια   στην απρόσκοπτη ενίσχυση του ΝΑΤΟ (είσοδος Σουηδίας και Φιλανδίας) διεκδικώντας ενίσχυση των πολιτικών της θέσεων.

     Η Ελληνική πολιτική

Σε αντίθετη κατεύθυνση, επί σειρά ετών, βρίσκεται η πολιτική της Ελληνικής ηγεσίας. Αντιλαμβάνονται την πολιτική ως αποτύπωμα της  οικονομικής και γεωγραφικής ισχύος της χώρας.

Υπό το βάρος και της συχνά αμφισβητούμενης ταξικής τους ισχύος στο εσωτερικό της χώρας, επιλέγουν να διαβάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις ως παρακολούθημα της Αμερικάνικης πολιτικής.

Προσφέρουν χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια στρατιωτικές βάσεις στο ΝΑΤΟ …διαφημίζοντας (ο σημερινός  πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Αμερικανικό κογκρέσο) ότι η απόσταση της βάσης της  Αλεξανδρούπολης από την Ουκρανία είναι 500 χιλιόμετρα…βάζει κάτω από το χαλί ότι και η αντίστροφη διαδρομή πάλι 500 χιλιόμετρα είναι.

Πρωτοστατούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων στους αντιπάλους των Αμερικανών. Ακολουθούν άβουλα την αντίστοιχη διολίσθηση της ΕΕ και υπερηφανεύονται ότι έτσι κατακτούν νέα ανώτερα επίπεδα Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας…ανακαλύπτει όταν επισκέπτεται τον Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ ότι «Η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό». 

Ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ευχαριστεί τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος τον υποδέχεται φορώντας γραβάτα με την Ελληνική σημαία και του εξηγεί ότι κάπως έτσι, όταν ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και για αυτό του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος»!

Ανθρώπινες φιλοφρονήσεις θα μπορούσε να πει κάποιος. Δυστυχώς όμως για τη χώρα μας οι «διαβολικές πολιτικές» και ο «γραβατωμένος» τρόπος αντιμετώπισης  των λαών είναι η ιστορική αλήθεια. Μια πικρή αλήθεια, που συνοδεύεται από τη σύγκριση των επαναστατών του Μεσολογγίου με τους φασίστες των ταγμάτων του Αζόφ.

Σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο κογκρέσο ότι:

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» αιωρείται στο πολιτικό κενό.

Οι Τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο είναι χρόνια τώρα καθεστώς και συνέβαιναν και την ώρα όπου ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε χειροκροτούμενος ότι δεν τις ανεχόμαστε. Τι χειροκροτούσαν άραγε;

Η επίκληση του διεθνούς δικαίου σε μια ιστορική περίοδο που βρίσκονται σε παγκόσμια βίαιη αναθεώρηση τα γεωπολιτικά δεδομένα ως αποτέλεσμα αλλαγής  συσχετισμών δυνάμεων, δεν επαρκεί ως ορθολογική και αποτελεσματική πολιτική συμπεριφορά.

Σήμερα μόλις (19-5) ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνει να χάνει δημόσια την εμπιστοσύνη του στους υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου. Για τις  Τουρκικές προκλήσεις στη κατεχόμενη Αμμόχωστο δηλώνει: 

«Θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου»

   Και η Αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις συμπεριφορές των ΗΠΑ απέναντι στους «συμμάχους» τους σε όλο τον πλανήτη για να οδηγηθεί στα εγκυρότερα συμπεράσματα για αυτά που αναμένεται να συμβούν στη περιοχή.

 Όποιος δυσκολεύεται ας ρωτήσει τους Κύπριους. Ας μελετήσει την πορεία που θα είχε το Κυπριακό ζήτημα χωρίς τα επανειλημμένα Σοβιετικά και Ρωσικά βέτο στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις με την συνεπικουρία των Αμερικανών.

Αν ακόμη συνεχίσει να αισθάνεται φίλο - Αμερικάνος ας αναλογιστεί τις  ημέρες …παράκρουσης που διάγει η Ευρωπαϊκή ηγεσία. Ο Ντράγκι ας πούμε, ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε την αξία της ελευθερίας με αυτήν της λειτουργίας των κλιματιστικών.

Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται το σύνολο της περιοχής ως χώρο όχι ως γεωγραφική περιοχή η οποία κατοικείται από λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς. Ο «χώρος» που αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί  είναι κενός από ανθρώπους, υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα των εταιριών τους.

Είναι «χώρος» όπου το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα πουλάει όπλα, οι φαρμακευτικές εταιρίες τα φάρμακά τους, οι επενδυτικές εταιρίες βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό … και κυρίως αποτελούν γεωγραφικά και πολιτικά εφαλτήριο για τη κυριαρχία τους απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα.  

  Ο λαϊκός παράγοντας

Ο μέγιστος σε δύναμη αντίπαλος των μικρο- μέγα- αστικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή είναι ο λαϊκός παράγοντας.

Την ώρα λοιπόν που ο Έλληνας πρωθυπουργός με τυμπανοκρουσίες επισκεπτόταν τις ΗΠΑ, δύο άλλοι Έλληνες εξέφραζαν στην Τουρκία μαζί με Τούρκους συναδέλφους τους μιαν άλλη άποψη για τον κόσμο και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστοποίησαν με αυθόρμητο τρόπο την ύπαρξη του άλλου πόλου απέναντι στις κρατικές ανταγωνιστικές πολιτικές των χωρών τους.

Απέναντι σε αυτή τη λαϊκή εκδοχή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκονται οι απόψεις των αστικών ηγεσιών των δύο χωρών.

 

 Η λαϊκή εκδοχή

 Η καλύτερη λοιπόν απάντηση από τη σκοπιά των λαών, στην επίσκεψη και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, βρίσκεται εντός της δήλωσης του Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή Μανώλη Σιώπη ο οποίος αγωνίζεται μαζί με τον Τάσο Μπακασέτα στην Τουρκική ομάδα Τραμπζονσπόρ, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη χώρα της.

«Ζούμε σε μια εποχή πολέμου, συγκρούσεων και ρατσισμού. Με αυτή την εικόνα θέλω να δείξω ότι ο αθλητισμός φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Ζω στην Τουρκία για τρία χρόνια και έχω εισπράξει ατελείωτη αγάπη από τον λαό της Τουρκίας.
Δεν έχουμε διαφορές, ελπίζω σε καλύτερες μέρες χωρίς μίσος, διχόνοια και  εχθρότητα.
Είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να προχωράμε στη ζωή μας με αγάπη και χαμόγελο. Είμαι πολύ χαρούμενος που πανηγυρίζω το τρόπαιο με τους Τούρκους αδερφούς μου
».

 

Η εικόνα των Ελλήνων και Τούρκων ποδοσφαιριστών να κρατούν αγκαλιασμένοι την Ελληνική και Τουρκική σημαία είναι η απάντηση στην εικόνα του Αμερικάνικου κογκρέσου να χειροκροτεί τους όρκους πίστης του Έλληνα πρωθυπουργού στην βίαιη προώθηση της Νατοϊκής αντίληψης για τη συνεργασία των λαών.

Ο διεθνής μέσος ποζάρει μαζί με τον Τάσο Μπακασέτα κρατώντας την τουρκική σημαία, δίπλα σε δύο Τούρκους συμπαίκτες τους στην Τραμπζονσπόρ που κρατούν την ελληνική σημαία.

Αυτός είναι ο λαϊκός παράγοντας ο οποίος εκδηλώνεται αιφνίδια, απρογραμμάτιστα, απροσδόκητα με τη μορφή της άμπωτης και της πλημμυρίδας και υπογραμμίζει τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις.

Δρα κόντρα στη ψευδή πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ και δύναται να αποτελέσει ισχυρή δύναμη πολιτικής αντιπαράθεσης στις Νατοϊκές επιδιώξεις στην περιοχή.

πηγη: kommon.gr

20/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

european-central-bank.jpg

Το πρόβλημα του πληθωρισμού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την πανδημία, η Κίνα αντιμετωπίζει νέα έξαρση της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει. Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη η απόσυρση των έκτακτων μέτρων να γίνει σταδιακά, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. 

Ωστόσο αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν μήπως η άνοδος των τιμών -μέσω και της αύξησης του κόστους δανεισμού- οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Η ΕΚΤ προς το παρόν εκτιμά ότι η μισθολογική πίεση είναι μέτρια, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μικρή αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν τελικά αποζημίωση για την απώλεια πραγματικού εισοδήματος».

Το μήνυμα ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου του έτους και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων «λίγες εβδομάδες» αργότερα, ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ της Ευρωζώνης, που είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της διάχυσής τους στις τιμές άλλων προϊόντων, έχει δώσει ήδη η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την κατεύθυνση πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά το τέλος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού...(και) αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», είπε πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο στη Σλοβενία.

πηγη: efsyn.gr

 

 
 
20/Μαϊ/2022 Γράφτηκε από τον

zoran-milanovic.jpg

Τί είπε για την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σκοπεύει να στείλει επιστολή με την οποία θα δίνει εντολή στον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Μάριο Νόμπιλο, να ψηφίσει κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία μέχρι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επικαλούμενο το κροατικό μέσο N1.

“Είμαι έτοιμος για τις κατηγορίες αν υπάρξουν. Έχω ήδη δηλώσει ότι οι Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιο σημαντικοί για μένα από το σύνολο των ρωσο-φινλανδικών συνόρων”, δήλωσε ο Κροάτης πρόεδρος.

Ο Μιλάνοβιτς ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία, κατά τη γνώμη του, “ξέρει πώς να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας δεν αποτελούν “οξύ” πρόβλημα για το Ζάγκρεμπ.

Είπε ακόμη ότι η άρνηση της Κροατίας να επικυρώσει τη συμφωνία θα τραβήξει τη διεθνή προσοχή στα κροατικά ενδιαφέροντα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Κροατών στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν χαρακτήρισε το σχέδιο του Μιλάνοβιτς “εκβιασμό” και “μη ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης του προβλήματος”.

Στην Κροατία υπάρχει σοβαρή κρίση μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας.

πηγη: iskra.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή