Σήμερα: 22/01/2021
21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

welcome-to-Fight-Club-845x321.jpg

Το antapocrisis αναδημοσιεύει το παρακάτω άρθρο γιατί ανεξάρτητα από την εκτίμηση για την καλλιτεχνική και φιλοσοφική αξία μιας ταινίας, επιχειρεί να ερμηνεύσει την υλική βάση του Τραμπισμού πολύ ευρύτερα και μάλλον ουσιαστικότερα από την περιοριστική εικόνα του αμόρφωτου Αμερικανού του καθυστερημένου Νότου. Ως τέτοιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξηγεί το βάθος και την έκταση του φαινομένου καθώς και τις ρίζες του στο “τέλος της ιστορίας”.

Τι θα απαντούσατε στο ερώτημα για το ποια ταινία είχε την μεγαλύτερη επιρροή στον 21ο αιώνα μέχρι τώρα; Και μιλώ για πραγματική, απτή επιρροή. Επιρροή που βιώνουμε κάθε μέρα. Η ταινία στην οποία αναφέρομαι, κυκλοφόρησε το 1999. Αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που κουράζεται από το κενό νόημα του κόσμου. Μιλώ φυσικά για το Fight Club.

Κατά το γράψιμο αυτού του άρθρου, το Fight Club κατατάσσεται στην 11η θέση στις αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών στη λίστα του IMDB. Όταν κυκλοφόρησε, οι κριτικοί ήταν πολύ διχασμένοι και η ταινία απέτυχε να ενθουσιάσει το κοινό της. Από τότε όμως, έχει γίνει αντικείμενο λατρείας, κυρίως από νεαρούς λευκούς άντρες που αναζητούν σκοπό στη ζωή τους.

Για μένα, η ταινία έμοιαζε πάντα σαν φασιστικός ψευδο-πνευματισμός τυλιγμένος σε περιττή βία. Ο Ρότζερ Έμπερτ καταλάβαινε καλύτερα τη ματαιοδοξία της ταινίας, όταν έγραψε ότι το Fight Club είναι «ένας συναρπαστικός περίπατος μεταμφιεσμένος σε φιλοσοφία» και μία από τις «πιο ειλικρινείς και χαρούμενες φασιστικές ταινίες μεγάλων αστέρων». Οι υποστηρικτές της ταινίας ισχυρίζονται ότι είναι μια κριτική του φασισμού, του καταναλωτισμού και της τοξικής αρρενωπότητας. Λένε ότι ο Aφηγητής, σκοτώνοντας τον Τάιλερ, αποδεικνύει την ειρωνική του πρόθεση. Είναι ο τρόπος του να πει «ήταν απλώς μια φάρσα». Διαφωνώ εντελώς.

Το Fight Club δεν είναι κριτική. Είναι μια αδιάκοπη απολογία. Ο Aφηγητής, που σκοτώνει τον Τάιλερ, δεν απαλλάσσεται από αυτό που έχει κάνει. Δεν αποδεικνύει επίσης ότι έχει μάθει κάτι ή ότι έχει γίνει καλύτερο άτομο. Ενώ κάποιοι βλέπουν λύτρωση στη δολοφονία-αυτοκτονία, εγώ βλέπω αποδοχή. Ο Aφηγητής δεν χρειάζεται πια ένα alter ego. Έχει πλέον εσωτερικεύσει αυτό που αρχικά πρόβαλε στον Tyler. Η τελική σκηνή, στην οποία κοιτάζει ασταμάτητα και δίχως συναισθήματα να ξετυλίγεται η τρομοκρατική συνωμοσία, είναι περαιτέρω απόδειξη ότι έχει γίνει πλέον Tyler.

Αυτή η συζήτηση θα είχε μικρή σημασία εάν περιοριζόταν στη συζήτηση της καλλιτεχνικής και φιλοσοφικής αξίας μιας ταινίας. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι το Fight Club και η «φιλοσοφία» που υποστηρίζει, έχουν φτάσει πολύ πέρα ​​από τα σαλόνια των κριτικών της ταινίας. Η ταινία συνέβαλε στην ψυχολογική μιζέρια μιας ολόκληρης γενιάς και αναζωογόνησα πολλές τοξικά και επικίνδυνα ρεύματα που τελικά οδήγησαν στην εναλλακτική ακραία δεξιά (alt-right) και εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για εκείνους που είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται, η δεκαετία του ’90 ήταν μια χαμένη δεκαετία που ορίστηκε από το παράξενο συναίσθημα ότι είχαμε φτάσει στο «τέλος της ιστορίας», αυτό που οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν ιστορικό κενό. Ο 20ος αιώνας είχε τελειώσει τον Δεκέμβριο του 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο 21ος αιώνας ξεκίνησε την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2001. Δέκα χρόνια έμειναν ξεκρέμαστα ανάμεσα σε δύο αιώνες, χάθηκαν ανάμεσα σε δύο χιλιετίες, περιπλανώμενα στο χρόνο.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Κομπτ-Σπονβίλ, σε ένα δοκίμιο του 2004, υποστήριξε ότι η πτώση του κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ άφησε την καπιταλιστική Δύση χωρίς σαφή συνείδηση του εαυτού της. Από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, εμείς στον «πρώτο κόσμο» ορίσαμε τον εαυτό μας βάζοντάς τον σε αντίθεση με τον δεύτερο και τον τρίτο κόσμο. Οι εθνικές μας επιστημολογίες και οι μεταφυσικές βασίστηκαν σε αντίθεση και σύγκριση με τους Άλλους. Όταν ο Μεγάλος Άλλος εξαφανίστηκε, δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε πια ποιοι είμαστε.

Ταινίες από τη δεκαετία του ’90 περικλείουν αυτό το αίσθημα απελπισίας, εγκατάλειψης, έλλειψης σκοπών. Μόνο το 1999 μας έδωσε το Matrix, το Office Space, το Fight Club, το American Beauty και το Eyes Wide Shut. Οι πρωταγωνιστές όλων αυτών των ταινιών είναι λευκοί άντρες που αισθάνονται ότι η ζωή τους (προσωπική, επαγγελματική, σεξουαλική) βρίσκεται σε αδιέξοδο και προσπαθούν να δημιουργήσουν νόημα σε ένα παράλογο κόσμο μέσα από την εξέγερση, τη βία και το σεξ.

Όταν τελικά ήρθε ο 21ος αιώνας, ξεκίνησε μέσα στη βία και στο χάος. Μας υποσχέθηκαν ιπτάμενα αυτοκίνητα και έναν καλύτερο, ειρηνικό κόσμο. Το μόνο που πήραμε ήταν συντριβή αεροπλάνων στους Δίδυμους Πύργους, φόβο και άνοδο του αυταρχισμού. Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε έναν Μεγάλο Άλλο για να μας κάνει να νιώθουμε σαν να είμαστε εμείς οι καλοί. Τον βρήκαμε πολύ εύκολα. Οι ισλαμιστές έγιναν οι νέοι κομμουνιστές. Το μεγάλο χάσμα μετακινήθηκε από τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές σε μια πολύ πιο απλοϊκή διχοτόμηση ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς. Είμαστε Εμείς και απέναντι ο άξονας του Κακού. Ο Ντικ Τσένι χαρακτήρισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως «υπαρξιακή σύγκρουση».

Η μελαγχολία της δεκαετίας του ’90 μετατράπηκε σε υπαρξιακό φόβο κατά τη δεκαετία του 2000. Με την αρρενωπότητα και τις παραδοσιακές δυτικές αξίες να δέχονται επίθεση, τα χειρότερα πνευματικά κινήματα επανεμφανίστηκαν σε ένα εξαιρετικά εύφορο έδαφος, ενισχυμένα από νέα παγκόσμια εργαλεία επικοινωνίας: το Διαδίκτυο και, σύντομα, τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα βρίσκουν στο Fight Club, την τέλεια έκφραση των βασικών αρχών τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που προσηλυτίστηκαν σε αυτά τα ρεύματα, θα λατρέψουν αυτήν την ταινία και θα την κρατήσουν ως Ευαγγέλιο.

Το Fight Club δοξάζει τον ανδρισμό, τον μηδενισμό, την έλλειψη πίστης και τον φασισμό. Εξυψώνει τον λευκό νεαρό άνδρα που βρίσκει νόημα στην επιβολή της ανδρικότητάς του, μεταχειρίζεται τις γυναίκες σαν θηράματα προς κυνήγι, απορρίπτοντας κοινωνικούς κανόνες, αρνούμενος τις παραδοσιακές αξίες, φλερτάροντας με το μηδέν.

Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πώς το Fight Club έχει γίνει μια φιλοσοφική αναφορά και, σε κάποιο βαθμό, μια εξιδανικευμένη εκδοχή της ζωής, για τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ανδρών, για όσους θεωρούν ότι το σεξ με τις γυναίκες είναι αποτέλεσμα επιστημονικού σχεδιασμού (pick-up artists), για όσους δεν βρίσκουν γυναίκα παρόλο που το επιδιώκουν (incels), για τους νέους άθεϊστές, για τις ομάδες πολιτοφυλακών όπως το Fraternal Order of Alt-Knights ή τους Proud Boys, για τον Steve Bannon και το Breitbart, και για μισογυνιστές όπως ο Jordan Peterson.

Όλες αυτές οι ομάδες και οι άνθρωποι ζουν σε έναν κόσμο όπου οι λευκοί άντρες είναι καταπιεσμένοι:

Από τις γυναίκες που τους αρνούνται το σεξ που τάχα τους οφείλουν, αναγκάζοντάς τους να μην έχουν σεξουαλική ζωή, παρά το ότι την επιδιώκουν.

Από κάποιον άλλο άνδρα που επιτυγχάνει σεξουαλικά με τις γυναίκες, κλέβοντάς τες από τους «καλούς» στους οποίους υποτίθεται ότι ανήκουν οι ίδιοι.

Από την κοινότητα LGBTQ+, από ακτιβιστές κοινωνικών δικαιωμάτων, και από αυτό που αποκαλούν «ιδεολογία της αφύπνισης», σύμφωνα με την οποία όλοι οι άλλοι συνωμοτούν για να μειώσουν τα δικαιώματα των λευκών ανδρών για να αυξήσουν τα δικά τους.

Από αλλοδαπούς φυσικά, στη διαδικασία που αποκαλούν Μεγάλη Αντικατάσταση.

Και, φυσικά, όλες αυτές οι ομάδες έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως alt-right (Εναλλακτική Δεξιά). Αρτίστες του σεξουαλικού πεσίματος, νέοι αθεϊστές, σκεπτικιστές, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών, αποτελούν πλέον τον πυρήνα αυτής της νέας ακροδεξιάς, φασιστικής ιδεολογίας της οποίας ηγέτης είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και Βίβλος είναι το Fight Club.

Με πολλούς τρόπους, ο Τραμπ προσωποποιεί όλα αυτά που εκτιμούν αυτοί οι άντρες στον Τάιλερ του Fight Club. Ο Τραμπ είναι απροκάλυπτα μισογύνης, αγκαλιάζει με υπερηφάνεια τις απόψεις της Λευκής Ανωτερότητας, είναι εντελώς ρατσιστής, δεν δείχνει σεβασμό στις κλασικές αξίες ή στο πρωτόκολλο, είναι ομοφοβικός που επαινεί την τοξική αρρενωπότητα. Είναι ανοιχτά αυτό που ελπίζουν οι ίδιοι να είναι κρυφά.

Το Fight Club βοήθησε στη γέννηση μιας νέας φυλής φασισμού στην Αμερική. Αποκρυσταλλώνει τον φόβο των νέων λευκών αντρών και τους έδωσε έναν χάρτη πορείας για να βρουν νόημα στην λύπηση προς τον εαυτό τους και στο μίσος προς τους άλλους. Μας έδωσε την ακροδεξιά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Fight Club είναι πιθανώς η πιο καταστροφική ταινία που έγινε ποτέ.

Πηγή: Medium

Μετάφραση: antapocrisis

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

musk.jpg

Ασήμαντες ή ανύπαρκτες οι αμοιβές στους εργαζόμενους που διακινδυνεύουν την υγεία τους στις εταιρίες των Μασκ, Μπέζος και Γκέιτς. Ο πρώτος ξεπέρασε σε περιουσία τον δεύτερο και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

Κατά 1 τρισ. δολάρια αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ στη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που πολλοί Αμερικανοί αναγκάζονται να δουλεύουν με λίγη έως καθόλου επιπλέον αμοιβή, παρά το γεγονός ότι διακινδυνεύουν την υγεία τους στους χώρους εργασίας τους και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άνεργοι.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε καθαρά κέρδη ύψους 70 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα το σύνολο να πλησιάζει τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια. Και μπορεί οι πωλήσεις του κολοσσού να έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι εργαζόμενοί του, όπως και εκείνοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Whole Foods, που του ανήκει, διαμαρτύρονται για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας και τις πιέσεις να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση.

Αρκετοί εργαζόμενοι που διαδήλωσαν κατήγγειλαν ότι απολύθηκαν ως αντίποινα από την Amazon, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας στις περιπτώσεις τουλάχιστον δύο από τις απολύσεις.

Τα κέρδη και οι μετοχές των μετόχων αυξήθηκαν το 2020 κατά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η Amazon προσέφερε μόνο ένα μέρος των επιπλέον ποσών σε αμοιβές για επικίνδυνη εργασία και μπόνους στους εργαζομένους, σύμφωνα με το Brookings Institution.

Εργασιακά κάτεργα

Μάλιστα, η Amazon έβαλε τέλος στις αμοιβές για επικίνδυνη εργασία τον περασμένο Ιούνιο και τις αντικατέστησε με κάποια εφάπαξ μπόνους σε εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι είδαν «αύξηση» 0,99$ την ώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που η ωριαία αύξηση του πλούτου του Μπέζος ήταν 11,7 εκατομμύρια δολάρια. 

«Δεν μπορούσαμε να δούμε τη διαφορά αν δεν είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σχεδόν 60 ώρες την εβδομάδα. Αρκετοί από εμάς δεν είχαν άλλη επιλογή γιατί φέρνουμε το ψωμί στις οικογένειές μας. Είναι ενοχλητικό να ζούμε με φόβο κάθε μέρα λόγω των ελάχιστων προσπαθειών να μας προστατεύσουν, ενώ τα στελέχη παίρνουν τόνους χρημάτων ενώ κάθονται με ασφάλεια στο σπίτι» σχολίασε υπάλληλος αποθήκης της Amazon στη Βαλτιμόρη, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για ευνόητους λόγους.

Η Τζέσικα Ονέτο, υπάλληλος της Whole Foods στην Καλιφόρνια παραιτήθηκε τον Οκτώβριο λόγω και της εξάντλησης από τις συνθήκες εργασίας στην πανδημία. «Μας έδωσαν αμοιβή κινδύνου για μερικούς μήνες. Ήταν μόνο 2 $ και το είχαν βάλει» τόνισε.

Ο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται στα 195 δισ. δολάρια., με τουλάχιστον επιπλέον 140 δισ. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και έγινε αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον Μπέζος. 

Ο μεγιστάνας δεν δίστασε να αψηφήσει τα τοπικά περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει εργοστάσιο στο Φρέμοντ, το οποίο έγινε εστίαση μετάδοσης τoυ Covid-19, επανεκκινώντας την παραγωγή. Έστειλε δε εσωτερικό e-mail σε όλους τους υπαλλήλους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας, εάν δεν εργαστούν. Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι, που πήραν άδειες άνευ αποδοχών λόγω του φόβου να προσβληθούν από τον ιό και να βάλουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, απολύθηκαν επειδή δεν εμφανίστηκαν στις δουλειές τους.

Ακόμα, οι μισθωτοί υπάλληλοι της Tesla μειώθηκαν κατά 10% σε 30% από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου 2020. «Ενώ ο κόσμος στα γραφεία μένει σπίτι για να δουλέψει, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και δεν έχουμε καμία αμοιβή κινδύνου», δήλωσε ένας εργάτης του Φρέμοντ, που επίσης ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Τίποτα δεν άλλαξε. Ο Μασκ έχει την πολυτέλεια να κάνει πολλά περισσότερα και δεν το κάνει. Το θεωρώ αποκρουστικό να βλέπω πόσο έχει αυξηθεί ο πλούτος του, ενώ εμείς παίρνουμε όλα τα ρίσκα. Το μόνο που παίρνουμε είναι ένα e-mail με "ευχαριστώ πολύ". "

Ένας άλλος υπάλληλος του ίδιου εργοστασίου έκανε λόγο για συνεχή κακομεταχείριση απέναντι στους Αφροαμερικανούς εργαζόμενους της Tesla, εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στις διακρίσεις τις οποίες αμφισβητεί η Tesla.

«Ο Μασκ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το ζήτημα στο χώρο εργασίας ή δεν υποστήριξε το Black Lives Matter», δήλωσε ο εργαζόμενος. «Χωρίς αμοιβή ή μπόνους κινδύνου. Έδωσαν σε όλους τους τακτικούς εργαζόμενους την τακτική τους αύξηση, αλλά επειδή είμαι μεγιστοποιημένος στη θέση μου, δεν πήρα τίποτα. "

Τα έσοδα του Μπιλ Γκέιτς κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 18 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2020 και ανήλθαν στα 131 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η αρχική περιουσία έρχεται από τη Microsoft, τα καθαρά κέρδη εξακολούθησαν να αυξάνονται μέσω επενδύσεων.  

Η εταιρεία του Republic Services ενέκρινε 2 δισ. δολάρια για εξαγορά μετοχών και πλήρωσε μερίσματα 387,1 εκατομμυρίων δολαρίων στους μετόχους, αλλά οι εργαζόμενοι και σε αυτή την περίπτωση δεν έλαβαν καμία αμοιβή κινδύνου ή μπόνους, παρά το γεγονός τα απορρίμματα αυξήθηκαν σημαντικά λόγω του εκτεταμένου κλεισίματος των επιχειρήσεων.

«Μας έδωσαν μερικές δωροκάρτες 25 $ στις αρχές Απριλίου ή Μαΐου, αλλά αυτό ήταν», είπε ο Γιόγκι Μίλερ, εργαζόμενος σε εγκαταστάσεις υγιεινής στο Οχάιο. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να δουν ένα μικρό χτύπημα στην αμοιβή τους, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν συζύγους που έχουν απολυθεί κατά τη διάρκεια αυτού και τώρα είναι μια οικογένεια με ένα εισόδημα. Εάν σταματήσαμε να μαζεύουμε σκουπίδια για μία ή δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιούσαν πόσο σημαντικό είναι το έργο που κάνουμε ».

πηγη:  efsyn.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

b9efb60cdd46c93a84fef75284bf9965-scaled.jpg

Η BP ναύλωσε το 175,000 m³ LNG για 350,000 δολάρια την ημέρα για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Bonny της Νιγηρίας για την Ευρώπη στις αρχές φεβρουαρίου.

Ο συγκεκριμένος ναύλος έσπασε όλα τα ρεκόρ και είναι ο υψηλότερος ναύλος στα χρονικά της ποντοπόρου ναυτιλίας σύμφωνα με το WORLD RECORD ACADEMY.

Τα ναύλα στη μεταφορά φυσικού αερίου κυμαίνονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και είναι πολύ κερδοφόρα για τους μεταφορείς, ενώ η αξία του φυσικού αερίου στην Ασία είναι πολύ περισσότερη από την Αμερική και παρόλο που οι ναυλωτές πληρώνουν τεράστια ποσά στην μεταφορά τα κέρδη τους είναι τεράστια.

Α ναύλα στον Ατλαντικό αυξήθηκαν από Τα 99,000 δολάρια την ημέρα στις 5 Ιανουαρίου στα 322,000 δολάρια την ημέρα στις 8 Ιανουαρίου και αυτά του Ειρηνικού στα 221,750 δολάρια ανά ημέρα σύμφωνα με το Sark Commodities, μια κοινοπραξία μεταξύ της Kpler και της Powernext.

Στο φυσικό αέριο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να αυξηθούν τα κέρδη και για τους μεταφορείς και τους φορτωτές και να συνεχίσουν να επωφελούνται από τη μεταφορά του. Το πρόβλημα – παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων – είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά πλοία LNG για να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση. Ωστόσο, ορισμένοι φορτωτές δεν μπορούν να βρουν πλοία για φόρτωση ακόμη και όταν προσφέρονται να πληρώσουν τιμές ρεκόρ στους μεταφορείς.

πηγη: e-nautilia.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

trofima_kai_aipnia.jpg

Αν έχετε αυτό το θέμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες και να αποκτήσετε ενέργεια με φυσικό τρόπο; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και σας τις παρουσιάζει παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο.

 

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και βιταμίνης Κ στο σώμα σας. Παρακάτω, θα σας παρουσιάζουμε μερικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Τροφές: Διαβάστε αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε

Μαγνήσιο

Οφέλη

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε τουλάχιστον 300 διαφορετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας. Βοηθάει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και τη δημιουργία νέων πρωτεϊνών από αμινοξέα. Γι' αυτό χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει το άγχος και καταπολεμά την κόπωση.

τροφές με Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψει συχνούς πονοκεφάλους και να βοηθήσει στη θεραπεία της ημικρανίας. Η ανεπάρκεια του μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αϋπνία.

 

Πηγές

Η συνιστώμενη ημερησία δόση μαγνησίου είναι 400 mg για άνδρες ηλικίας 19-30 ετών και 420 mg για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τις γυναίκες, 310 mg για ηλικίες 19-30 ετών και 320 mg για μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρετε την καθημερινή σας δόση μαγνησίου:

 • Σπανάκι
 • Ξηροί καρποί
 • Καστανό ρύζι
 • Ψωμί (ειδικά ολικής αλέσεως)
 • Ψάρι
 • Κρέας
 • Αβοκάντο

Βιταμίνη Κ

Οφέλη

Η βιταμίνη Κ συνθέτει πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και τη διακοπή της αιμορραγίας. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει υπερβολικούς μώλωπες ή αιμορραγία. Άλλα οφέλη της βιταμίνης Κ που έχουν προταθεί αλλά δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά, περιλαμβάνουν προστασία από την ασβεστοποίηση των αρτηριών και βαλβίδων και μειωμένο κίνδυνο τόσο της νόσου του Alzheimer όσο και του καρκίνου του προστάτη.

τρόφιμα με Βιταμίνη Κ

Συνεργάζεται με τη βιταμίνη D για να μεταφέρει ασβέστιο στα οστά και δεσμεύεται σε αυτά, κάνοντας τα οστά σας πιο δυνατά. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Πηγές

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τη βιταμίνη Κ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το βάρος. Ωστόσο, ένας απλός οδηγός για ενήλικες είναι 0,001 mg βιταμίνης Κ ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρετε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης Κ:

 • Βότανα όπως βασιλικός, φασκόμηλο, θυμάρι, μαϊντανός, κόλιανδρος, μαντζουράνα και σχοινόπρασο.
 • Λαχανικά όπως καλαμπόκι, σπανάκι, φύλλα των παντζαριών, γογγύλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μαρούλι, σέλινο και iceberg μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι.
 • Καυτερά μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν, πάπρικα, σκόνη τσίλι και κάρυ.

Άλλες σπουδαίες πηγές:

 • σπαράγγια
 • μάραθος
 • πράσα
 • τουρσιά
 • σόγια
 • ελαιόλαδο
 • αποξηραμένα φρούτα

Φροντίστε να ζητήσετε συμβουλές από το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου και βιταμίνης Κ, καθώς η υπερβολική χρήση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο μαγνήσιο και βιταμίνη Κ για το σώμα σας!

πηγη: athensmagazine.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

anergia1.jpg

Με σημερινό του δελτίο ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.181.296 ανθρώπους! Από αυτούς οι 1.133.432 αναζητούν εργασία, ενώ οι επιδοτούμενοι ήταν ΜΟΝΟ 202.504 άτομα!

Οι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 27.862 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο!

Η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 αποτελεί αρνητικό ρεκόρ μεταπολίτευσης!

Ιδού τα στοιχεία και ο σχετικός πίνακας του ΟΑΕΔ

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ.Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, πολύ περισσότερο που και το 2021 θα είναι έτος βαθιάς ύφεσης και έκρηξης των απολύσεων.

πηγη: iskra.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

1-eam-beauty-1050x700.jpg

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2020 (σε μία περίοδο κατά την οποία τα Μουσεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας), η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα πέντε μεγαλύτερα ελληνικά δημόσια μουσεία που λειτουργούν ως ανεξάρτητες περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου). Πρόκειται για τα σημαντικότερα δημόσια μουσεία που αποτελούσαν πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και λειτουργούσαν στην ελληνική επικράτεια ως αντιπρόσωποι μεγάλων γεωγραφικών περιοχών και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτές.

Μια τέτοια σοβαρή – νομικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα – μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάζεται ως τετελεσμένο γεγονός, αφορά σε οργανισμούς που βρίσκονται στον πυρήνα της προστασίας, διαχείρισης και προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν τουλάχιστον ενημερωθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς και να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τεκμηριωμένα την άποψή τους.

Τα μεγάλα μουσεία έχουν επιδείξει σημαντικό σε ποσότητα και ποιότητα έργο στην κατεύθυνση της ανάδειξης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας την επιστημονική έρευνα, διαχέοντας την επιστημονική γνώση στην κοινωνία, προάγοντας την πολιτιστική δημιουργία και βέβαια, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη.

Η μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση και από καμία άποψη τη βελτίωση της λειτουργίας τους και της προσφοράς τους. Αντίθετα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υποβάθμισή τους και την υπαγωγή τους στον άμεσο έλεγχο οποιασδήποτε κυβερνητικής εξουσίας σε κάθε επίπεδο. Στην ιεραρχική δομή των μουσείων προστίθενται διορισμένα διοικητικά συμβούλια, που επιβαρύνουν οικονομικά τη λειτουργία των μουσείων και καθορίζουν τη μουσειακή πολιτική. Η νομική μορφή του Ν.Π.Δ.Δ. παρέχει τη δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάθεσης τομέων (όπως η φύλαξη) σε εταιρείες, ή ακόμα και προνομιακές σχέσεις με Ιδρύματα Πολιτισμού που αδημονούν να εισβάλουν και στον χώρο της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ένα άλλο μείζον θέμα είναι ότι ο ΟΔΑΠ (πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) θα στερηθεί τα έσοδα των μεγάλων Μουσείων, μέρος των οποίων διανέμονται στα υπόλοιπα μικρότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας. Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Θα αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή τους ή θα κλείσουν οριστικά;

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέλημα του νομοθέτη και των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι η διασφάλιση του κρατικού χαρακτήρα των Μουσείων, γεγονός που εγγυάται τον προσανατολισμό της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους. Για τον λόγο αυτό, η διοίκησή τους γινόταν ανέκαθεν από κρατικούς λειτουργούς εντός του πλαισίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της οποίας τα Μουσεία πρέπει να συνεχίσουν να είναι οργανικά τμήματα και όχι από Διοικητικά Συμβούλια που θα αλλάζουν κάθε φορά μαζί με τις κυβερνήσεις.

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή της στο επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Μουσείων και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους ενάντια στην προγραμματιζόμενη αυτονόμηση των 5 μεγαλύτερων δημόσιων Μουσείων της Ελλάδας και στη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

πηγη: iskra.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

umbrella-min.jpg

Δημήτρης Γρηγορόπουλος

▸ Πλατφόρμα παλιών προεδρικών, γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των 53 σε δεξιόστροφη κατεύθυνση

Η οξυμένη διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει τις καπιταλιστικές κοινωνίες τις ωθεί αλλά και προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας αναβαθμισμένης αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής. Αυτή η κατεύθυνση είναι κατάφωρη στον ελληνικό ολοκληρωτικό καπιταλισμό και υλοποιείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι’ αυτήν την πολιτική συνηγορούν τα αστικά κόμματα, παρά τη δριμεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, κριτική τους, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τα οποία όμως είναι αναπόφευκτα στην όποια εκδοχή της.

Τα αστικά κόμματα ενόψει και των επικείμενων απ’ ό,τι φημολογείται εκλογών, αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους, την ιδεολογία και το πρόγραμμά τους, αλλά και την οργανωτική τους συγκρότηση. Ιδιαίτερα ζωηρές και αμφιλεγόμενες είναι οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατηγική και την τακτική που θα υιοθετήσει, για να αντιστρέψει τις εξαιρετικά αρνητικές δημοσκοπήσεις, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις αστοχίες της κυβέρνησης. Επιλέγεται μια συστημική πλατφόρμα τέτοια, που να πείθει και την άρχουσα τάξη και τους ιμπεριαλιστές ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό διαχειριστή των συμφερόντων τους, αλλά και που να παραπλανά τις λαϊκές μάζες ότι με την «δεύτερη φορά Αριστερά» θα δουν καλύτερες μέρες…

Ενδεικτική αυτών των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η «χείρα βοηθείας» που έτεινε προς την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας μετά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και ο Τσίπρας κατηγόρησε αυστηρά την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της χρέωσε την ευθύνη για την έξαρσή της (φιλολαϊκή απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο δεν παρέλειψε να θυμίσει την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας και να απαιτήσει την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας, με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, την οποία όμως κατακεραυνώνει για απόλυτη ανικανότητα (αστική απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ).

Στην κατεύθυνση της ολοκληρωτικής αστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται και κείμενα-πλατφόρμες που κατατέθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο στα πλαίσια των προσυνεδριακών διεργασιών, με στόχευση την εκλογική επικράτηση, με πιο σημαντικό το κείμενο της λεγόμενης «Ομπρέλας», το οποίο συνυπογράφουν παραδοσιακά στελέχη (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας κ.α) και στελέχη των «53», όπως ο Τσακαλώτος κ.α. Στην πλατφόρμα αυτή αίρονται και τα τελευταία εμπόδια της ολοκληρωμένης αστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα πλέον εμβληματικά στελέχη της «αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αν εννοείται αυτή, αίρουν τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις τους για συνεργασία «με τους όμορους πολιτικούς χώρους», κύρια με το ΚΙΝΑΛ, συνεργασία που στο πρόσφατο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεξιές και αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «πλαστό και τοξικό το δίλημμα ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση» και σφιχταγκαλιάζονται στο χορό της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, όπως απαιτεί ο σύγχρονος αστικός καθωσπρεπισμός…
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική των θέσεων της «Ομπρέλας» είναι η αποδοκιμασία της «πολωτικής ρητορικής», πού απλώς «υπακούει στην επικοινωνία ως προτεραιότητα» και η «αποδόμηση της θεωρίας των δύο άκρων με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς βρίσκει αποδοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια». Με άλλα λόγια, η «αριστερή ομπρέλα» καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποβάλει τα όποια υπολείμματα, έστω και ρητορικά, των αριστερών θέσεών του, για να εκτοπίσει τη ΝΔ από την ηγεμονία στον ευρύ κεντρώο χώρο, κολακεύοντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά του. Την αξία της «μεσαίας τάξης» ανακάλυψε και ο Π. Πολάκης (και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας με τη συνηθισμένη αθυροστομία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί έπληξε την «μεσαία τάξη».

Η «Ομπρέλα» ομνύει ακόμη και στην «συλλογική λειτουργία του κόμματος, στην καταπολέμηση των προσωπικών στρατηγικών και των ιδιοτελών συμπεριφορών και στην απόδοση ουσιαστικού ρόλου στα μέλη του κόμματος». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Στην αστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και η καθιερωμένη ιδιαίτερα στα αστικά κόμματα του ολοκληρωτικού κοινοβουλευτισμού συγκρότηση γραφειοκρατικής ηγεσίας, που με κέντρο τον αρχηγό του κόμματος συγκεντρώνει την απόλυτη εξουσία στο κόμμα και στη διακυβέρνηση, όταν την ασκεί.

πηγη: prin.gr

21/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

tzob.jpg

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Τζο Μπάιντεν αναγορεύεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και εμείς αναρωτιόμαστε τι έκανε στην πολιτική του καριέρα. Αναζητάμε τις κρίσιμες αποφάσεις του επί πέντε δεκαετίες πολιτικού (γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος) σχετικά με τις αμβλώσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τους πολέμους που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, καθώς και άλλα, για να καταλήξουμε στα οικονομικά συμφέροντα που τον υποστηρίζουν.

Μια παραγωγή σε έρευνα Χρήστου Αβραμίδη και μοντάζ Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη για το info-war.gr

πηγη: imerodromos.gr

20/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

employment.jpg

Ζοφερή είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της πανδημίας. Οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις καταγράφονται σε έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του εισοδήματός τους κυρίως λόγω των αναστολών συμβάσεων βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασταθές περιβάλλον που γέννησε η υγειονομική κρίση. Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποδεικτικά της επίδρασης που έχει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

 • Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
 • Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
 • Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της έρευνας.

Τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους

Η έρευνα προσφέρει και μια πρώτη αποτύπωση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με αυτή το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί από το σπίτι τους στην διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

 • Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους
 • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους
 • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους
 • Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους
 • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους
 • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

Απαισιοδοξία

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα:

 1. Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

 2. Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

 3. Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

► Στο μεταξύ, δημοσιονομικό τρόμο προκαλούν στην κυβέρνηση το έλλειμμα 18,5 δισ. του 2020 και η πρόβλεψη για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

πηγη: efsyn.gr

20/Ιαν/2021 Γράφτηκε από τον

state-department.jpg

Μία ημέρα πριν την αποχώρησή της και εν μέσω των έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» και καταδικάζει την Κίνα για «γενοκτονία» της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, δίνοντας την σκυτάλη στην κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν.

Η κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην περιοχή Σιντζιάνγκ που ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτη του 2017.

Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός από την Ουάσινγκτον έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής εσωτερικής συζήτησης μετά το ψήφισμα του Κογκρέσου στις 27 Δεκέμβρη που ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθορίσει εντός 90 ημερών εάν η καταναγκαστική εργασία ή άλλα φερόμενα εγκλήματα εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή μια γενοκτονία.

Να σημειωθεί πάντως ότι και το προεκλογικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι συμβαίνει μια γενοκτονία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η αμερικανική απόφαση δεν επιφέρει αυτόματα κυρώσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Σιντζιάνγκ, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας από την Σιντζιάνγκ.

Παράλληλα, Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε νέες κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα το πλοίο «Fortuna» το οποίο συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream - 2» και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «KBT-Rus», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκτός των άλλων στον κατάλογο των κυρώσεων έχει συμπεριληφθεί η εταιρεία «Rustanker» που έχει την έδρα της στην Ρωσία, καθώς και δεξαμενόπλοια «Maxim Gorki» και «Sierra» τα οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι υπό ρωσική σημαία, επειδή παραβίασαν τις κυρώσεις που αφορούν τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters», «Tass»)

πηγη; 902.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή