Σήμερα: 29/11/2021
29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

olaf-1024x656.jpg

Τα στελέχη των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς
 
Κωνσταντίνος Βενάκης

Η οριστικοποίηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και του προγράμματός της αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, και δη για την Ελλάδα. Αυτό που απομένει τώρα είναι η ορκωμοσία της κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς έως τις 6 Δεκεμβρίου, και σύντομα θα σταλούν τα πρώτα «email λιτότητας» από το γερμανικό υπουργείου Οικονομικών του «σοϊμπλερικού» Κρίστιαν Λίντνερ προς τους ομολόγους του στο Eurogroup.

Μπορεί τα εγχώρια ΜΜΕ, αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες να βλέπουν θετικά μηνύματα από τη νέα γερμανική κυβέρνηση σε θέματα όπως η Τουρκία, το προσφυγικό κλπ. αλλά τηρείται ευλαβικά σιγή ασυρμάτου για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»: το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

Το Politico «μαρτυράει» τις γερμανικές διαθέσεις

Το Politico (που είναι θυγατρική της Bild) κάνει μια ενδιαφέρουσα διατύπωση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Η επερχόμενη γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να είναι ανοιχτή στην αλλαγή των κανόνων χρέους της Ευρώπης» αλλά συμπληρώνει λέγοντας ωμά πως η διακομματική κυβερνητική συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) του Λίντνερ και στα άλλα δύο κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη».

Στη συνέχεια παραδέχεται ότι η διατύπωση του κείμενου πως το ΣΣΑ έχει «αποδείξει την ευελιξία του», επανεπιβεβαιώνοντας τις θέσεις των «σκληρών» που επιθυμούν εκ νέου πανευρωπαϊκή λιτότητα για να ξεπληρωθούν τα «σπασμένα» της πανδημίας και να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Αν και το Politico γράφει ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του ΣΣΑ κάνοντας αναφορά στη διατύπωση που αναφέρει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να «αναπτυχθούν περαιτέρω» για την εξασφάλιση της ανάπτυξης, της βιωσιμότητας του χρέους και την ενθάρρυνση της πράσινης επένδυσης.

Ωστόσο, η διατύπωση αυτή είναι κενό γράμμα αφού έχει αναιρεθεί από την παραπάνω πρόταση όταν μιλάει για επανεπιβεβαίωση της «ευελιξίας». Θέση που έχει εκφράσει δημόσια και η απελθούσα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμη και εάν θεωρήσουμε πως το καλύτερο σενάριο θα ισχύσει στο τέλος, δηλαδή θα αναθεωρηθεί το ΣΣΑ, το ερώτημα είναι κατά πόσο; Ήδη το ΣΣΑ βάζει «φρένο» στο 60% του δημοσίου χρέους και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% ενώ ο ESM από τον Οκτώβριο έχει δημοσιοποιήσει κείμενο εργασίας που μιλάει για αναθεώρηση του «ταβανιού» χρέους στο 100% του ΑΕΠ και σταθεροποίηση του ελλείματος στο 3%.

Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί με το που συγκροτήσουν κυβέρνηση θα απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης, ακολουθώντας τα βήματα της αμερικανικής FED και του εκεί αρχιτραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, «ακριβαίνοντας» το ευρώ και ανεβάζοντας τα επιτόκια του δανεισμού. Σίγουρα αποτελεί ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Θα ακολουθήσει το δόγμα Ντράγκι κάνοντας οτιδήποτε χρειαστεί ή θα υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου;

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρείται ήδη παρελθόν αφού αναγνωρίζεται από το κείμενο της συμφωνίας των γερμανικών κομμάτων πως ήταν έκτακτο και μίας χρήσης. Οπότε οποιαδήποτε συζήτηση για μόνιμο πανευρωπαϊκό μηχανισμό επενδύσεων αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα

Σε απλά ελληνικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν την άμεση μείωση των ελλειμμάτων, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό αγοράζει ομόλογα για να αυξήσει το ταμειακό της απόθεμα και να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι, κερδίζοντας επί της ουσίας χρόνο, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τα προς ώρας χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Ήδη η Washington Post έθεσε ερώτημα για το χρέος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ο ίδιος απάντησε ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2023, αποπληρώνοντας το χρέος δια της βελτιωμένης δημοσιονομικής απόδοσης της χώρας αφού το ΑΕΠ θα μεγενθύνεται.

Εντούτοις, αυτό που ξέχασε να πει ο Μητσοτάκης είναι πως τα επιπλέον πλεονάσματα σημαίνουν παραπάνω φόρους στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά.

Επίσης, παρέλειψε να πει στους Αμερικάνους αυτά που έλεγε προσφάτως στους Financial Times. Εκεί είχε δηλώσει πως «πιστεύει» ότι οι αλλαγές στο χρέος και στα όρια των ελλειμάτων θα «δουλέψουν υπέρ μας». Βέβαια από τότε μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας διαψεύδοντας την «πίστη» του έλληνα πρωθυπουργού.

Τα ερωτήματα που κανείς δεν απαντάει

Τι θα γίνει όμως σε ένα σενάριο που το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης διακοπεί ελέω καλπάζοντος πληθωρισμού και η χώρα βρεθεί να δανείζεται από τις αγορές με μεγαλύτερα επιτόκια; Τι γίνεται εφόσον τα επιτόκια δανεισμού πιθανόν να ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας;

Ποιος εγγυάται ότι η -πρώτη στην Ε.Ε – Ελλάδα, με 206,3% χρέος επί του ΑΕΠ, δε θα μπει ξανά στο μάτι των κερδοσκόπων όταν «μυρίσουν αίμα», στέλνοντας τα spread στα ύψη;

Πώς θα ξεπληρωθεί το χρέος, τη στιγμή που θα επιβληθεί εκ νέου αέναη λιτότητα; Στα μνημόνια μπήκαμε έχοντας το 127,1% του ΑΕΠ το 2009 και χάθηκε το 25% του εθνικού πλούτου. Τώρα θα μεγενθύνουμε το ΑΕΠ ενώ θα μας επιβληθεί εκ νέου μνημόνιο;

Δυστυχώς, για όλους η προσφυγή στον ESM και η επιστροφή στον ζουρλομανδύα των μνημονίων μάλλον είναι το πιο πιθανό σενάριο, με ότι συνέπειες έχει αυτή η κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία.

πηγη: documentonews.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

india_floods1.png

ουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 αγνοούνται σε δύο πολιτείες της νότιας Ινδίας που επλήγησαν από βροχές και πλημμύρες.

Τα νότια παράκτια κρατίδια Άντρα Πραντές και Ταμίλ Ναντού έχουν αδιάκοπη βροχόπτωση από την περασμένη Πέμπτη, που προκλήθηκε από ένα βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης και μετακινήθηκε προς την ενδοχώρα την Παρασκευή.

Οι αρχές στην Άντρα Πραντές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 αγνοούνται μετά τη βροχή και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν τρία λεωφορεία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις διάσωσης, με τη βοήθεια ελικοπτέρων της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

AP Photo/Mustafa Quraishi

Η περισσότερο πληγείσα περιοχή του κρατιδίου, η Ραγιαλασίιμα, κατέγραψε βροχή έως και 24 εκατοστών την Παρασκευή, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες, καθώς υπερχείλισαν ποτάμια και λίμνες. Χιλιάδες κάτοικοι στην παράκτια περιοχή κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τηλεοπτικά πλάνα και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες σπίτια βυθισμένα, ενώ δεκάδες βοοειδή παρασύρονταν στα αναβλύζοντα, καφέ θολά νερά.

«Έχουμε ανασύρει 22 πτώματα μέχρι στιγμής από διαφορετικά μέρη της πολιτείας και πολλά αγνοούνται», δήλωσε στο ενημερωτικό δίκτυο The National ο Ζαχίντ Κάν, επικεφαλής της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών στην πολιτεία.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι ένα λεωφορείο που μετέφερε τουλάχιστον 30 άτομα στην περιοχή Ρατζαμπέτ παρασύρθηκε στις ξαφνικές πλημμύρες της Παρασκευής και μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στήθηκε, με τα σωστικά να περισυλλέγουν 12 πτώματα από συνολικά τρία λεωφορεία που παρασύρθηκαν από τα νερά στο κρατίδιο Άντρα Πραντές. Ακόμη αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 18 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The NewsMinute.

Αξιωματούχοι της κρατικής αρχής διαχείρισης καταστροφών δήλωσαν ότι η κατάσταση στις περιοχές Νελόρε και Καντάπα ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τα σπίτια τους σε περίπου 230 καταυλισμούς αρωγής που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την πολιτεία.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι φέρεται να εγκλωβίστηκαν στην κορυφή του λόφου Τιρουμάλα - του ιερού ναού της ινδουιστικής θεότητας Λόρδου Tιρουπάτι - καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν ολόκληρη την πόλη του λόφου στην περιοχή Τσιτούρ, καταστρέφοντας τις διαδρομές που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν έναν χείμαρρο να διασχίζει ένα ναό μέσα στην πόλη.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους στο γειτονικό Ταμίλ Ναντού, όπου 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε πλημμύρες από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από συντρίμμια μετά την κατάρρευση του σπιτιού τους μετά τη δυνατή βροχή στο Βελόρε την Παρασκευή. Εννέα διασώθηκαν από τα ερείπια.

Η νότια πολιτεία έχει καταγράψει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και χρόνια, μαζί με την πολιτεία Κεράλα, όπου 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του Οκτωβρίου.

Οι αρχές του κρατιδίου αυτού απαγόρευσαν την πρόσβαση στον ναό της Σαμπαριμάλα, έναν από τους πιο ιερούς του ινδουισμού, λόγω των ισχυρών βροχών.

Από την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στην Σαμπαριμάλα στο πλαίσιο ετήσιου προσκυνήματος που διαρκεί δύο μήνες.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Πάμπα, ο οποίος θεωρείται ιερός, ανάγκασε τις αρχές να απαγορεύσουν στους πιστούς να μεταβούν εκεί για μια ημέρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hindustan Times.

Οι όλο και πιο απρόβλεπτες και ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν την νότια Ασία τα τελευταία χρόνια προκαλούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις κλιματικές αλλαγές και επιδεινώνονται από την αποψίλωση των δασών, την ανέγερση φραγμάτων και την υπερβολική ανάπτυξη.

πηγη: efsyn.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

proskroysh_ploiou_se_platforma.jpg

Η απόφαση της ναυτιλιακή εταιρείας που διαχειρίζεται ένα στόλο δεξαμενόπλοιων να αλλάξει πλοίαρχο χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα για την παράδοση-παραλαβή οδήγησε σε θαλάσσιο ατύχημα με κόστος 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα, σύμφωνα με μια σύντομη ενημέρωση του National Transportation Safety Board Marine Accident Brief που εκδόθηκε την Τρίτη.

Το Marine Accident Brief 21/24 περιγράφει λεπτομερώς την έρευνα του NTSB για το ατύχημα της 17ης Οκτωβρίου 2020, στο οποίο το δεξαμενόπλοιο Atina προσέκρουσε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου SP-57B κοντά στο Pilottown της Λουιζιάνα.

Το Atina, με πλήρωμα 21 ατόμων, προσπαθούσε να αγκυροβολήσει στο Southwest Pass Fairway Anchorage στον Κόλπο του Μεξικού όταν χτύπησε την πλατφόρμα SP-57B. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της πλατφόρμας και ένας τεχνικός εγκατέλειψαν και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε μια κοντινή πλατφόρμα, αφού ενεργοποίησαν τη συσκευή διακοπής λειτουργίας έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν την λειτουργία της πλατφόρμας SP-57B.

Δεν αναφέρθηκε ρύπανση ή τραυματισμός. Οι εκτιμώμενες συνολικές ζημιές στην πλατφόρμα (72,3 εκατομμύρια δολάρια) και στο πλοίο (598.400 δολάρια) ανήλθαν συνολικά στα 72,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεσή του, το NTSB αναφέρει ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με το δικό της σύστημα διαχείρισης ασφάλειας (SMS) πριν από το ατύχημα.

Ο πλοίαρχος του Atina επιβιβάστηκε στο πλοίο ενώ αυτό ήταν εν πλω με προορισμό το αγκυροβόλιο, βλέποντας τον πλοίαρχο που θα ξεμπάρκαρε μόνο για πολύ λίγο χρόνο στο κατάστρωμα του πλοίου. Η εταιρεία έστειλε τον πλοίαρχο στο πλοίο σε μία κρίσιμη στιγμή, και ενώ αυτό βρισκόταν εν πλω στο ποτάμι και επιπλέον θα αγκυροβολούσε βράδυνες ώρες, χωρίς καμία βοήθεια ή καθοδήγηση από τον πλοίαρχο που ξεμπάρκαρε. Το SMS της εταιρείας απαιτούσε έναν ελάχιστο χρόνο για την αλλαγή των ανώτατων αξιωματικών της τάξεως της μίας ημέρας, εάν τα μέλη του πληρώματος εργάζονταν ήδη στην εταιρεία ή 7 ημέρες εάν ήταν καινούριοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πλοίαρχος που ήταν στο ατύχημα είπε στους ανακριτές ότι ήθελε να αγκυροβολήσει το πλοίο το συντομότερο δυνατό γιατί ήταν κουρασμένος. Ο πλοίαρχος ταξίδεψε από την Τουρκία για να επιβιβαστεί στο πλοίο και είπε στις αρχές ότι δεν είχε κοιμηθεί για περισσότερες από 50 ώρες κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Η τοποθεσία που επέλεξε για να αγκυροβολήσει ήταν διαφορετική από αυτή του πλάνου ταξιδίου. Σύμφωνα με το πλάνο ταξιδίου του Atina, η θέση αγκυροβολίας ήταν περίπου 3,2 μίλια βορειοανατολικά της πλατφόρμας SP-57B. Η πραγματική θέση αγκυροβολίας ήταν μόλις 0,7 μίλια από την πλατφόρμα SP-57B.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν την πιθανή αιτία της πρόσκρουσης του δεξαμενόπλοιου Atina με την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου SP-57B, η οποία ήταν ο ανεπαρκής χρόνος που έμειναν μαζί οι δύο πλοίαρχοι κατά την διάρκεια της αλλαγής τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την οξεία κόπωση του πλοιάρχου και την κακή επίγνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια της αγκυροβολίας τη νύχτα.

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δίνεται η ευκαιρία στα μέλη του πληρώματος/προσωπικό να έχουν επαρκή περίοδο παράδοσης-παραλαβής και επαρκή ανάπαυση πριν αναλάβουν κρίσιμα καθήκοντα στο πλοίο, όπως η ναυσιπλοΐα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια του πληρώματος, την περιουσία και το περιβάλλον». είπε η έκθεση.

Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει επαρκής χρόνος στον πλοίαρχο για να ξεκουραστεί και να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες παράδοσης του ομολόγου του».

πηγη: e-nautilia.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

2021-11-29_100726.jpg

Με τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές στην καθημερινότητά μας, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης γίνεται πολύ πιο εύκολος προφυλάσσοντας ταυτόχρονα την καρδιά μας από ανεπιθύμητα συμβάντα

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε καλά τι είναι η υπέρταση και τι την προκαλεί; Η απάντηση είναι λίγοι.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι κάποιες τροφές που καταναλώνουμε μας βοηθούν να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση ενώ άλλες την αυξάνουν. Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγουμε και ποιες θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης; Οι ειδικοί της κλινικής Cleveland έχουν την απάντηση.

Τι είναι η υπέρταση
Πριν εξηγήσουμε ποιες τροφές πρέπει να έχουμε στη φαρέτρα μας κατά την πρόληψη και ορθή διαχείριση της αρτηριακής μας πίεσης, ας δούμε κάποια πράγματα για αυτή τη σιωπηλή νόσο.  Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι η κατάσταση κατά την οποία τα αγγεία δέχονται αυξημένη πίεση στα τοιχώματά τους. H καρδιά διοχετεύει με αίμα τις αρτηρίες, που το μεταφέρουν αντίστοιχα σε όλο το σώμα. Στην υπέρταση η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες είναι πολύ μεγάλη.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και η αυξομείωση του βάρους την επηρεάζει, αυξάνοντάς την όταν παχαίνουμε και μειώνοντάς την όταν αδυνατίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Cleveland, για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης αποφεύγοντας την υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, να αντικαταστήσουμε το αλάτι στο φαγητό μας με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι ή χυμούς φρούτων και να χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη και έτοιμες σος στις σαλάτες μας.

Ποιες τροφές μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας

 • Αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1 %, γιαούρτι
 • Άπαχο κρέας
 • Γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
 • Ανάλατα δημητριακά
 • Τυριά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι
 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες ανάλατα
 • Ψωμί
 • Ανάλατους σπόρους (ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους) και ανάλατα καρύδια

Ποια φαγητά θα πρέπει να αποφύγουμε

 • Βούτυρο και μαργαρίνη
 • Dressings και σάλτσες
 • Λιπαρά κρέατα
 • Πλήρη γαλακτοκομικά
 • Τηγανητά
 • Αλατισμένα σνακ
 • Συσκευασμένες σούπες
 • Fast Food
 • Αλλαντικά

Πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νάτριο, ένα μέταλλο που υπάρχει φύσικα σε ορισμένα τρόφιμα. Το νάτριο όμως είναι ταυτόχρονα η ουσία που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Όταν καταναλώνουμε πολύ αλάτι, που περιέχει νάτριο, το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών για να αποβάλλειτο περίσσιο νάτριο μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε καθημερινά σε κατανάλωση τα 1.500 mg νατρίου, όπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ισοδυναμεί με 2.400 mg.

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου στην τροφή μας

Αποφεύγουμε το επιτραπέζιο αλάτι

Διαβάζουμε τα συστατικά στις ταμπέλες των τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με χαμηλά ποσοστά νατρίου και άλατος

Ποιες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου

Τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο νάτριο είναι συνήθως τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα έτοιμα γεύματα κρεατικών, τα λουκάνικα, το μπέικον και το χοιρινό. Οι σάλτσες επίσης, όπως είναι η κέτσαπ, η σόγια σως και τα dressingπεριέχουν άφθονο νάτριο μαζί με τα κατεψυγμένα προιόντα, τα έτοιμα σνακ όπως τα πατατάκια.

Τέλος αφού ακολουθήσουμε τις παραπάνω αλλάγες στη διατροφή μας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον περιορισμό στην κατανάλωση του αλκοόλ και φυσικά να εντάξουμε στη διατροφή μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά υψηλά σε φυτικές ίνες

πηγη: ygeiamou.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

kozani-mitsotakis-diadilotes.jpg

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στην περιοχή ΖΕΠ, πραγματοποιούν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι καταδικάζοντας την ασκούμενη πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Στην Περιφέρεια έχει μεταβεί ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία και οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την αστυνομία που δεν αφήνουν τα σωματεία και τους φορείς να προσεγγίσουν τον πρωθυπουργό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών κατά των συγκεντρωμένων, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο.

Τα σωματεία και οι φορείς καταγγέλλουν την πολιτική αυταρχισμού και καταστολής από την κυβέρνηση με την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε βάρος τους και αποφάσισαν να προχωρήσουν αυτή την ώρα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κοζάνης.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης,  Γουνεργατών-τριων Σιάτιστας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης και τα παραρτήματα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ.

Στα πανό των συγκεντρωμένων μεταξύ άλλων αναγράφονται: «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, ΔΕΗ λαϊκή περιουσία», «Απαιτούμε οριστική και βιώσιμη λύση για την τηλεθέρμανση», «Οχι στην απολιγνιτοποίηση, όχι στην ιδιωτικοποίηση, ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για τον λαό».

Καταγγέλλουν πως συνέπεια της απολιγνιτοποίησης θα είναι η απώλεια χιλιάδων θέσεων ενώ σημειώνουν πως και η τοπική διοίκηση αναλώνεται σε παζάρια για τα ανταλλάγματα για κάθε μονάδα που θα κλείνει.

Με συνθήματα «Τη ΔΕΗ τη χτίσαν με αίμα οι εργάτες, δεν την ξεπουλάμε στους κεφαλαιοκράτες» και «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την πολιτική της απολιγνιτοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο.

πηγη:  ergasianet.gr


Με πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από 902.gr, kozan.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

koronoios.jpg

Εμβολιασμός: Η απάντηση στο ερώτημα γιατί νοσούν και νοσηλεύονται οι εμβολιασμένοι;

Αν και οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευόμενων με κορονοϊό, παρατηρείται τελευταία αυξανόμενος αριθμός νοσηλειών στα Νοσοκομεία με εμβολιασμένα άτομα που δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι καίριο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σχετική δημοσιογραφική έρευνα στις ΗΠΑ.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ιατρικά δεδομένα από 21 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων. Συνολικά, από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρουσιάστηκαν 1,89 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19, 72.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 20.000 απεβίωσαν στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, αυτοί που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω COVID-19 είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Εμβόλιο: Η σημασία της ενισχυτικής δόσης

 

Διαπιστώθηκε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν διπλάσιο περίπου κίνδυνο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς τέτοια νοσήματα. Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων χωρίς υποκείμενες παθήσεις μόνο το 7,5% των περιπτώσεων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο για παράδειγμα 25% από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, επειδή με το γήρας αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 80% των θανάτων σε περιπτώσεις νόσησης μετά από πλήρη εμβολιασμό είναι σε άτομα 65 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αλλά και την υψηλή ευαισθησία που πρέπει να δείχνει η ιατρική κοινότητα και η πολιτεία σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

πηγη: newsbomb.gr

 

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

gaga1-min-750x473.jpg

Πολύ πιο φονικό και ταξικό το 4ο κύμα. Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας θανάτων από κορονοϊό ανάλογα με τον πληθυσμό — αποτέλεσμα της διάλυσης των νοσοκομείων. Ανεπαρκείς ΜΕΘ, τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την «οικονομία» του κεφαλαίου.

Δεν έχουν πια καμιά δικαιολογία! Η πολιτική τους είναι εγκληματική, τελεία και παύλα. Αν στην αρχή της πανδημίας υπήρχε η δικαιολογία ότι «τι να κάνουμε, αυτά παραλάβαμε», μετά από 1,5 χρόνο το success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνεται καθημερινά συντρίμμια. Με τους δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα (σχεδόν 70 ο μέσος όρος τον Νοέμβριο), πολλοί εκ των οποίων καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, που ακόμα και με τις αυτοσχέδιες δεν ξεπερνούν τις 950 (584 διατίθενται τώρα για κορονοϊό). Με έναν γιατρό κι ελάχιστους νοσηλευτές για 80, 90, 100 ασθενείς! Κάποιοι φεύγουν από τη ζωή, πριν προλάβουν να τους δει γιατρός! Με 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή, ενώ θα μπορούσαν με συνεχή τεστ να βοηθήσουν, με τις άλλες ασθένειες να μην θεραπεύονται, με τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να αναβάλλονται σε ποσοστό έως και 80%. Οι έχοντες θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα που πλουτίζει (καθώς προκλητικά δεν επιτάσσεται από την κυβέρνηση), οι φτωχοί ταλαιπωρούνται κι επιβαρύνουν την υγεία τους. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 820 εκ. ευρώ!

Μείον 820 εκ. το 2022 950 ανεπαρκείς ΜΕΘ κέρδη στους ιδιώτες Απάντηση: αγώνας για ζωή και ελευθερία

Δεν… περισσεύουν από τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, τους εξοπλισμούς του στρατού και της αστυνομίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον «εμφύλιο των φτωχών», προσπαθώντας να ενοχοποιήσει για όλα αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ενώ δεν αντιπαλεύει την ακροδεξιά, την εκκλησία και όλους τους φορείς σκοταδισμού που κρατάνε κόσμο μακριά από τον πολύ αναγκαίο εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Ο αγώνας για τη ζωή θα δοθεί και θα κερδηθεί από τον λαό, ανατρέποντας την κυβερνητική πολιτική.

πηγη: prin.gr

29/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

b94d8198bf2637534fc287ee6febc432_L.jpg

 του Θανάση Σκαμνάκη

Και η άλλη όψη του κόσμου, βρίσκομαι στον πειρασμό να πω, η κανονική. Αλλά όχι, όχι ακόμη. Είναι, όμως, πραγματική και κάνει το σπουδαίο να φαίνεται ασυνήθιστο και να λάμπει τόσο εκτυφλωτικά. Μακάρι να ήταν ρουτίνα οι πράξεις σαν της Ραφαέλας Πλαστήρα, της Σταρ Ελλάς. Ίσως τότε δεν θα δίναμε σημασία. Θα γινόταν το δίκαιο κάτι σαν αυτονόητο. Οι γκρίζες αποχρώσεις της ζωής μας θα εξωθούνταν στο ημισφαίριο των παράδοξων και αποτροπιαστικών.

Αλλά. Αλλά η πραγματικότητά μας δεν είναι έτσι. Τόσο που όχι το γκρίζο αλλά το μαύρο να είναι μέρος της ζωής, σχεδόν κανονικότητα. Τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Οπότε χρειάζεται να μιλάμε συχνά, ξανά και ξανά, να φωνάζουμε, να κραυγάζουμε, να ουρλιάζουμε τον αποτροπιασμό μας. Περιμένοντας να μας ακούσουν. Γιατί δεν πρέπει να σωπάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν ξέρουμε ή δεν βλέπουμε ή δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται εκεί έξω, στο όποιο έξω. 

«Δεν μπορώ να ανέβω στη σκηνή και να προσποιηθώ πως δεν συμβαίνει τίποτα, όταν άνθρωποι πολεμούν για τις ζωές του εκεί έξω», όπως είπε η Ραφαέλα Πλαστήρα.

Ας γυρίσουμε συνεπώς τη ματιά μας σε μια ταπεινή αποθήκη του Κερατσινίου. Δείτε το σχετικό βίντεο.

 Το μαύρο μάτι του κόσμου.

Ένα κοριτσάκι 8 χρονών σφηνωμένο στην ηλεκτρική πόρτα σχεδόν επί μιάμιση ώρα, εργαζόμενοι περνούν, κοιτούν, το βλέπουν, φεύγουν, κανείς δεν νοιάζεται. Μετά από πολύ ώρα κάποιος το κλωτσάει να δει αν κινείται, δεν ξέρουμε τι διαπιστώνει, απομακρύνεται. Το παιδάκι πεθαίνει αβοήθητο.  

Κανείς δεν είναι ένοχος παιδοκτονίας. Θα γύρισαν στα σπίτια τους, θα χάιδεψαν τα παιδιά τους, θα τσακώθηκαν με τη γυναίκα τους, θα γύρισαν πλευρό, αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα. Ήρεμοι, τι έκαναν κακό; Έκαναν ό,τι κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι στις μέρες μας. Δεν ανακατεύονται. Αλλιώς μπορεί να μπλέξουν.

Ας το αφήνουν το παιδί να πεθαίνει εγκλωβισμένο στην πόρτα. Ας τα αφήνουν τα παιδιά να πνίγονται στο Αιγαίο. Είναι των άλλων. Και οι άλλοι δεν μας ενδιαφέρουν.  

Αν κάποια μέρα τα παιδιά τους αξιωθούν να αποκτήσουν μια συνείδηση καλύτερη από του γονέα τους, όπως ελπίζουμε, και τον ρωτήσουν, γιατί εγκατέλειψε μια παιδική ζωή (θα είναι το εφτασφράγιστο μυστικό της οικογένειας, μακριά από τα παιδιά σαν τα φάρμακα και τα δηλητήρια, ή μήπως θα γίνεται ένα μάθημα προς τα παιδιά για να μη μπλέκουν;), τι απάντηση θα δώσουν; Και ποια τιμωρία είναι ικανή να αλλάξει τη ροή της αδιαφορίας και της υποταγής;

Ο Σταμάτης Μορφονιός την έβγαλε την οργή μας σ’ ένα τραγούδι, «Σάλτα γαμήσου πια κυρ Παντελή», κι ας με συγχωρήσετε, αλλά όταν το ακούσετε θα καταλάβετε πως μερικές φορές οι λέξεις χρειάζεται να γράφονται ακριβώς όπως τις σκεφτόμαστε.

Θυμάμαι τη βαθιά εντύπωση που μου είχε κάνει, στην πολύ νεανική μου ηλικία, όταν διάβασα πως σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης ο πεζός δεν πρόλαβε να περάσει τη διάβαση και τον χτύπησε ένα αυτοκίνητο που απλώς τον έριξε κάτω. Η ροή δεν διακόπηκε, παρά μόνο όταν άναψε πάλι το φανάρι κόκκινο. Στο μεταξύ ο πεζός είχε γίνει χαλκομανία. Η φρίκη του πολιτισμένου κόσμου. Του απρόσωπου.

Να λοιπόν που ο πολιτισμός ήρθε και στα μέρη μας. Κι όσο κι αν η φρίκη δεν έχει διαβαθμίσεις, αυτή που είδαμε στο Κερατσίνι είναι χειρότερη. Μια συνειδητή εγκληματική αδιαφορία. Η εικόνα του κόσμου μας. Πολύ γκρίζα, μαύρη. Όχι σαν ορυχείο, αλλά σαν φασισμός, καθημερινός.

Συμβαίνουν αυτά, θα πουν. Σήμερα πέθαναν 80, 90,100 από τον ιό. Αύριο θα πεθάνουν κι άλλοι τόσοι, μπορεί περισσότεροι. Ε, να κι ένα παιδί εδώ στην πόρτα. Συμβαίνουν αυτά.   

Βγάλε μια κραυγή, ένα ουρλιαχτό, μια υστερία.

Ως πότεεεεεεεεεεεε;   

πηγή: kommon.gr

26/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

elliniko.jpg

Αφροδίτη Τζιαντζή

Τι προβλέπει τελικά το περίφημο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Περιλαμβάνει και διατάξεις για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».

Πρόκειται πρακτικά για σύμπτυξη δύο σχεδίων νόμου σε ένα, αφού το αρχικό νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις δεν περιελάμβανε τις διατάξεις για τους τεχνοβλαστούς.

«Τα λιγουρεύεστε; Δικά σας» ήταν το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», στις 30 Αυγούστου, όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το αρχικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ειδικές παρεκκλίσεις της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, για όποιον κρίνεται «στρατηγικός επενδυτής».

«Μπαζώστε, επενδύστε, νομιμοποιηθήκατε! Είναι το μήνυμα που στέλνει στους στρατηγικούς επενδυτές η κυβέρνηση» τόνιζε ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» Αρης Χατζηγεωργίου, εστιάζοντας στα επίμαχα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου, που επιτρέπουν στους επενδυτές να χτίζουν ακόμα και στον αιγιαλό, χάρη σε μια αριστοτεχνική νομική ακροβασία: το Δημόσιο θα αναγνωρίζει ως δικά του τα κτίσματα του επενδυτή, ακόμα και αν είναι πολύ κοντά ή μέσα στη θάλασσα, και μετά θα του τα παραχωρεί με αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα που «καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής». Μετά την κατακραυγή οι συγκεκριμένες διατυπώσεις παραλείφθηκαν, σε μια μερική αναδίπλωση, ωστόσο το πνεύμα των «διευκολύνσεων» στους επενδυτές παραμένει.

Οπως αναφέρεται στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης «διευκολύνεται ο χαρακτηρισμός μιας επένδυσης ως στρατηγικής καθώς μειώνονται τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη. Εισάγονται νέα κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων. Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Εισάγεται νέα κατηγορία Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον τίτλο “Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας” που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, εφαρμόζονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επενδύσεις που υλοποιούνται σε περιοχές που εντάσσονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με σκοπό τη μέγιστη επενδυτική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών».

Πλέον μια επένδυση θα χαρακτηρίζεται στρατηγική εφόσον έχει προϋπολογισμό πάνω από 75 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ.) ή αν έχει προϋπολογισμό άνω των 40 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζει 75 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (από 120 ΕΜΕ).

Συγκεντρωτική είναι η λογική του πώς χαρακτηρίζεται ένα επενδυτικό σχέδιο «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», μέσα από τριμελή επιτροπή, που ορίζεται με ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών. Οι χαρακτηρισμένες ως «εμβληματικές» επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού κρίνεται ότι προωθούν «την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος», αλλά και «επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο».

πηγη; efsyn.gr

26/Νοε/2021 Γράφτηκε από τον

720_254456_48f884badf-bb87caf37a65264d.jpg

Όριο 9 μηνών ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Bloomberg News.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

Η ΕΕ θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να συνεχίσουν να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους όσοι έχουν εμβολιασθεί με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο περιεχόμενο εγγράφου που έφθασε εις γνώση του.

πηγη: enikonomia.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή