Σήμερα: 21/06/2021
18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

eurogroup.jpg

Επιβραβεύοντας την συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με εμβληματικό παράδειγμα τον νόμο – έκτρωμα για τα εργασιακά, το Eurogroup επικύρωσε και τυπικά την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε περιχαρείς ότι «επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του «οικοδομήματος» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας», αυτό το νέο υπερμνημόνιο που θα συνδυαστεί με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων.

Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη «μόνιμη» μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), «όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο».

Η έκθεση του ESM

H συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ, η μείωση της μάζας με τα κόκκινα δάνεια, και βέβαια η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και η πρόοδος του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων στην προμετωπίδα των συστάσεων που απευθύνει και η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του ESM, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τον Μηχανισμό να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «απαιτούνται προσπάθειες σε πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εφαρμογής της διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος». 

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και η λεγόμενη αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ζήτημα που εδώ και λίγους μήνες φέρνει στην επιφάνεια και ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τo Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025 με κεντρικό στόχο την απόδοση φρέσκου δημοσιονομικού χώρου τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, πλάι στον πακτωλό των εκταμιεύσεων που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2%, το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% ΑΕΠ το 2025).

ΠΗΓΗ: 902.gr

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

ship_pmou.jpg

Νεκρή έπεσε από τα πυρά ενόπλου το μεσημέρι της Παρασκευής γυναίκα στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, έπειτα από επίθεση στη Σμύρνη.

Όπως ανακοίνωσε το κόμμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό διωγμό από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του «ένας επιτιθέμενος οπλισμένος με τουφέκι επιτέθηκε στα γραφεία μας στη Σμύρνη. Η συνάδελφός μας, Ντενίζ Ποϊράζ, σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης ο δράστης είναι ένας υπάλληλος στον τομέα της υγείας που είχε απολυθεί, όμως το HDP κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση, τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του ότι είναι οι υποκινητές αυτής της επίθεσης.

Το HDP, ωστόσο, καταγγέλλει ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις, με τον έναν να έχει συλληφθεί, και ότι πρόκειται για οργανωμένη επίθεση με σκοπό να προκληθεί μακελειό, καθώς εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση στελεχών του κόμματος.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα υπογραμμίζει ότι οι δράστες είναι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας SADAT, που έχει ιδρύσει ο πρόσφατα διορισθείς ως στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν Αντνάν Τανριβερντί και εμπλέκεται στη στρατολόγηση και τον εξοπλισμό των ισλαμιστών στη Συρία, ως μεσάζων της κυβέρνησης.

«Σκότωσαν την κόρη μου», δήλωσε κλαίγοντας η μητέρα του θύματος σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter το HDP, το οποίο κάλεσε σε διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε καθυστερήσει στα τέλη Μαρτίου την εξέταση ενός αιτήματος απαγόρευσης του HDP, το οποίο κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, λόγω «διαδικαστικών παραλείψεων» επιστρέφοντας τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες πληροφορίες.

'Ενα νέο κατηγορητήριο κατατέθηκε τον Ιούνιο στο Δικαστήριο που αναμένεται να το εξετάσει τις επόμενες ημέρες.

Το φιλοκουρδικό HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, με τον Ερντογάν να κυνηγά ανελέητα τα στελέχη του και, κυρίως, τον χαρισματικό ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έχει φυλακιστεί παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγορεί τακτικά το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

ship_pmou.jpg

Η ετήσια λίστα της λευκής, γκρίζας και μαύρης (WGB) λίστας του Paris MoU κατατάσσει τα κράτη σημαίας από τα καλύτερα έως τα χειρότερα με βάση τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους από το κράτος λιμένα σε λιμάνια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού, από τον Καναδά έως την Ευρώπη. Η κατάταξη χρησιμοποιεί τον συνολικό αριθμό επιθεωρήσεων και κρατήσεων πλοίων λόγω παραλείψεων για μια κυλιόμενη τριετή περίοδο και για σημαίες με τουλάχιστον 30 επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η νέα «Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα» για το 2020, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021, χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό ενός μεμονωμένου Προφίλ Κινδύνου Πλοίου. Συνήθως, οι σημαίες στη Γκρι Λίστα και στη Μαύρη Λίστα υπόκεινται σε αυστηρότερα μέτρα απαγόρευσης, με το Μαύρο να είναι το χειρότερο.

Η «Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα» για το 2020 περιλαμβάνει συνολικά 70 σημαίες, τον ίδιο αριθμό με τη λίστα του 2019, συμπεριλαμβανομένων 39 στη Λευκή Λίστα, 22 στη Γκρι Λίστα και 9 στη Μαύρη Λίστα. Το 2019 υπήρχαν 16 στη Λευκή, 16 στη Γκρίζα και 13 στη Μαύρη Λίστα.

Ο Παναμάς, με πάνω από 5.700 επιθεωρήσεις κατά την τριετή περίοδο, κατατάσσεται στη θέση 38, μόλις που μπήκε στη Λευκή Λίστα. Οι Νήσοι Μάρσαλ, με πάνω από 4.200 επιθεωρήσεις, κατατάσσονται ψηλά στη Λευκή Λίστα στον αριθμό 3, ενώ η Μάλτα έρχεται στον αριθμό 14 με πάνω από 4.100 επιθεωρήσεις. Η Λιβερία ακολουθεί στενά με 4.017 επιθεωρήσεις και βαθμολογία 12.

Στην πρώτη θέση της λίστας είναι η Δανία και η Νορβηγία αντίστοιχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Βρίσκονται στην θέση 33.

Οι 5 κορυφαίοι νηογνώμονες είναι ο American Bureau of Shipping, DNV, Lloyds Register, ClassNK και Bureau Veritas.

Το MoU του Παρισιού αποτελείται από 27 συμμετέχουσες ναυτιλιακές διοικήσεις και καλύπτει τα ύδατα των ευρωπαϊκών παράκτιων κρατών και της λεκάνης του Βόρειου Ατλαντικού από τη Βόρεια Αμερική έως την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, πάνω από 17.000 μεμονωμένες επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται σε ξένα πλοία σε λιμάνια που υπάγονται στο Paris MoU, διασφαλίζοντας ότι πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και περιβάλλοντος και ότι τα μέλη του πληρώματος έχουν επαρκείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Τα κράτη μέλη του Paris MoU είναι:

Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σλοβενία , Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 10 κορυφαίες σημαίες στη Λευκή Λίστα για το 2020:

1. Δανία
2. Νορβηγία
3. Νησιά Μάρσαλ
4. Βερμούδες (Ηνωμένο Βασίλειο)
5. Ολλανδία
6. Μπαχάμες
7. Ελλάδα
8. Σιγκαπούρη
9. Νησιά Καϊμάν (ΗΒ)
10. Ιαπωνία

Σημαίες στη μαύρη λίστα για το 2020

Τουβαλού
Σιέρρα Λεόν
Τανζανία, Ηνωμένη Δημοκρατία του Μπελίζ
Μολδαβία δημοκρατία της Comoros
Τονγκο
Καμερούν
Αλβανία

ΠΗΓΗ: e-nautilia.gr

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

2021-06-18_095634.jpg

Τα ωμέγα 3 οξέα δεν αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια αργότερα, όπως τα περισσότερα λιπαρά, επειδή είναι βιολογικά δραστικά λίπη. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν σημαντικούς ρόλους σε όλα τα είδη των σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής, της καλής υγείας της καρδιάς και της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου.
 

Η ανεπάρκεια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συνδέεται με χαμηλότερη νοημοσύνη, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη τουλάχιστον 250-500 mg από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ημερησίως για τους ενήλικες. Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες ω 3 λιπαρών από λιπαρά ψάρια, φύκια και αρκετές φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι 11 τροφές με τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

 1. Λινέλαιο: 7,196 mg ανά κουταλιά
 2. Χαβιάρι: 6.789 mg ανά 100 γραμ.
 3. Σκουμπρί: 5,134 mg ανά 100 γρ.
 4. Σπόροι Chia: 4,915 mg ανά μερίδα 28 γρ.
 5. Λάδι συκωτιού γάδου: 2,664 mg ανά κουταλιά
 6. Καρύδια: 2,542 mg ανά μερίδα 28 γρ.
 7. Σολομός: 2,260 mg ανά 100 γραμ.
 8. Γαύρος: 2,113 mg ανά 100 γρ.
 9. Ρέγγα: 1,729 mg ανά 100 γρ.
 10. Σαρδέλες: 1.480 mg ανά 100 γραμ.
 11. Στρείτα: 672 mg ανά 100 γρ.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι σχετικά εύκολο να πάρετε πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής.

 

Ωμέγα 3 λιπαρά: Τα τρία πιο σημαντικά είδη

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά υπάρχουν 11 διαφορετικοί τύποι ω 3 λιπαρών οξέων. Οι τρεις πιο σημαντικοί από αυτούς είναι οι ALA, EPA και DHA. Τα ALA βρίσκονται κυρίως στα φυτά, ενώ τα EPA και DHA βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια.

«ALA» – Άλφα Λινολενικό Οξύ

Είναι το πιο σύνηθες ω-3 οξύ στις τροφές. Το ALA βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές και πρέπει να μετατραπεί πρώτα σε ζωικής μορφής ω-3 οξύ (ΕΡΑ ή DHA), προτού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μετατροπής είναι αναποτελεσματική στον άνθρωπο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό του ALA μετατρέπεται σε ΕΡΑ και ακόμη λιγότερο σε DHA. Όταν το ALA δεν μετατρέπεται σε ΕΡΑ ή DHA, παραμένει ανενεργό και απλά αποθηκεύεται ή χρησιμοποιείται ως ενέργεια, όπως και τα άλλα λίπη. Το ALA βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, η σόγια, τα καρύδια και πολλοί σπόροι, όπως από chia και λινάρι.

«EPA» – Εικοσιπεντανοϊκό οξύ

Η κύρια λειτουργία του είναι να σχηματίσει μόρια που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία διαδραματίζουν πολλούς ρόλους στην φυσιολογία του ανθρώπου. Τα εικοσανοειδή που προέρχονται από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ εκείνα που γίνονται από τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα τείνουν να αυξάνουν τη φλεγμονή. Για το λόγο αυτό, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ΕΡΑ ω-3 οξέα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ΕΡΑ και DHA, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα EPA οξέα μειώνουν τον αριθμό των εξάψεων που βιώνουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τόσο τα EPA, όσο και τα DHA ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα φύκια. Γι’ αυτόν το λόγο, συχνά αποκαλούνται και θαλάσσια ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

«DHA» – Δοκοσαεξαονικό οξύ

Τα DHA ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό δομικό συστατικό του δέρματος και του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού. Τα ενισχυμένα με DHA βρεφικά γάλατα συμβάλλουν σε βελτιωμένη όραση στα παιδιά. Τα DHA οξέα είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία στην παιδική ηλικία, καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες. Η ανεπάρκεια σε DHA ω-3 οξέα στην παιδική ηλικία συνδέεται με προβλήματα αργότερα, όπως μαθησιακές δυσκολίες, επιθετικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές άλλες διαταραχές. Η μείωση σε DHA κατά τη διάρκεια της γήρανσης συνδέεται επίσης με διαταραγμένη λειτουργία του εγκεφάλου και την έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πολλά θετικά στοιχεία

Τα DHA ω 3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης αποδειχτεί ότι έχουν θετικά αποτελέσματα για ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου-2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο ρόλος του DHA στην μείωση της καρδιακής νόσου είναι επίσης γνωστός. Μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα επιβλαβή σωματίδια LDL χοληστερόλης. Τα DHA ωμέγα 3 λιπαρά οξέα διαλύουν επίσης τις λιπιδικές εναποθέσεις στις μεμβράνες, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και για τη φλεγμονή να αναπτυχθεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα DHA οξέα βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των φυκιών. Επίσης προϊόντα από ζώα που εκτρέφονται βιολογικά (φυσική βοσκή) περιέχουν επίσης κάποια ποσότητα DHA ω-3 οξέων.

Πηγή: healthline.com - iatropedia.gr

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

21-min-750x421.jpg

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

▸ Διάτρητοι οι έλεγχοι, καθυστερούν οι εμβολιασμοί, τρύπιο το ΕΣΥ

Σε ολοένα μεγαλύτερη διάσταση βρίσκεται η πραγματικότητα από το κυβερνητικό αφήγημα για ένα καλοκαίρι περιορισμού της πανδημίας μέσω των εμβολίων και τουριστικής ανάπτυξης. Όσο περνούν οι εβδομάδες, οι χαμηλοί ρυθμοί του εμβολιασμού και η ανυπαρξία υποδομών υγείας –ιδίως στην περιφέρεια– εκθέτουν την κυβέρνηση που πασχίζει με θριαμβολογίες για το «πράσινο πιστοποιητικό» να «κουκουλώσει» την πραγματική εικόνα. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αθροίζει… τσιμπήματα βελόνας, μιλώντας για πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς η πραγματικότητα λέει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μετά βίας ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια. Δεδομένο που λέει ότι μόλις το 24 με 25% του πληθυσμού καλύπτεται από το εμβόλιο, ποσοστό πολύ μακριά από το 70 ή το 80% που απαιτείται για να μπορεί κανείς να μιλά για «τείχος ανοσίας» απέναντι στην πανδημία. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων». Εκθέτοντας έτσι την κυβέρνηση, που –εμμέσως πλην σαφώς– υποστηρίζει ότι αιτία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών είναι η απροθυμία των πολιτών, παραπέμποντας στη γνωστή θεωρία της «ατομικής ευθύνης».

Ανεξαρτήτως των συνθηκών, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη φέτος το καλοκαίρι να λειτουργήσει με ένα αποκλειστικό κριτήριο: Την κερδοφορία των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και των ακτοπλόων εφοπλιστών. δηλαδή ενός πολύ σημαντικού τμήματος του εγχώριου κεφαλαίου. Έτσι, το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού προχωρά δίχως τη στοιχειώδη πρόληψη για το πώς δεν θα υπάρξει το φθινόπωρο ένα ακόμη κύμα πανδημίας. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό θα εκδηλωθεί ακόμη και τους θερινούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλεγχοι βασίζονται στα περίφημα self test και όχι στα μοριακά τεστ που είναι πολύ πιο αξιόπιστα. Μάλιστα, τα τελευταία συνεχίζουν να μην συνταγογραφούνται, προκειμένου να ενισχυθεί η πελατεία των ιδιωτικών κέντρων και νοσοκομείων. Επίσης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την υγειονομική υποδομή των νησιών και των τουριστικών προορισμών —με εξαίρεση κάποιες σκόρπιες μετατάξεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν μηχανισμός ελέγχου και αντιμετώπισης μιας τέτοιας πανδημίας. Όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα καλύψει με το περίφημο «πράσινο πιστοποιητικό». Το νομοσχέδιο που προβλέπει τις διοικητικές και τεχνικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή με την θετική ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στη συνεδρίαση εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός, που εμμέσως παραδέχθηκε το πρόβλημα στους εμβολιασμούς, αναλώνοντας την παρέμβασή του σε μελλοντικά «προνόμια των εμβολιασμένων». Παράλληλα, θέλησε  να παρουσιάσει το «πράσινο πιστοποιητικό» ως τη λύση που θα περιορίσει το υγειονομικό ρίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα «ανοίγματα» δραστηριοτήτων εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση. Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο κάθε εβδομάδα να λαμβάνει νέα μέτρα, διαβεβαιώνοντας τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα συνιστά μια «μαύρη τρύπα» στα κέρδη τους αλλά και στα δημοσιονομικά έσοδα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι πιέσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ από βουλευτές της περιφέρειας που λειτουργούν κατά βάση ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

πηγη: prin.gr

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

8c55a334836da8b35446de51f419ac1a_L.jpg

Στις 9 του μακαρίτη

Πριν καλά-καλά υφεθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει αυτό που άφησε στη μέση. Εδώ και αρκετές μέρες πληρωμένα ΜΜΕ, κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προλειαίνουν το έδαφος. Το σύνθημα για το «νέο ΕΣΥ» δόθηκε, μόνο που δεν είναι καθόλου νέο, μιας και μυρίζει ναφθαλίνη, βγαλμένο από τη ντουλάπα των πρώτων Μνημονιακών χρόνων.Τα παρακάτω δεν ακούγονται πρώτη φορά. Αποτελούν κεντρικό άξονα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, διακαείς πόθους των μεγαλοκλινικαρχών, δεσμεύσεις του του Μνημονιακού πλαισίου, που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατευθύνσεις της Ε.Ε για την «Υγεία του 21ου αιώνα». Ας θυμηθούμε την ημερίδα του ΠΙΣ λίγες μόνο εβδομάδες πριν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα.

«Συνεργασία» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τι μας λένε; «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες.Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας.» (Κ.Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια; Στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχτηκε με τον πιο ξεδοιάντροπο τρόπο ο παρασιτικός, αντικοινωνικός και καθαρά κερδοσκοπικός χαρακτήρας του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Το Δημόσιο σύστημα υγείας, βγαίνοντας διαλυμένο από τη Μνημονιακή δεκαετία, αποτέλεσε αποκούμπι για το λαό, έσωσε ό, τι μπορούσε να σωθεί, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έσωσε εαυτόν και τα κέρδη του, λιποτακτώντας κυριολεκτικά από την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση μετά τον πόλεμο. Χωρίς την παρέμβαση του κράτους υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, οι τελευταίοι δεν θα έμεναν covid-free, κερδίζοντας τόσα πολλά στην πλάτη του λαού από την υγειονομική κρίση. Δεν δούλεψαν μαζί. Δούλεψε το ιδιωτικό εις βάρος του δημοσίου και της κοινωνίας.

ΣΔΙΤ

Τι μας λένε; «Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό» (Κ.Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια; Επαναφέρουν ξαναζεσταμένο το πιάτο των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ. Ήδη στο Ασκληπιείο Βούλας ετοιμάζεται το ξεπούλημα σε Ελβετούς επενδυτές. Τα ΣΔΙΤ είναι ζημιογόνα τόσο για το κράτος, όσο και για ασθενείς και υγειονομικούς. Στην Αγγλία / NHS και στις σκανδιναβικές χώρες ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές τους, είναι πλέον επιφυλακτικοί .

Τι μας κρύβουν; Η CVC Capital Partners, παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός που δραστηριοποιείται και στο χώρο της Υγείας, ήρθε να επενδύσει στις στάχτες που άφησαν πίσω τους 10 χρόνια Μνημονιακών περικοπών, οικονομικού στραγγαλισμού και απαξίωσης του ΕΣΥ. Μόνο σύμπτωση δεν είναι το γεγονός ότι από το 2017 που οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία έφταναν σε ιστορικό χαμηλό, ο κολοσσός έχει επενδύσει 750 εκατ.ευρώ, εξαγοράζοντας διαδοχικά την Εθνική Ασφαλιστική, το Metropolitan, το Ιασώ General και το Υγεία.

Ιδιωτική ασφάλιση

Τι μας λένε;  «Στην Ελλάδα το 2019 δαπανήθηκαν για την Υγεία 14,4 δις ευρώ εκ των οποίων 8 δις από το κράτος, 700 εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές εταιρείες και 5,7 δις από την τσέπη του λαού…Πρέπει να ξέρουμε τι καλύπτει η δημόσια, κοινωνική ασφάλιση και τι καλύπτει η ιδιωτική, να μην υπάρχει επικάλυψη…Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να κάνει ο κόσμος ιδιωτική ασφάλεια» (Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών)

Ποια είναι η αλήθεια;  Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του, για να πληρώνουμε λιγότερα για την υγεία μας, πρέπει να κάνουμε ιδιωτικά ασφαλιστήρια, ώστε μέσω σύμπραξης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να μειωθεί το κόστος. Άλλωστε, το έδαφος είναι προετοιμασμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση που θέσπισε τα DRG, συνέχεια των ΚΕΝ, σύστημα ενιαίας κοστολόγησης ιατρικών πράξεων που αντιμετωπίζει τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ως ισότιμους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ. Η κατεύθυνση είναι, επειδή οι νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία κοστίζουν περισσότερο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι τελευταίες να έχουν το δικαίωμα χρήσης κλινών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία για τους ασφσλισμένους τους.

Τι μας κρύβουν;Η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας γιατί πολύ απλά έχει τις χαμηλότερες δημόσιες λόγω των Μνημονιακών περικοπών. Από το 2009 έως το 2018 οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπέστησαν αθροιστική μείωση 7,74 δις , δηλαδή 52%.

Κλεισίματα νοσοκομείων

Τι μας λένε; «Είναι προβληματικό να έχουμε νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση που υπολειτουργούν…..δεν έχουμε έλλειψη προσωπικού αλλά κακή κατανομή κλπ». (Κ. Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια;Σκοπός τους είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ και το κλείσιμο νοσοκομείων, με πρόφαση τον ρεαλισμό προβληματικών καταστάσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες. Ο άναρχος σχεδιασμός που δεν βασίζεται σε υγειονομικό χάρτη αναγκών, αλλά σε εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων είναι δικό τους επίτευγμα. Το ότι έφτασαν να υπολειτουργούν λόγω εγκατάλειψης και να απαξιώνονται στα μάτια των τοπικών κοινωνιών είναι επίσης δικό τους επίτευγμα. Οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό ξεπερνούσαν τις 8.000 προ πανδημίας.

Τι μας κρύβουν;Αν δεν υπήρχαν αυτά τα νοσοκομεία, έστω με ελλείψεις, οι εκατοντάδες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτά θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα κεντρικά νοσοκομεία,  η θνητότητα θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ποσοστά. Τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν τα νοσοκομεία Μεσολογγίου, Πύργου, Αιγίου, τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β.Ελλάδας; Αντίστροφα, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαν κλείσει νοσοκομεία όπως τα Λοιμωδών, το Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα κτλ ; Γιατί δεν ξεκινά η συζήτηση από το πόσες νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Να θυμίσουμε την αντίστοιχη συζήτηση για τις κλίνες ΜΕΘ πριν και μετά την πανδημία;

Αντί να απολογούνται και να λογοδοτούν για τις εγκληματικές ευθύνες τους που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες συμπολίτες μας και γονάτισαν το λαό και την οικονομία, κάνουν νόμο αυτές ακριβώς τις εμμονικές ιδεοληψίες που προκάλεσαν  αυτόν τον όλεθρο.

Αντί να βρίσκονται στο σκαμνί της λαϊκής κρίσης όλες οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές και το ασφυκτικό πλαίσιο Μνημονίων-επιτροπείας, που εκκινήσαμε με ένα ΕΣΥ αθωράκιστο προ πανδημίας, μπαίνει αθόρυβα η ταφόπλακα της οριστικής του διάλυσης, πριν καν τελειώσει η πανδημία.

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να απολογείται για τα πεπραγμένα της, που διαφημίζει ότι διαχειρίστηκε πιο μαλακά τη μιζέρια της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χωρίς παρέκκλιση από τις προβλέψεις των Μνημονίων, στρώνοντας το δρόμο για τη σημερινή, ψαρεύει στα θολά νερά, υποσχόμενη «νέα κοινωνικά συμβόλαια για το ΕΣΥ».

Αντί να στηριχθούν στοιχειωδώς «οι δικοί μου ήρωες, τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε και να φροντίσουμε και όταν περάσει η σημερινή τρέλα», όπως έγραφε ο Παπαχελάς στις 5.4.20. αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ με αυταπάρνηση, υλοποιώντας κατ’ ελάχιστο τις δικές τους δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ένταξη στα ΒΑΕ, ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου, στοχοποιώντας μας για την αυξημένη θνητότητα.

Μόνο το ΕΣΥ μπορεί να σώσει το Λαό. Μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το ΕΣΥ.

Οργάνωση – Αντίσταση -Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υγειονομικών

πηγη: kommon.gr

 

18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

mits-33.jpg

Την «άδεια» της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ελληνικό «σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0» στο πλαίσιο του λεγόμενου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Για σχέδιο 175 επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης και ισχυρίστηκε ότι το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 7ετίας.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην «πράσινη συμφωνία» που προωθεί η ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πρόκειται για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θα φέρουν μαζί πανάκριβο ηλεκτρικό «πράσινο ρεύμα» και «πράσινους» έμμεσους φόρους στους εργαζόμενους. 

Τι είναι λεγόμενο  «σχέδιο ανάκαμψης»; 

Το είχε εξηγήσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης του (διαβάστε αναλυτικά εδώ). 

«Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας, στο software και το hardware της Ελλάδας. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρωτίστως το μέλλον και άρα τους ίδιους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις».

Με αυτόν τον δήθεν… νεανικό τρόπο το είχε περιγράψει περιέγραψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και εκλεκτό στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».  Μάλλον μπερδεύτηκε, τότε, ο κύριος υφυπουργός και νόμιζε πως ήταν σε ημερίδα του ΣΕΒ, όταν υποστήριζε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας, τη version 2 της Ελλάδας. Και το timing είναι ιδανικό, ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ίδιο κλίμα, τότε, το είχε χαρακτήρισε «ιστορικό» και ισχυρίστηκε πως το το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι «ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις». Δεν μπόρεσε φυσικά να κρύψει ότι «αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» (για το σχέδιο Πισσαρίδη διαβάστε εδώ). 

Τι είναι τελικά αυτό το Σχέδιο; Ένα νέο υπερμνημόνιο με τη γνωστή συνταγή: Εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους (με τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης …για όλους) και ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις (προς όφελος της διαβόητης ανταγωνιστικότητας). 

Αυτή τη φορά το ζεστό χρήμα (τα 30 πλέον δισεκατομμύρια ευρώ) – «κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα νέο ΕΣΠΑ» το περιέγραψε ο Κ. Μητσοτάκης – θα έχει έχει κατεύθυνση τη λεγόμενη «ψηφιακή» μετάβαση και την πράσινη «ανάπτυξη», δηλαδή τις πράσινες μπίζνες με δήθεν περιβαλλοντική ανησυχία και σκοπό την αλλαγή των τεχνολογιών που θα φέρουν υψηλότερη κερδοφορία. 

Συγκεκριμένα: Στον πρώτο πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» 6 δισ. ευρώ, στον δεύτερο πυλώνα της «ψηφιακής μετάβασης» 2,1 δισ. ευρώ, στον τρίτο πυλώνα για την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή» 5,2 δισ. ευρώ και στον τέταρτο («επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας») 4,8 δισ. ευρώ. Περίπου 18,2 δισ. ευρώ θα είναι οι επιδοτήσεις και περίπου 12,7 δισ. ευρώ τα δάνεια. 

Στα παραπάνω προσθέστε και το αντεργατικό νομοσχέδιο- έκτρωμα που ψήφισε, χθες, η κυβέρνηση. Πάει μαζί με τέτοιου είδους ανάκαμψη.  Ακόμα κι αν υλοποιήσει μέρος του σχεδίου για τους εργαζόμενους οι συνθήκες προβλέπονται ακόμα χειρότερες από τις σημερινές, διότι συνοδευτικό του νεοφιλελεύθερου σχεδίου είναι το έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, καταργώντας επίσημα το 8ωρο φέρνοντας τη 10ωρη εργασία. 

πηγη: imerodromos.gr

17/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

44856b1cab5f97967d4742a7c13b3676_XL.jpg

Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 688 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.
Στα 10,828 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, έναντι στόχου για έλλειμμα 9,769 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 7,494 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8,167 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 7,169 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 4,843 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Η πορεία των εσόδων

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.290 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 259 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19.934 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 281 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.920 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 132 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.644 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 22 εκατ. ευρώ από το στόχο (1.666 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.683 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 254 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Μάιο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.165 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.466 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 141 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lockdown στους μήνες που προηγήθηκαν.
Οι επιστροφές εσόδων του Μαΐου 2021 ανήλθαν σε 301 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (369 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η πορεία των δαπανών

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 ανήλθαν στα 29.118 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 800 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου (28.317 εκατ. ευρώ).
Η υποεκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού ύψους 689 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που επρόκειτο να μεταφερθούν στην κατηγορία των μεταβιβάσεων εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου, τελικά δεν μεταφέρθηκαν, κυρίως διότι υπήρξε μεταγενέστερη του προϋπολογισμού απόφαση, να εξυπηρετηθεί μερικώς το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από πόρους του ΠΔΕ.
Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 688 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.
Ομοίως αυξητικά κινήθηκαν και οι δαπάνες τόκων κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.
Το σκέλος του ΠΔΕ κινήθηκε αντίρροπα σε σχέση με τον Τακτικό Προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 1.819 εκατ. ευρώ (πληρωμές 3.559 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.740 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των ανωτέρω αυξημένων πληρωμών του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1.653 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.618 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1.108 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 508 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,
δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 155 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,
ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 217 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 47 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και
ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 5.595 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των προαναφερθέντων μέτρων κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόκων.

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη

«Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαΐου προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lock-down στους μήνες που προηγήθηκαν.
Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2.658 εκ. ευρώ), η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 12,2%.
Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για καλύτερες των προσδοκιών εξελίξεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της Κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ: iskra.gr

17/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

biden-putin-exo.jpg

Λίγο περισσότερο από τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας με το πρώτο ραντεβού Μπάιντεν-Πούτιν να είναι αισθητά μικρότερο από το αναμενόμενο.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 3 ώρα Ελλάδας και κράτησε σχεδόν δυόμιση ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Άντονι Μπλίνεκν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα ξεκίνησε η δεύτερη, διευρυμένη, συνάντηση των δύο προέδρων. Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Επίσης στη συνάντηση κορυφής έδωσαν το «παρών» και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Επιστρέφουν οι πρεσβευτές σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Σύμφωνα με τις πρώτες λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο της κούρσας εξοπλισμών και στην επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή του πρεσβευτών των δύο χωρών σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Οι δύο πρόεδροι, όπως ήταν ήδη γνωστό, δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ενώ λίγο μετά τις 7.30 ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ακολουθήσει εκείνη του Τζο Μπάιντεν.

«Μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά δεν είμαστε φίλοι»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως «αρκετά εποικοδομητικές, χωρίς εχθρότητα» και σημείωσε ότι ο συμφώνησαν στο να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, μετά από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων με βάση τη Ρωσία κατά μεγάλων εταιρειών.

«Πολλές από τις θέσεις μας αποκλίνουν, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οι δυο πλευρές έδειξαν αποφασιστικότητα να προσπαθήσουν να καταλάβουν η μία την άλλη και να συγκλίνουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος ηγέτης, αρνούμενος καν να προφέρει το όνομα του φυλακισμένου πολιτικού πολέμιου του, μάλλον θυμωμένος απάντησε ότι πρόκειται για ένα άτομο που έχει παραβιάσει τους νόμους, ότι υποκινεί την κοινή γνώμη σε επανάσταση, συγκρίνοντας μάλιστα την πιθανότητα βίας στους δρόμους της Ρωσίας με τα «φοβερά γεγονότα» που έγιναν στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φροντίζοντας, όμως, να υπογραμμίσει ότι ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε «διαφορετική άποψη» για το θέμα αυτό. Και συνέχισε επικρίνοντας τις ΗΠΑ για το δικό της ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το Γκουαντάναμο και τις πολύνεκρες επιθέσεις ενόπλων λόγω της κουλτούρας στο θέμα της οπλοκατοχής.

Επιτέθηκε, πάντως, και σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είτε πεθαίνουν είτε σαπίζουν στη φυλακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταδιώκει και συλλαμβάνει τους συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, επειδή τόλμησαν να κάνουν πορεία στο Κογκρέσο με «πολιτικά αιτήματα».

Είπε, τέλος ότι ο Μπάιντεν δεν τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο, αλλά χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «έναν ισορροπημένο επαγγελματία»

Για το εάν η σύνοδος αυτή άνοιξε μια πόρτα σε ένα νέο σκηνικό στις Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ο Πούτιν είπε ότι «είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό» και ότι «όλα όσα έχουν να κάνουν με την επιδείνωση των σχέσεων, προκλήθηκαν από τις ΗΠΑ και όχι από εμάς». Και μετά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή. Υπάρχει μόνο μια οφθαλμαπάτη στον ορίζοντα. Οπότε αυτό θα εκτιμήσουμε»

«Έκανα όσα είχα πει»

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «θετικούς τόνους» στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του για να προσθέσει ότι προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να υπογραμμίσει «έκανα όσα είχα πει».

Επισήμανε ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται πάντα στο τραπέζι. 

«Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, απέρριψε ως «αστεία» τη σύγκριση που επιχείρησε να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ της σύλληψης του Ναβάλνι και εκείνων των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εισβολής στο Καπιτώλιο με όπλα και με απειλές κατά αστυνομικών και των διεκδικήσεων του Ναβάλνι για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

πηγη: efsyn.gr

17/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον

limanimme-199x118.jpg

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοσιογράφων στο λιμάνι οι αγανακτισμένοι επιβάτες στράφηκαν εναντίον των πλοιοκτητών όχι των απεργών . Αποδείχτηκε πως δεν περνάει ο εργοδοτικός κανιβαλισμός και πως η κοινωνία είναι ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα

Παραθέτουμε ορισμένες από τις αντιδράσεις επιβατών:

«Εμείς δεν τα βάζουμε με τον κόσμο που κάνει απεργία»
«Δεν έχω θέμα με τους απεργούς»
«Μπράβο που κάνουν απεργία»
«Πρέπει η εταιρία να πάρει την ευθύνη»
«Μας κουβάλησε η εταιρία για να ασκήσουμε πίεση στους απεργούς»
«Η εταιρία θέλει να χτυπήσει την απεργία»
«Εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο»
«Εγώ τους καταλαβαίνω. Δίκιο έχουν οι απεργοί»
«Μας μειώνουν τα πάντα. Θα δουλεύουμε σαν είλωτες.»
«Καλά κάνουν και απεργούν. Κι εγώ εδώ θα καθίσω. Επίτηδες. Να μείνω μαζί τους!»

πηγη: pandiera.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή