Σήμερα: 13/04/2021
12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

egnatia-1024x671.jpg

Γιατί η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας είναι πλήγμα στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας;

Το 2010, με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε τη φαεινή ιδέα να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου σε μια λίστα και να τα αποτιμήσει στα 50 δισ. ευρώ για να εγγυηθεί την αποπληρωμή των δανείων που χορηγούνταν στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβανόταν και η Εγνατία Οδός, ο μεγάλος οριζόντιος δρόμος που ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καταλήγει στο τελωνείο των Κήπων και μαζί με τους κάθετους άξονές του συνδέει τον ελληνικό βορρά με τα χερσαία σύνορα και τις όμορες χώρες των Βαλκανίων.

Η Εγνατία Οδός αποτελεί τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας και αντιπροσωπεύει από μόνη της το 40% των ελληνικών αυτοκινητόδρομων.

Το μεγαλύτερο πάγιο του ελληνικού δημοσίου

Είναι το μεγαλύτερο πάγιο του ελληνικού δημοσίου, αφού για την κατασκευή της απορροφήθηκαν 7 δισ. ευρώ, με το σύνολο της χρηματοδότησης να προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με δυο λόγια, η Εγνατία έχει κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και μάλιστα ως έργο ξεχωριστής γεωπολιτικής σημασίας, αφού μέσω αυτής γίνονται όλες οι υπεραστικές μεταφορές της βόρειας Ελλάδας και οι συνοριακές συνδέσεις με τα γειτονικά κράτη.

Παρ’ όλα αυτά, στο μεσοπρόθεσμο του 2011 καταχωρήθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιωτική εκμετάλλευση και πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από τότε μέχρι και σήμερα, επί δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας οδού δίνει μια μοναχική μάχη ενάντια στην παραχώρησή της για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσα στη γενική αφωνία του πολιτικού συστήματος. Στα χρόνια αυτά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συναντήσει σχεδόν όλους τους πρόεδρους του ΤΑΙΠΕΔ, που κατ’ ιδίαν έχουν αναγνωρίσει πως η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιωτική εκμετάλλευση θα πλήξει το δημόσιο συμφέρον. Επειδή όμως καμιά κυβέρνηση δεν βρήκε το κουράγιο να ζητήσει την απαλλαγή της χώρας από τη συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση, ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της σε ιδιωτική εκμετάλλευση προχωράει.

Το μοντέλο της παραχώρησης, ειδικά για την Εγνατία, είναι 100% στρεβλό, όχι μόνο επειδή το έργο είναι ολοκληρωμένο, αλλά κι επειδή τα έσοδα διοδίων και εκμετάλλευσης υπερεπαρκούν για την αυτοχρηματοδότηση των έργων συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου αλλά και για τη χρηματοδότηση των ελάχιστων νέων κατασκευών που έχουν απομείνει (44 χλμ. δρόμου και τα ΣΕΑ) και που έχουν παγώσει με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ζημίες από την παραχώρηση

Με δεδομένο μάλιστα ότι η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη κατά τη συνοδευτική ΚΥΑ θα επιφέρει αύξηση των διοδίων της από 3 λεπτά το χλμ. που είναι σήμερα σε 6,5 λεπτά ως το 2024, στα επίπεδα που βρίσκονται δηλαδή τα διόδια και στους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας τους οποίους εκμεταλλεύονται ιδιώτες, θα προκύψει ζημία για το δημόσιο συμφέρον με τη στενή και την ευρεία έννοια γιατί:

Θα έχουμε απώλεια εξασφαλισμένων ετήσιων κερδών για το δημόσιο, που ξεκινούν από 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο αν τα διόδια παραμείνουν στο σημερινό χαμηλό επίπεδο ή 175 εκατ. ευρώ αν διπλασιαστούν, δηλαδή απώλεια κερδών για το δημόσιο 3 έως 6 δισ. ευρώ για 35 χρόνια. Με την παραχώρηση το δημόσιο θα εισπράξει μόνο ένα εφάπαξ ποσό 0,5 ως 1 δισ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο.

Θα σημάνει την ανάληψη σημαντικών ρίσκων (γεωτεχνικά, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις) εκ μέρους του δημοσίου για επιπλέον αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο. Παράδειγμα: μόνο για το πρώτο κύμα της πανδημίας οι παραχωρησιούχοι ζητούν αποζημιώσεις από το δημόσιο 83,4 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των εισπράξεών τους από τα διόδια.

Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους διοδίων από τα 3 λεπτά το χιλιόμετρο που είναι σήμερα στα 6,5 λεπτά και η κατάργηση της απαλλαγής διοδίων για τοπικές μετακινήσεις και ανέργους (που σήμερα η Εγνατία Οδός εφαρμόζει αλλά όχι οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι) θα επιβαρύνουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες.

Με όλα αυτά δεν θα είναι βαρύ το πλήγμα στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας που αποτελείται από περιφέρειες με χαμηλότερο εισόδημα από τον μέσο εθνικό όρο;

Η «πολύφερνη νύφη» για τις κατασκευαστικές

Δύο ήταν οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προς ιδιωτική εκμετάλλευση, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 1 Απριλίου: η μία ήταν από την κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος-Αβαξ και η δεύτερη από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis.

Αντίθετα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, που με παρέμβαση των Ολλανδών της Reggeborgh είχε ορίσει πριν από τρεις μήνες ως διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου τούς Αρη Ξενόφο και Γιώργο Μυλωνογιαννάκη αντίστοιχα –αμφότεροι χειρίζονταν ως πρόεδρος και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τον φάκελο της παραχώρησης της Εγνατίας και μέσα σε μια νύχτα μεταπήδησαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάκτωρ– έπαιξε κι έχασε, καθώς το αίτημά του για προσωρινά μέτρα απορρίφθηκε.

Αυτό πάντως που έχει κάνει περισσότερη εντύπωση στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιωτική εκμετάλλευση –πέρα από την ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων που έδειξε η μεταπήδηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο τιμόνι του ομίλου Ελλάκτωρ με εμφανή στόχο να κρατήσει την Ελλάκτωρ στο παιχνίδι παρά τις οικονομικές του δυσκολίες– ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που από την αρχή συγκέντρωσε.

Για παράδειγμα, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2018 είχαν δηλώσει ενδιαφέρον εννιά κοινοπρακτικά σχήματα, που περιλάμβαναν όχι μόνον όλους τους μεγάλους και κάποιους μικρότερους των ελληνικών κατασκευών (Ακτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Δίολκος) αλλά και την πρώτη απόπειρα των ομίλων Μυτιληναίου, Σαββίδη, Κοπελούζου να μπουν στις παραχωρήσεις σε συνεργασία με ξένες κοινοπραξίες και άλλους ιταλικούς, κινεζικούς και καναδικούς ομίλους. Μετά κάποιοι προχώρησαν και άλλοι δεν τα κατάφεραν.

Η ουσία όμως είναι ότι η παραχώρηση της Εγνατίας ενδιέφερε εξαρχής τους πάντες επειδή όλοι γνώριζαν ότι με αυτήν ο παραχωρησιούχος θα βγάλει πολλά λεφτά με λίγη δουλειά. Εάν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι το νεκρό σημείο χρέωσης των διοδίων της, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο χρήστης τής οδού ώστε τα έσοδα των διοδίων να ταυτίζονται με τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης για τα επόμενα 35 χρόνια είναι 0,015 ευρώ ανά χλμ., προκύπτει ότι από το υπόλοιπο 0,05 ευρώ της αύξησης της τιμής διοδίων έως τα 0,065 ευρώ το χλμ. ένα μικρό μέρος θα πάει να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο που θα δώσει ο παραχωρησιούχος στο δημόσιο και το υπόλοιπο θα αποδώσει στην τυχερή κοινοπραξία που θα πάρει τελικά την Εγνατία μια μεγάλη και σταθερή κερδοφορία για 35 χρόνια.

πηγη: documentonews.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

2021-04-12_105142.jpg

Ψυχροπολεμικές δηλώσεις και κορύφωση των εντάσεων, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ ο Ζελένσκυ μεταβαίνει στην Άγκυρα. Σαφείς οι ρωσικές προειδοποιήσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικός ο ρόλος της Τουρκίας.

Στην Τουρκία αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να μετάσχει στο «9ο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ουκρανίας». Στο επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι κύρια θέματα είναι ο τουρισμός, το ελεύθερο εμπόριο και «ο αμυντικός τομέας» και ότι θα συζητηθεί «η ρωσική στρατιωτική κινητικότητα» στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, με τις εντάσεις να κορυφώνονται και μετά τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας και του Ντονμπάς, ενώ η Μόσχα συνεχίζει με όλο και σαφέστερες προειδοποιήσεις, ειδικά μετά τις όλο και πιο ανοικτές συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας», θα έχει πιθανή είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ, τόνισε χθες σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η κα Ζαχάροβα σχολίασε αρνητικά πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι, που, κατά την επίσκεψη του στο Ντομπάς, την Πέμπτη, ανέφερε πως «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή». Συγκεκριμένα, η ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι «σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κιέβου, η πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα αποτύχει να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά, προκαλώντας πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας». Η κα Ζαχάροβα κάλεσε κατόπιν την κυβέρνηση Ζελένσκι «να φερθεί υπεύθυνα, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η Συμφωνία του Μινσκ» προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ατρατιωτική λυση» στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η δήλωση, την 3η Απριλίου, του ίδιου του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαυρώφ, ότι «ένας πόλεμος θα καταστρέψει την Ουκρανία», ενώ η λαϊκή γνώμη στη Ρωσία ήδη συσπειρώνεται μετά την είδηση για τους βομβαρδισμούς του Κιέβου κατά αμάχων, με θύμα, μεταξύ άλλων, πεντάχρονο παιδί.

Η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ξεκίνησε λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί «δολοφόνου Πούτιν». Ακολούθησαν πληροφορίες για επαφές μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, με αντικείμενο, σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, «να συζητηθούν θέμα περιφερειακής ασφάλειας, συντονισμού κοινών δράσεων και ανάπτυξης νέων σχεδίων στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας» και να «διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα… Χωριστά συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσωρινά κατέχεται από την Ρωσική Ομοσπονδία όπως και για τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ». Οι επαφές μεταφράστηκαν από αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό της Ρωσίας και την παγίωση την παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ανησυχητική είναι η αναφορά στην Κριμαία, η οποία υπάρχει και στο επίσημο διμερές ανακοινωθέν, με την ίδια ακριβώς διατύπωση. Σε παράλληλη συνάντηση για τη διοργάνωση φόρουμ, αργότερα το 2021, και σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι Τούρκοι διπλωμάτες επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητα της χώρας τους να συνεχίσουν να εργάζονται επί της Πλατφόρμας της Κριμαίας, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κριμαία»…

Ειρήσθω εν παρόδω, πέραν της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η επαναφορά της Τουρκίας σε ρόλο προπύργιου και εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ είναι εμφανής. Ευρύτερο νόημα αποκτά, σε αυτό το πλαίσιο, και η σύρραξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, με την Τουρκία σταθερά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και έντονη την στρατιωτική της παρουσία, όπως και την ισχυρότατη παρουσία μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Ισραήλ, στο Μπακού.

Η Ρωσία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες φέρεται να ενισχύει και τις θέσεις της στη Νότιο Αρμενία ενώ ξανάνοιξε και μία εγκαταλειμένη αεροπορική της βάση στην περιοχή, κινήσεις που πιθανώς έχουν να κάνουν με την αποτροπή ανοίγματος πολλαπλών μετώπων εις βάρος της. Παράλληλα, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώθηκε, προ τριημέρου, ότι η Τουρκία κάλεσε τους Σύρους μισθοφόρους που συντηρεί να είναι έτοιμοι «να πολεμήσουν στην Ουκρανία» και ήδη «έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες» για κάτι τέτοιο και τη μεταφορά 7.000 μισθοφόρων.

Η διάρρηξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας είναι σαφέστατη και η ενίσχυση του νατοϊκού ρόλου της Τουρκίας επίσης.

Παρ ότι παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ως «αποτέλεσμα ρωσικών ενεργειών», η πρόσφατη ένταση άρχισε να κορυφώνεται όταν η Ουκρανία μετέφερε στρατό στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τότε η Ρωσία προχώρησε σε αντίστοιχες μετακινήσεις στρατευμάτων. Ακολούθησαν ουκρανικές καταγγελίες ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κινήσεις που οι Ουκρανοί απέδωσαν σε «προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από την υπόθεση Ναβάλνι», μη αναφερόμενοι στις δικές τους πρωτοβουλίες. Ο Νοβάλνι, αντιφρονών εθνικιστής ηγέτης ενός μικρού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, έχει φυλακιστεί για υπόθεση απάτης.

Η ρωσική απάντηση στα περί μετακινήσεων ήταν ότι δεν πρόκειται για ενέργειες ασυνήθιστες αλλά για «κινήσεις συνήθεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», δήλωση ανακριβής, πάντως, καθώς οι κινήσεις έχουν ιδιαίτερα έντονο και συγκεκριμένο χαρακτήρα και ακολούθησαν τόσο τις ουκρανικές στρατιωτικές κινήσεις όσο και τις δυτικές δηλώσεις περί «ανησυχίας για την Ουκρανία».

Την Τετάρτη, η οργάνωση αμερικανών διπλωματών και αναλυτών Παλαίμαχοι Επαγγελματίες της Ανάλυσης για τη Λογική (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS) απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας «να αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία πάει θυσία».  Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι έχουν ξαναστείλει επιστολή, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο πρόεδρο, προειδοποιώντας τον «για τους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής που στηρίζεται στα διαρκή χτυπήματα εναντίον της Ρωσίας», και του επιστείνουν την προσοχή «στην επικίνδυνη κατάσταση σήμερα στην Ουκρανία, όπου οι πιθανότητες πολέμου αυξάνουν διαρκώς εκτός αν ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα». Υπενθυμίζουν επίσης ότι σήμερα «η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το άρθρο πέντε της ΝΑΤΟικής συνθήκης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Και καταλήγουν ζητώντας του να παρέμβει ώστε «να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε ‘λύση’ περιλαμβάνει και στρατιωτικό παράγοντα, γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει στρατιωτική λύση.. και να γίνει σαφές στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκυ ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ θα προσέλθουν σε στρατιωτική του βοήθεια… γιατί τα γεράκια [της Ουκρανίας] περιμένουν εμπλοκή της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας σε περίπτωση σύρραξης με την Ρωσία». Ζητούν επίσης αναστολή κάθε ΝΑΤΟικής άσκησης στην περιοχή, «γιατί η Ουκρανία μπορεί να την εκλάβη ως ντε φάκτο υποστήριξη στρατιωτικών της επιχειρήσεων για να επανακτήσει τον έλεγχο του Ντονμπάς ή της Κριμαίας».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη υπόθεση ήταν αυτή του Αυγούστου του 2008, όταν η Γεωργία ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις, εισβάλλοντας στη Νότιο Οσσετία, πιστεύοντας ότι θα λάβει αμερικάνικη βοήθεια, κάτι που φυσικά δε συνέβη. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ίδιο και σήμερα: αν η Ουκρανία συνεχίσει το ΝΑΤΟ δεν θα βρεθεί στο πλευρό της, ούτε η Ρωσία θα υποχωρήσει – ειδικά σε μια τόσο κρίσημη γι’ αυτήν περιοχή, που έχει προκαλέσει σειρά πολέμων. Παράλληλα, οι σινο-ρωσικοί δεσμοί θα ενισχυθούν, κάτι που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πολλαπλές νέες εντάσεις.

Το συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, και η αμερικάνικη εμπλοκή, που είναι δεδομένη και αφορά περισσότερους των ενός της οικογένειας Μπάιντεν, παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς και η περιοχή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία – η οποία έχει αποδείξει ότι δρα άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις ήδη το 2014- και παράλληλα κατοικείται από ρωσικό πληθυσμό, κάτι που η Ρωσία επιμένει ότι δίνει δικαίωμα υπεράσπισης του στη μητέρα – χώρα.

Τόσο ο Τζο Μπάντεν όσο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινιν Ρααμπ, έχουν κάνει δηλώσεις ενισχυτικές του Ζελένσκυ την εβδομάδα που μας πέρασε για την «ανησυχία» τους λόγω των «ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων».

Βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της αμερικάνικης πολιτικής στην Ουκρανία ήταν και είναι η Βικτόρια Νούλαντ που συνεργάστηκε στενά εκεί με τον σημερινό πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ. Η Νούλαντ είναι από τους υποστηρικτές της σύρραξης με τη Ρωσία, και στηρίζει την στρατιωτική αντιμετώπιση της όλο και στενότερης σύνδεσης Μόσχας – Πεκίνου, ακόμη και αν είναι αποτέλεσμα της αμερικάνικης πολιτικής.

Η πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης θάλασσας, που σήμερα απειλείται και από τα σχέδια Ερντογάν για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, και η σημασία της Κριμαίας, όπου και η βάση, σήμερα, του ρωσικού στόλου του νότου, υπήρξε αιτία σειράς πολέμων.

πηγη: thepressproject.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

_οι_εμβολιασμοί.jpg

Η διαχειρίστρια εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. με επιστολή της στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ενημερώνει για το πλάνο που θα ακολουθήσει όσον αφορά την επανέναρξη της κρουαζιέρας από τα αμερικανικά λιμάνια τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Norwegian Cruise τονίζει ότι το πλάνο της είναι σε συμφωνία με τις πρόσφατα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές των CDC, σύμφωνα με τις οποίες τα διεθνή ταξίδια είναι ασφαλή για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους και η επέκταση των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή συνέχιση των κρουαζιερών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβατών και μελών πληρώματος, η εταιρεία υιοθετεί και προωθεί τα μέτρα των CDC για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Πιστεύουμε ότι με έναν συνδυασμό 100% υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους επιβάτες και τα μέλη πληρώματος και μέτρων δημόσιας υγείας που υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα […] μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στα πρότυπα “φούσκας” για πληρώματα και φιλοξενούμενους», τόνισε ο Frank Del Rio, πρόεδρος και CEO της εταιρείας.

Φωτό: Mohamed Hakim/ Pxhere

πηγη: naftikachronika.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

2021-04-12_103025.jpg

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας με το αυξημένο στρες δυσχεραίνει την προσπάθειά σας για τήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Το γρήγορο φαγητό, το αυξημένο αλάτι και ζάχαρη στις περισσότερες “εύκολες” τροφές, σε συνδυασμό με τα πολλά λιπαρά και τον καθιστικό τρόπο ζωής, επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας, όπως το να εισάγετε στη διατροφή σας έναν ευεργετικό χυμό. Διότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αυτός ο ασυνήθιστος χυμός μπορεί πραγματικά να βελτιώσει σημαντικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology και διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν χυμό από παντζάρια βλέπουν θετική αλλαγή στα στοματικά βακτήρια. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνα που κατανάλωναν απλό χυμό παντζαριών, πλούσιο σε νιτρικά άλατα, είχαν υψηλότερη ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων στο στόμα.

 

«Τα άτομα που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία«, ανέφεραν οι ερευνητές. «Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή«, πρόσθεσαν.

Η δρ. Anni Vanhatalo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η διατήρηση αυτού του υγιούς στοματικού μικροβίου μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Ο χυμός παντζαριών αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό, γεγονός που αυξάνει το οξυγόνο στην καρδιά

Τα παντζάρια είναι γνωστό ότι έχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών, μια ομάδα οργανικών ενώσεων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Το σώμα σας μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο με την σειρά του εξοντώνει βακτήρια, προστατεύει τον εγκέφαλο και διεγείρει την λειτουργία του. Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, το νιτρικό οξείδιο βοηθά το σώμα χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, διευρύνεται η διάμετρός τους και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό φέρνει περισσότερο οξυγόνο στα βασικά όργανα του σώματος, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Ένα ποτήρι με χυμό από παντζάρια την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση

Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμού παντζαριών καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ακόμη και σε εκείνα των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από φαρμακευτική αγωγή. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε στοιχεία για το μακροχρόνιο όφελος των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε μια ομάδα ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο χυμός από παντζάρια είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες που προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα παντζάρια περιέχουν μεταξύ άλλων:

 • βιταμίνη Β6
 • ασβέστιο
 • σίδηρο
 • φυλλικό οξύ
 • μαγνήσιο
 • μαγγάνιο
 • φώσφορο
 • χαλκό
 • ψευδάργυρο

Η πλειονότητα αυτών των βιταμινών και μετάλλων συμβάλλει στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Για παράδειγμα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com (1), https://www.medicalnewstoday.com (2), https://www.ornish.com, https://bestlifeonline.com

πηγη: iatropedia.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

sklavenitis-supermarket_0-1-1140x620.jpg

Το προσωπείο του …καλού εργοδότη έπεσε. Ο «μύθος» του επιχειρηματία που δήθεν βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ο Όμιλος Σκλαβενίτη μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε προς αφεντικά και εργάτες είναι δύο αντίπαλοι κόσμοι…

Μπροστά στο κέρδος όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η εργοδοσία δεν έκλεισε καταστήματα που υπήρχαν πολλαπλά κρούσματα. Καταστήματα δεν έκλεισαν ακόμα και όταν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές… Όταν εργαζόμενοι του Ομίλου χτυπημένοι από τη νόσο άφησαν την τελευταία τους πνοή. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν πάει …«περίπατο». Η επιχείρηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης του προσωπικού.

«Μετράμε ήδη δύο νεκρούς από κορωνοϊό» καταγγέλλουν τα Σωματεία των εργαζομένων στο Σκλαβενίτη και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Εργαζόμενοι απειλούνται. Εργαζόμενοι απολύονται επειδή μπήκαν καραντίνα. Απλήρωτες και «μαύρες» υπερωρίες είναι καθημερινό φαινόμενο…

Τα κέρδη τους οι νεκροί μας

Με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου «από επιπλοκές κορωνοϊού» που «εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη», το «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα», δημοσίευσε κείμενο – καταγγελία σχετικά με την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση σημειώνοντας:

«Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς (ο δεύτερος στον Πειραιά), παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει στο κείμενο του ο Σωματείο.

Και συνεχίζει: «Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας».

Απέλυσαν υπάλληλο γιατί ήταν πιθανό κρούσμα!

Στις αρχές Αρπιλίου το Σωματείο Εμπο/λων – Ιδιωτ. Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας με ανακοίνωση του είχει καταγγείλει την απόλυση εργαζόμενου σε Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης» στις περιοχές Λάρυμνας, Μαλεσίνας, επειδή ήταν πιθανό κρούσμα!

«Αυτός ο εργοδότης δεν άντεξε το “κακό” πρόσωπο της συναδέλφου, που μπήκε υποχρεωτικά σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα. Συγκεκριμένα όταν ολοκληρώθηκαν οι μέρες τις καραντίνας και ήταν να επιστρέψει, της έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει το λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Ταυτόχρονα την ενημέρωσε πως θέλει να κάνουν μια κουβεντούλα όταν θα επιστρέψει. Όταν επέστρεψε πάλι χωρίς καμία δικαιολογία ή λειτουργική ανάγκη την άλλαξε από το προκαθορισμένο πόστο εργασίας Και μετά από μια εβδομάδα μέσα σε τρομοκρατικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η περιβόητη κουβεντούλα, η οποία ήταν λιτή και περιορισμένη στην έκφραση “έλα πήγαινε σπίτι σου, απολύεσαι”», σημείωνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Σωματείου. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση καταγγελία:

«Μετά τα παλαμάκια και τις διαφημίσεις με τα μπράβο στο προσωπικό (για τα μάτια του κόσμου) και το κτίσιμο δήθεν κοινωνικού προφίλ από τις εταιρείες, απομένει η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ. Έχουν πάρει τόσο αέρα τα πανιά της εργοδοσίας από την κυβερνητική πολιτική που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εργοδοσία των καταστημάτων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στις περιοχές Λάρυμνας, Μαλεσίνας.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης που δεν παίρνει ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και του κοινού, δεν κάνει τακτικές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία, δεν τηρεί καμία διαδικασία για τον έλεγχο του συνωστισμού στα καταστήματα, που έβαλε προστατευτικά τζάμια στα ταμία, ένα χρόνο μετά την πανδημία και μετά από δύο παρεμβάσεις του συνδικάτου μας, αναγκάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα τα selftest, προσπάθησε να φάει την κανονική άδεια των συναδέλφων που νόσησαν ή έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Επίσης, σχεδόν σε όλα τα καταστήματά του έχει κρούσμα, δεν δίνει ταμειακό επίδομα αλλά την ίδια ώρα ζητάει από το προσωπικό να του καλύπτουν τις ταμειακές διαφορές ή τις διαφορές από την απογραφή, κρατάει τους εργαζόμενους παραπάνω μισή, 1 ή ακόμα και 2 ώρες παράνομα, απλήρωτα, μαύρα, για να συμμαζέψουν το μαγαζί. Αυτός ο εργοδότης δεν άντεξε το «κακό» πρόσωπο της συναδέλφου, που μπήκε υποχρεωτικά σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα. Συγκεκριμένα όταν ολοκληρώθηκαν οι μέρες τις καραντίνας και ήταν να επιστρέψει, της έδωσε αναγκαστική άδεια, χωρίς να διασαφηνίσει το λόγο καθώς και το πότε θα επιστρέψει. Ταυτόχρονα την ενημέρωσε πως θέλει να κάνουν μια κουβεντούλα όταν θα επιστρέψει.

Όταν επέστρεψε πάλι χωρίς καμία δικαιολογία ή λειτουργική ανάγκη την άλλαξε από το προκαθορισμένο πόστο εργασίας Και μετά από μια εβδομάδα μέσα σε τρομοκρατικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η περιβόητη κουβεντούλα, η οποία ήταν λιτή και περιορισμένη στην έκφραση «έλα πήγαινε σπίτι σου, απολύεσαι». Συνάδερφοι υπάρχουν και όρια μπρος στην αυθαιρεσία κάθε εργοδότη. Κάθε μέρα παίζουμε την υγεία μας κορώνα γράμματα, πηγαίνουμε στην δουλειά και δεν ξέρουμε πως θα φύγουμε αφού τα πρωτόκολλα είναι «λάστιχο» προσαρμοσμένα στην επιθυμία των εργοδοτών. Κάθε μέρα εδώ και ένα χρόνο βλέπουμε την κίνηση να αυξάνεται, είναι γνωστό ότι γεμίζουν οι τσέπες των αφεντικών με όλο και περισσότερα κέρδη και από την άλλη οι μισθοί μας παραμένουν στα τάρταρα. Κάθε μέρα μας απειλούν όταν εμφανίζεται κρούσμα να το κρύψουμε, να μην το πούμε σε κανέναν. Τώρα τρομοκρατούν και με τις απολύσεις όποιον συνάδελφο δεν αντέχει αυτή τη κατάσταση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Να γυρίσει πίσω στην εργασία της η συνάδελφος.

Να σταματήσει το καθεστώς της μαύρης εργασίας.

Να δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που νόσησαν ή που χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι για προληπτικούς λόγους.

Να μπουν προστατευτικά τζάμια.

Να μπει άτομο στην είσοδο για τον έλεγχο του συνωστισμού.

Να μην παρακρατούνται παράνομα από τους συναδέλφους τα ταμειακά λάθη. Να δοθεί ταμειακό επίδομα στους ταμίες. Να γίνονται απολυμάνσεις από εξειδικευμένο συνεργείο.

Επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του εργοδότη σε όλο το προσωπικό με δαπάνη της επιχείρησης. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση.

Μαζικές προσλήψεις στο νοσοκομείο Λαμίας και τα κέντρα υγείας στην περιοχή της Λοκρίδας. Προετοιμαζόμαστε συνάδελφοι να απαντήσουμε στην επίθεση της κυβέρνησης με το νέο αντεργατικό τερατούργημα που θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή και που θα νομιμοποιεί την δεκάωρη εργασία.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας. 

Στο κατάστημα της Ηλιούπολης η εργοδοσία «έθαψε» τα κρούσματα του προσωπικού

Το Σάββατο 3 Απριλίου αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείων και Φορέων της πόλης και μαζί τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Μαρίνου Αντύπα.

 
Το γεγονός έρχεται μετά από τον κυνικά ανεύθυνο τρόπο διαχείρισης -ενός ακόμη κρούσματος στο κατάστημα πριν ένα μήνα- και τα ερωτηματικά για την στάση της εργοδοσίας παραμένουν και επανέρχονται με εξοργιστικό τρόπο αφού ήδη επτά (7) εργαζόμενοι νοσούν και πολλαπλάσιοι είναι σε Καραντίνα. Με την ευχή οι εργαζόμενοι να βγούνε υγιείς και δυνατοί από αυτή την περιπέτεια.

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση τους το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης σημειώνει:

Ξαναρωτάμε:

— Με ποιες πλάτες και ποιανού την ευθύνη, η συγκεκριμένη επιχείρηση συνεχίζει να διαχειρίζεται προκλητικά και επικίνδυνα τα πολλαπλά σήμερα περιστατικά, εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο εργαζόμενους, τις οικογένειες τους, τους πελάτες, αν όχι με την ευθύνη της κυβέρνησης και των ανύπαρκτων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών;

— Γιατί παρά την επιβεβαίωση πολλαπλών κρουσμάτων, μια βδομάδα τώρα, η επιχείρηση αρνείται -στο όνομα των προσωπικών δεδομένων- να δώσει στοιχεία στα Σωματεία και κύρια με πιο δικαίωμα αποκρύπτει από τους ίδιους τους εργαζομένους τα πολλαπλά περιστατικά, παραπληροφορώντας τους με παραπλανητικά στοιχεία, για την όντως σοβαρή κατάσταση;

— Γιατί οι αλυσίδες των Super Market δεν υποχρεούνται από το κράτος να ενημερώνουν εργαζόμενους και καταναλωτικό κοινό, όσον αφορά στα κρούσματα αλλά και για τα πιστοποιημένα μέτρα ελέγχου που παίρνονται ή δεν παίρνονται, μετά από τέτοια κατά συρροή περιστατικά;

— Πως πιστοποιείται πχ στο συγκεκριμένο κατάστημα, ότι όντως έγινε η πρέπουσα ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και ότι βρήκαν την εφαρμογή τους όλα τα αναγκαία μέτρα –απολύμανσης χώρων, αντικειμένων, ιχνηλάτησης κλπ, για την προστασία εργαζομένων, προμηθευτών, καταναλωτών;
 

Φυσικά η κατάσταση δεν αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και κατάστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κρούσματα, απόκρυψη συμβάντων, λειψά και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, καταγράφονται και σε άλλες αλυσίδες Super Market, που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ!!!

Είμαστε όλοι μάρτυρες για παράδειγμα ότι το μέτρο ένας (1) πελάτης σε 25 τμ, δεν τηρείται σε πολλά από τα μεγάλα Super Market της πόλης μας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δύσκολα σπανέ τον φόβο να μιλήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας τους. Τα Σωματεία που λειτουργούν στις αλυσίδες των Super Market βρίσκονται στα έλεγχο της εργοδοσίας και σπάνια στις γραμμές τους βρίσκει διέξοδο η αγωνία και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Είναι δε διαπιστωμένο και επιστημονικά πια ότι τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τους έχουν αναδείξει στα κύρια θερμοκήπια της Πανδημίας, μαζί φυσικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που η σαρδελοποίηση των επιβατών συνεχίζεται.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλά στα χέρια της εργοδοσίας έχουν γίνει λάστιχο αλλοιώνονται, ακυρώνονται και έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας που λειτουργούν κάτω από το πρίσμα κόστους- οφέλους.

Οι αλυσίδες των Super Market εκτός από μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι και μεγάλου ενδιαφέροντος υγειονομικοί χώροι για την κοινότητα, τον Δήμο, την γειτονιά, και δεν μπορεί τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, εργαζομένων και καταναλωτών να αφήνονται «στην ευχέρεια» των ιδιοκτητών τους!!!

Για κυβέρνηση και εργοδοσία, η ζωή και η υγεία λαού, εργαζομένων λογίζονται ως κόστος. Ένα χρόνο μέσα σε συνθήκες έντασης της Πανδημίας, με το σύστημα υγείας να παραμένει αθωράκιστο, που εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες ζουν με μειωμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα, με τα παιδιά μας έγκλειστα και μακριά από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο και την σχολή τους, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έρμαια της σημαίας της ατομικής ευθύνης που ύψωσε η κυβέρνηση, ούτε μέσα από τα συνεχή πήγαινε-έλα και άνοιξε-κλείσε, τα lockdawn και την καταστολή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να γίνουν:

— Μοριακά τεστ και ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με τους συναδέλφους που νοσούν. Να ενημερωθούν με κάθε τρόπο οι πελάτες του καταστήματος για την εξάπλωση της νόσου.

— Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν την στοιχειώδη υποχρέωση να παρέμβουν. Να μην μείνουν παρατηρητές μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στους χώρους δουλειάς, τα Super Market που διαιωνίζεται και εντείνεται.

— Να απαιτήσουν τώρα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικού ελέγχου και όλων των επιβεβλημένων μέτρων ελέγχου της Πανδημίας στους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα Super Market στην πόλη μας.

— Να υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων Super Market στην πόλη να ενημερώνουν τον Δήμο κάθε βδομάδα για τα όποια κρούσματα ανακύπτουν αλλά και για όλα τα πιστοποιημένα μέτρα ιχνηλάτησης και απολύμανσης που ακολουθούν και με υπεύθυνο τρόπο ο ίδιος ο Δήμος να ενημερώνει αρχές και τους δημότες με την υπευθυνότητα που απαιτείται.

Η πάλη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με την δια την ζωή τους την πανδημία είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να κλιμακωθεί. Στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο, Κράτος και εργοδοσία.

πηγη: imerodromos.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

tourismos-kolimpi-diakopes-koronoios-maska-thalassa1.jpg

O Δημήτρης Αναστασίου, Associate Professor στο πανεπιστήμιο Southern Illinois University Carbondale σε μια τολμηρή αποτίμηση του περσινού καλοκαιριού.

Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς. Επίσης θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το δράμα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στα ελληνικά νησιά και τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών από το περσινό ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού με τον περίφημο αλγόριθμο EVA (αυτόν που θέλαμε να εξάγουμε και αλλού).

Πρόσφατη βρετανική μελέτη με πρώτο συγγραφέα τον Aggarwal από το πανεπιστήμιο του Cambridge, που είναι preprint εξετάζει 4.207 ταξιδιωτικές περιπτώσεις που επέστρεψαν στην Αγγλία μεταξύ 27/05/2020 and 13/09/2020 και βρέθηκαν να είναι θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αυτών 21,0% (882 κρούσματα) ήρθαν από την Ελλάδα. Ακολούθησε με 16,3% (685 κρούσματα) η Κροατία και με 14,0% (589 κρούσματα) η Ισπανία. Η Τουρκία ήταν στην 6η θέση με 4.4% και 187 κρούσματα.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το διάστημα 2/6/20 με 11/10/20 η Ελλάδα είχε πιο χαλαρά μέτρα στον έλεγχο των τουριστών από ό,τι είχε η Ισπανία και η Τουρκία. Αυτό δείχνει ο Δείκτης Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου του Oxford. Πρώτη στη χαλαρότητα η Κροατία, δεύτερη η Ελλάδα. Η δε Τουρκία να ανεβάζει έξυπνα την αυστηρότητα όταν βλέπει ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει (βλ. γράφημα στο πρώτο σχόλιο).

Παρόλα αυτά μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έχουν βγάλει ένα priprint στο οποίο προσπαθούν να αποδείξουν “επιστημονικά” τη μη συσχέτιση του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων με δείγμα … από Αθήνα, Λάρισα και Θράκη. Ως γνωστό, πήζει η Λάρισα και η Θράκη από τουρίστες το καλοκαίρι.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις επιστήμονες να εναγκαλιάζονται τόσο στενά με την εξουσία που όχι μόνο τους χρησιμοποιεί αλλά και οι ίδιοι να δίνουν την ενεργητική τους συναίνεση σε αυτή την χρήση με γραπτό τρόπο.

Δείκτης αυστηρότητας για Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Κροατία πέρυσι την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr -  ergasianet.gr
12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

epitropi-min-1-750x511.jpg

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Απριλίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγούταν να εξαιρεθούν από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου η κεντρική Μακεδονία, η Αχαΐα και η Κοζάνη, επικαλούμενη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η απόφαση προκάλεσε έκρηξη οργής στους εμπόρους της Πάτρας και διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη. Στην Κοζάνη, η οργή των καταστηματαρχών παρέμεινε βουβή. Μία εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 9 Απριλίου, η Επιτροπή εισηγήθηκε επανέναρξη του λιανεμπορίου στην Αχαΐα, click away στη Θεσσαλονίκη και παράταση της αναστολής στην Κοζάνη. Η οφθαλμοφανής αντιστοιχία των «επιστημονικών» εισηγήσεων της επιτροπής με την ένταση των διαμαρτυριών των εμπόρων θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική.

Είναι, όμως, ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα εργαλειοποίησης της επιστήμης και των σχέσεων αλληλεξάρτησης «ειδικών» και κυβέρνησης, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής όσο περνούν οι μήνες και όσο η παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της επιτροπής, αλλά και μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικού επιτελείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλυπτική είναι η αρνητικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην «αίσθηση πολυφωνίας» που προκαλούν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις επιστημόνων από την επίσημη κυβερνητική γραμμή! Και αυτό γιατί, πέραν της «αλλεργικής» αντίδραση που επιδεικνύει στην πολυφωνία, η συγκεκριμένη αναφορά σε συνδυασμό με αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι οι «ειδικοί», οι οποίοι παρείχαν την απαιτούμενη επιστημονική νομιμοποίηση
στην κυβέρνηση την περίοδο του «μένουμε σπίτι και όποιος αντέξει», μοιάζουν να μετατρέπονται σε βαρίδι κατά το πέρασμα στο «ανοίγουμε και ό,τι γίνει». Το μήνυμα από το Μαξίμου, εστάλη.

πηγη: prin.gr

12/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

7504c9799ee42c9b6ddf530abd1362ee_L.jpg

του Θανάση Σκαμνάκη

Kάθε εποχή έχει τα πρόσωπα όπως και τα σκάνδαλα που της αναλογούν. Η εποχή των Κούληδων (όπως θυμάστε κούληδες αποκαλούνταν οι κινέζοι που έσερναν τα αμαξίδια στα οποία επέβαιναν οι λευκοί έμποροι αποικιοκράτες -η αναλογία δεν είναι μακρινή) έχει τους ζβίγκους που κυκλοφορούν γύρω από την εξουσία και παράγουν τα ανάλογα σκάνδαλα. Ακόμα κι από τα σκάνδαλα απογοητεύεσαι!.. Τώρα κυκλοφορεί ένας Μένιος στο προσκήνιο.

Το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Η υποβάθμιση της πολιτικής, μεταθέτει συνεχώς τις αποφάσεις είτε σε κέντρα αποφάσεων εκτός των χωρών, υπερεθνικά και «παντοδύναμα», είτε σε εξωθεσμικά, σε κύκλους επιχειρηματιών, σε λόμπι συμφερόντων κ.ο.κ.  Εφόσον πολιτική σημαίνει ενεργοποίηση του πολίτη και δημοκρατία συνεισφορά των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη και το κράτος, μπορούμε να διαπιστώσουμε με ένταση την υποχώρηση των βασικών συστατικών και της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Η πολιτική γίνεται όλο και λιγότερο μια διαδικασία διαμεσολάβησης μεταξύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και  των πολιτών, του οργανωμένου κινήματος διεκδικήσεων, της λειτουργία διανομής και αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, προς όφελος και προς διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας αλλά και  προς όφελος της αστικής τάξης εν συνόλω και γίνεται όλο και περισσότερο μια επιχείρηση διαχείρισης των δημόσιων συμφερόντων προς όφελος των ιδιωτικών.

Οπότε το προσωπικό που αντιστοιχεί σε μια τέτοια λειτουργία επιλέγεται αναλόγως.

Πρόσωπα ήσσονος σημασίας αναλαμβάνουν πλέον μια λειτουργία που έχει πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της διεκπεραίωσης αν και δεν παύει να είναι περίπλοκη και (αν και λιγότερο πλέον) απαιτητική στους χειρισμούς. Το κρίσιμο είναι να γίνεται η δουλειά.

Φυσικά με αυτόν τον τρόπο αδυνατίζει η λειτουργία του κράτους και της πολιτικής ως  διαμεσολαβητή και ως μηχανισμού που εξασφαλίζει τις κοινωνικές ισορροπίες. Καθώς έχουν φροντίσει να ξεδοντιάσουν το κίνημα αντίστασης και πολιτικής ενεργοποίησης των πολιτών,  πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, οργανωμένους φορείς, αναπτύσσουν τεράστια συστήματα  παρακολούθησης και ιδεολογικής χειραγώγησης καθώς και ογκώδεις κατασταλτικούς μηχανισμούς για να πειθαρχήσουν τα ξεσπάσματα οργής που κατά διαστήματα εμφανίζονται και που θα συνεχίσουν να εμφανίζονται όσο συνεχίζεται και διευρύνεται η πολιτική διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και παράδοσης όλο και μεγαλύτερων φιλέτων της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας έκφρασης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος των πολιτών, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ζωής.  

Είναι επόμενο να φτηναίνει το όλο θέαμα. Στη σκηνή ανεβαίνουν οι διασκεδαστές, ίσως οι Τραμπ, ίσως οι Τζόνσον, ίσως οι Μπολσονάρο, ίσως ο Άδωνις, ίσως ο Κούλης… Όχι πως οι διασκεδαστές δεν έχουν την αξία τους και κυρίως πως ο ρόλος τους δεν είναι σοβαρός, και εν προκειμένω μοιραίος για τους ανθρώπους, ούτε πως οι πραγματικοί διασκεδαστές στη ζωή μας δεν είναι πρόσωπα αξιοσέβαστα και με σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Αλλά οι διασκεδαστές της πολιτικής υπογραμμίζουν το ήσσον της επιδίωξης, δίνουν μια αίσθηση μοιραίου στην κατρακύλα. Αν μιλάμε για πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα τύπου να προμηθευθούμε τσάμπα ένα τηλεφωνικό κέντρο, καταλαβαίνουμε πόσο χαμηλά τοποθετείται ο πήχυς.

Αντιστοίχως φτηναίνει και το λοιπό προσωπικό, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες που καλούνται να ακολουθήσουν και να εξωρραΐσουν την εικόνα των πολιτικών προϊσταμένων.

Και αντιστοίχως, τα σκάνδαλα που βγαίνουν στο προσκήνιο είναι ανάλογα. Οι ζβίγκοι λοιπόν δεν είναι παρά πρόσωπα σαν τον Μένιο. Τα μεγάλα σκάνδαλα δεν είναι μόνο πως δεν βγαίνουν στο προσκήνιο γιατί τα κάνουν οι μεγάλοι, αλλά είναι εν πολλοίς και θεσμοθετημένα, οπότε μετατρέπονται σε νομιμότητα. Ποιος θεωρεί, για παράδειγμα, σκάνδαλο την παραχώρηση του ΟΠΑΠ, του χρυσωρυχείου του ελληνικού κράτους, στον Μελισσανίδη έναντι εξευτελιστικού τιμήματος; Ποιος θεωρεί σκάνδαλο την παραχώρηση του Ελληνικού στο Λάτση με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον Έλληνα φορολογούμενο; Την διαπραγμάτευση για την εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ξένο φάντς που κατέχει δύναμη στον τομέα της Υγείας έναντι πινακίου φακής; Και όρεξη νάχουμε να παραθέτουμε περιστατικά. 

Η μεταφορά πόρων από το δημόσιο, δηλαδή από το πορτοφόλι του κράτους που το γεμίζει ο Έλληνας φορολογούμενος, μισθωτός και μικρομεσαίος που δεν έχει απαλλαγές όπως οι μεγάλοι (ακόμη ένα σκάνδαλο θεσμοθετημένο), ούτε αποθήκες κεφαλαίων στο εξωτερικό (σκάνδαλο διεθνώς θεσμοθετημένο αυτό), προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, τους αχρείαστους εξοπλισμούς είναι ο κανόνας λειτουργίας της σύγχρονης πολιτείας, ο οποίος, παραδόξως (;), γίνεται αποδεκτός ως αναγκαίος και νόμιμος από τους πολίτες (χάρη και στην κρίσιμη συμβολή των μέσων ενημέρωσης).  

Μέσα σε αυτό το ωραίο περιβάλλον (είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε!..) οι διασκεδαστές βγάζουν στη σκηνή τα δευτερεύοντα πρόσωπα του δράματος, τα εκθέτουν όταν παρίσταται ανάγκη, στα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού, και προς βρώσιν μιας αντιπολίτευσης η οποία μιλάει για το μπάζωμα της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού, αλλά δε λέει λέξη για το ρόλο του Ιδρύματος Ωνάση στο ίδιο αυτό μπάζωμα, ή συναινεί στο Ελληνικό κάνοντας παρατηρήσεις επί της διαδικασίας.  

Προφανώς τα μικρά σκάνδαλα έχουν την αξία και τη σημασία τους. Όπως και οι μικροί πολιτικοί και οι ασήμαντοι δημοσιογράφοι. Αλλά, μην ξεχαστούμε χαζεύοντας τους σαλτιμπάγκους που παίζουν στη σκηνή!     

πηγη: kommon.gr

09/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

trapeza-ths-elladas.jpg

Αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων, εκτίναξη της ανεργίας και μεγέθυνση των «κόκκινων» δανείων εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας στη «μεταπανδημική περίοδο», μέσω της ετήσιας έκθεση του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ελληνική οικονομία με το πέρας της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικούς κινδύνους»:

-- Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης.

-- Το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα «κόκκινα» δάνεια).

Γίνεται επίσης λόγος για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς), οριστική διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, εισοδηματική στήριξη στους απολυόμενους εργαζομένους και άλλοι παράγοντες «οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και επιβραδύνουν την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία», τονίζει η ΤτΕ.

Οπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται, η κρίση προκάλεσε σημαντικές μακροοικονομικές, χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, το κόστος των οποίων δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. «Ταυτόχρονα όμως λειτούργησε ως καταλύτης αλλαγών. Επιτάχυνε τάσεις που είχαν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται και συμπύκνωσε μέσα σε λίγους μήνες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», διαπιστώνει η έκθεση της ΤτΕ αναφορικά με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που κλιμακώνονται με φόντο την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Με βάση τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 θα διαμορφωθεί σε 4,2%, με την επισήμανση ότι «η πρόβλεψη αυτή εμπεριέχει αβεβαιότητα, εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης άρσης πολλών περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, αλλά και με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας».

Οπως επισημαίνεται σχετικά, «η πρόταξη των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ που θα επιτρέψει όχι μόνο την κάλυψη του παραγωγικού κενού, αλλά και - σημαντικότερα - την ενεργοποίηση της συνολικής προσφοράς για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του δυνητικού προϊόντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σε συνδυασμό με το μπαράζ των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αυτό, παρέχει - σύμφωνα με την ΤτΕ - μια «μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας».

ΠΗΓΗ; 902.gr

09/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον

mario-draghi-0.jpg

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε «δικτάτορα» του Τούρκο πρόεδρο. Εξηγήσεις ζητά η Άγκυρα από τον Ιταλό πρέσβη. Οργισμένη απάντηση Τσαβούσογλου.

Βαριές κουβέντες επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφορικά με τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα», για να προσθέσει ότι η συμπεριφορά του ήταν στα όρια της ταπείνωσης για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες με τους οποίους ωστόσο πρέπει να συνεργάζεται κανείς, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και σταθεροί στη θέση μας , αλλά και έτοιμοι να συνεργαστούμε για τα συμφέροντα των χωρών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις ζητά η Άγκυρα

Μπορεί ο Μ. Ντράγκι να προσπάθησε κάπως να μαζέψει τη δήλωσή του μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας, όμως τα λόγια του (και ως πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης) αναμένεται να προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις, μετά το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε με μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter γράφοντας «Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη, λαϊκίστικη ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού και τα άσχημα σχόλια που έκανε για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας».

Το Sofagate φέρνει τριγμούς και εντός Ε.Ε.

Η προσβλητική συμπεριφορά του Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να τοποθετήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν σε χαμηλότερο και απομακρυσμένο καναπέ ενώ ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν κοντά και σε ψηλές καρέκλες, έχει προκαλέσει πολλούς τριγμούς στις Βρυξέλλες. 

Παρά την προσπάθεια να απαντήσει ψύχραιμα η Κομισιόν δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της, ενώ τα βέλη έχουν στραφεί και προς τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις δύο φορές, τόσο με προσωπική ανάρτηση στο facebook όσο και μέσω ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Tη λύπη του για το περιστατικό εξέφρασε απόψε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24. Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας ωστόσο «όχι με οπτικές λεπτομέρειες».

«Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγώντας ότι είχε την πεποίθηση πως αντιδρώντας θα δημιουργούνταν «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή