Σήμερα: 25/09/2022
23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

BoE.jpg

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση,  μπαίνοντας έτσι στον χορό της νομισματικής σύσφιγξης μαζί με τις σχεδόν 90 άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, αποκλείοντας μια σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Τα γεράκια της Fed

Είχε προηγηθεί αυτήν την εβδομάδα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει σε  νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Πλέον το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μάλιστα η FED έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια στο 4,6%.

Με τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμόςοι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ –κι όχι μόνο- θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος.

Στον χορό των αυξήσεων οι κεντρικές τράπεζες

Σήμερα επίσης, κεντρική τράπεζα Ελβετίας (SNB),  αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% οδηγώντας το κόστος δανεισμού πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια,

Η αύξηση ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτεί την πιο επιθετική ενέργεια σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εδώ και δύο δεκαετίες, εκπλήσσοντας, ωστόσο, μια μερίδα της αγοράς που περίμενε πιο γενναία αύξηση της τάξης της μιας μονάδας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας Ελβετίας ήταν να ρίξουν την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε έως και 1,8% έναντι του ευρώ στα 96,79 εκατοστά.

Και η Νορβηγία

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας στέλνοντας μήνυμα ότι η πολιτική σύσφιξης που ακολουθεί μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. Κι αυτό διότι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νορβηγική οικονομία ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 2,25% προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και η Norges Bank ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα προβεί σε νέα αύξηση τον Νοέμβριο.

«Η νομισματική πολιτική αρχίζει να συσφίγγει τη νορβηγική οικονομία», ανέφεραν σε δήλωσή τους αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ida Wolden Bache. «Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων».

πηγη: ot.gr

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

boric-750x512.jpg

Παναγιώτης Ξοπλίδης’

Απογοητεύει συνολικά η «αριστερή παλίρροια» στη Λατινική Αμερική

Η συντριπτική απόρριψη του προτεινόμενου συντάγματος σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ εκείνο που εφαρμόστηκε την εποχή της δικτατορίας του Πινοτσέτ, ενώ οι καταπιασμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών Μαπούτσε, προσπαθούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν πώς χάθηκε η ευκαιρία που γέννησε η μεγαλειώδης εξέγερση του 2019 και να καταλάβουν εάν το ρήγμα που προκλήθηκε τότε έχει κλείσει.

Η απόρριψη της πρότασης της Συντακτικής Συνέλευσης για αλλαγή του πινοτσετικού συντάγματος στη Χιλή ολοκλήρωσε μια προδιαγεγραμμένη πορεία κατευνασμού και ενσωμάτωσης της λαϊκής εξέγερσης του 2019. Με τη μεγαλύτερη ιστορικά συμμετοχή (85,81%), λόγω της υποχρεωτικότητας που δεν ισχύει στις υπόλοιπες εκλογές, η απόρριψη του νέου συντάγματος επικράτησε με ευρεία διαφορά (61,86% έναντι 38,14%). Σημειώνεται πως ο νυν πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς είχε κάνει συμφωνία με τον προκάτοχό του Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες διαδηλώσεις, για την εκκίνηση μιας παρατεταμένης διαδικασίας διαδοχικών εκλογών. Με ενδιάμεσους σταθμούς τη «Συμφωνία για την Ειρήνη και το Νέο Σύνταγμα», την εκλογή των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης (με σαρωτική νίκη των «εκπροσώπων των κινημάτων», αλλά με ποσοστό συμμετοχής μόλις 41,51%) και με τη νίκη του Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές, φαίνονταν ότι είχε ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για να μπει τέλος στο σύνταγμα της εποχής Πινοτσέτ. Αυτό που δεν τόλμησε να αλλάξει καμιά από τις «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις των προηγούμενων 30 χρόνων, που είχαν τη συμμετοχή και στήριξη του ιστορικού ΚΚ Χιλής.

 

Ο Μπόριτς προβλήθηκε ως η υπέρβαση των «παρωχημένων» πολιτικών σχηματισμών, ήταν ο «υποψήφιος των κινημάτων» που επικράτησε στο εσωτερικό του «πόλου της αξιοπρέπειας» έναντι του υποψηφίου του ΚΚ ως το «παιδί-θαύμα» της Προοδευτικής Διεθνούς. Την ίδια στιγμή, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε υπογράψει συμφωνία που προέβλεπε την αμνηστία των πολιτικών υπευθύνων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης ενώ ως πρόεδρος πλέον, εξακολουθεί να κρατά στη φυλακή δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους, συλληφθέντες στις μέρες της εξέγερσης και μέλη της φυλής των Μαπούτσε που αντιστέκονται στην απαλλοτρίωση της γης τους από τις εταιρίες εξορύξεων. Έτσι, η Συντακτική Συνέλευση στα χέρια μιας αστικής κυβέρνησης που δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο κάποιο από τα λαϊκά αιτήματα της εξέγερσης (ακύρωση της ιδιωτικής ασφάλισης, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κρατικό πανεπιστήμιο κ.α.) αποδεικνύεται ο Δούρειος Ίππος για να διατηρήσουν ακλόνητες την κυριαρχία τους το χιλιανό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές εταιρίες και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι απολογητές της ήττας ψελλίζουν δικαιολογίες αναφορικά με την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, μιλούν για αλαζονεία κάποιων μελών της Συντακτικής Συνέλευσης (προερχόμενων από τα κοινωνικά κινήματα), για την πολυγλωσσία των πολιτικών που στήριζαν την έγκριση. Ο ίδιος ο Μπόριτς προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με τοποθέτηση υπουργών προερχόμενων από την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία, λέγοντας ότι «έλαβε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας» και θα προχωρήσει σε νέο σχέδιο συντάγματος που θα «ενώσει όλους τους Χιλιανούς». Για να δώσει το σύνθημα, προχώρησε τις επόμενες μέρες στην άγρια καταστολή διαδηλώσεων φοιτητών και μαθητών αλλά ακόμα και στην εισβολή της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης στην επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη, μέσα στο νεκροταφείο του Σαντιάγκο όπου είναι θαμμένα πολλά θύματα της χούντας.
Η διατήρηση του πινοτσετικού συντάγματος με τη «σφραγίδα» της λαϊκής βούλησης δεν είναι απλά μια ήττα της λεγόμενης «ροζ παλίρροιας» της Λατινικής Αμερικής — άλλωστε, ο Μπόριτς είχε φροντίσει να κρατήσει αποστάσεις από άλλους ηγέτες της, εντασσόμενος πλήρως στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των ΗΠΑ. Παρά τη νίκη του Πέτρο στην Κολομβία και την αναμενόμενη επικράτηση του Λούλα στη Βραζιλία, η «παλίρροια» έχει χάσει τη δυναμική της. Στο Μεξικό, ο Ομπραδόρ κράτησε τη χώρα στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, όπου τα μονοπώλια των ΗΠΑ πραγματώνουν τα υπερκέρδη τους, ενώ παίζει αποτελεσματικά τον ρόλο του χωροφύλακα απέναντι στους μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής. Στο Περού, ο Πέδρο Καστίγιο διόρισε εκπροσώπους του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις θέσεις του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομίας. Η περονιστική κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες στην Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ με την υποστήριξη ολόκληρης της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Ο Λούλα έκανε περιοδεία στις ευρωπαϊκές καπιταλιστικές μητροπόλεις, όπου έγινε δεκτός ως ο επόμενος πρόεδρος, ενώ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του έναν δεξιό πολιτικό ο οποίος είχε διευκολύνει το πραξικόπημα που ανέτρεψε την προηγούμενη πρόεδρο –και διαδοχό του– Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο Μπόριτς εξέφρασε το ρεύμα του «προοδευτισμού» και στάθηκε εξαρχής εχθρικά απέναντι στα αιτήματα για ριζική κοινωνική και πολιτική αλλαγή

Όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Χιλή δεν είναι μόνο ήττα του «αριστερού κυβερνητισμού» και της ταξικής συμφιλίωσης των «λαϊκών μετώπων». Ο Μπόριτς ήταν εκφραστής ενός νέου ρεύματος, του λεγόμενου «προοδευτισμού» και η διαδικασία της συντακτικής συνέλευσης προβλήθηκε ακόμα και από φωνές του αυτόνομου χώρου ως υπέρβαση του κοινοβουλευτισμού μέσα από την «άμεση δημοκρατία των κινημάτων». Το προτεινόμενο σύνταγμα προέβλεπε την ανακήρυξη της Χιλής ως «πολυφυλετικής χώρας», ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός στρατός έκανε επιχειρήσεις κατά των Μαπούτσε. Περιείχε διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνες με τις θέσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και των οικοσοσιαλιστών ακτιβιστών, οι οποίοι όμως έχουν ξαφνικά σιωπήσει σε συνθήκες επαναφοράς του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Το οικολογικό κίνημα στη Χιλή –και όχι μόνο– αντί να αντιταχθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έχει πλήρως αναδιπλωθεί στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Το απορριφθέν σύνταγμα είχε επίσης προοδευτικές διατάξεις για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ωστόσο η κατοχύρωση αυτών φάνηκε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί απλά στο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων σε μια εποχή που ο καπιταλισμός εντείνει την υπερεκμετάλλευσή τους, χρησιμοποιώντας τον ακραίο σκοταδισμό.

Η ήττα αυτής της διαδικασίας είναι στρατηγική και αποτυπώνει το αδιέξοδο της «Αριστεράς» και των επιμέρους κινημάτων που έχουν πλήρως αποκοπεί από την ταξική πάλη και το κοινωνικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αντί να ανοίγει μια απαραίτητη συζήτηση, κρύβεται κάτω από το χαλάκι, καθώς γίνεται φανερό ότι η απουσία ενός προτάγματος κοινωνικής απελευθέρωσης οδηγεί ακόμα και μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις στην ενσωμάτωση.

ΠΗΓΗ: prin.gr

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

202010091357129587-537x360.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της S&P Global Market Intelligence, άνοδο κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι εισαγωγές και οι εξαγωγές των κορυφαίων οικονομιών, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2022, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιβραδύνσεις του εμπορίου σε αρκετές από αυτές τις οικονομίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της S&P Global Market Intelligence, το β’ τρίμηνο του 2022, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές των δέκα κορυφαίων οικονομιών που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρουσιάζουν αύξηση από το περασμένο έτος, με εξαίρεση ωστόσο την Ιαπωνία, που σημείωσε πτώση 2,3% στην αξία των εξαγωγών της κατά την αναφερόμενη περίοδο. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των ινδικών εισαγωγών κατά 49,6% το β’ τρίμηνο. Την Ινδία ακολούθησε η Βραζιλία, με 34,4% αύξηση στις εισαγωγές, και ο Καναδάς, με αύξηση στις εισαγωγές και στις εξαγωγές 21,4% και 28% αντίστοιχα.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το εμπόριό της θα επηρεαστεί αρνητικά ως απόρροια του πολέμου.

Κοιτώντας τα δεδομένα σε μηνιαία βάση, παρατηρείται πως οι εξαγωγές των δέκα κορυφαίων οικονομιών αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021, ειδικά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ωστόσο η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τον Μάρτιο του 2022 όταν ο ρυθμός των εξαγωγών άρχισε να επιβραδύνεται, με το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνει σημαντική μείωση. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τον Ιούνιο του 2022, καταγράφεται θετική ανάπτυξη στις εξαγωγές των περισσότερων οικονομιών, εκτός από την ΕΕ και την Ιαπωνία, που κατέγραψαν μείωση 6,1% και 2% αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ινδία (30,4%), στις ΗΠΑ (23,6%) και στον Καναδά (22,7%).

Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές ακολουθούν παρόμοιες τάσεις, αυξήθηκαν δηλαδή συγκριτικά με το περασμένο έτος, αλλά υποχώρησαν κατά τον Μάρτιο. Τον Ιούνιο του 2022, η αξία των ινδικών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 57,6%, με Βραζιλία και Ευρώπη να την ακολουθούν με αυξήσεις 33,9% και 23,3% αντίστοιχα.

Κλείνοντας, κατά την επερχόμενη περίοδο, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του αυξημένου πληθωρισμού, τις γεωπολιτικές και τις υγειονομικές κρίσεις, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει μια ομαλή σταδιακή πτώση, φτάνοντας τα επίπεδα του 2021.

πηγη: naftikachronika.gr

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

Healthstories-Άσκηση-με-ένα-χάπι-Το-φάρμακο-που-μιμείται-τα-αποτελέσματα-της-γυμναστικής.jpg

Νέα έρευνα στο Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) εξετάζει ένα νέο φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί την άσκηση και να προωθήσει παρόμοιες με την γυμναστική αλλαγές στους μύες και στα οστά.

Η εργασία, με επικεφαλής τον καθηγητή Tomoki Nakashima, έχει δημοσιευτεί στο Bone Research.

Πιο δυνατοί μύες και οστά με ένα χάπι

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε μια νέα ένωση που ονομάζεται Locamidazole (LAMZ) ως ένα πιθανό θεραπευτικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα με την άσκηση.

Για να δοκιμάσουν τη νέα ένωση, οι ερευνητές χορήγησαν είτε 10mg/kg LAMZ από το στόμα μία φορά την ημέρα, 6mg/kg LAMZ με ένεση δύο φορές την ημέρα ή διάλυμα ελέγχου για 14 ημέρες σε αρσενικά ποντίκια.

Η χορήγηση του LAMZ από το στόμα και με ένεση έδειξε αλλαγές τόσο στους μυς όσο και στα οστά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία είχαν ευρύτερες μυϊκές ίνες και αυξημένη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει LAMZ.

Η αντοχή μελετήθηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή διάδρομου, όπου τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με LAMZ ήταν λιγότερο κουρασμένα και έκαναν μεγαλύτερη απόσταση από τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

 

Σε μια συνέντευξη στο Medical News Today, ο Δρ Τζόζεφ Γουάτσο, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε:

«Προκαλεί τη σκέψη ότι ενώ οι αλλαγές στην απόσταση που διένυσαν τα ζώα ήταν μικρές (περίπου 2%), οι αυξήσεις στην προσαρμοσμένη μέγιστη μυϊκή δύναμη και το πλάτος των μυϊκών ινών ήταν αρκετά σημαντικές μετά από 14 ημέρες χορήγησης LAMZ”.

Πώς λειτουργεί το LAMZ;

Χρησιμοποιώντας γονιδιακή ανάλυση, οι ερευνητές έδειξαν ότι το LAMZ αύξησε τον αριθμό των μιτοχονδρίων —της δύναμης του κυττάρου— στα κύτταρα των μυών και των οστών. Παρατήρησαν μια αύξηση στην έκφραση του γονιδίου για το PGC-1 άλφα, μια πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι διατηρεί τα μυϊκά και οστικά κύτταρα και αυξάνει την παραγωγή μιτοχονδρίων.

«Το PCG1a αυξάνει τη βιογένεση των μιτοχονδρίων. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του παράγοντα που προσδιόρισαν ως μιτοχονδριακή βιογένεση και είναι μια χαρακτηριστική φυσιολογική προσαρμογή της προπόνησης άσκησης», εξήγησε.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τη διαδικασία, οι ερευνητές χορήγησαν LAMZ από το στόμα σε ποντίκια, ενώ μπλόκαραν το PGC-1 alpha. Δεν βρήκαν καμία αύξηση στη μυϊκή δύναμη, υποδεικνύοντας τις επιδράσεις του LAMZ στους μυς και τα οστά μέσω του PGC-1 alpha.

Οι τρισδιάστατες εικόνες δειγμάτων οστών που δημιουργήθηκαν με χρήση Micro-CT έδειξαν αύξηση στο πάχος των οστών, την πυκνότητα και την περιεκτικότητα σε ορυκτά οστών, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της κυτταρικής μελέτης για αυξημένο σχηματισμό και μείωση της οστικής απώλειας.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι τα ποντίκια που έλαβαν LAMZ εμφάνισαν μεγαλύτερο πλάτος μυϊκών ινών, μεγαλύτερη μέγιστη μυϊκή δύναμη, υψηλότερο ρυθμό σχηματισμού οστών και χαμηλότερη δραστηριότητα απορρόφησης οστού», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Takehito Ono .

Άσκηση ή φάρμακο;

Η μελέτη έδειξε ότι το LAMZ μπορεί να ενισχύσει τα οστά και τους μύες χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στους περιβάλλοντες ιστούς και μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό φάρμακο αναζωογονώντας τους μυς και τα οστά μέσω του PGC-1α, μιμούμενο τη σωματική άσκηση.

Ο Δρ Watso συνόψισε τα ευρήματα:

«Το άρθρο παρέχει πειστικά στοιχεία σε ζώα για έναν παράγοντα με υψηλή δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των οστών και των μυών. Όπως οι περισσότεροι παράγοντες που αξιολογούνται σε ζώα, το επόμενο βασικό ερώτημα είναι εάν αυτά τα ευρήματα θα μεταφραστούν και στους ανθρώπους. Φυσικά, χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες που μπορεί να μην έχουν παρατηρηθεί στις μελέτες σε ζώα».

Προειδοποίησε ότι «θα είναι ένα επίπονο έργο να αναπτυχθεί ένα ελιξίριο υγείας για να αντικαταστήσει τα αναρίθμητα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και άσκησης. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης και της επιβάρυνσης από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με την άσκηση».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή από την άσκηση, αλλά όπου είναι δυνατόν, «η άσκηση θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για όσους έχουν την ικανότητα να είναι σωματικά δραστήριοι», είπε ο Δρ Watso.

Παρόλα αυτά, «αξίζει ασφαλώς να συνεχίσουμε να εξετάζουμε ειδικούς πληθυσμιακούς παράγοντες κινδύνου και την παθοφυσιολογία για πιθανούς στόχους θεραπείας», πρόσθεσε.

πηγη: healthstories.gr

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

2022-09-23_142509.jpg

Τραγικό τέλος βρήκε ένας 25χρονος από τη Νέα Ιωνία Βόλου, που έπεσε νεκρός σε εργατικό δυστύχημα στην Πεντέλη.

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του πρόωρου θανάτου 25χρονου από τον Βόλο ο οποίος εργάζονταν στην Πεντέλη.

Ο Β.Α. σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews, εργαζόταν στην Πεντέλη σε εργολάβο της ΔΕΗ και χθες το απόγευμα, ενώ εργάζονταν τον χτύπησε ηλεκτροφόρο συρματόσχοινο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το δυστύχημα έγινε μπροστά σε δύο ακόμη εργαζόμενους και η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το ΑΤ Πεντέλης.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του άτυχου 25χρονου θα γίνει στην Καρδίτσα.

πηγη: dikaiologitika.gr

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

FdL1A-gXkAIZl0D.jpg

Η επισήμανση του αγωνιστή γιατρού Πάνου Παπανικολάου για την αλητεία των Πετσωμένων ΜΜΕ να θάβουν ειδήσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση είναι εύστοχη.

Σ' αυτό να προσθέσουμε ότι τα ίδια μαζικά μέσα εξαπάτησης αγνοούν ή υποβιβάζουν συστηματικά ειδήσεις που αναφέρονται σε κινητοποιήσεις υγειονομικών οι οποίοι αγωνίζονται να μην καταρρεύσει εντελώς το μεγαλύτερο παιδιατρικό χειρουργείο της Ελλάδας, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, για χειρουργική θεραπεία, φτάνουν τα 3.000 και αυξάνονται, έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Αναφερόμαστε σε παιδιά  με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε άμεσα χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις.

Ακόμα και η ΕΙΝΑΠ που κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αντιπολιτευτική διάθεση – η πλειοψηφία του Δ.Σ και η πρόεδρος της Ματίνα Παγώνη πρόσκεινται στην Ν.Δ- συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας μόνιμες προσλήψεις γιατρών για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Από την 1η Σεπτέμβρη έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας δεν έχει τους απαραίτητους γιατρούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν παιδικές ζωές. Η κυβέρνηση των αρίστων όμως έχει άλλες προτεραιότητες. Να προσλαμβάνει μπάτσους, με τον "προφήτη" μας να της εντοπίζει ότι έχει παραλήψη να προσλάβει μπάτσους για  να στελεχώσουν νέο τμήμα αστυνόμευσης παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων! 

FdH61JAWYAE3d8o.jpg

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.com

 

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

2022-09-24-25.jpg

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

• 7μμ: «Για μια αντικαπιταλιστική στρατηγική ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ». Συζήτηση με τον Σπύρο Μαρκέτο (Iστορικός – Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ), τον Σωτήρη Δρούλια (Πρόεδρος Συλλ. Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Ικαρίας) και εκπρόσωπο της ΟΡ.Μ.Α.
• Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης των αντιφασιστών για τις δίκες του Περάματος


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου


• 5μμ: Πρώτη παρουσίαση θεατρικού δρώμενου βασισμένο στις «Ιστορίες του κ.Κόυνερ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από τους Δ.Σαγιάννη & Δ.Νικητοπούλου
• 6μμ: Προβολή της ταινίας «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας». Θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή της σκηνοθέτιδας Ανζελίκ Κουρούνη, του Αντώνη Νταλακογεώργου (Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ) και εκπροσώπου της ΟΡ.Μ.Α.

Όλο το διήμερο: έκθεση φωτογραφίας • περιοδικό Αντιφασιστική Φρουρά • εκδόσεις της Φρουράς

πηγη: ormantifa.org

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

2022-09-23_140109.jpg

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Δύο αστυνομικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες» στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στην Τεχεράνη. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η κουρδική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 10. 

Καθώς οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως κατήγγειλε η Hengaw, κάτοικοι και ο ιστότοπος NetBlocks. Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως. Στο βόρειο Ιράν πλήθος ανθρώπων που κρατούσαν ξύλα και πέτρες επιτέθηκαν εναντίον δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγη: imerodromos.gr

 

23/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

_Βελουχιώτης.jpg

Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;

Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία τέλη Οκτώβρη 1944

Νομίζουμε ότι το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ είναι ο καλύτερος σχολιασμός της είδησης που αποκάλυψε το δίκτυο Bloomberg και αναδημοσιεύετε σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. 

Αυτή μας λέει ότι το πλοίο Stavros, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή και πρωθυπουργικού φίλου Θανάση Μαρτίνου, παραβίασε το εμπάργκο της Ε.Ε. και μετέφερε 53.000 τόνους άνθρακα από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Δεν είναι φυσικά ο μόνος εφοπλιστής, εφοπλιστής που επιδίδεται σε τέτοιες μπίζνες. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργου για το ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν τις «αρπαχτές» του αιώνα και θησαυρίζουν από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Και προφανώς δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για το ποιός είναι ο πλουτοκράτης με τα πολλά τάνκερ που τον εκθέτει σήμερα το  Bloomberg. Απλώς θα θυμίσουμε ότι τον Θανάση Μαρτίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διόρισε διοικητή του "Αγίου" Ορους ενώ η κόρη του, Γεωργία, είναι βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας. 

Να επαναλάβουμε με την ευκαιρία και κάποιες πάγιες απόψεις μας. Δεν υπάρχει «εθνικό-πατριωτικό συμφέρον» -όπως το εννοούν τα φερέφωνα της αστικής τάξης. Αυτό που πρέπει να προβάλουμε είναι το ταξικό συμφέρον. 

Δεν ζούμε όλοι στην "ίδια Ελλάδα". Αλλη είναι η Ελλάδα του Μαρτίνου και του Λάτση και άλλη η δική μας. Αλλη είναι η Ελλάδα αυτών που παράγουν κοινωνικό πλούτο και πολιτισμό, και άλλη των εκμεταλλευτών μας που με σύμμαχό το κράτος τους το οποίο διαθέτει τους νόμους του, το μονοπώλιο της κρατικής βίας και τη δικτατορία των υποτελών ΜΜΕ, επιβάλουν την αστική δικτατορία. 

 

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.com

22/Σεπ/2022 Γράφτηκε από τον

16-trofima-skoupidia.jpeg

Μπάμπης Μιχάλης

Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι χώρες της Ε.Ε. πέταξαν πέρυσι 153,5 εκατ. τόνους, 15 εκατ. περισσότερους από αυτά που εισήγαγαν.

Eνώ εκατομμύρια Ευρωπαίοι λένε το ψωμί ψωμάκι, λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, ενώ κάθε 4 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από την πείνα στον πλανήτη, η Ε.Ε. έχει την πολυτέλεια να πετά στα σκουπίδια περισσότερα τρόφιμα από αυτά που εισάγει. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (No Time to Waste), η οποία εκπονήθηκε από την ευρωπαϊκή ΜΚΟ Feedback EU, οι χώρες της Ε.Ε. πέταξαν πέρυσι στα σκουπίδια 153,5 εκατ. τόνους τροφίμων, 15 εκατ. τόνους περισσότερο από τα αγροτικά προϊόντα που εισήγαγαν από άλλες χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών τροφίμων -90 εκατομμύρια τόνοι- χάθηκαν μάλιστα στην αρχή της αλυσίδας τροφής, στην πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα απόβλητα συγκομιδής (γεωργικά προϊόντα που παραμένουν αμάζευτα στο χωράφι, ζώα που χάνονται λόγω ασθενειών, τραυματισμών ή χαμένα προϊόντα λόγω κακών τεχνικών συγκομιδής) και απόβλητα μετά τη συγκομιδή (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, της επεξεργασίας και της αποθήκευσης). Η ποσότητα που χάθηκε σε αυτό το στάδιο ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τα 32,5 εκατ. τόνους τροφίμων που πέταξαν πέρυσι στα σκουπίδια τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Πρωτογενής τομέας

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που αποβάλλει ο πρωτογενής τομέας δεν καταγράφεται επίσημα αφού οι σχετικές μετρήσεις της Ε.Ε. εξαιρούν τα γεωργικά προϊόντα που δεν συγκομίζονται και δεν πουλιούνται από τις φάρμες. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη 15,4 εκατ. τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια από τον τομέα της επεξεργασίας τους, 5,3 εκατ. τόνοι από το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο και 10,5 εκατ. τόνοι από τις υπηρεσίες εστίασης. Τα τροφικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών ρύπων που εκπέμπει η Ε.Ε. και κόστισαν στους Ευρωπαίους πέρσι πάνω από 143 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ΜΚΟ Frank Mechielsen χαρακτήρισε σκάνδαλο αυτή τη σπατάλη σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων και το κόστος διαβίωσης ίπτανται. Από τη δική του πλευρά ο Olivier De Schutter, συμπροεδρεύων της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφής και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι ανέκαθεν η βιομηχανία τροφίμων θεωρούσε πιο συμφέρον να πετά τρόφιμα αντί να βελτιώνει την αποτελεσματικότητά της.

«Και στα δύο άκρα της αλυσίδας η μείωση των αποβλήτων είναι δαπανηρή, ενώ κερδοφόρα είναι η πώληση περισσότερων τροφίμων απ’ όσα χρειάζονται οι άνθρωποι», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι διόλου τυχαία οι ημερομηνίες διάθεσης των τροφίμων ορίζονται με τρόπο που να υποχρεώνει τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα απ’ αυτά που μπορούν πραγματικά να καταναλώσουν.

Οι Βρυξέλλες, αφού τρέναραν για περίπου μία δεκαετία τη θεσμική παρέμβαση στο πρόβλημα, αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις αργότερα φέτος για την υιοθέτηση των πρώτων εφαρμοστέων στόχων περιορισμού της σπατάλης των τροφίμων στον κόσμο. Η Feedback EU και ακόμη 43 ΜΚΟ έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης δεσμευτικών στόχων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο μισό έως το 2030.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή