Σήμερα: 09/02/2023

2023-02-07_090926.png

 

Άλλα… κόλπα ανακαλύπτουν επιτήδειοι στην αγορά καυσίμων προκειμένου να κερδοσκοπούν εξαπατώντας τους καταναλωτές και αποκρύπτοντας έσοδα από το Κράτος. Ακόμη και «μετά μουσικής» δίνουν το… σύνθημα ώστε να πειραχτούν οι αντλίες.

Όπως κατήγγειλε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα οι επιτήδειοι όταν βλέπουν το υποψήφιο θύμα να μπαίνει στο πρατήριο, παίζουν συγκεκριμένο τραγούδι ώστε να «παίρνουν το μήνυμα» οι χάκερ και να… πειράζουν την αντλία.

«Ένας τρόπος για να… πειραχθεί μια αντλία είναι να μπουν χάκερ στο λογισμικό της. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ολόκληρη ομάδα από πίσω, η οποία δουλεύει για να γίνει η παρανομία. Μπαίνει ο χάκερ στο σύστημα και ανάλογα παίζει το «παιχνίδι» που θέλουν οι επιτήδειοι πρατηριούχοι. Μου έλεγε κάποιος ότι όταν βλέπουν το υποψήφιο θύμα να μπαίνει, αρχίζει να παίζει ανάλογο τραγούδι, ως σύνθημα και αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην αντλία» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ζάγκα.

 Η ίδια είπε ακόμη ότι «υπάρχει συγκεκριμένη μάρκα αντλίας που είναι έτοιμη, «πειραγμένη». Και αν δεν την γνωρίζουν οι ελεγκτές πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και να κάνουν εντατικούς ελέγχους. Πρόκειται για αντλία προέλευσης από συγκεκριμένη χώρα».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Ζάγκα, «υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα στον χώρο μας και στην πραγματικότητα δεν γίνονται οι σωστοί έλεγχοι. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο καταναλωτής να παίρνει το σωστό «πακέτο»: σωστή ποσότητα, ποιότητα και καλή τιμή».

Αναφερόμενη στο πρατήριο που λειτουργούσε παράνομα από το 2010 και διέθεσε καύσιμα αξίας 18 εκατ. ευρώ η κα Ζάγκα τόνισε ότι «ήταν υποχρεωμένος ο συγκεκριμένος «κύριος» να έχει σύστημα εισροών – εκροών καθώς αν δεν είχε, πρόκειται για αδίκημα. Πώς λειτουργούσε τόσα χρόνια όταν άλλα πρατήρια καυσίμων έκλεισαν επειδή δεν είχαν χρήματα να εγκαταστήσουν το σύστημα; Προφανώς έδινε πλαστές αποδείξεις. Κανένας όλα αυτά τα χρόνια δεν τον κατήγγειλε; Αυτό έρχεται και «δένει» με μαρτυρίες αξιωματικών ότι έσωθεν υπάρχει η πληροφόρηση ώστε να μην πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες καλύπτονται με άλλους τρόπους».

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, «οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται για την αισχροκέρδεια, αλλά πρέπει να γίνονται και για τα καταστήματα με πειραγμένες αντλίες ή νοθευμένα καύσιμα. Η κυβέρνηση, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και η Ομοσπονδία των βενζινοπωλών πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι να μιλήσουν. Ξέρουμε πού πονάει ο κλάδος μας. Μην περιφρονούν τους ανθρώπους της αγοράς».

 

Πηγή: enikos.gr

2023-02-07_090530.png

 

Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμικές δονήσεις των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ ήταν τόσο καταστροφικές, εξηγούν οι επιστήμονες που εκτιμούν πως είναι μεγάλη η πιθανότητα για πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα αυτό ήταν μικρή. 

«Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες. Σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου, σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια.

Από τους σεισμούς με πολλά θύματα που σημειώθηκαν μεταξύ 2013-2022, μόνο δύο είχαν το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό.

Γιατί ήταν τόσο σοβαρός;

Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ό,τι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.

Οι μετασεισμοί

Έντεκα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Ώρες αργότερα, σημειώθηκε μια δόνηση 7,5 βαθμών και ακολούθησε το απόγευμα ένας μετασεισμός 6 βαθμών. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα», είπε ο Μάσον.

Εξηγει ότι μετά τον σεισμό του 1822, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το επόμενο έτος.

Ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός;

Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.

«Δεν θα είναι καλός (ο απολογισμός)», είπε ο Μάσον. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: efsyn.gr

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 07:01

Πτώση για τη δύναμη του ελληνικού νηολογίου

Γράφτηκε από τον

2023-02-07_090158.png

 

H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τη Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου (πλοία 100 Κ.Ο.Χ.1 και άνω) για τον μήνα Νοέμβριο 2022. Ειδικότερα:

– Η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου τον μήνα Νοέμβριο 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε μείωση κατά 0,6%. Αύξηση κατά 0,3% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020 (Πίνακας 1).

-Η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, παρουσίασε μείωση κατά 2,3% τον μήνα Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα Νοεμβρίου 2021. Μείωση κατά 2,8% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 προς το 2020 (Πίνακας 1).

2023-02-07_090244.png

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2, ο αριθμός των πλοίων μεταφορικής ικανότητας άνω των 10.000 ΚΟΧ που φέρουν την ελληνική σημαία ανήλθαν τον Νοέμβριο του 2022 σε 524. 547 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2021 και 567 το 2020.

2023-02-07_090311.png

 

Πηγή: naftikachronika.gr

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 06:58

Ξηροί καρποί: Τα οφέλη τους για την καρδιαγγειακή υγεία

Γράφτηκε από τον

Οι ξηροί καρποί τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης, ενός από τα οκτώ απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, αλλά του πλέον σπάνιου, μειώνοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

2023-02-07_085916.png

 

Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία υποστηρίζει μια σειρά λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της διάθεσης, του ύπνου και της πέψης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών -αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, μακαντέμια, πεκάν, φιστίκια και καρύδια- μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, παράλληλη μελέτη, συμμετείχαν 131 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας και διατήρησης βάρους 24 εβδομάδων.

Η διατροφή όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε ένα καθημερινό σνακ 1,5 ουγκιάς, δηλαδή 42,5 γραμμαρίων. Από τα 95 άτομα που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, τα 56 έτρωγαν μικρογεύμα ξηρών καρπών, ενώ τα 39 έτρωγαν άλλο σνακ ίσης θερμιδικής αξίας.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα κοπράνων και πλάσματος αίματος από κάθε συμμετέχοντα για να εξακριβώσουν την επίδραση των διαφορετικών σνακ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί αύξησαν τα επίπεδα των καρδιοπροστατευτικών μεταβολιτών L-τρυπτοφάνης σε δείγματα πλάσματος και κοπράνων που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες.

 Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς, παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα την εβδομάδα 12 (60,9%) και την εβδομάδα 24 (82,2%), σε σύγκριση με τα αρχικά τους επίπεδα. Εκείνοι που έτρωγαν άλλο σνακ, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της φάσης συντήρησης, μεταξύ των εβδομάδων 12 και 24.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι αυτή η τελική αύξηση της σεροτονίνης στο αίμα σε όλους τους συμμετέχοντες, μπορεί να είναι απόδειξη της ανταπόκρισης του σώματος στην απώλεια βάρους.

 

Πηγή: onmed.gr

2023-02-07_085352.png

 

  ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19, Τ.Κ. 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΗΛ.: 210.41.00.830,

FAX: 210 41.77.697, email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

        Αρ. Πρωτ:                                                      Πειραιάς, 06/02/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εκφράζει την τεράστια  αλληλεγγύη του στους συναδέλφους μας και γείτονες μας από τις χώρες της Τουρκίας, της Συρίας και του Λιβάνου, που από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου έχουν πληγεί από δύο τεράστιου μεγέθους σεισμούς.

Για άλλη μια φορά δυστυχώς παρακολουθούμε σκηνές τρόμου, με ανθρώπους θαμμένους κάτω από χαλάσματα, κτήρια κατεστραμμένα και χιλιάδες κόσμου σε απόγνωση. Επιβεβαιώνεται πως στη λογική του κόστους – οφέλους αυτός που την πληρώνει πάντα είναι ο λαός, ο οποίος βρίσκεται στο έλεος ακόμη και των φυσικών φαινομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά  καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους, την νεολαία, το σύνολο του λαού του Πειραιά να δείξουμε για ακόμη μια φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια-γείτονες μας που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Προχωράμε με άμεσο τρόπο, στην συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, από αύριο Τρίτη 09:00 – 19:00 στο ισόγειο του ΕΚΠ.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, χανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 06:49

Εργασία και… χιονιάς: Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι

Γράφτηκε από τον

2023-02-07_085036.png

 

Επειδή η «άσπρη μέρα» που περιμένουν οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτή που συνοδεύει την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και οι χιονίστρες στην εργασία δεν είναι της μόδας (ούτε ο… παγετός στην τσέπη), το ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ υπενθυμίζει τις ειδικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία του εισοδήματος και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και ψύχους.

Σε κάθε περίπτωση -κατά τον Τσέχωφ- «Ας μάθουμε να δεχόμαστε ότι έρχεται καιρός που τα δέντρα είναι γυμνά και να προσδοκούμε την εποχή που θα δρέψουμε τους καρπούς». 

Κάτι που ισχύει και για τον εργασιακό χειμώνα, ανεξαρτήτως εποχής και καιρικών συνθηκών…. 

Ως προς το μισθολογικό, προβλέπεται ότι:

Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους, όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Η διακοπή των συγκοινωνιών και η επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης».

Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας λόγω της εκτίμησης του πχ ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Στην επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή. Άρα, ο εργαζόμενος δεν αμείβεται.

2. Ωστόσο, η ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

Για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, επισημαίνεται ότι:

 • Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε συνθήκες ψύχους είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. 
 • Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα:

 • Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεση της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.
 • Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.
 • Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος. Ως  εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος     πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το     σκοπό.
 • Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
 • Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.
 • Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών.

Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα:

 • Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λ.π. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.
 • Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
 • Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
 • Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

 

Πηγή: kosmodromio.gr

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 06:39

Κατώτατος μισθός, μέσος μισθός και αγοραστική δύναμη.

Γράφτηκε από τον

2023-02-07_084802.png

 

Μετά και την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου του 2022 (7,2%), ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στη χώρα μας στο 9,6%. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 9,2% και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,4%). Με άλλα λόγια, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν κατά 14,2% υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι το 4ο τρίμηνο του 2022 ο μέσος πληθωρισμός ήταν 8,8% στη χώρα μας, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10%.

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% από τον Ιανουάριο του 2022 και κατά 7,7% από τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή συνολικά αυξήθηκε κατά 9,7%, δηλαδή από τα 650 ευρώ στα 713 ευρώ (μεικτά). Όμως, η μέση ετήσια αύξηση ουσιαστικά είναι 7,78%, αφού η δεύτερη αύξηση ξεκίνησε από το 2ο τρίμηνο του 2022 και μετά, όταν ήδη ο πληθωρισμός στην χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 8%.

Οι συντάξεις αποφασίστηκε ότι θα αυξηθούν κατά 7,75% θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα κλείσει στο 9,7% και η ανάπτυξη στο 5,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2022 η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας ήταν 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard). Αυτό σημαίνει ότι για να είχε διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο λόγω του πληθωρισμού, θα έπρεπε το επίπεδο του το 2022 να ήταν 952 ευρώ (μεικτά) (σε δωδεκάμηνη βάση, 815 ευρώ για 14 μεικτούς μισθούς από 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα).

Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού όπως και του γενικού επιπέδου των μισθών και των συντάξεων, εκτιμάται μεθοδολογικά από τη συνολική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, όπως αυτή προκύπτει από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (Σεπτέμβριος 2022) και τα στοιχεία της Eurostat, η μέση καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας το 2022 ήταν 1.250 ευρώ.

Άρα η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 έχει παρουσιάσει απώλεια κατά 18,5%. Αντίστοιχα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου επιπέδου των συντάξεων θα είναι 18,6% εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του 7,75%. Χωρίς την αύξηση αυτή η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων θα ήταν 25,4%.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. (Ιανουάριος 2023) προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,1% από 1,8% (1,6% για το 2024) που προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,7% (2,3% για το 2024). Οπότε, μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5% θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 752 ευρώ μεικτά και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού αν λάβουμε υπόψη και τον πληθωρισμό του έτους 2023 (3,7%) θα είναι 9,7%, ενώ αντίστοιχα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού των μισθωτών θα είναι 15,5%.

Στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 9,6%, δηλαδή όσο ήταν ο πληθωρισμός το έτος 2022, τότε ο συνολικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 4%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ (μεικτά) και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα είναι 7% και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού θα είναι 12%. Στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά), τότε λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του Ο.Ο.Σ.Α. για τον πληθωρισμό του 2023, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στο 4% και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού των μισθωτών η απώλεια της αγοραστικής δύναμης θα είναι 9,7%.

Στις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή και η θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κλαδικές, κ.λπ.) στην Ελλάδα, θα συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση του μεριδίου των μισθών στην προστιθέμενη αξία καθώς και στην ανάκτηση των απωλειών της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να αυξήσουν την αποταμίευση, την κατανάλωση, την ζήτηση και την απασχόληση.

Παράλληλα, η άποψη που προβάλλεται στην ευρωζώνη και στα κράτη-μέλη ότι η τιμαριθμική αύξηση των μισθών θα επιδεινώσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη και στα κράτη-μέλη συνδέεται, κατά βάση, με την έλλειψη της έρευνας, της καινοτομίας, των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και του χαμηλού επιπέδου της ζήτησης (D. Ferrant, Alternatives Economiques, 28/11/2022).

 

Πηγή: kommon.gr

2023-02-07_083835.png

 

▸ Αποχή από τις ψηφοφορίες, αφού ψήφισε ένα στα δύο νομοσχέδια!

Το «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία» (από το «Μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ» του Γενάρη του 2015) είναι το δίλημμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου την περασμένη Τετάρτη. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής, μετά την συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε για το θέμα των υποκλοπών, με στόχο να απομονωθεί η κυβέρνηση, να καταγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ σαν βασική δύναμη της αντιπολίτευσης και να εκτεθούν τα κυβερνητικά στελέχη που φυσικά δεν τόλμησαν να μην στηρίξουν τον Μητσοτάκη που τους παρακολουθεί.

Την επιλογή αυτή υπερασπίστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο την Τρίτη, όπου προσπέρασε το γεγονός ότι στην τετραετία που τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 48,5% των νομοσχεδίων της ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ που προορίζεται για εταίρος σε προοδευτική κυβέρνηση να έχει φτάσει στο 70%.Με την επίκληση της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βάλει σε δεύτερη μοίρα το κοινωνικό ζήτημα, όπως ξεκαθάρισε ο Α. Τσίπρας στο Περιστέρι λέγοντας χαρακτηριστικά, «μας λένε πολλοί: Αφήστε τη Δημοκρατία και ασχοληθείτε με την οικονομία. Όμως χωρίς Δημοκρατία, δεν υπάρχει οικονομία…».

Το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζουν και υλοποιούν η ΝΔ, η ΕΕ και οι θεσμοί της άρχουσας τάξης, επιχειρείται να εμφανιστεί σαν αιτία. Έτσι η κυβερνητική εναλλαγή παρουσιάζεται σαν ανατροπή.Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επικοινωνήσει με τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, αλλά και να ενσωματώσει τη δυναμική των κοινωνικών αγώνων που συνεχίζονται, όπως στους καλλιτέχνες και την εκπαίδευση, παρά το προεκλογικό κλίμα, καθώς και την συνδικαλιστική τακτική και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δοκιμάζει να δημιουργήσει κλίμα μειωμένων προσδοκιών σχετικά με την ανατροπή των πυλώνων της αντιλαϊκής πολιτικής και των δεσμεύσεων από το χρέος, την ΕΕ, τους εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το εξασφαλίσει καταρχήν με το περιεχόμενο που δίνει στην Δημοκρατία, η οποία ορίζεται αόριστα σαν επιστροφή στην ευημερία του «ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου», τη στιγμή μάλιστα που αυτός συγκλονίζεται από τους κοινωνικούς αγώνες σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία που δοκιμάζονται από την κοινωνική βαρβαρότητα, τις συνέπειες του πολέμου και τον κρατικό αυταρχισμό.

Σε δεύτερο επίπεδο, το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία» δίνει μια πολιτική επιλογή στον λαό, τη συμμετοχή στις εκλογές. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη δυνατότητά του να αποσπάσει ψηφοφόρους από την αποχή και την απογοήτευση που έφερε η χλιαρή και συναινετική αντιπολίτευσή του. Παράλληλα, με αυτό το δίλημμα, στους προοδευτικούς εταίρους και το «τείχος της δημοκρατίας» χωράει σχεδόν όλο το αστικό πολιτικό σκηνικό, από το ΠΑΣΟΚ και τους λεγόμενους καραμανλικούς της ΝΔ, μέχρι τον Ε. Βενιζέλο, που είχε καταγραφεί σαν αντιπρόεδρος στις κυβερνήσεις των δυο πρώτων μνημονίων πριν ο ΣΥΡΙΖΑ θυμηθεί ότι είναι συνταγματολόγος

Επιπλέον, καθώς το εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα περνάει σε δεύτερη μοίρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τις σαφείς δεσμεύσεις. Ο Α. Τσίπρας δίνοντας έναν προγραμματικό τόνο στην ομιλία του στο Περιστέρι, έδωσε μια σειρά υποσχέσεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις υλοποίησης, με αναφορές στην Ελλάδα που παράγει, από την «υγιή επιχειρηματικότητα» μέχρι τους εργαζόμενους, με κέντρο την περίφημη όσο και ασαφή σαν περιεχόμενο μεσαία τάξη. Μίλησε για κρατικοποίηση της ΔΕΗ για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια, αλλά σε προηγούμενες τοποθετήσεις αυτό παρουσιάστηκε σαν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών για το κράτος και όχι επιχείρηση με δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς μάλιστα κατάργηση όλου του πλαισίου που κάνει το ρεύμα είδος πολυτελείας, όπως είναι οι ιδιωτικοί πάροχοι, το χρηματιστήριο ενέργειας που θεσμοθέτησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σχετικές ρυθμίσεις της ΕΕ. Μίλησε για «13η σύνταξη» (αλλά όχι και 14η) με τη μορφή του 2019, δηλαδή σαν επίδομα που αντιστοιχεί σε κλιμακούμενο ποσοστό της σύνταξης, που ξεκινά από το 100% για όσους έπαιρναν κάτω από 500 ευρώ μεικτά και φτάνει στο 30%.

Δεν αναφέρθηκε στην κατάργηση των βασικών νόμων της ΝΔ, όπως τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, τους νόμους Κεραμέως στην εκπαίδευση ή του Χρυσοχοΐδη ενάντια στις διαδηλώσεις. Το κυριότερο ίσως είναι ότι υπερασπίστηκε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που έχει καθηλώσει το επίπεδο ζωής και το εισόδημα των συνταξιούχων σε οριακό επίπεδο. Απέδωσε μάλιστα σε αυτή την περίοδο την οικονομική σταθερότητα που αναγνώρισε στη θητεία της ΝΔ, όταν το πρόβλημα είναι ακριβώς οι κοινωνικές προϋποθέσεις και συνέπειες αυτής της «σταθερότητας». Η υπόσχεση του Α. Τσίπρα, «θα σκίσουμε τις μαύρες σελίδες της αδικίας και του αυταρχισμού», ακούστηκε σαν το σκίσιμο των μνημονίων που έταξε πριν το 2015.

 

Πηγή: prin.gr

Το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Δεκέμβριο, έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με τους αποταμιευτές να τοκίζουν τις καταθέσεις απλού ταμιευτηρίου με μόλις 0,10% , ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες τους δανείζουν με μέσο επιτόκιο 5,06%. Πρόκειται για σκανδαλώδη κατάσταση προς όφελος των τραπεζιτών. Και ρωτάμε: Αν αυτό δεν είναι κανονική ληστεία, τότε τι είναι;

2023-02-06_124756.png

 

Νέα ληστρική επιβάρυνση στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων φέρνει η προχθεσινή άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από τον κύκλο των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού δεν γλιτώνει κανένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ ακόμα και τα νέα προσφερόμενα σταθερού επιτοκίου έχουν γίνει σημαντικά ακριβότερα.

Πρόκειται για την 5η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων στο όνομα της …συγκράτησης του πληθωρισμού (που πάντως συνεχίζει να καλπάζει με την ακρίβεια να βρίσκεται στο κόκκινο), η οποία λειτουργεί σωρευτικά σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις. Ειδικά τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και οι μικροί επαγγελματίες δανειολήπτες θα διαπιστώσουν ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν από εδώ και στο εξής για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου τους και άλλων τραπεζικών προϊόντων θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έχει συμπαρασύρει στην εκτίναξη το Euribor στα επίπεδα του 2,5% τους τελευταίους μήνες. Οι αυξήσεις επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και το κόστος των επιχειρήσεων, ενώ επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που θα αποτυπώνεται καθημερινά και στο Euribor, συμπαρασύροντας σε διαδοχικές αυξήσεις και τους επόμενους μήνες.

Και ενώ η άνοδος του Euribor περνάει στο σύνολό της στους ιδιώτες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων, τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται ελάχιστα. Το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Δεκέμβριο, έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με τους αποταμιευτές να τοκίζουν τις καταθέσεις απλού ταμιευτηρίου με μόλις 0,10% , ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες τους δανείζουν με μέσο επιτόκιο 5,06%.

Η διαφορά, δηλαδή, των επιτοκίων δανεισμού από τα επιτόκια καταθέσεων έφτασε στο 4,96%, από 4,53% τον Νοέμβριο και 4,23% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για σκανδαλώδη κατάσταση προς όφελος των τραπεζιτών. Και ρωτάμε: Αν αυτό δεν είναι κανονική ληστεία, τότε τι είναι;

Παραδείγματα

Ας δούμε όμως ορισμένα παραδείγματα για να αναλογιστούμε τη δύσκολη θέση των νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια.

Παράδειγμα πρώτο: Ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και 15 χρόνια μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του, εξυπηρετούνταν με 626 ευρώ τον μήνα όταν το επιτόκιο ήταν (μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο) στο 1,5%. Μετά και τη χθεσινή αύξηση, η δόση θα φτάσει στα 771 ευρώ, δηλαδή 145 ευρώ παραπάνω τον μήνα ή 1.740 ευρώ τον χρόνο. Η απώλεια σχεδόν αγγίζει τους τρεις βασικούς μισθούς (611 ευρώ το μήνα) στην Ελλάδα και γι’ αυτό εντείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράδειγμα δεύτερο: Στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με τις νέες επιβαρύνσεις από την αύξηση των επιτοκίων θα χρειαστεί μέχρι και 2.630 ευρώ το έτος προκειμένου να καλυφθούν οι δόσεις.  

Η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει προεξoφληθεί και νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης από τον Μάρτιο και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο στήριξης για τα νοικοκυριά. 

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται αναμένεται να δημιουργήσει νέα γενιά «κόκκινων δανείων» με τις τράπεζες και τα Funds που ήδη εφορμούν για την αρπαγή σπιτιών του λαού να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για μεγαλύτερη λεηλασία το επόμενο διάστημα…

 

Πηγή: imerodromos.gr

2023-02-06_124436.png

 

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ξηλώσουν το σύστημα απαρτχάιντ που προκαλεί τόσα δεινά και αιματοχυσία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Από τότε που η οργάνωση ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία κατά του απαρτχάιντ πριν από έναν χρόνο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει σχεδόν 220 Παλαιστίνιους/-ες, εκ των οποίων 35 μόνο τον Ιανουάριο του 2023. Οι παράνομοι φόνοι συμβάλλουν στη διατήρηση του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ και αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν και άλλες σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τις ισραηλινές αρχές, όπως οι διοικητικές κρατήσεις και οι εξαναγκαστικές μεταφορές.

Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για απόδοση ευθυνών. Στις 26 Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό του Τζενίν και σκότωσαν 10 Παλαιστίνιους/-ες, μεταξύ των οποίων και μια 61χρονη γυναίκα. Στις 27 Ιανουαρίου, 7 Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν όταν Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ στο Neve Ya’akov, έναν ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σε απάντηση αυτής της επίθεσης, οι ισραηλινές αρχές ενέτειναν τη συλλογική τιμωρία κατά των Παλαιστινίων, πραγματοποιώντας μαζικές συλλήψεις-σκούπα και απειλώντας με τιμωρητικές κατεδαφίσεις σπιτιών.

«Τα καταστροφικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το θανατηφόρο κόστος του συστήματος απαρτχάιντ. Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να θέσει τις ισραηλινές αρχές προ των ευθυνών τους για το απαρτχάιντ και για άλλα εγκλήματα δίνει στις ισραηλινές αρχές το ελεύθερο να διαχωρίζουν, να ελέγχουν και να καταπιέζουν τις/τους Παλαιστίνιες/-ους σε καθημερινή βάση και συμβάλλει στη διαιώνιση της θανατηφόρας βίας. Το απαρτχάιντ είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι ειλικρινά ανατριχιαστικό να βλέπουμε τους δράστες να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη τον έναν χρόνο μετά τον άλλον», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το Ισραήλ προσπαθεί εδώ και καιρό να αποσιωπήσει τα αποδεικτικά ευρήματα περί απαρτχάιντ με στοχευμένες εκστρατείες συκοφάντησης, και η διεθνής κοινότητα επιτρέπει στον εαυτό της να δειλιάζει μπροστά σε αυτές τις τακτικές. Μέχρι να καταργηθεί το απαρτχάιντ, δεν υπάρχει ελπίδα να προστατευτούν οι ζωές των αμάχων, ούτε ελπίδα δικαιοσύνης για τις οικογένειες που θρηνούν στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ».  

Στο πλαίσιο του απαρτχάιντ, οι ισραηλινές αρχές ελέγχουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων και τους υποβάλλουν σε καθημερινή καταπίεση και διακρίσεις μέσω του εδαφικού κατακερματισμού και του νομικού διαχωρισμού. Οι Παλαιστίνιες/-οι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) είναι διαχωρισμένες/-οι σε ξεχωριστούς θυλάκους: Όσα άτομα ζουν στη Λωρίδα της Γάζας είναι απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του παράνομου αποκλεισμού του Ισραήλ, ο οποίος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας.

Καθημερινές αποδείξεις του απαρτχάιντ

Την 1η Φεβρουαρίου 2022, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση που περιγράφει πώς το Ισραήλ επιβάλλει ένα θεσμοθετημένο σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας κατά των Παλαιστινίων σε όποιο μέρος διατηρεί τον έλεγχο των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, είτε ζουν στο Ισραήλ, είτε στα ΚΠΕ, είτε είναι εκτοπισμένοι πρόσφυγες, αρνούμενο το δικαίωμά τους στην επιστροφή. Έδειξε πώς οι νόμοι, οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ θεσπίζονται με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της εβραϊκής δημογραφικής πλειοψηφίας και τη μεγιστοποίηση του ελέγχου της γης και των πόρων προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών και εις βάρος των Παλαιστινίων.

Το 2022 εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη για τις/τους Παλαιστίνιες/-ους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τουλάχιστον από το 2005, με περίπου 153 Παλαιστίνιες/-ους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παιδιών, να σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, κυρίως στο πλαίσιο αυξημένων στρατιωτικών επιδρομών και επιχειρήσεων συλλήψεων. Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε ότι 33 Παλαιστίνιες/-οι, μεταξύ των οποίων 17 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους τον Αύγουστο του 2022 στη Γάζα και ότι τουλάχιστον 7 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Στο μεταξύ, τα περιστατικά βίας των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων αυξήθηκαν για έκτη συνεχή χρονιά το 2022, με επιθέσεις που περιλάμβαναν σωματικές επιθέσεις, υλικές ζημιές και καταστροφές ελαιώνων. Υπάρχουν εκτεταμένες καταγραφές ότι οι ισραηλινές αρχές ανέχονται και διευκολύνουν αυτή τη βία, μεταξύ άλλων συλλαμβάνοντας τις/τους Παλαιστίνιες/-ους που δέχονται επιθέσεις, παρέχοντας ένοπλη συνοδεία στους εποίκους ή απλώς παρακολουθώντας από το περιθώριο την ώρα που οι Παλαιστίνιες/-οι ξυλοκοπούνται και η περιουσία τους καταστρέφεται. Αυτή η κουλτούρα ατιμωρησίας έχει ενθαρρύνει την περαιτέρω βία, όπως αποδεικνύεται από το κύμα επιθέσεων από εποίκους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο Neve Ya’akov, οι ισραηλινές αρχές φάνηκε να υποκινούν περαιτέρω βία κατά των Παλαιστινίων ανακοινώνοντας σχέδια για την επιτάχυνση των αδειών οπλοφορίας «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες επιπλέον πολίτες να φέρουν όπλα». Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ο οποίος έχει ήδη υποσχεθεί να επεκτείνει μαζικά τους παράνομους οικισμούς σε όλα τα ΚΠΕ, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ενισχύσει τους οικισμούς».

Όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα ΚΠΕ είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και η μακροχρόνια πολιτική του Ισραήλ να εγκαθιστά αμάχους σε κατεχόμενα εδάφη ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.  

Η αυξανόμενη επέκταση των οικισμών θα θέσει αμέτρητες/-ους επιπλέον Παλαιστίνιες/-ους σε κίνδυνο εξαναγκαστικής μεταφοράς ⎼ ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν συστηματικά. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαΐου 2022, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την εξαναγκαστική μεταφορά πάνω από 1.150 Παλαιστινίων από τη Masafer Yatta στη Δυτική Όχθη. Τον περασμένο χρόνο οι ισραηλινές αρχές κλιμάκωσαν επίσης τα σχέδια για την κατεδάφιση του μη αναγνωρισμένου χωριού Ras Jrabah στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ του Ισραήλ και την εκτόπιση των 500 Παλαιστινίων-Βεδουίνων κατοίκων του, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 το χωριό των Βεδουίνων Al-Araqib κατεδαφίστηκε για 212η φορά. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το απαρτχάιντ έδειξε πώς οι εξαναγκαστικές εξώσεις στην περιοχή Νεγκέβ/Νακάμπ, και σε όλη των έκταση των ΚΠΕ, πραγματοποιούνται για την επίτευξη των δημογραφικών στόχων του Ισραήλ.

Αυξανόμενη αναγνώριση

Εν μέσω αυτών των παραβιάσεων, υπάρχει αυξανόμενη διεθνής αναγνώριση ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν απαρτχάιντ. Οι Παλαιστίνιες/-οι ζητούν εδώ και καιρό να γίνει κατανοητή η κυριαρχία του Ισραήλ ως απαρτχάιντ, και παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Al-Haq, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Al Mezan βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συνηγορίας προς τον ΟΗΕ για τον σκοπό αυτόν.

Η πίεση για μια τέτοια αναγνώριση απέκτησε νέα δυναμική το 2022, όταν δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν απαρτχάιντ. Ο αριθμός των κρατών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρονται σε απαρτχάιντ από το Ισραήλ διπλασιάστηκε από 9 το 2021 σε 18 το 2022. Ειδικότερα, η Νότια Αφρική και η Ναμίμπια είναι μεταξύ των κρατών που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ συνιστά απαρτχάιντ. Αρκετές διεθνείς και ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης ζητήσει τον τερματισμό του απαρτχάιντ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch, B’Tselem και Yesh Din.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποσιωπήσουν και να απαξιώσουν τα ευρήματα του απαρτχάιντ. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τις/τους Παλαιστίνιες/-ους υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, οι ισραηλινές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία 7 κορυφαίων παλαιστινιακών ΜΚΟ, αφού τις χαρακτήρισαν «τρομοκρατικές οντότητες» και τις έθεσαν εκτός νόμου. Τον Δεκέμβριο, ο Salah Hammouri, ερευνητής πεδίου της οργάνωσης για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer, στερήθηκε την κατοικία του στην Ιερουσαλήμ και απελάθηκε στη Γαλλία αφού πέρασε 9 μήνες σε ισραηλινή διοικητική κράτηση.   

Αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο

Τον Μάιο του 2023, το ιστορικό του Ισραήλ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τεθεί υπό εξέταση μέσω της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης (UPR) στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει επιστολή στις ισραηλινές αρχές καλώντας τες να συμμετάσχουν, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης. Οι ισραηλινές αρχές αγνόησαν τις περισσότερες από τις συστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στην αξιολόγηση και οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου UPR το 2018. Για παράδειγμα, παρά την επανειλημμένη παρότρυνση που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, και στη συνέχεια και πάλι το 2018, να τερματίσει τη διοικητική κράτηση, το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος πάνω από 860 Παλαιστίνιες/-ους χωρίς κατηγορία ή δίκη ⎼ ο υψηλότερος αριθμός εδώ και 15 χρόνια.

«Η μακροχρόνια αδιαφορία των ισραηλινών αρχών για τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τις/τους Παλαιστίνιες/-ους και υπονομεύει την προστασία των δικαιωμάτων και των Ισραηλινών», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Κανένα κράτος δεν πρέπει να μπορεί να περιφρονεί συστηματικά και ατιμώρητα το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούμε τα κράτη να τερματίσουν κάθε μορφή υποστήριξης των παραβιάσεων του Ισραήλ και να βάλουν τέλος στην πολυετή συνενοχή μέσω της αδράνειας, θέτοντας τις ισραηλινές αρχές προ των ευθυνών τους». 

«Γκρεμίστε το απαρτχάιντ, όχι τα σπίτια των Παλαιστινίων»: Υπογράψτε την έκκληση!

 

Πηγή; info-war.gr

Σελίδα 1 από 1258
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή