Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 11:39

Aγονος ο διαγωνισμός για Σκαραμαγκά

Γράφτηκε από τον

skaramagka_0.jpg

 
Τροπολογία για να οριστεί κατώτατη τιμή ζητάνε οι πιστωτές απορρίπτοντας ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του ομίλου Πριόβολου για τα Ναυπηγεία ● «Συμβολική» ήταν η προσφορά του ομίλου Onex.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου εκτυλίχθηκε χθες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο η συνέλευση των πιστωτών απέρριψε ομόφωνα την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ για την πώλησή τους κρίνοντάς την ιδιαίτερα χαμηλή. Ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος και αναμένεται η επαναπροκήρυξή του εντός του επόμενου μήνα.

Τόσο ο διαχειριστής όσο και οι πιστωτές (Τράπεζα Πειραιώς, εργαζόμενοι και Ελληνικό Δημόσιο) θεώρησαν ότι η προσφορά του ομίλου Πριόβολου ήταν η μοναδική που κατατέθηκε, κρίνοντας την προσφορά του ομίλου Οnex, ύψους μόλις ενός εκατομμυρίου, ως μη γενόμενη. Οπως εξάλλου είχε δηλώσει ο όμιλος Οnex του Πάνου Ξενοκώστα, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις για την εξέλιξη του διαγωνισμού και το τίμημα κατατέθηκε συμβολικά, για να υπάρχει έννομο συμφέρον στην παρακολούθηση της διαδικασίας.

Εάν είχε θεωρηθεί ότι υπάρχουν δύο προσφορές, ο νόμος επιβάλλει την κατοχύρωση της πώλησης στον πλειοδότη. Πρόκειται για τον νόμο 4307/2014, γνωστό ως «νόμο Δένδια» και τα άρθρα περί ειδικής διαχείρισης. Το ζητούμενο πλέον, τονίζουν εκπρόσωποι των πιστωτών και της ειδικής διαχείρισης, είναι να ψηφιστεί τροπολογία ώστε η νέα προκήρυξη του διαγωνισμού να περιέχει δεσμευτική ρήτρα για μίνιμουμ τιμή εκκίνησης της προσφοράς. Επιπλέον ζητάνε να μπορούν να αποφασίζουν για την αποδοχή ή την απόρριψη του τιμήματος οι πιστωτές, ακόμα και αν υπάρχουν περισσότερες από μία προσφορές, κάτι που προς το παρόν δεν προβλέπεται. Πηγές των πιστωτών θεωρούν την τροποποίηση του νόμου Δένδια ασφαλιστική δικλίδα, σε περίπτωση που κατατεθούν εικονικές προσφορές για να κατοχυρωθεί αυτόματα η πώληση στον πλειοδότη.

Για το τίμημα

Μέχρι τελευταία στιγμή ο όμιλος Πριόβολου επέμενε με σχετικές ανακοινώσεις ότι τα 15 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν εύλογο τίμημα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία όπως υποστηρίζει βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, με ασυντήρητες και ανενεργές εγκαταστάσεις. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της η Pyletech δημοσίευσε λίστα από αγοραπωλησίες ναυπηγείων σε χώρες της Ευρώπης, ύψους από 3,5 ώς 21,5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι είναι όλα «σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση από της ΕΝΑΕ».

Σε έντονο ύφος η εταιρεία του ομίλου Πριόβολου κάνει λόγο για «υπερφίαλες και ανυπόστατες εκτιμήσεις της αξίας, τόσο του Σκαραμαγκά όσο και άλλων ελληνικών ναυπηγείων, που διαρρέουν διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι». Προφανώς αναφέρεται στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ακουστεί ως επιδιωκόμενο τίμημα για τα ναυπηγεία, από διαφορετικές πηγές.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση Πριόβολου δεν έχουν καμία σοβαρότητα», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Βασίλης Πήττας, που εκπροσωπεί τους 700 εργαζόμενους στα Ναυπηγεία. «Από τη λίστα που επικαλείται, δεν διευκρινίζει τι χρέη κουβαλούσε κάθε ναυπηγείο. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκινάνε με μηδενικό χρέος, καθώς όλα τα χρέη θα εξοφληθούν από το ποσό του τιμήματος αναλογικά και τα υπόλοιπα θα διαγραφούν, μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης και πώλησης με διαγωνισμό, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γνωρίζουμε ότι κάποια από τα ναυπηγεία που αναφέρει πωλήθηκαν με το παθητικό τους, το οποίο ενίοτε υπερέβαινε την τιμή της πώλησης, άρα εδώ πρόκειται για λαθροχειρία», καταλήγει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εργαζομένων.

πηγη: efsyn.gr