Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:43

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ «Γέφυρα» για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Γράφτηκε από τον

ypoyrgeio_oikonomikon-2.jpg

Παρατάσεις τόσο στην προθεσμία για τη ρύθμιση δανείων που προβλέπεται με το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα» όσο και στην ημερομηνία έναρξης διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα δόθηκαν με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα:

-- Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναφορικά με την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας πληγέντων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού παρατείνεται κατά τρεις μήνες, μέχρι τις 31 Μάρτη 2021.

-- Η έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, θα γίνει την 1η Ιούνη 2021.

Στόχος του μεταβατικού σχεδίου είναι - με κρατικές πλάτες - να διαφυλαχθούν η «εισπραξιμότητα» από την πλευρά των τραπεζών και η «κουλτούρα πληρωμών», όπως λένε. Έτσι, με «καρότο» δηλαδή την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων έρχεται να εξαναγκάσει λαϊκά νοικοκυριά να περικόψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, είτε κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις διακρίσεις των οφειλών («πράσινα» δάνεια, «κόκκινα» δάνεια - με καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, και δάνεια που έχουν καταγγελθεί).

Παράλληλα, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα εκκρεμούν δεκάδες Υπουργικές Αποφάσεις, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια, ενώ «εκκρεμούν» και παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές».

Νέα κρατικά πακέτα στήριξης και πρόταση για  «κακή τράπεζα»

Πηγή: Eurokinissi

Tην πρόταση της για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company) η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 40 δισ. ευρώ καταθέτει σήμερα, Τρίτη, στις διοικήσεις των τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες σε σχετική εκδήλωση.

Σύμφωνα με όσα είπε, η ευθύνη πλέον για την προώθηση και την υλοποίηση της πρότασης έχει περιέλθει στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, ενώ εκτίμησε ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».  Όπως ανέφερε, αντίστοιχες εταιρείες έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία), επισημαίνοντας ότι η Asset Management Company (AMC) θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις δύο «σημαντικότερες προκλήσεις» για τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή το υψηλό επίπεδο των  «κόκκινων» δανείων και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών. 

Αναφερόμενος συνολικά στην λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και πιστώσεων, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στην εξυγίανση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά που έχει δημιουργηθεί αγγίζει τα 90 δισ ευρώ και σε αυτή μετέχουν 25 εταιρείες που έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το Νόμο 43534/2015, ενώ εκκρεμεί η έκδοση μίας ακόμη άδειας.

Από αυτές, οι 14 έχουν ήδη αναλάβει τη διαχείριση κάποιου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεικτικό του βαθμού συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει την αγορά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, αποτελεί το γεγονός ότι 7 από τις εταιρείες έχουν αναλάβει το 95% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν διατεθεί από τις τράπεζες.

(Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ).

πηγη: 902.gr