Σήμερα: 23/06/2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΓΕΙΑ
23/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού προ των πυλών σας υπενθυμίζουμε όλα τα μέτρα προστασίας για να αποφύγετε την αφυδάτωση, τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία - Συμβουλές και για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων Στους 38-41 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να κινηθεί η θερμοκρασία από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν αποκλείεται να κυμανθεί και σε υψηλότερα επίπεδα. Η έντονη και παρατεταμένη ζέστη ενέχει αρκετούς κινδύνους για την υγεία όλων μας. Αν και όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αποφεύγουμε να παραμένουμε σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε συνθήκες καύσωνα, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες πληθυσμού που χαρακτηρίζονται ως «ευάλωτες». Αυτές είναι: Οι ακραίες ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι). Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) ή από σοβαρά νευρολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα.…
22/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Ρούλα Τσουλέα Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό θεωρούνται ιδανικά για κατανάλωση όταν κάνει ζέστη και ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά. Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και το νερό είναι ασφαλώς η καλύτερη πηγή τους. Ωστόσο το νερό δεν προέρχεται μόνο από τα ροφήματα, αλλά και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20-25% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από στερεά τρόφιμα. Πόσιμο νερό είναι μόνο το 50% των υγρών. Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορα ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.). Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, παρουσίασε προσφάτως επτά από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Να ποια είναι: Αγγούρια Έχουν 96,7% περιεκτικότητα σε νερό,…
21/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων στον οργανισμό που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη τότε η γλυκόζη που παίρνουμε από τις τροφές δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα και κατά συνέπεια παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλό σάκχαρο αίματος, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη. Εάν το αυξημένο σάκχαρο παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο διάστημα προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες, σε διάφορα όργανα και κυρίως στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, τη καρδιά και τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: Ξηροί καρποί και σπόροι: Κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, σπόροι τσία, καρύδιa και λιναρόσπορος έχουν…
18/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Τα ωμέγα 3 οξέα δεν αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια αργότερα, όπως τα περισσότερα λιπαρά, επειδή είναι βιολογικά δραστικά λίπη. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν σημαντικούς ρόλους σε όλα τα είδη των σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής, της καλής υγείας της καρδιάς και της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συνδέεται με χαμηλότερη νοημοσύνη, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη τουλάχιστον 250-500 mg από ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ημερησίως για τους ενήλικες. Μπορείτε να πάρετε υψηλές ποσότητες ω 3 λιπαρών από λιπαρά ψάρια, φύκια και αρκετές φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Οι 11 τροφές με τα περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα Λινέλαιο: 7,196 mg ανά κουταλιά Χαβιάρι: 6.789 mg ανά 100 γραμ. Σκουμπρί: 5,134 mg ανά 100 γρ. Σπόροι Chia: 4,915 mg ανά μερίδα 28 γρ. Λάδι συκωτιού γάδου: 2,664 mg ανά…
17/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Μαριάννα Σπανού Ακόμη μια έρευνα αποκαλύπτει το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την υγεία της καρδιάς μας. Δείτε πόσα γραμμάρια την εβδομάδα είναι επικίνδυνα και τι πρέπει να αποφεύγετε Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες. Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν…
16/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να συμβάλλει στην ενδυνάμωση και την ομαλή λειτουργία της μνήμης όσο γερνάμε; Διαβάστε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης μετά από πειράματα σε τρωκτικά Οι έρευνες πάνω στα διάφορα διατροφικά μοτίβα συνεχίζονται ακάθεκτα, με τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης να υποδηλώνουν μια σημαντική ανακάλυψη για τη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, η νέα βρετανική μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και στη διατήρηση της μακροχρόνιας μνήμης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του King’s College στο Λονδίνο και δίνει ελπίδες ότι με αυτό το τρόπο θα αντιστραφεί η γνωστική εξασθένιση των ηλικιωμένων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Biology και διαπίστωσε ότι μια διατροφή με περιορισμό στις θερμίδες κάθε δεύτερη μέρα έδρασε αποτελεσματικά στην ενίσχυση της εμφάνισης του γονιδίου «Κλωθώ» σε ποντίκια, γνωστό και ως το «γονίδιο της ευφυίας και της μακροζωίας». Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης, αποδεικνύεται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο…
15/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων στον οργανισμό που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη τότε η γλυκόζη που παίρνουμε από τις τροφές δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα και κατά συνέπεια παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλό σάκχαρο αίματος, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη. Εάν το αυξημένο σάκχαρο παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο διάστημα προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες, σε διάφορα όργανα και κυρίως στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, τη καρδιά και τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα: × Ξηροί καρποί και σπόροι: Κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, σπόροι τσία, καρύδιa και λιναρόσπορος…
14/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Νίκη Ψάλτη Οι περισσότεροι υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε τα 80-85. Κι όμως κάποιοι ξεπερνούν τις προσδοκίες και τα εκατό! Οι επιστήμονες λένε ότι μπορούμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Ας δούμε τι ισχυει σήμερα για τα χρόνια που μπορούμε να φτάσουμε Είναι γνωστό ότι σε μέρη όπως η Οκινάουα, η Σαρδηνία και φυσικά η Ικαρία υπάρχουν υγιέστατοι αιωνόβιοι. Η γηραιότερη γυναίκα στην ιστορία είναι η Jeanne Calment, η γαλλίδα που γεννήθηκε το 1875 και έζησε μέχρι τα 122 – όταν γεννήθηκε, το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις 43 έτη, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στο The Conversation o Δρ Richard Faragher καθηγητής βιογεροντολογίας (της επιστήμης που μελετά τους μηχανισμούς γήρανσης) στο Πανεπιστήμιο του Brighton θέτει για μια ακόμη φορά το ερώτημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και αιώνες: πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος; Παρότι ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων μιας κοινωνίας είναι σχετικά εύκολο…
13/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Γίνεται το βάρος μας να είναι εκτός ορίων του φυσιολογικού αλλά οι μεταβολικοί δείκτες της υγείας να μην είναι διόλου ανησυχητικοί; Γίνεται απαντούν οι ερευνητές, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι όπως χαρακτηρίζονται, όντως δεν κινδυνεύουν από χρόνιες νόσους. Για την απάντηση συνεχίστε το διάβασμα... Ορισμένοι παχύσαρκοι εφησυχάζονται στο γεγονός ότι, παρά το αυξημένο τους βάρος, διατηρούν ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ, θα πρέπει όμως να αναθεωρήσουν διαβάζοντας τα αποτελέσματα νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Το πόρισμα των επιστημόνων είναι πως διατηρώντας ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ ως παχύσαρκοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν υγιείς (αναφερόμενοι στην μεταβολικά υγιή παχυσαρκία) καθώς εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισόδιων και αναπνευστικών παθήσεων. Η παχυσαρκία θεωρείται η πανδημία της εποχής μας με 300 εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, ένα ποσοστό που αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 1 δισεκατομμύριο…
11/Ιουν/2021 Γράφτηκε από τον
Βενετσάνα Ε. ΚυριαζοπούλουΕνδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Για τα νοσήματα του θυρεοειδούς που χρειάζονται προσοχή και επαγρύπνηση μιλάει στο ygeiamou η κ. Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ομίλου ΥΓΕΙΑ Ο θυρεοειδής, είναι σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος και παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες, την Τ3 και την Τ4, οι οποίες ελέγχουν σημαντικές λειτουργίες μας. Όταν δουλεύει σωστά, και δεν αλλάζει η δομή του, τον αγνοούμε εντελώς. Όταν όμως διαταράσσεται η λειτουργία του, ή η δομή του, δυσκολεύει τη ζωή μας. Η φυσιολογική λειτουργία του είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία όλου του οργανισμού μας και η διαταραχή της, εκδηλώνεται με συστηματικά υποκειμενικά ενοχλήματα και αντικειμενικά ευρήματα. Εκτός από τη διαταραχή της λειτουργίας του, προκύπτουν και προβλήματα στη δομή του (βρογχοκήλη, όζοι κ.ά.) που συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρό υποκειμενικό ενόχλημα, που θα οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος, όταν γίνεται, πρέπει να αφορά τόσο στη…
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή