Σήμερα: 12/04/2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΓΕΙΑ
09/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Ποιο είναι και φέτος το πιο ψεκασμένο τρόφιμο; Κάθε χρόνο κι έτσι και φέτος, η δημοσιεύτηκε η λίστα με τα πιο βρώμικα τρόφιμα, από το ετήσιο Environmental Working Group η οποία αποτελεί μια προσπάθεια να πειστούν οι καταναλωτές να αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πολλά φυτοφάρμακα συγκεντρωμένα πάνω τους ή τουλάχιστον να προτιμάμε την βιολογική εκδοχή τους. Παράλληλα με τη βρώμικη λίστα, κάθε χρόνο έχουμε και την καθαρή λίστα με τα 15 πιο καθαρά και ελεύθερα χημικών τρόφιμα. Και φέτος όπως και πέρσι, το πιο ψεκασμένο τρόφιμο παραμένει η φράουλα και ακολουθεί το σπανάκι και τα φύλλα kale. Το 70% των προϊόντων μη βιολογικής καλλιέργειας στις ΗΠΑ έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω τους σύμφωνα με το πρόσφατο report.
Στα καθαρά τρόφιμα και φέτος πρωταθλητής είναι το αβοκάντο με το καλαμπόκι και τον ανανά να ακολουθούν. Η λίστα συντάσσεται από το 2004 αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις μιας και πολλοί φοβούνται πως…
08/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Η νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, που προκαλείται από την συγκέντρωση κρυστάλλων στα νεφρά και στον ουρητήρα. Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται κυρίως από οξαλικό ασβέστιο, ουρικό οξύ, φωσφορικό ασβέστιο, κυστίνη και στουρβίτη. Υπάρχουν πέτρες που μπορεί να αποβληθούν από τον οργανισμό χωρίς να το καταλάβουμε, αλλά, αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, προκαλούν πόνο (κολικός νεφρού και πόνος κατά την ούρηση), αιματουρία και ουρολοιμώξεις. Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση νεφρολιθίασης ως ανεξάρτητη πάθηση. Από την άλλη, παθολογικές καταστάσεις, όπως η κυστινουρία, οι οποίες είναι κληρονομικές, ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου. Διαβάστε τι ισχύει πραγματικά και τι όχι όσον αφορά την πρόληψη, τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά: × Ο χυμός κράνμπερι βοηθά να απομακρυνθούν οι πέτρες στα νεφρά: Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο –ο χυμός κράνμπερι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο συγκεκριμένος χυμός βοηθά…
07/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έντερό μας να λειτουργεί σωστά, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα τρόφιμα που το... δυσκολεύουν και κάνοντας τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων των ΗΠΑ εξηγεί μέσω της ιστοσελίδας του τις «καλές» και τις «κακές» διατροφικές συνήθειες για την λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Πολύ συχνά, οι διατροφικές μας επιλογές ταλαιπωρούν το έντερο, ένα από τα σημαντικότερα όργανα για τη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού αλλά και την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε μέσω της διατροφής να προφυλάξουμε το έντερο, οι οποίες συνοψίζονται στην προτροπή για κατανάλωση πολλών φυτικών ινών και υγρών ώστε να βοηθήσουν τις ίνες να δράσουν. Τι πρέπει να τρώτε Οι ενήλικες χρειάζονται περί τα 25 με 31 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, αναλόγως την ηλικία και το φύλο. Για κάποιον που δεν έχει…
06/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το άγχος, η καθιστική ζωή, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, η κακή διατροφή, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσλειτουργίας του εγκεφάλου. Σε όλους κατά καιρούς έχει συμβεί να νιώθουμε ότι δεν έχουμε «καθαρό μυαλό». Δείτε στη gallery που ακολουθεί 5 καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. × Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες: Σε αντίθεση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα επεξεργασμένα σιτηρά (όπως το λευκό ψωμί) και τα τρανς λιπαρά εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και περιορίζουν τη γνωστική ικανότητα. × Βάλτε προτεραιότητες: Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, υπερφορτώνει με πληροφορίες τον εγκέφαλο. Γράψτε αναλυτικά σε μια λίστα το τι πρέπει να κάνετε μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. × Περάστε χρόνο στη φύση: Έρευνες επισημαίνουν ότι η έκθεση στη φύση…
05/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Τη σημασία της άσκησης και της διατροφής για την αποφυγή της εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου στη μέση ηλικία ανέδειξε πρόσφατη μελέτη Το μυστικό για την καλή καρδιομεταβολική υγεία στη μέση ηλικία περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλες υγιεινές επιλογές, ισχυρίζεται νέα έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία της Μελέτης για την Καρδιαγγειακή Υγεία Framingham -η έναρξη της οποίας τοποθετείται 70 χρόνια πίσω στο Framingham της Μασαχουσέτης- και δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Βασικό στοιχείο για την υπολογισμό της καρδιομεταβολικής υγείας αποτέλεσε το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα δυσλειτουργιών που περιλαμβάνει υψηλές τιμές σπλαχνικού λίπους, αντίστασης στην ινσουλίνη και αρτηριακής πίεσης και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι Οδηγίες Σωματικής Άσκησης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του 2018 και ο Διατροφικός Οδηγός του 2015-2020 -η τήρηση…
02/Απρ/2021 Γράφτηκε από τον
Ο πόνος στη μέση είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ο ορθοπαιδικός Παναγιώτης Ζουμπούλης, Διευθυντής Κλινικής Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης Metropolitan Hospital μας εξηγεί τι είναι η οσφυαλγία και πως αντιμετωπίζεται Παναγιώτης Η. ΖουμπούληςΧειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Η οσφυαλγία, ο «πόνος στη μέση», είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα για τα οποία μπορεί να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή. Υπολογίζεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, με πιθανότητα 80%, θα παραπονεθεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του για σοβαρή οσφυαλγία, η οποία θα του αλλάξει την καθημερινότητα και θα τον οδηγήσει σε ιατρικό έλεγχο και πιθανή θεραπεία. Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα το οποίο όμως αντιμετωπίζεται. Όταν πονά η μέση μας, ευθύνεται πάντα η σπονδυλική στήλη; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε πως, κάθε φορά που πονά η μέση μας, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα προέρχεται αποκλειστικά από τη σπονδυλική στήλη. Τα χαρακτηριστικά και η αντανάκλαση του πόνου, η έντασή…
31/Μαρ/2021 Γράφτηκε από τον
Για τη ρύθμιση της αυξημένης χοληστερόλης σε άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές η λύση μάλλον δεν είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, αλλά μιας άλλης πολύ πιο δύσκολο να... αποχωριστούμε κατηγορίας τροφίμων Μέχρι σήμερα, η βασική οδηγία σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ώστε να κρατούν τη χοληστερόλη τους σε χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας συνακόλουθα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine, μάλλον φέρνουν μια ανατροπή. Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο. Στις συστάσεις από φορείς Υγείας όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφορικά με τη διατροφή, τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί και επιπρόσθετα το λάδι καρύδας, πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς ως υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερόλης. Εντούτοις, μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων…
30/Μαρ/2021 Γράφτηκε από τον
Σημαντικές επιπτώσεις στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας φαίνεται να έχει η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου κρέατος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Δείτε ποια κρεατικά πρέπει να αποφευγετε Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leed χρησιμοποίησαν δεδομένα 500.000 ανθρώπων για να διερευνήσουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και την ανάπτυξη άνοιας, η οποία επηρεάζει 5-8% του πληθυσμού άνω των 60 ετών σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μίας μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως –ποσότητα ίση με μία μερίδα μπέικον– σχετίζεται με κατά 44% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο θα μπορούσε να έχει προστατευτικές επιδράσεις, με τους ανθρώπους που καταναλώνουν 50 γρ. την ημέρα να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επικράτηση της…
29/Μαρ/2021 Γράφτηκε από τον
Την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, έχει επηρεάσει η πανδημία της νόσου COVID-19 και μάλιστα στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαϋπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αϋπνίας, στον πληθυσμό, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (19 Μαρτίου). Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αϋπνίας τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, αναφέρει η Ελληνική Εταρεία Υπνολογίας. Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό η διαταραχή είναι εντονότερη. Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορονοϊό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%. Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία, αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης, τονίζουν οι ειδικοί. «Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων…
26/Μαρ/2021 Γράφτηκε από τον
Ο αγώνας για την εξεύρεση ενός φαρμάκου που θα οδηγεί σε αδυνάτισμα δεν έχει σταματήσει. Τις ελπίδες τους έχουν εναποθέσει οι ερευνητές σε ένα γνωστό χάπι που υπόσχεται απώλεια βάρους έως και κατά 20%. Δείτε ποιο είναι Το 35% των ανθρώπων που έλαβαν ένα νέο φάρμακο που καταπολεμά την παχυσαρκία έχασαν περισσότερο από το 1/5 (περίπου 20%) του συνολικού βάρους τους, σύμφωνα με μια εκτενή παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL). Τα ευρήματα από την μεγάλης κλίμακας διεθνή δοκιμή δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal for Medicine και πιστεύεται ότι «θα αλλάξουν το παιχνίδι» στη βελτίωση της υγείας των πασχόντων από παχυσαρκία, ενώ θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων από παθήσεις όπως η COVID-19. Το φάρμακο είναι η σεμαγλουτίδη και λειτουργεί δεσμεύοντας το σύστημα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων. Η Δρ. Rachel…
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή