Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 07:30

ΗΠΑ Κυρώσεις κατά της Ρωσίας και καταδίκη της Κίνας για «γενοκτονία» από την κυβέρνηση Τραμπ

Γράφτηκε από τον

state-department.jpg

Μία ημέρα πριν την αποχώρησή της και εν μέσω των έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» και καταδικάζει την Κίνα για «γενοκτονία» της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, δίνοντας την σκυτάλη στην κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν.

Η κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην περιοχή Σιντζιάνγκ που ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτη του 2017.

Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός από την Ουάσινγκτον έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής εσωτερικής συζήτησης μετά το ψήφισμα του Κογκρέσου στις 27 Δεκέμβρη που ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθορίσει εντός 90 ημερών εάν η καταναγκαστική εργασία ή άλλα φερόμενα εγκλήματα εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή μια γενοκτονία.

Να σημειωθεί πάντως ότι και το προεκλογικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι συμβαίνει μια γενοκτονία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η αμερικανική απόφαση δεν επιφέρει αυτόματα κυρώσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Σιντζιάνγκ, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας από την Σιντζιάνγκ.

Παράλληλα, Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε νέες κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα το πλοίο «Fortuna» το οποίο συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream - 2» και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «KBT-Rus», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκτός των άλλων στον κατάλογο των κυρώσεων έχει συμπεριληφθεί η εταιρεία «Rustanker» που έχει την έδρα της στην Ρωσία, καθώς και δεξαμενόπλοια «Maxim Gorki» και «Sierra» τα οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι υπό ρωσική σημαία, επειδή παραβίασαν τις κυρώσεις που αφορούν τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters», «Tass»)

πηγη; 902.gr