Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 07:10

Σωματεία – Άδεια Ειδικού Σκοπού: Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κορονοϊού. Να την πληρώσουν κράτος και εργοδοσία

Γράφτηκε από τον

 2020-10-21_124703.jpg

Πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, στο υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρία Σωματείων, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για «να μη χρεωθεί καμιά ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς για τις άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid–19», πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Σύλλογο των εργαζομένων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στη συγκέντρωση, συμμετείχαν οι/τα: Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ (ΣΕΤΕΕ), το οποίο και είχε την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World A.E. – Καταστήματα Public, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΕΟΜΜΑ – Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο, Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος και Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ).

Το κείμενο καλέσματος με τα αιτήματα

Εξαιτίας των ρυθμίσεων στις ΠΝΠ οι εργαζόμενοι, ειδικά οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού έχουν στερηθεί μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους.

Τα εργατικά σωματεία που υπογράφουμε το κείμεν , θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η και λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας από την διασπορά της πανδημίας δεν πρέπει να βαρύνουν τους εργαζόμενους γονείς ή τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, σε πανεθνική κλίμακα, πρέπει να αποτελεί ευθύνη που βαραίνει την Πολιτεία συνολικά και όχι ατομικά τον κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα.

Ζητάμε:

– Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πανδημία να υπάρξει νομοθετική πρόνοια ώστε να μην επιβαρυνθούν ξανά οι γονείς που θα κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού.

Να ακυρωθούν αναδρομικά οι αντικοινωνικές και αντεργατικές διατάξεις των Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A_55_11-3-2020, άρθρο 5) που στερούν τους εργαζόμενους γονείς από την κανονική ετήσια άδειά τους. Να μην στερείται καμια εργατική οικογένεια την άδεια αναψυχής.

– Να ακυρωθούν οι διατάξεις (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/118/οικ. 11134) που υποχρεώνουν τους γονείς να αναπληρώσουν το μειωμένο ωράριο που έκαναν χρήση λόγω των μέτρων για την πανδημία (μη λειτουργία του «ολοήμερου», κλπ.) ,και να μην αναγκαστούν να εργαστούν 10, 12 ή παραπάνω συνεχείς ώρες σε ημερήσια βάση.

– Να ληφθεί ουσιαστικότερη και συστηματικότερη πρόνοια για τους εργαζόμενους που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εξωθούνται στην πράξη στην εξάντληση της κανονικής άδειας τους,προκειμένου να προστατεύσουν τους συνοικούντες, όπως συνέβη την προηγούμενη περίοδο.

Στην κινητοποίηση, συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, που στήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία του Σωματείου ΤΕΕ, με επικεφαλής το γραμματέα της παράταξης, Γρηγόρη Καλομοίρη, και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Χαρίση.

Πέραν του ΜΕΤΑ, και η εργατική συλλογικότητα στο υπουργείο Εργασίας, Αντί-Λογος, δήλωσε και στήριξε την κινητοποίηση, καλώντας τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία του υπουργείου Εργασίας να συμμετέχουν έμπρακτα στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία και κινητοποίηση.

«Μια εμβληματική και άδικη έκφραση του αντεργατικού δόγματος «να βάλουμε όλοι εργοδότες – εργαζόμενοι – Κράτος πλάτη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας» είναι η πρόβλεψη να χρεώνεται ως κανονική άδεια η μία στις 3 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού που χορηγείται στους εργαζόμενους γονείς. Με αυτή την ρύθμιση, αφαιρούνται ημέρες κανονικής άδειας (η οποία έχει άλλο σκοπό) από τους εργαζόμενους προκειμένου να παραμείνουν κοντά στα παιδιά τους που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν λόγω του Covid-19 ή που έχουν νοσήσει. Επιβαρύνεται δηλαδή ο εργαζόμενος για να συμμετέχει σε μέτρα που αφορούν την Δημόσια Υγεία και που επιβάλλει η Πολιτεία. Το κόστος αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά το Κράτος (στο οποίο για να μην ξεχνιόμαστε καταβάλλουμε όλοι -και ειδικά οι εργαζόμενοι- φόρους) ή οι εργοδότες που έχουν σωρρεύσει υπερκέρδη επί σειρά ετών», σχολιάζει σχετικά ο Αντί-Λογος.

 

 

-------------------------------------*******************************----------------------------------------------

 

Να μην χρεωθεί καμία ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς

covid_γονείς.jpg

Να μην χρεωθεί καμία ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς
για τις άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων
για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid – 19

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην ΣταδίουΤετάρτη 21 Οκτώβρη από 9πμ έως 10πμ

Εξαιτίας των ρυθμίσεων στις Π.Ν.Π. οι εργαζόμενοι, ειδικά οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού έχουν στερηθεί μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους.

Τα εργατικά σωματεία που υπογράφουμε το κείμενο , θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η και λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας από την διασπορά της πανδημίας δεν πρέπει να βαρύνουν τους εργαζόμενους γονείς ή τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, σε πανεθνική κλίμακα, πρέπει να αποτελεί ευθύνη που βαραίνει την Πολιτεία συνολικά και όχι ατομικά τον κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα.

Ζητάμε:

  • Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πανδημία να υπάρξει νομοθετική πρόνοια ώστε να μην επιβαρυνθούν ξανά οι γονείς που θα κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού.
  • Να ακυρωθούν αναδρομικά οι αντικοινωνικές και αντεργατικές διατάξεις των Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A_55_11-3-2020, άρθρο 5) που στερούν τους εργαζόμενους γονείς από την κανονική ετήσια άδειά τους. Να μην στερείται καμια εργατική οικογένεια την άδεια αναψυχής.
  • Να ακυρωθούν οι διατάξεις (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/118/οικ. 11134) που υποχρεώνουν τους γονείς να αναπληρώσουν το μειωμένο ωράριο που έκαναν χρήση λόγω των μέτρων για την πανδημία (μη λειτουργία του «ολοήμερου», κλπ.) και να μην αναγκαστούν να εργαστούν 10, 12 ή παραπάνω συνεχείς ώρες σε ημερήσια βάση.
  • Να ληφθεί ουσιαστικότερη και συστηματικότερη πρόνοια για τους εργαζόμενους που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εξωθούνται στην πράξη στην εξάντληση της κανονικής άδειας τους,προκειμένου να προστατεύσουν τους συνοικούντες, όπως συνέβη την προηγούμενη περίοδο.

       Εργατικά σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

  1. Σύλλογος Εργαζόμενων ΤΕΕ (ΣΕΤΕΕ)
  2. Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  3. Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World A.E. – Καταστήματα Public
  4. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
  5. Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  6. Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α. – Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  7. Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.
  8. Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
  9. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 10:08