Σήμερα: 19/04/2024
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 12:18

Καθολική η συμμετοχή στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία της ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από τον

18-2-2020-1.jpg

Μαζική και καθολική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΕΝΕΝ σε όλα τα πλοία της ευρύτερης παράκτιας περιοχής του Πειραιά.

Από τα ξημερώματα πολυπληθές κλιμάκιο από μέλη της Ένωσης, τον Π.Σ.Σ -ΝΑΤ και μέλη πληρωμάτων διάφορων πλοίων συγκρότησαν απεργιακή επιτροπή έχοντας ως επίκεντρο τα πλοία που καθημερινά έχουν πρωϊνή αναχώρηση για την εκτέλεση των δρομολογίων τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της σχετικής ενημέρωσης περί της απεργίας, οι επιβάτες που κατήλθαν στο λιμάνι από έλλειψη πληροφόρησης ήταν ελάχιστοι, και αυτοί όμως μετά την ενημέρωση της απεργιακής επιτροπής της ΠΕΝΕΝ αποχώρησαν.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ επισκέφθηκε διάφορα πλοία πραγματοποιώντας συσκέψεις σε αυτά και ενημέρωσε διαδοχικά τα πληρώματα για τους στόχους και τα αιτήματα της απεργίας όπως αυτά καθορίστηκαν από το Δ.Σ της Ένωσής μας.

Στο επίκεντρο το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση το οποίο αποτελεί συνέχεια του τερατουργήματος Κατρούγκαλου με το οποίο επιχειρείται ένα νέο συντριπτικό πλήγμα στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών και το κυριότερο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Επίσης έγινε ουσιαστική συζήτηση στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναυτεργάτες με τις συστηματικές προσπάθειες των εφοπλιστών να καταστρατηγήσουν τις ΣΣΕ και την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και στο αντιναυτεργατικό θεσμικό πλαίσιο στην επιβατηγό ναυτιλία (νόμος 4150/2013) με βάση τον οποίο έχουν θεσπιστεί οργανικές συνθέσεις στα μέτρα των Ναυτιλιακών - εφοπλιστικών εταιριών και με τον τρόπο αυτό έχουν επιβάλει συνθήκες δουλειάς (ωράρια - χρόνος ανάπαυσης) εργασιακής ζούγκλας.

Ταυτόχρονα αναδείχθηκε και η εφοπλιστόδουλη ατζέντα της κυβέρνησης της Ν.Δ και του Υπουργού της Γ. Πλακιωτάκη ο οποίος επεξεργάζεται νέα βάρβαρα μέτρα στην κατεύθυνση να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αυτά θα είναι η κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία και η δραστική μείωση του αριθμού των ελλήνων Ναυτεργατών που απασχολούνται σε αυτή την κατηγορία στο όνομα για άλλη μια φορά της ενδυνάμωσης του εθνικού νηολογίου.

Ασκήθηκε επίσης έντονη κριτική στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ - Ομοσπονδίες και Σωματεία) οι οποίες ανοιχτά συναίνεσαν στον σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου τα νέα μέτρα να περάσουν από την Βουλή με το πρωτοφανή ισχυρισμό ότι δήθεν δεν θίγουν τους εργαζόμενους!

Την ίδια ακριβώς στάση είχαν και τα δύο μπλοκ που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της ΠΝΟ, Χαλάς - 9 Σωματεία, οι οποίοι από κοινού σιώπησαν και απέρριψαν την πρόταση της ΠΕΝΕΝ για Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού και ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας των τριών Σωματείων Θ. Ευαγγελάκης επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τις αγαστές σχέσεις με το μεγαλοεφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου Ναυτιλίας, αφού και σε αυτή την απεργία έβαλαν την ουρά στα σκέλια τους δηλώνοντας με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο ότι έχουν υπογράψει συμφωνία - συνθήκη μακροχρόνιας εργασιακής ειρήνης με τον Βενιάμη και τους άλλους μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές αφήνοντάς τους και αυτή την φορά στο απυρόβλητο από πλευράς απεργίας και όποιας άλλης αγωνιστικής δράσης....

Για αυτό και η "κριτική" τους προς τους εφοπλιστές και την νέα επίθεση της κυβέρνησης είναι βαθύτατα υποκριτική αφού αποδείχνονται οι καλύτεροι αβανταδόροι στην ενίσχυση της εφοπλιστικής αδιαλλαξίας οδηγώντας την ιστορική ΠΕΜΕΝ στα βάραθρα της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού....

Έχουν την αυταπάτη ότι η συμπόρευσή τους με το ΠΑΜΕ και η καθοριστική κάθε φορά παρουσία και συμμετοχή του στις "κινητοποιήσεις τους" τους κουκουλώνει και συγκαλύπτει την απώλεια οποιουδήποτε δεσμού με τον κλάδο των Μηχανικών ο οποίος τους έχει γυρίσει οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη και με τον τρόπο αυτό έχουν μετατρέψει την ΠΕΜΕΝ σε ένα άχρηστο και άδειο κουφάρι χωρίς το παραμικρό αγωνιστικό ρόλο.

Η ΠΕΝΕΝ παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της σε ότι αφορά τον αγωνιστικό σχεδιασμό για το ασφαλιστικό, που κινήθηκε για άλλη μια φορά στα όρια της συμβολικής διαμαρτυρίας, απέδειξε για πολλοστή φορά μέσα από το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο, τα αιτήματα και οι θέσεις της είχαν και έχουν την ολόθερμη υποστήριξη όχι μόνο του κλάδου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ναυτεργατών.

Η λυσσαλέα επίθεση των κυβερνητικών στελεχών ενάντια στην απεργία, η άθλια συκοφαντική εκστρατεία περί "εργατοπατέρων και κομματικής υποκίνησης" και άλλες τέτοιες αθλιότητες που επιστρατεύει η κυβερνητική προπαγάνδα, δείχνουν την ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις δυνάμεις του κεφαλαίου μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εργατικών και λαϊκών αγώνων και μιας γενικευμένης μαζικής αντεπίθεσης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Αυτό δείχνει και την κατεύθυνση πάνω στην οποία πρέπει να κινηθεί το συνεπές αγωνιστικό και ταξικό κίνημα για την απόκρουση της επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο τώρα όσο και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτόν τον δοκιμασμένο δρόμο ως ΠΕΝΕΝ θα τον συνεχίσουμε και στο μέλλον, βάζοντας μπροστά την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα πλατύ, ενωτικό ταξικό κίνημα, στηριγμένο στους εργαζόμενους, με την ουσιαστική συμμετοχή τους με διακριτό ρόλο, ταξικό προσανατολισμό, που θα μπορεί όχι μόνο να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου αλλά θα βάλει στόχους (όχι αποσπασματικά ή με άσφαιρα πυρά) για μια συνολική σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή της ίδιας αυτής πολιτικής που την τελευταία δεκαετία έχει ρημάξει τις ζωές των εργαζομένων - συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και έχει την σφραγίδα των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

 

18-2-2020-2.jpg

 

18-2-2020-3.jpg

 

18-2-2020-4.jpg

18-2-2020-5.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 08:44
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή