Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 12:36

Η "Δογματική" ΠΕΝΕΝ και η αγανακτισμένη LEVANTE FERRIES που πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη!

Γράφτηκε από τον

LEVANTE_FERRIES.jpg

Πρόσφατα η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στα πλαίσια ελέγχου που διενήργησε σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών σε εφαρμογή της ΣΣΕ 2018-2019 με έγγραφό της προς τις υπηρεσίες του ΥΕΝ αλλά και την εμπλεκόμενη στο θέμα Ναυτιλιακή εταιρεία LEVANTEFERRIES κατήγγειλε ότι αυτή δεν έχει καταβάλει προς τους Ναυτικούς που έχουν υπηρετήσει στα πλοία της 2018 - 2019 τις αναδρομικές αποδοχές όπως όφειλε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στην πολυσέλιδη απάντησή της (α.π: 2088/29-10-2019), την οποία δεν κοινοποίησε στην ΠΕΝΕΝ, η LEVANTEFERRIES εμφανίζεται αγανακτισμένη και διατυπώνει την άποψη ότι επιθυμεί να συνδιαλέγεται με τον υγιή συνδικαλισμό.... και όχι με τους δογματικούς της ΠΕΝΕΝ!!!

Παράλληλα αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην καταγγελία μας προσφεύγει σε αθλιότητες μιλώντας για ανακοινώσεις που γίνονται με σκοπό την δημοσιότητα, πολιτικές φιλοδοξίες και άλλες τέτοιες φαιδρότητες με στόχευση την σπίλωση της εταιρείας!!!

Ας δούμε ποιά είναι η ουσία της καταγγελίας μας την οποία οι εκπρόσωποι της εταιρείας αγωνιωδώς προσπαθούν να συγκαλύψουν και οι υπηρεσίες του ΥΕΝ (ΔΝΕΡ - Λιμεναρχεία) στρουθοκαμηλίζουν με την σειρά τους ώστε οι πρωτοφανείς αντεργατικές αλχημείες να νομιμοποιηθούν.

Από εξοφλητικούς λογαριασμούς πλήθους Ναυτεργατών που έχει στα χέρια της η ΠΕΝΕΝ προκύπτει ότι η εταιρεία π.χ στους Ναύτες έχει καθορισμένο πάγιο ποσό που αντιστοιχεί στην πρόσθετη υπερωριακή απασχόληση (πρώτη παρανομία ο κλειστός μισθός και σύμβαση), δεύτερο το ποσό π.χ για το έτος 2018 δίνεται το ίδιο ανελλιπώς όλους τους μήνες στους Ναύτες εκτός τον μήνα που διορθώνεται και φαίνεται ότι καταβάλλονται τα αναδρομικά.....

Για να έχει νομιμοφάνεια η εταιρεία σε αυτή την χείριστη μεθόδευση αφαιρούνται τον μήνα που "δίνονται τα αναδρομικά" οι υπερωρίες που αντιστοιχούν στο ποσό των αναδρομικών, προκειμένου έτσι η εταιρεία να παρουσιάσει ότι έχει καταβάλει τα αναδρομικά, μειώνοντας όμως παράλληλα την πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή. Δηλαδή το ύψος των αναδρομικών αντιστοιχεί τυπικά στις αναδρομικές οφειλόμενες αποδοχές των ναυτικών μη καταβάλλοντας όμως με τον τρόπο αυτό τις πράγματι δεδουλευμένες υπερωρίες!!!!! Τους επόμενους μήνες το ποσό της υπερωριακής αμοιβής επανέρχεται στα ίδια επίπεδα!!!

Με άλλα λόγια η καταφανέστατη και καραμπινάτη αυτή αντεργατική - λογιστική απάτη οδηγεί οι Ναυτικοί να καλύπτουν από τις δικές τους πάγιες αποδοχές (υπερωρίες) τα αναδρομικά που όφειλε να τους καταβάλει η εταιρεία!!!

Μάλιστα θεωρούν αυτή την ξεφωνημένη λογιστική απάτη ότι δεν μπορεί κανείς να την εντοπίσει και να την αποκαλύψει!!!

Κατά τα λοιπά οι εκπρόσωποι της εταιρείας τους νοιάζει να μην αμφισβητηθεί η υποκριτική ρητορική της για "άγια οικογένεια επιχείρησης και ναυτικών"!!!

Είναι άξιο απορίας πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ δεν διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των δεδουλευμένων υπερωριών στους μισθολογικούς λογαριασμούς (PAY) ξεπερνούν το υπερδιπλάσιο του μέγιστου ορίου ωρών εργασίας που θεσπίζεται στην Διεθνή σύμβαση 180 και στην Συλλογική Σύμβαση Πορθμείων, πράγμα που αποδεικνύει πόσο άψογοι είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα Λιμενικά όργανα!!!

Το 2019 διαπιστώνεται μία άλλη μορφή εξαπάτησης, οι πάγιες δεδουλευμένες υπερωρίες τίθενται με την παραπλανητική αναφορά περί ¨μπόνους". Ο σκοπός τους είναι σαφής, να τους παρέχεται το δικαίωμα να συμψηφίσουν το "μπόνους" με την υποτιθέμενη καταβολή των αναδρομικών.

Προειδοποιούμε τις υπηρεσίες του ΥΕΝ ότι αν επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν τις δεδουλευμένες υπερωρίες (μπόνους) και να αποδεχθούν τις αλχημείες τις ναυτιλιακής εταιρίας, τον λόγο θα έχουν πλέον οι εισαγγελικές αρχές.

Επειδή τα προβλήματα που αφορούν την συγκεκριμένη γραμμή και εταιρεία διαρκώς πολλαπλασιάζονται και υπάρχουν πλήθος καταγγελιών (όχι μόνο από την ΠΕΝΕΝ) σχετικά με την υπερεργασία, την παραβίαση των όρων της ΣΣΕ Πορθμείων αλλά και της ισχύουσας εθνικής και διεθνούς Ναυτικής νομοθεσίας περί των ωρών εργασίας και ανάπαυσης θεωρούμε ότι προκειμένου να δοθεί λύση η οποία θα ανταποκρίνεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το ΥΕΝ για τους ουσιαστικούς λόγους που εκθέτουμε οφείλει να κατοχυρώσει και να θεσμοθετήσει τα διπλά πληρώματα στα πλοία αυτής της γραμμής, ή να προχωρήσει σε ριζική τροποποίηση των δρομολογίων με τρόπο που να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ναυτική νομοθεσία.

Οποιαδήποτε απόπειρα, κυρίως των αρμόδιων αρχών του ΥΕΝ, να διατηρήσουν την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση για να αυγατίσουν τα κέρδη της ναυτιλιακής εταιρείας, από την μια οδηγεί στην καταρράκωση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και από την άλλη διαμορφώνουν οι ίδιοι τις συνθήκες να προκληθεί ναυτικό ατύχημα για το οποίο θα φέρουν ακέραια την ευθύνη!!!

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Επειδή η ανακοίνωση της εταιρείας μιλάει για "δίψα δημοσιότητας....", σημειώνουμε ότι η σχετική καταγγελία μας στις 17/10/2019 δεν δόθηκε στα ΜΜΕ (αυτοί όμως φρόντισαν να διοχετεύσουν την συκοφαντική απάντησή τους σε πλήθος ΜΜΕ), παρά μόνο εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και δημοσιεύτηκε στο SITEτης ΠΕΝΕΝ. Όμως αυτό δεν θα επαναληφθεί με την σημερινή απάντησή μας....

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή