Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 11:23

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Πίστη και υποταγή στον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου

Γράφτηκε από τον

dourou-peiraias-696x389.jpg

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως σύγχρονος ντελάλης του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και με σκοπό να στηρίξει τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, οργανώνει με τις συστημικές περιφερειακές και αυτοδιοικητικές αρχές διάφορα περιφερειακά – αναπτυξιακά συνέδρια, όπως τα ονομάζει, και επιδιώκει σε αυτά την ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών, επαγγελματικών, αυτοδιοικητικών φορέων ακόμη και εργατικών σωματείων έτσι ώστε να σχεδιαστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο στην χώρα και ξεχωριστά κατά περιφέρεια με σκοπό την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο προβάλλεται από την κυβέρνηση στα περιφερειακά αυτά συνέδρια ένα νέο μοντέλο που οδηγεί στην δίκαιη ανάπτυξη, στην άμβλυνση των ανισοτήτων, σε νέες παραγωγικές επενδύσεις, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην δίκαιη κατανομή του πλούτου….

Η σκληρή πραγματικότητα έρχεται όμως να ανατρέψει και να απομυθοποιήσει τους κάλπικους ισχυρισμούς και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης.

Η διαρκής και εξοντωτική λιτότητα, οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, τα φοροληστρικά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, οι δρακόντιες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, η ένταση των πλειστηριασμών, οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τα τεράστια πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, η τήρηση και εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πάνω στο οποίο θα σταθεί το αφήγημα της κυβέρνησης.

Στο παραπάνω πλαίσιο τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί και στον Πειραιά το αντίστοιχο περιφερειακό συνέδριο.

Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με την Διοίκηση της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά κοπιάζουν καθημερινά να πείσουν φορείς της πόλης για την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτό και καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες μαζί με το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσουν την επιτυχία αυτής της κυβερνητικής και κομματικής φιέστας.

Προφανώς πρόθυμοι υπάρχουν και είναι πολλοί που δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν σε αυτή την άθλια φιέστα της κυβέρνησης η οποία είναι ενταγμένη σε μια κατεύθυνση εξαπάτησης του λαού και των εργαζομένων του Πειραιά.

Όμως το ταξικό εργατικό κίνημα, η εργατική τάξη του Πειραιά και τα λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν τι έκανε επί 3,5 χρόνια με την πολιτική της η κυβέρνηση για την πόλη και τις συνοικίες της.

  • Ξεπούλησε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στην κρατική κινέζικη Coscoη οποία έχει επιβάλει συνθήκες εργασίας που θυμίζουν την εποχή του μεσαίωνα.
  • Ενίσχυσε την επιχειρηματική ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και καταβάλλει επίμονες προσπάθειες να καταργήσει και αυτήν την ΣΣΕ στην Ναυτιλία.
  • Τα δημόσια νοσοκομεία του Πειραιά λόγω της περιστολής των δαπανών αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών οι δε ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές.
  • Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχει μαραζώσει και η ανεργία έχει κτυπήσει κόκκινο.
  • Η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και ο ευρύτερος Πειραιάς κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της ανεργίας σε πανελλαδική κλίμακα.
  • Η παράδοση μέρους του παράκτιου θαλάσσιου χώρου σε ιδιωτικού κερδοσκοπικά συμφέροντα επιβαρύνουν το περιβάλλον δημιουργώντας συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.
  • Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στο νέο παραγωγικό μοντέλο που ευαγγελίζεται παραδίδει σε επιχειρηματικούς ομίλους τον θαλάσσιο χώρο από το Φάληρο έως την Βούλα για να οικοδομηθεί η νέα Ριβιέρα της Αττικής.

Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει κάτω από το βάρος μιας σκληρής πραγματικότητας της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής η οποία ταυτίζεται με τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και της ευρωενωσιακής πολιτικής ελίτ.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά οργανώνουν τις δυνάμεις τους και θα δώσουν αγωνιστικά με συγκέντρωση την δική τους απάντηση στην επιχείρηση εξαπάτησης που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Μια συγκέντρωση ενωτική, αγωνιστική, μαζική που θα καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική, θα αμφισβητεί το μοντέλο της καπιταλιστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου , θα βάζει μπροστά και πάνω τις λαϊκές ανάγκες και τα εργατικά δικαιώματα.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Το παραπάνω άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς "ΠΡΙΝ" στις 8/7/2018

 

Συγκέντρωση την ημέρα του «Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου στον Πειραιά» - Θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ

apergia_diadilosi725.jpg

Θετική ανταπόκριση είχε η πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ και η σύσκεψη που αυτή συγκάλεσε με σκοπό την ενωτική και αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα του «Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου» που θα γίνει στον Πειραιά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος 12 εργατικά Σωματεία, λαϊκές και εργατικές συλλογικότητες και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε την παρουσίαση της εισήγησης τονίζοντας ότι το νέο «αναπτυξιακό μοντέλο» της περί της αποκαλούμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης και της καθαρής εξόδου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα είναι μια απάτη ενώ η αλήθεια είναι ότι με αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουν να υπηρετούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα η κυβερνητική πολιτική αλυσοδένει ολοένα και περισσότερο την χώρα στα δεσμά του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού εξυπηρετώντας τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές επιλογές τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενταγμένη και η πρόσφατη συμφωνία για το μακεδονικό.

Ειδικότερα στον Πειραιά το κυβερνητικό αφήγημα καταρρίπτεται και καθίσταται παντελώς αβάσιμο με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, όπως το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού στην κρατική κινέζικη COSCO, την μετατροπή αυτού του τεράστιου παραγωγικού τομέα σε μια απέραντη «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στην οποία αναβιώνουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι επίσης και η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Ναυτιλίας που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να διαφυλάξει το καθεστώς της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας, την φοροασυλία των εφοπλιστών, την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την στήριξη της πλοιοκτησίας των Ακτοπλοϊκών πλοίων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, την επιτάχυνση της αποβιομηχανοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της παράδοσης του παράκτιου τμήματος του Πειραιά και της Αττικής σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, η δραματική επιδείνωση της ανεργίας στην πόλη και τις συνοικίες του Πειραιά.

Αυτή η πολιτική είναι βάρβαρη, ταξική διότι τα παραγόμενα αρνητικά αποτελέσματα καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Στο έδαφος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και του εντεινόμενου εθνικισμού και της ξενοφοβίας επενδύει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή προσπαθώντας να αποκτήσει προσβάσεις σε λαϊκά και εργατικά στρώματα σε συνοικίες και γειτονιές.

Το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να έχει σταθερή, αποφασιστική και μαχητική στάση απέναντι στον νεοφασισμό, να εντείνει τις προσπάθειές του για την ιδεολογική και πολιτική απομόνωσή του.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκε μια ουσιαστική συζήτηση και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις οι οποίες ήταν όλες στην κατεύθυνση της αποδοχής της κινητοποίησης την μέρα του «αναπτυξιακού συνεδρίου», της καλύτερης προετοιμασίας και οργάνωσης της συγκέντρωσης, της περιφρούρησής της αλλά και της ανάγκης της πιο πλατιάς απεύθυνσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον Πειραιά και στις συνοικίες του.

Για τον σκοπό αυτό τις επόμενες μέρες θα τυπωθεί σχετικό υλικό για την συγκέντρωση από όλους τους συμμετέχοντες.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

****************/////////*********************

 

Πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ για οργάνωση συγκέντρωσης στον Πειραιά ενάντια στην κυβερνητική φιέστα για το Περιφερειακό - αναπτυξιακό συνέδριο

.jpg

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ οργανώνει πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων, κοινωνικών οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων με σκοπό την κινητοποίηση ενάντια στην φιέστα που οργανώνει η κυβέρνηση στον Πειραιά με το Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριό της

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζοντας τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πιστή στην ευρωενωσιακή πολιτική των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και της κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων, επιχειρεί μέσω του αναπτυξιακού συνδρίου να παρουσιάσει τα «επιτεύγματά της στον τομέα της αναπτυξιακής της πολιτικής στον Πειραιά».

Αυτά τα «επιτεύγματα» για τον Πειραιά είναι:

Το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας και η παράδοσή του στην κινέζικη COSCO για 100 χρόνια, η διάλυση και απαξίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η στήριξη και η διεύρυνση των προνομίων των εφοπλιστών στην Ναυτιλία.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των Ακτοπλόων πλοιοκτητών, τα πανάκριβα εισιτήρια για την διακίνηση των νησιωτών, η παραπέρα αποβιομηχανοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, η παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα όλου του παράκτιου δικτύου, η δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσω της ασύδοτης δράσης γνωστών επιχειρηματικών ομίλων, τα σοβαρά συγκοινωνιακά προβλήματα και μια σειρά ακόμη κοινωνικά ζητήματα τα οποία παραμένουν άλυτα….

Θεωρούμε ότι στην κυβερνητική φιέστα που οργανώνεται πρέπει να υπάρχει δυναμική αγωνιστική δράση όλων των εργατικών, λαϊκών και κοινωνικών φορέων που οφείλουν να αναδείξουν στον δρόμο του αγώνα τα μεγάλα εργατικά και τοπικά λαϊκά προβλήματα στα οποία η κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα δεν ψελλίζει ούτε λέξη.

Για τον σκοπό αυτό σας καλούμε στην σύσκεψη της ΠΕΝΕΝ την Τετάρτη 27/6/2018 στις 6.30 στα γραφεία μας (Κολοκοτρώνη 132, Πειραιάς), προκειμένου να συναποφασίσουμε την συντονισμένη απάντηση του κινήματος.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 16:15
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή