Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 08:20

Ημερίδα Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Γράφτηκε από τον

31351529_169841153848267_4975324247791501312_n-1.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 25/4/2018 ημερίδα που διοργάνωσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με θέμα την «Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς».

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια παίρνει δραματικές διαστάσεις αφού οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών με πρόσφατα παραδείγματα θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στους ΟΤΑ, στους Ναυτεργάτες, στον επισιτισμό κ.α.

Στην ημερίδα του Ε.Κ.Π μίλησαν η Εύη Γεωργιάδου, Μηχανικός Ασφαλείας μέλος του ΤΕΕ, και ο Χρήστος Παπάζογλου Γιατρός Εργασίας μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους συνδικάτων που μετέφεραν την εμπειρία τους για τα ζητήματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών από τους επαγγελματικούς – εργασιακούς χώρους που εργάζονται.

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε την παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ την οποία έκανε στην παραπάνω ημερίδα ο Γ.Γ της Ένωσής μας Νίκος Κροκίδης.

_ΗΜΕΡΙΔΑ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ_ΚΑΙ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.jpg

 

Η παρέμβαση – ομιλία του Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε την ημερίδα Υγιεινής και Ασφάλειας που από κοινού διοργανώσαμε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά προσπαθώντας να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς συνιστά ένα κεφαλαιώδες πρόβλημα το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για τους εργαζόμενους αφού συνδέεται με την ίδια την προστασία της ζωής στους χώρους δουλειάς και με δεδομένο ότι κάθε τρεις μέρες στην χώρα έχουμε ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Από αυτή την σκοπιά σύμφωνα με τα στοιχεία τα εργατικά ατυχήματα είναι δυστυχώς στην χώρα μας στην ημερήσια διάταξη.

Η εργατική τάξη πληρώνει το βαρύτατο τίμημα εξ αιτίας της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου , των ελλιπών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία ενώ και οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι τεράστιες αφού από την μία δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την θωράκιση και προστασία των εργαζομένων ενώ και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτούς τους ελέγχους έχουν αποδείξει την αναποτελεσματικότητά τους. Στην πραγματικότητα το κεφάλαιο και η εργοδοσία θυσιάζουν την ζωή των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη τους αποφεύγοντας να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που αφορούν λήψη, εφαρμογή και υλοποίηση των πολιτικών για την περιφρούρηση της ζωής των εργαζομένων.

Μέσα σε ένα πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον που η ανθρώπινη ζωή περιφρονείται και απαξιώνεται στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι σαφές ότι τα συνδικάτα πρέπει να έχουν τον δικό τους ισχυρό και αναντικατάστατο ρόλο.

Η ενημέρωση και η γνώση για τα προβλήματα που συνδέονται με την υγιεινή και ασφάλεια είναι πρωτεύουσας σημασίας για κάθε εργαζόμενο.

Από αυτή την σκοπιά η σημερινή ημερίδα του Ε.Κ. Πειραιά αποτελεί μια θετική συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια να κατοχυρωθούν και να θεσμοθετηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας αλλά και την αντιμετώπιση εκείνων των εργασιακών συνθηκών που επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση και χώρο δουλειάς.

Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται με ένα ιδιαίτερο και έντονο πρόβλημα και στον χώρο της ναυτιλίας και στο ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να σημειώσουμε σε ότι αφορά την ασφάλεια και προστασία της ναυτεργατικής εργασίας τα παρακάτω:

Ελλιπή μέτρα αναφορικά με την πρόληψη ατυχημάτων και την προστασία των Ναυτεργατών, έλλειψη συλλογής στοιχείων από συγκροτημένη υπηρεσία για την καταγραφή ατυχημάτων και την συλλογή στοιχείων για τα αίτια αυτών των ατυχημάτων, απουσία καταγραφής και στοιχείων για τις επαγγελματικές ασθένειες που μαστίζουν ιδιαίτερα ορισμένες ειδικότητες Ναυτεργατών και είναι συνυφασμένες με την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, άρνηση όλων των κυβερνήσεων να υιοθετήσουν την πρότασή μας για την λειτουργία νοσοκομειακού τμήματος για επαγγελματικές ασθένειες των Ναυτεργατών.

Η άρνηση εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ να θεσμοθετήσουν κοινά μικτά κλιμάκια, με την ουσιαστική συμμετοχή των Ναυτεργατών σε όλα τα επίπεδα ελέγχου των πλοίων, που αφορούν την ασφάλεια, τις συνθήκες δουλειάς, την υγιεινή στα πλοία, την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, δείχνει ότι η πολιτική τους στον παράγοντα ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα καράβια το έχουν εκχωρήσει ως αποκλειστικό προνόμιο στους εφοπλιστές και στους ανθρώπους εκείνους που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Από την άλλη έχουν τεράστια ευθύνη και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού διότι τα προβλήματα αυτά δεν τα αναδεικνύουν, δεν διεκδικούν και δεν παλεύουν να δοθούν οι λύσεις που θα προστατεύουν τους Ναυτεργάτες από την ασυδοσία των εφοπλιστών.

Τα δύο πρόσφατα παραδείγματα που καταγράφουμε παρακάτω επιβεβαιώνουν αυτήν την τραγική πραγματικότητα.         

Οι συνθήκες υγιεινής που βιώνουν καθημερινά οι Ναυτεργάτες θα τις χαρακτηρίζαμε επιεικώς απαράδεκτες. Για να σας δώσω μια σύντομη εικόνα θα πω ότι οι ναυτεργάτες έχουν σπίτι τους το πλοίο και αναγκάζονται να μοιράζονται μια καμπίνα με 3 και 4 συναδέλφους τους. Με κοινόχρηστα μπάνια, με τροφοδοσία χαμηλής ποιότητας, με εξαντλητικά ωράρια και αναγκασμένοι για πολλές ώρες την ημέρα να αναπνέουν καυσαέρια στον χώρο του γκαράζ όπου γίνεται η φορτοεκφόρτωση των οχημάτων, αλλά και με επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας καθώς παραμένουν για αρκετά μεγάλα διαστήματα μακριά από την οικογένεια και τα σπίτια τους.

Και φανταστείτε ότι σε οποιοδήποτε περιστατικό με την υγεία τους δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο!!

Επιπρόσθετα είναι και η τεράστια επικινδυνότητα που χαρακτηρίζει το ναυτικό επάγγελμα. Στα ναυτικά ατυχήματα ο κατάλογος είναι δυστυχώς πολύ μακρύς. Γιατί ο Ναυτεργάτης είναι 24 ώρες το 24ωρο σταντ μπάϊ να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολα καιρικά φαινόμενα και όλα αυτά που προαναφέραμε.

Σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν, επηρεάζουν και καθορίζουν την πρόκληση ατυχημάτων στον χώρο της Ναυτεργασίας αποτελούν τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας που επιβάλλονται εξ αιτίας της ελλιπούς επάνδρωσης και σύνθεσης των πληρωμάτων, η συστηματική εντατικοποίηση της δουλειάς στην ευρύτερη κλίμακα της Ναυτιλίας που οδηγούν στην υπερκόπωση και τελικά σε ατυχήματα στους χώρους των πλοίων. Πρόβλημα για το οποίο παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας δεν έχει αντιμετωπιστεί έως και σήμερα.

Θα σταθούμε σε δύο σοβαρά πρόσφατα περιστατικά που αποδεικνύουν την ασυδοσία των εφοπλιστών και την κάλυψη που τους παρέχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Στο πλοίο MOBYLOVE της ναυτιλιακής εταιρείας MEDLINESόπου διαπιστώθηκε στην διάρκεια επισκευών η ύπαρξη αμιάντου. Από έρευνα που διενήργησε το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος και όπως είναι γνωστό σύμφωνα με ιατρικές μελέτες ο αμίαντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν ύστερα και από χρόνια μετά την πρώτη έκθεση. Σημειώνουμε ότι η οδηγία του 1999/77 απαγορεύει όλες τις χρήσεις αμιάντου, την εξόρυξη, την κατασκευή και επεξεργασία αμίαντου. Η νομοθεσία ακόμη προβλέπει μέτρα ελέγχου της έκθεσης σε όλα τα είδη και τις μορφές αμιάντου, ενώ οι εργοδότες έχουν την ευθύνη ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα εκτίθεται σε ατμόσφαιρα με περιεκτικότητα σε αμίαντο.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρότατα ερωτηματικά για τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών που επέτρεψαν την έκθεση των εργαζομένων και των Ναυτεργατών στον παραπάνω κίνδυνο στα πλαίσια της μετασκευής του MOBYLOVE.

Η ΠΕΝΕΝ μετά την ανακάλυψη για την ύπαρξη αμιάντου πραγματοποίησε σύσκεψη μελών της και με έγγραφο απαίτησε από την ναυτιλιακή εταιρεία και το ΥΕΝ να πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όλων όσων εμπλέκονται στην επισκευή του πλοίου και να μας δοθούν όλα τα στοιχεία για τα πλοία που έχουν κατασκευαστικά χρησιμοποιήσει υλικά αμιάντου.

Επίσης σε ένα ακόμα τραγικό ναυτικό ατύχημα συναδέλφου Ναύτη στο πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ της ναυτιλιακής εταιρείας HELLENICSEAWAYS. Στον απόπλου του πλοίου και ενώ έπνεαν άνεμοι έντασης 8 και 9 μποφόρ έσπασε ο κάβος και ο συνάδελφος έχασε και τα δύο πόδια του!!!

Ο απόπλους του πλοίου έγινε με εντολή της εταιρείας και την σύμφωνη γνώμη του Πλοιάρχου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών και των επιβατών.

Θεωρούμε εγκληματικές αυτές τις ενέργειες που είναι επαναλαμβανόμενες και οδηγούν σε ναυτικά ατυχήματα.

Με την ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου όπου βάζουν πλάτη στην εφοπλιστική ασυδοσία και δεν ελέγχουν την υγιεινή και ασφάλεια των πληρωμάτων και συναινούν σε αυτό το έγκλημα και την νοοτροπία των εφοπλιστών να μας θεωρούν αναλώσιμους στον βωμό του κόστους και της κερδοφορίας τους!!

Η ΠΕΝΕΝ και από αυτό το βήμα απαιτεί να μπει τέλος στα ναυτικά ατυχήματα – εγκλήματα ζητώντας συστηματικούς ουσιαστικούς ελέγχους για την προστασία, την ασφάλεια και υγιεινή, Να μπει τέλος στην πολιτική συγκάλυψη που απλόχερα προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο εκθέτοντας τους Ναυτεργάτες στους τεράστιους κινδύνους των ναυτικών ατυχημάτων – τραυματισμών και απώλεια ανθρώπινων ζωών!!!

Συνάδελφοι θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε το άθλιο αυτό καθεστώς των εγκλημάτων εις βάρος των εργαζομένων.           

Κροκίδης Νίκος