Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 08:14

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ --- Νέα σφαγή στις συντάξεις των απόμαχων του κύματος

Γράφτηκε από τον

 

_7_ΙΟΥΝΗ_2011_ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ_ΝΑΤ_2-1-1.JPG

Εκδόθηκε πριν λίγες μέρες η κυβερνητική εγκύκλιος και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης που αφορά τις νέες συντάξεις των Ναυτεργατών (Φ80000/οικ.10572/223) επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις της ΠΕΝΕΝ που είχαμε διατυπώσει σε διαδοχικές ανακοινώσεις μας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε για άλλη μια φορά νέες μειώσεις των συντάξεων στα πλαίσια του νόμου 4387/2016

Το μοντέλο αυτό των δρακόντιων περικοπών το είχε θέσει ο αρμόδιος Υφυπουργός στις 11/1/2018 ζητώντας και την σχετική έγκριση της ΠΝΟ προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί άμεσα και προβλήθηκε ο κίνδυνος (ως μέσον εκβιασμού) Α) Να τερματιστεί η καθυστέρηση ετών μη καταβολής των κύριων συντάξεων και Β) το ενδεχόμενο ανασχηματισμού που θα οδηγήσει σε νέα παράταση στην χορήγηση των συντάξεων και παράλληλα ενδεχόμενη η αλλαγή του αρμόδιου Υπουργού εγκυμονούσε τον κίνδυνο να εφαρμοστεί πιστά και απαρέγκλιτα το πνεύμα και το γράμμα του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων των Ναυτεργατών…..

Κρίνοντας το πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πρότασης στην συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε και κατήγγειλε ότι με την νέα κυβερνητική πρόταση επίκειται νέα σφαγή στις συντάξεις των Ναυτεργατών ενώ οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ΠΝΟ – Ναυτεργατικών Σωματείων δήλωναν ότι «επιτέλους θα ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις» και ότι «η θέση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ εκφράζει τον ίδιο και κανέναν άλλο» και πως το σχετικό ζήτημα θα συζητηθεί την επόμενη μέρα σε συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ η οποία θα αποφανθεί σχετικά με την θέση της κυβέρνησης.

Στην συνεδρίαση της ΠΝΟ που έγινε την επόμενη στις 12/1/2018 ο Γ.Γ της ΠΝΟ προκειμένου να στηρίξει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι που εκφράζουν το ρεύμα του εργοδοτικού – υποταγμένου συνδικαλισμού ανέφεραν ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη από τις χειρότερες που έχουμε μπροστά μας» απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση της ΠΕΝΕΝ για συνέχιση της 24ωρης απεργίας που ήταν σε εξέλιξη.

Στην ίδια ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση της ΠΝΟ η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ τόνιζε ότι όσοι δεν προσήλθαν στην συνάντηση στις 11/1/2018 διευκόλυναν την υλοποίηση των κυβερνητικών επιλογών και την νέα επίθεση στις συντάξεις των Ναυτεργατών και προφανώς η έγκριση της πρότασης αυτής με το παραπάνω επιχείρημα της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΠΝΟ έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική εγκύκλιο – καρμανιόλα για νέες δραματικές μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις των Ναυτεργατών.  

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ κ.λπ) η προηγούμενη θέση – απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ ούτε αναιρέθηκε ούτε ανατράπηκε στην συνεδρίαση στις 22/2/2018 και αυτό εξάλλου καθίσταται απολύτως σαφές και από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΠΝΟ στις 23/2/2018.

Στην παραπάνω ανακοίνωση της ΠΝΟ γίνεται έντεχνη προσπάθεια να θεωρηθεί η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τις περικοπές στις συντάξεις ως μια εγκύκλιος τεχνικών οδηγιών…. Αποφεύγει να πάρει θέση σε αυτή αναμασώντας τα περί παγίων θέσεων για εξαίρεση των Ναυτεργατών από τον νόμο 4387/2016!!!

Η αλήθεια είναι η πρόταση για την έκδοση της εγκυκλίου και τις νέες μειώσεις των συντάξεων είχε και έχει την έγκριση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία συνομολόγησε και αποδέχτηκε την κυβερνητική θέση για το μικρότερο κακό, αρνούμενη με τον τρόπο αυτό να παλέψει για να μην επιβληθεί η παραμικρή περαιτέρω επιβάρυνση στις συντάξεις των απόμαχων της θάλασσας!!!

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν επικοινωνιακά φληναφήματα για την εξαπάτηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Η εγκύκλιος αυτή σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤ οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των νέων συνταξιούχων από τον Μάη του 2016 σε νέες μειώσεις στις συντάξεις τους που θα φθάνουν έως 16% - 17%!!!

Αυτοί είναι Α΄ Μηχανικοί, Α΄ Πλοίαρχοι, οι Αξιωματικοί και οι έχοντες πολυετή θαλάσσια υπηρεσία ανεξάρτητα βαθμού και ειδικότητας.

Επίσης αναμένεται εάν εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 στους παλιούς συνταξιούχους , δηλαδή πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, και οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν από 1/1/2019 οι μειώσεις στην ίδια με την παραπάνω κατηγορία Ναυτεργατών – συνταξιούχων θα είναι τουλάχιστον 18% και με οροφή η οποία δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια!!!

Αυτή είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα την οποία από την πρώτη στιγμή η ΠΕΝΕΝ ενημέρωσε του Ναυτεργάτες και παράλληλα κατέθεσε ένα πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης το οποίο είχε στο επίκεντρο τόσο τα ειδικότερα ναυτεργατικά προβλήματα με κεντρικό το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και την σύνδεσή του με τα υπόλοιπα προβλήματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός στην δράση και τον αγώνα για να αποκρουστεί συνολικά η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Επιμένουμε ότι διέξοδος δεν είναι η σύμπλευση, ο συμβιβασμός και η υποταγή στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές αλλά η ανάπτυξη και η κλιμάκωση των αγώνων, ο συντονισμός και η κοινή δράση των εργαζομένων – των συνταξιούχων και όλων των μικρομεσαίων στρωμάτων σε μια κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική της λιτότητας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ προτείνει άμεσα την οργάνωση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της ναυτεργασίας με άξονα τα προβλήματα: κοινωνικοασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, ΣΣΕ, εργασιακές σχέσεις, ανεργία – απασχόληση.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες να συσπειρωθούν και να δώσουν την μάχη με πίστη, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 09:43
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή