Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 13:05

Κατάπτυστη συμφωνία που υπονομεύει τα αιτήματα και τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ναυτεργατών

Γράφτηκε από τον

_συμφωνία_που_υπονομεύει_τα_αιτήματα_και_τις_δίκαιες_διεκδικήσεις_των_Ναυτεργατών.jpg

Κατά τη σημερινή συνάντηση (17/8/2017) της διοίκησης της Π.Ν.Ο. με την αντίστοιχη διοίκηση του ΣΕΕΝ συμφωνήθηκε η ανανέωση της ΣΣΕ για τα Ε/Γ-Ο/Γ ακτοπλοϊκά πλοία καθώς και αυτά των διεθνών επιβατικών γραμμών.

Η συμφωνία για τη ανανέωση της ΣΣΕ προβλέπει για άλλη μια φορά μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, τα επιδόματα καθώς και σε όλες τις επιμέρους έξτρα  εργασίες των Ναυτεργατών.

Η Διοίκηση της Π.Ε.Ν.Ε.Ν. θεωρεί τη συμφωνία αυτή κατάπτυστη, άθλια και προδοτική για τα συμφέροντα των Ναυτεργατών και ταυτόχρονα με τη νέα αυτή σύμβαση θάβονται για άλλη μια χρονιά τα δίκαια αιτήματα και οι διεκδικήσεις του ναυτεργατικού μας κόσμου τα οποία εγκαταλείπονται στο σύνολο τους και γίνονται θυσία στο βωμό της επιχειρηματικής και εφοπλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Για να κρατηθούν τα προσχήματα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (και όχι μόνο...) εκλιπαρούσαν το προεδρείο του Σ.Ε.Ε.Ν. να πάρει αρνητική θέση στο σχέδιο  Π.Δ. περί ενδιαίτησης επιβατικών πλοίων που προωθεί το Υ.Ε.Ν. και με το οποίο  επιχειρείται η ντε φάκτο κατάργηση της ειδικότητας των Μαγείρων Ε.Ν. σε μια μεγάλη γκάμα επιβατικών και ακτοπλοϊκών πλοίων και με τον τρόπο αυτόν ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επέκταση αυτού του αντεργατικού μέτρου σε όλο το φάσμα της ακτοπλοΐας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι η συμφωνία ΠΝΟ-ΣΕΕΝ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αγωνιστικές και διεκδικητικές διαθέσεις των Ναυτεργατών όπως αυτές επανειλημμένα έχουν εκφραστεί στους πολύμορφους αγώνες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του ναυτεργατικού κινήματος όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η ΠΕΝΕΝ ήταν το μόνο ναυτεργατικό Σωματείο που ανέδειξε τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στους Ναυτεργάτες την ανάγκη μέσα από την ανανέωση της ΣΣΕ να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί το ναυτεργατικό εισόδημα την περίοδο των αντιλαϊκών, μνημονιακών πολιτικών και παράλληλα να δοθούν θετικές λύσεις σε μια σειρά κρίσιμων και δικαίων κλαδικών αιτημάτων.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η γνωστοί εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΠΝΟ έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα των Ναυτεργατών την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ακτοπλοϊκών-εφοπλιστικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ορισμένοι από τους πρωτοκλασάτους αυτούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές δεν έκρυψαν την έντονη ενόχληση τους για το γεγονός ότι οι πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις της ΠΕΝΕΝ είχαν θετικά αποτελέσματα, γεγονός που ερμηνεύθηκε από αυτούς ως ανατροπή των βαθμολογικών και μισθολογικών δεδομένων όπως αυτά θεσπίζονται στη ΣΣΕ.

Αντί δηλαδή να κάνουν αυτοκριτική για την προκλητική απραξία και αδιαφορία στα υπαρκτά και οξυμένα προβλήματα των μελών τους στοχοποιούν την ΠΕΝΕΝ που αγωνίζεται και επιλύει προβλήματα που συνδέονται κυρίως με την εφαρμογή των ΣΣΕ τις οποίες οι πλοιοκτήτριες εταιρίες τις παραβιάζουν και τις καταπατούν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση χωρίς η πλειοψηφία της ΠΝΟ να αντιδρά στο ελάχιστο...

Η παραπάνω συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ ελήφθη με απόφαση 8 υπέρ και 5 κατά.

Η ΠΕΝΕΝ όπως έγκαιρα είχε αποσαφηνίσει δεν πρόκειται να υπογράψει και να νομιμοποιήσει με κανένα τρόπο αυτή την επαίσχυντη συμφωνία.

Αντίθετα θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την αγωνιστική της δράση με νέες στοχευμένες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του ιστορικού μας κλάδου και όλου του Ναυτεργατικού κόσμου.

Με εντολή Διοίκησης

         Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                   Κροκίδης Νίκος

Υ.Γ. Σχετικά με την αναφορά στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου του ΣΕΕΝ να χαρακτηρίσει  "πολιτικού χαρακτήρα" την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ ο οποίος αποκάλυψε με τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία την αλματώδη κερδοφορία των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα την περίοδο 2015-2016) θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξής: «όσο πολιτική ήταν η δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ άλλο τόσο και περισσότερο πολιτική ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΣΕΕΝ». Τα σχετικά στοιχεία δεν επιδέχονται την παραμικρή παρερμηνεία και το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτά είναι ένα και μοναδικό: «Οι ακτοπλοϊκές-εφοπλιστικές εταιρείες ευημερούν, αναπτύσσονται και αυξάνουν σταθερά την κερδοφορία τους, αντίθετα οι Ναυτεργάτες στα πλοία τους υφίστανται τις δρακόντειες μειώσεις - περικοπές και την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους».

 

********************

 

Η ΠΕΝΕΝ προτείνει την αγωνιστική διεκδίκηση για την αποκατάσταση των απωλειών μέσα από την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ

.jpg

Με πρωτοβουλία του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) πραγματοποιήθηκε η δεύτερη για το 2017 συνάντηση – διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΣΕ Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων καθώς και για τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Διεθνών Γραμμών.

Οι εκπρόσωποι των Ναυτιλιακών και Εφοπλιστικών εταιριών της Επιβατηγού Ναυτιλίας επέμειναν η ανανέωση των ΣΣΕ να γίνει με μηδενικές αυξήσεις και χωρίς την παραμικρή αλλαγή των όρων αμοιβής των Ναυτεργατών επικαλούμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς επίσης και των δικών τους επιχειρήσεων.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι το 2015-2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα αποτελέσματα των Ακτοπλοϊκών εταιριών στο σύνολό τους είναι κερδοφόρα, η μείωση της τιμής των καυσίμων που αποτελεί βασική παράμετρο στο κόστος λειτουργίας των πλοίων βρίσκεται για τρίτη χρονιά σε τροχιά μεγάλης πτώσης ενώ η επιβατική κίνηση, η διακίνηση οχημάτων και εμπορευμάτων σημειώνει και αυτή αξιοσημείωτη άνοδο.

Την ίδια περίοδο το βιοτικό επίπεδο των Ναυτεργατών έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα από μειώσεις και περικοπές αποδοχών, από την φοροληστεία που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και οι υποταγμένες στους δανειστές κυβερνήσεις (ΕΝΦΙΑ – Αύξηση φορολογίας – Εισφορά Αλληλεγγύης κ.λπ) και στο σύνολό τους έχουν οδηγήσει το Ναυτεργατικό εισόδημα σε μεγάλη συρρίκνωση.

Παράλληλα - όπως σημείωσε – σημειώνονται μεγάλης έκτασης παραβιάσεις στην ισχύουσα ΣΣΕ και αναπτύσσονται φαινόμενα υπερεργασίας, εντατικοποίησης της δουλειάς, καταστρατήγησης της νομοθεσίας για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών και διαμορφώνονται συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια των Ναυτεργατών, των επιβατών και των ίδιων των πλοίων.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω εξελίξεων η ΠΕΝΕΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην τυπική ανανέωση των ΣΣΕ χωρίς αυξήσεις, χωρίς κάλυψη των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια το Ναυτεργατικό εισόδημα.

Σε πλήρη αντίθεση με την εφοπλιστική ρητορική η κερδοφορία των επιχειρήσεών τους σε συνδυασμό με τους άλλους παράγοντες που ανέφερε, επιβάλει την άμεση και ουσιαστική βελτίωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου των Ναυτεργατών.

Όσοι και όποιοι επιθυμούν να συμπορευτούν με την εφοπλιστική προπαγάνδα αγνοώντας την βούληση και την αγωνιστική θέληση των Ναυτεργατών, ας το πράξουν και θα κριθούν από αυτούς. Η ΠΕΝΕΝ όχι μόνο δεν θα βάλει πλάτη να αυξηθούν τα κέρδη των εφοπλιστών και η παραπέρα εκμετάλλευση των Ναυτεργατών αλλά ήδη από τις αρχές του 2017 στα πλαίσια της Πανελλαδικής αγωνιστικής της δράσης αξιώνει, παλεύει και διεκδικεί την κατάργηση όλων των περικοπών που έχουν κάνει αυθαίρετα και παράνομα πολλές Ακτοπλοϊκές – Εφοπλιστικές εταιρίες και τα αποτελέσματα από αυτήν την αγωνιστική πρωτοβουλία είναι θετικά και χειροπιαστά.  

Κατά τα λοιπά και σε αυτήν την συνάντηση επαναλήφθηκε το ίδιο ακριβώς σκηνικό με την προηγούμενη φορά, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών να αποκλείουν την οποιαδήποτε μεταβολή – βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και από την άλλη η γνωστή πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία δεν έχει διατυπώσει ακόμη κανένα αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο για τα επίμαχα και οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα.

Τελικά η συνάντηση απέβη άκαρπη και από κοινού δηλώθηκε να υπάρχει νέα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πειραιάς 25/7/2017

Για την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

       Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                                 Κροκίδης Νικόλαος

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΝΟ – ΣΕΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ

.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 30/5/2017 συνάντηση μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της Διοίκησης της ΠΝΟ με θέμα την ανανέωση της ΣΣΕ Ακτοπλοϊκών πλοίων και Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε την εκτεταμένη παραβατικότητα που σημειώνεται από την πλειοψηφία των Ναυτιλιακών εταιριών που ανήκουν στον ΣΕΕΝ σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τις ΣΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι διαπιστώνεται η καταστρατήγηση της ΣΣΝΕ και της Δ.Σ 180 σχετικά με την οργάνωση και εφαρμογή του χρόνου εργασίας των Ναυτικών στα παραπάνω πλοία. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει αρνητικά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και των Ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε η συντριπτική πλειονότητα των εταιριών δεν καταβάλουν την αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση και σειρά ακόμη έξτρα αμοιβές, επιδόματα κ.λπ.

Σημείωσε επίσης το φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, την αντικανονικότητα στις συνθέσεις των πλοίων (επάνδρωση), τα επιβαρυμένα δρομολόγια που εγκρίνονται από το Σ.Α.Σ και σειρά ακόμη προβλημάτων που διαμορφώνουν αφόρητες και άθλιες συνθήκες εργασίας για τους Ναυτεργάτες .

Σχετικά με την επάνδρωση επισήμανε ότι ο νόμος 4150/2013 και οι Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αυτός εφαρμόσθηκε συνιστούν μια επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών και επιβαρύνουν δραματικά τις εργασιακές τους σχέσεις με φαινόμενα την εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια εργασίας σε καθημερινή βάση τα οποία παράγουν την υπερκόπωση και ακολούθως την πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων και ταυτόχρονα επιδρούν και στην ίδια την ασφάλεια των πλοίων και της Ναυσιπλοΐας.

Η ΠΕΝΕΝ, όπως τόνισε ο Πρόεδρός της, δεν προτίθεται να μπει στην διαδικασία ενός παζαριού πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών προκειμένου να υπάρξει μια ανώδυνη και χωρίς ουσία ψευτοβελτίωση της σημερινής κατάστασης, όπως επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ με σκοπό να διατηρηθεί άθικτο το θεσμικό πλαίσιο όπως αυτό κατοχυρώνεται με τον νόμο 4150/2013 για τις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πάγια θέση της ΠΕΝΕΝ είναι η επάνδρωση και οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων να καθοριστούν με γνώμονα την ασφάλεια και τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των πλοίων. Αφετηρία μιας τέτοιας αλλαγής είναι τουλάχιστον η επαναφορά του Π.Δ 177/74.

Η ασφάλεια των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών δεν μπορούν να καθορίζονται με βάση την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εφοπλιστών και των επιχειρήσεών τους.

Τα απανωτά ατυχήματα στον κλάδο του καταστρώματος επιβεβαιώνουν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων, να ταυτίζουν την ασφάλεια των Ε/Γ πλοίων με την ενίσχυση των προνομίων του εφοπλισμού.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρός μας στην ανανέωση των ΣΣΕ τόνισε ότι η ΠΕΝΕΝ και οι Ναυτεργάτες απαιτούν να δοθούν λύσεις στα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματά τους μέσα από την ΣΣΕ και ταυτόχρονα να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς οι οποίοι όχι μόνο είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2011 αλλά παράλληλα στα χρόνια που ακολούθησαν έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα από τις περικοπές και μειώσεις που έχουν κάνει οι ναυτιλιακές εταιρίες, από τον τριπλασιασμό της φορολογίας τους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την εισφορά αλληλεγγύης και το πλήθος των χαρατσιών που έχουν επιβάλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 έως και σήμερα.  

Στην διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής συνάντησης μεταξύ ΣΕΕΝ – ΠΝΟ έγινε εκτενής αναφορά στην καταγγελία της ΠΕΝΕΝ για έκδοση Πρωτόδικης δικαστικής απόφασης με την οποία καταργείται η ΣΣΕ και επισημοποιείται η ατομική σύμβαση σε διαφορά μεταξύ Ναυτικού και Ναυτιλιακής εταιρείας σχετικά με τις δεδουλευμένες αποδοχές του.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία και φαρισαϊσμός οι πλοιοκτήτες του ΣΕΕΝ να διακηρύσσουν ότι θέλουν, επιθυμούν και εφαρμόζουν την κείμενη ΣΣΕ και από την άλλη να προστρέχουν στα δικαστήρια για την αμφισβήτηση και ακύρωσή της!!

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν μεμονωμένο και όχι γενικευμένο χαρακτήρα…..

Τέλος συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση για την διαπραγμάτευση της ΣΣΕ μέσα στον μήνα Ιούνιο του 2017.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                           Κροκίδης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 06:13