Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 09:15

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ATTICA GROUP

Γράφτηκε από τον

ATTICA_GROUP.jpg

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ ο Πρόεδρος της Ένωσής μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον επικεφαλής και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ATTICAGROUP κ. Σπύρο Πασχάλη.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας και παρέμβασης της ΠΕΝΕΝ ήταν η άμεση κατάργηση των περικοπών και μειώσεων που έκανε η εταιρεία προ 3ετίας στις δεδουλευμένες αποδοχές των πληρωμάτων και των αξιωματικών των πλοίων μειώνοντας κυρίως τις δεδουλευμένες υπερωρίες στο σύνολο των Ναυτικών που απασχολούσε στα πλοία της.

Στην απόφαση εκείνη του Δ.Σ της ATTICAGROUP είχε αντιδράσει εντονότατα η ΠΕΝΕΝ (και ήταν το μοναδικό Ναυτεργατικό Σωματείο που είχε εκφράσει δημόσια την απόλυτη αντίρρησή του, πράγμα που είχε προκαλέσει την απάντηση του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου της BLUESTARο οποίος είχε απειλήσει την ΠΕΝΕΝ με δικαστική προσφυγή…) τονίζοντας ότι καμιά περικοπή δεδουλευμένων αποδοχών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού για την κρίση και τις συνέπειές της στην Ακτοπλοΐα ουδεμία ευθύνη φέρουν τα πληρώματα και οι αξιωματικοί των πλοίων που στο σύνολό τους εργάζονται με συνέπεια, αυταπάρνηση και υψηλό επαγγελματικό ήθος για να ανταποκριθούν στις αντίξοες συνθήκες και στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ επανήλθε στο αίτημά της 2015-2016 ζητώντας επίμονα να καταργηθούν οι αναφερόμενες μειώσεις και περικοπές τόσο στον κλάδο του πληρώματος καταστρώματος όσο και στο σύνολο των Ναυτικών που απασχολούνται στην ανωτέρω εταιρεία.

Με απόφαση της Διοίκησης της ATTICAGROUP από τις αρχές του 2016 υπήρχε μία αναπροσαρμογή από τις μειωμένες αποδοχές μόνο στους αξιωματικούς των πλοίων της, τόσο στα πλοία BLUESTARόσο και σε αυτά της SUPERFAST.

Στην συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ATTICAGROUP ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ επισήμανε όχι μόνο την κατηγορηματική αντίθεσή του σε αυτές τις περικοπές, οι οποίες όπως ανέφερε καταστρατηγούν τον θεσμό και την ουσία των ΣΣΕ, αλλά ταυτόχρονα οι τελευταίες εξελίξεις θεωρούνται από τα πληρώματα ως άδικες αφού καθιερώνουν την άνιση αμοιβή και μεταχείριση πληρωμάτων και αξιωματικών.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Ακτοπλοΐα για το 2015-2016 είναι αναμφισβήτητα θετικές αφού η κερδοφορία των εταιριών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των μεταναστευτικών ροών αλλά και της υψηλής επιβατικής κίνησης (επιβατών και οχημάτων) και κυρίως της κάθετης πτώσης των τιμών των καυσίμων τα οποία επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων.  

Επίσης σημείωσε ότι οι απανωτές μειώσεις των συνθέσεων τόσο στην Αδριατική όσο και στην Ακτοπλοΐα, ταυτόχρονα επιβάρυναν τις εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση της δουλειάς για τους Ναυτικούς μας.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό ότι για την ΠΕΝΕΝ δεν ήταν και δεν είναι αποδεκτή η παραβίαση των όρων της ΣΣΕ αλλά ταυτόχρονα και την υπερεργασία που προσφέρουν τα πληρώματα για να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα πλοία προς το επιβατηγό κοινό καθώς και στα μεταφερόμενα οχήματα, θεωρούμε αναγκαίο και άμεσο να καταργηθούν όλες οι περικοπές που στον κλάδο του πληρώματος καταστρώματος αφορούσαν δεδουλευμένες υπερωρίες οι οποίες μειώθηκαν δραστικά στο σύνολο των πλοίων της εταιρείας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι μισθοί των ναυτικών δεν έχουν μειωθεί μόνο από τις αναφερόμενες περικοπές αλλά και από πλήθος μέτρων και ρυθμίσεων στα πλαίσια των παλαιών και νέων μνημονίων (Αύξηση φορολογίας Ναυτικών – ΕΝΦΙΑ – Εισφορά Αλληλεγγύης – Έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις κ.λπ) με αποτέλεσμα το εισόδημα των Ναυτεργατών να έχει συρρικνωθεί σε δραματικά επίπεδα.

Ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω δεδομένα επιβάλουν την άμεση κατάργηση αυτών των μειώσεων και περικοπών έτσι ώστε να αποκατασταθεί και να εφαρμοσθεί πλήρως η ΣΣΕ και να αναγνωρισθεί εμπράκτως η συμβολή των Ναυτικών για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που κατέχει και προσφέρει η εταιρία στο Ακτοπλοϊκό έργο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATTICAGROUP στην απάντησή του αναφέρθηκε στην μερική αποκατάσταση των μειώσεων για τους αξιωματικούς, αναγνώρισε την συμβολή των ναυτικών στην ανάπτυξη και τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στα πλοία και στην εταιρεία, απέκλεισε την δυνατότητα (λόγω έγκρισης προϋπολογισμού του 2016) αποκατάστασης των δεδουλευμένων στα προγενέστερα επίπεδα ενώ άφησε ανοικτό αυτό να εξετασθεί το 2017.

Είναι σαφές ότι η ΠΕΝΕΝ την απάντηση της Διοίκησης της ATTICAGROUP δεν την θεωρεί σε καμιά περίπτωση θετική.

Σε κάθε περίπτωση η Ένωσή μας θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την απόλυτη εφαρμογή των ΣΣΕ και την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών για τον κλάδο μας χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 09:38
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή