Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 09:10

Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ - Στο επίκεντρο ΣΣΕ – Απασχόληση – Εργασιακά – Κοινωνικοασφαλιστικό Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη των Ναυτεργατών

Γράφτηκε από τον

gs.JPG

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Α΄ Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στις 29/3/2018.

Στην κεντρική εισήγηση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εκ μέρους του Δ.Σ αναδείχθηκαν ως κεντρικοί στόχοι και οι διεκδικήσεις του κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα: Λήψη μέτρων για την ανεργία και την απασχόληση, οι ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων καθώς και τα κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα των Ναυτεργατών.

Αναφορικά με τις ΣΣΕ τονίστηκε η ανάγκη να διεκδικηθούν οι απώλειες που είχε το Ναυτεργατικό εισόδημα όλα τα τελευταία χρόνια είτε εξ αιτίας μειώσεων και διάφορων περικοπών, είτε έμμεσα από τα διάφορα χαράτσια (Αύξηση φορολογίας, εισφορά αλληλεγγύης, αύξηση εισφορών στο ΚΕΑΝ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ).

Σχετικά με την απασχόληση τέθηκε ως κεντρική προτεραιότητα η κατάργηση των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο ναυτιλία, ο αντίστοιχος νόμος 4150/2013 στην επιβατηγό ναυτιλία, η κατάργηση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, ο καθορισμός των οργανικών συνθέσεων στην βάση του Π.Δ 177/74 και η επάνδρωση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να αναλογούν στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ασφάλειας της ναυσιπλοϊας.

Στο κοινωνικοασφαλιστικό η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας μας ενάντια στον εκτρωματικό και αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) με το οποίο ο επιχειρούμενος επαναϋπολογισμός των συντάξεων των Ναυτεργατών οδηγεί τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς συνταξιούχους σε νέες δραματικές μειώσεις των συντάξεων.

Στα εργασιακά και θεσμικά προβλήματα προβλήθηκε η ανάγκη συνέχισης της αγωνιστικής μας δράσης για να καταργηθούν οι αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις, του απεργοσπαστικού πλοίου ασφαλείας, του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας, της εφοπλιστικής φοροασυλίας, της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και όλων των αντιδραστικών νομοθετημάτων που περιορίζουν την συνδικαλιστική δράση και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των Ναυτεργατών.

Στην κατεύθυνση αυτή επίσης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και των ΣΣΕ σχετικά με την καταβολή των μισθών, την τήρηση των ωραρίων εργασίας και των λοιπών όρων εργασίας που συστηματικά καταστρατηγούνται στην πλειονότητα των πλοίων.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την δράση και το έργο της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ ενώ εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική η οποία συμπλέει με τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στηρίζει και διευρύνει το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας, παράλληλα ασκεί εντονότατη κριτική στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ οι οποίες στηρίζουν την επίθεση σε βάρος των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Τέλος τονίζεται η ανάγκη η ΠΕΝΕΝ να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των αγώνων, στην αντιμετώπιση των Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Το ψήφισμα θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ.         

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

**************//////////////***************

 

Κάλεσμα της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ  Όλοι στην ετήσια Α΄ Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 29 Μάρτη 2018  Σε κρίσιμη φάση τα Ναυτεργατικά προβλήματα απαιτούν οργάνωση, μαχητική και αγωνιστική απάντηση

Συνάδελφοι,

Στις 29 Μάρτη 2018 πραγματοποιείται η Α΄ ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ.

Η ετήσια Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο που τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των Ναυτεργατών οξύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβερνητική πολιτική, το μεγάλο κεφάλαιο και τις δυνάμεις της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.

Στον χώρο της ναυτεργασίας, στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρίσκονται οι ΣΣΕ, τα κοινωνικοασφαλιστικά εργασιακά δικαιώματα, οι θέσεις εργασίας και συνολικά η απασχόληση των Ναυτεργατών.

Οι εφοπλιστές με θλιβερό πρωταγωνιστή την Ε.Ε.Ε επιδιώκουν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ναυτιλία να καταφέρουν νέο συντριπτικό χτύπημα στις ΣΣΕ με την κατάργησή τους με επακόλουθο την συνολική υπονόμευση του θεσμού σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην άθλια και πρωτοφανή αυτή μεθόδευση βρήκαν νέο σύμμαχο για την υλοποίηση των σχεδίων τους την κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» η οποία καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει τα Ναυτεργατικά σωματεία ότι πρέπει και τα ίδια να συμβάλουν στην κατάργηση των ΣΣΕ…

Στην πραγματικότητα η «κυβερνώσα Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα πειθήνιο όργανο των εφοπλιστών που υπηρετεί απόλυτα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα που διαφημίζει και προβάλει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους και δεν διστάζει να δηλώνει μέσω του αρμόδιου Υπουργού ότι «η κυβέρνηση έβαλε πλάτη ο εφοπλισμός να αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία»!!!

Παράλληλα αυτή η ίδια η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά την γραμμή πλεύσης των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) συνεχίζει το άθλιο έργο της καταστροφής των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών και κοινωνικοεργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Απόδειξη για αυτό αποτελούν: η νέα σφαγή στις συντάξεις των Ναυτεργατών μέσα από τον νέο επαναϋπολογισμό τους, η διάλυση του ΚΕΑΝ και των Ταμείων Πρόνοιας, η συνέχιση της πολιτικής των μειωμένων και ειδικών οργανικών συνθέσεων μέσα από τις οποίες ενισχύεται η πολιτική του μειωμένου εργατικού κόστους, το στραπατσάρισμα σε γενικευμένη κλίμακα των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η δραματική επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, η παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας, η τραγική εγκατάλειψη των ανέργων και η εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ για την χώρα μας.

Για την ένταση αυτής της επίθεσης και την όξυνση των Ναυτεργατικών προβλημάτων έχουν τεράστιες ευθύνες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού αλλά και του κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες συνειδητά έχουν αφήσει το πιο τυχοδιωκτικό τμήμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο απυρόβλητο. Μάλιστα η πλειοψηφία και η ηγεσία της ΠΝΟ δεν τολμάει να ψελλίσει έστω και προσχηματικά ποτέ μια λέξη για το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, την ΕΕΕ και τα σκανδαλώδη προνόμιά τους, αφού αυτοί ήταν και είναι διαχρονικά το στήριγμά τους και μέσω του μηχανισμού που έχουν στήσει από κοινού στα ανασφάλιστα πλοία η ΠΝΟ έχει το 86% των εσόδων της από τις συμφωνίες που κάνει (με αδιαφανείς διαδικασίες) και ακολούθως εξασφαλίζει την υποταγή και την πειθάρχηση των περισσότερων Σωματείων που τα μοναδικά έσοδά τους ήταν και είναι οι μισθοί και οι έκτακτες επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από την ΠΝΟ…..

Όσο αυτό το καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και κηδεμονίας είναι σε εφαρμογή σε συνδυασμό με το αντιδραστικό και αναχρονιστικό καταστατικό της ΠΝΟ είναι βέβαιο ότι αλλαγή πλεύσης στα πλαίσια της ΠΝΟ για την υπεράσπιση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων με όρους κινήματος δεν πρόκειται να υπάρξει….

Εναλλακτικός δρόμος για τους Ναυτεργάτες που νοιάζονται, αγωνιούν, ασχολούνται, παλεύουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα και έξω από τα καράβια είναι η συγκρότηση ενός Ναυτεργατικού μετώπου με ταξικά, αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με αιχμή τα πραγματικά Ναυτεργατικά προβλήματα και με κατεύθυνση την αμφισβήτηση και την σύγκρουση με την εφοπλιστική ασυδοσία και την ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική.

Η συγκρότηση ενός ισχυρού, μαζικού, αγωνιστικού μετώπου από τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες, δηλαδή από τα κάτω, θα έχει καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα επιβάλει στο να δημιουργηθούν ανακατατάξεις τόσο στον συσχετισμό δύναμης στο Ναυτεργατικό κίνημα όσο και στην επίδρασή του σε δυνάμεις μέσα στα Ναυτεργατικά υπάρχοντα Σωματεία.

Αυτή η οργανωμένη κινηματική αγωνιστική διαδικασία θα ασκήσει τεράστια πίεση στο εγκάθετο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ και θα δρομολογήσει μόνο θετικές εξελίξεις για τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Η ΠΕΝΕΝ παρά τις αντιξοότητες θα συνεχίσει σταθερά τον δρόμο της αδιάλλακτης και συνεπούς πάλης για τα Ναυτεργατικά συμφέροντα και δικαιώματα και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση τόσο του Ναυτεργατικού όσο και ευρύτερα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας.

Καλούμε τα μέλη μας να έχουν μαζική συμμετοχή και παρουσία στην ετήσια Συνέλευση την Πέμπτη 29/3/2018 και ώρα 9.30 π.μ στην αίθουσα συνελεύσεων Κολοκοτρώνη 132 – 2ος όροφος στον Πειραιά.

Πειραιάς 14/3/2018

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 10:21
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή