Σήμερα: 18/04/2024
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019 08:08

ΜΕΤΑ: Η κυβέρνηση πετάει την «καυτή πατάτα» του ανθυγιεινού για μετά τις εκλογές

Γράφτηκε από τον

Tsakalotos-Tsipras1111.jpg

Στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, μεταθέτουν την «καυτή πατάτα» του ανθυγιεινού επιδόματος κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών. Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην ΑΔΕΔΥ από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη χθεσινή κινητοποίηση Ομοσπονδιών του Δημοσίου για το ανθυγιεινό και τα ΒΑΕ.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του υπουργού στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι θα υπάρξει παράταση για ένα εξάμηνο στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος προκειμένου η επιτροπή να «προλάβει» τη σύνταξη του τελικού πορίσματος. Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την επιτροπή για να μεταθέσει το ζήτημα μετεκλογικά. Υπενθυμίζεται ότι τυπικά η επιτροπή είχε ως έργο τον προσδιορισμό των κλάδων που θα δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα καθώς και το ύψος της συγκεκριμένης παροχής προκειμένου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για συρρίκνωση και τελικά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος είναι «στο τραπέζι». Η τυχόν νομοθέτηση και εφαρμογή τους θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων και θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της εξάμηνης παράτασης και της μετάθεσης του ζητήματος μετεκλογικά στην νέα κυβέρνηση.

Όπως έχει επισημάνει το ΜΕΤΑ, το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, ωστόσο, δεν πρέπει να ανεχτεί τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Πρέπει να θέσει το αίτημα να υπάρξει απόφαση της κυβέρνησης, που θα εκδοθεί πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία θα διατηρείται το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι σήμερα το λαμβάνουν. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει τη διεύρυνση του επιδόματος σε άλλες κατηγορίες καθώς και το διπλασιασμό του. Τέλος, να απαιτήσει το αυτονόητο, δηλαδή την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο, όπως αυτός ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δημοσίου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ.

ΠΗΓΗ:   ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή