Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 11:19

Μεγαλειώδης μαχητική διαδήλωση εκπαιδευτικών στην Αθήνα, 14/1/19

Γράφτηκε από τον

Anaplirotes_14-1-19_725.jpg

Αποφασισμένοι οι εκπαιδευτικοί – Πλημμύρισε η Αθήνα – Μαχητικό ποτάμι γέμισε τη Σταδίου

Το νομοσχέδιο έκτρωμα οδεύει για τον κάλαθο των αχρήστων…

Μεγαλειώδης, μαζική και δυναμική και η σημερινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, ανοίγει το δρόμο ευρύτερων εργατικών διεκδικήσεων με αγωνιστικότητα και ταξική αξιοπρέπεια.

Κλείνει ταυτόχρονα το δρόμο στα μαύρα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ: στο άθλιο «προσοντολόγιο» του τρισάθλιου νομοσχεδίου Γαβρόγλου, που αρχικά επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή αλλά η κυβέρνηση ανέβαλε τη συζήτησή του για την Πέμπτη 17/1.

Ένα ασυγκράτητο ποτάμι οργής και μαχητικότητας πλημμύρισε σήμερα την Αθήνα, φέρνοντας λίγο νωρίτερα τις «αλκυονίδες μέρες» του κινήματος. Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αθήνα είχαν καλέσει σε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1.30’ η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Χιλιάδες διαδηλωτές με αγωνιστικό παλμό κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας γεμίζοντας τη Σταδίου από τα Χαυτεία μέχρι το Σύνταγμα.

Ανάμεσα στα συνθήματα ήταν και τα εξής:

Τα βρίσκουν/ δεν τα βρίσκουν στο κτίριο της Βουλής, η μόνα αντιπολίτευση είμαστε εμείς.

Αγώνας – αγώνας – αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας.

Εδώ και τώρα, απεργία!

Κάτω τα χέρια απ’ τα σχολεία.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς, όχι στο σχολείο της αγοράς.

Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, τα νομοσχέδιά τους θα γίνουνε καπνός.

Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη.

Τσίπρα, Γαβρόγλου, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή.

Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, μόρφωση – δουλειά για όλο το λαό.

Το ποτάμι πίσω δε γυρνά…

Ο κόσμος του αγώνα δεν δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης». Ταυτόχρονα πιέζει αφόρητα τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κηρύξουν απεργία.

Η μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρατάξει «κλούβες» της αστυνομίας δημιουργώντας ένα μεταλλικό τείχος που απέκλειε τη διέλευση από τη Βασ. Σοφίας.

Όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν, στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, την πορεία των εκπαιδευτικών περίμεναν συμβασιούχοι και παρατασιούχοι των ΟΤΑ οι οποίοι καταχειροκροτούμενοι, εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αναπληρωτών. Θυμίζουμε ότι οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί είχαν συμμετάσχει το Σάββατο 12/1/19 στη διαδήλωση που έγινε στο Περιστέρι, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό διανομέα μετανάστη, που εργαζόταν σε σουβλατζίδικο της περιοχής.

Οι δυνάμεις καταστολής συνέχισαν και σήμερα το «έργο» τους, ψεκάζοντας διαδηλωτές στο πρόσωπο και τραυματίζοντας με ευθεία βολή καθηγήτρια της Α’ ΕΛΜΕ, η οποία έπαθε εγκαύματα, αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς.

Η υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Όλγα Γεροβασίλη είχε χαρακτηρίσει προχθές απαράδεκτες τις ενέργειες των ΜΑΤ, όμως η συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής που συνέχισαν τη συνήθη πρακτική τους… αποδεικνύει ότι καλύπτει πλήρως τη δολοφονική συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές αφού έκαψαν συμβολικά ένα «Πτυχίο Ανεργίας», επέστρεψαν συγκροτημένα στα Προπύλαια ενώ αργότερα στην κατειλημμένη Πρυτανεία πραγματοποιήθηκε συνέλευση για την κλιμάκωση του αγώνα.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν εκτεταμένα στιγμιότυπα από τις σημερινές κινητοποιήσεις:

Απόσπασμα από το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

ΠΗΓΗ:  pandiera.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή