Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 13:26

Πολυετής εποπτεία για αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στο όνομα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Γράφτηκε από τον

nikos-chountis-696x464.jpeg

  • Ερώτηση Ν. Χουντή προς Κομισιόν για το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά το 2018 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, με αφορμή τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει τις δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, κ. Κοστέλο,και του Διευθυντή του ESM, κ. Ρέγκλινγκ, οι οποίοι «υπογράμμισαν ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είναι αυστηρότερο του συνηθισμένου», καθώς επίσης, και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόλτς, που τόνισε ότι «η Ελλάδα θα λάβει κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μόνο εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που της προτείνονται».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού αναφέρει ότι «το πλαίσιο εποπτείας των χωρών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, καθορίζεται λεπτομερώς από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την ΣΛΕΕ» ρωτάει την Κομισιόν:

«Για ποιους λόγους το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά το 2018 θα διαφέρει σε σχέση με την Εποπτεία Μετά το Πρόγραμμα που προβλέπει ο  Κανονισμός 472/2013;

Στο βαθμό που το ελληνικό χρέος κριθεί από τους Θεσμούς μη βιώσιμο, και επομένως υπάρχει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης, για ποιο λόγο θα πρέπει αυτά να συνδεθούν με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων;»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, κ. Κοστέλο, και ο Διευθυντής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ, υπογράμμισαν ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018 θα είναι αυστηρότερο του συνηθισμένου.

Για το θέμα του χρέους σημειώθηκε, επίσης, ότι θα πρέπει τα μέτρα ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν να είναι σταδιακά και συνδεδεμένα με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτουμένων, ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ως Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόλτς τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μόνο εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που της προτείνονται.

Ωστόσο, το πλαίσιο εποπτείας των χωρών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, καθορίζεται λεπτομερώς από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την ΣΛΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Για ποιους λόγους το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά το 2018 θα διαφέρει σε σχέση με την Εποπτεία Μετά το Πρόγραμμα που προβλέπει ο  Κανονισμός 472/2013;

Στο βαθμό που το ελληνικό χρέος κριθεί από τους Θεσμούς μη βιώσιμο, και επομένως υπάρχει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης, για ποιο λόγο θα πρέπει αυτά να συνδεθούν με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων;

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή