Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 09:53

Να μειωθούν μαζί συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 εξετάζουν ΔΝΤ - ΕΕ για την Ελλάδα

Γράφτηκε από τον

merkel-lagarde.jpg

«Ζεστό» παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019, η μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα σηματοδοτήσει νέα μείωση μισθών, ενώ το όλο θέμα θα απαντηθεί οριστικά μετά τον Μάη όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 1ο τρίμηνο του 2018.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, θεωρεί ότι το 2019 πρέπει να εφαρμοσθούν ταυτόχρονα τόσο η μείωση των συντάξεων όσο και η μείωση του αφορολόγητου ορίου που η υλοποίηση του έχει υλοποιηθεί για το 2020. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά να μην εφαρμοσθούν αντίμετρα.

Η στάση της ΕΕ θολώνει τα νερά καθώς από τη μία εμφανίζεται να διαφωνεί με την θέση του ΔΝΤ αλλά από την άλλη δεν αποκλείει νωρίτερη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και ίσως να μην είναι το μοναδικό διότι έως τις αρχές του Ιούνη θα γνωστοποιηθούν στοιχεία για το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα το 2017 και τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά θα γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ που διαφωνούν για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και το χρέος της Ελλάδας. Η ευρωπαϊκή πλευρά επιμένει στο 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2023 και το Ταμείο να ζητά να πέσει το ποσοστό, ενώ για το χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι πρέπει να ελαφρυνθεί οπωσδήποτε και οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό θα κριθεί μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Οι διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ είναι γνωστές, ωστόσο στην παρούσα φάση επηρεάζουν τις εξελίξεις όχι μόνο διότι είναι πιθανό να φέρει νέα μέτρα ή νωρίτερα τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και διότι είναι πιθανό να επιμηκύνει το χρόνο λήξης του 3ου μνημονίου. Ήδη σενάρια επέκτασης για κάποιους μήνες του υπάρχοντος μνημονίου έχουν γραφτεί και έχουν σχολιαστεί επίσημα και ανεπίσημα.

Τα επόμενα βήματα θα είναι ξεκάθαρα έως τις 21 Ιούνη όπως ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup της Δευτέρας και αφού από το τέλος Απρίλη η κυβέρνηση παρουσιάσει το δικό της σχέδιο αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της ανάπτυξης για μετά το 3ο μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή