Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 00:00

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός - Τρεις μνηστήρες έλαβαν το email

Γράφτηκε από τον

4d9dff7a8f4890ba67eb21409cd9d21d_XL.jpg

Σιωπηρά, και χωρίς πολλή δημοσιότητα, αφού δεν λείπουν οι αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός κυβέρνησης, πήρε μπροστά και επίσημα χθες ο διαγωνισμός για την πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ.

Αργά το βράδυ, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πεντάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το περίφημο «mail» με τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού απεστάλη από το ΤΑΙΠΕΔ προς τους τρείς προεπιλεγέντες επενδυτές. 

Παραλήπτες, ήταν η κινέζικη Cosco, η ολλανδική APM Terminals (θυγατρική της δανέζικης Maersk), και οι φιλιππινέζοι της International Container Terminal Services (ICTS). 

Οι υπόλοιποι δύο όμιλοι που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού, η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico, και η αμερικανική Ports America, τυπικά έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Στην ουσία, η αποστολή των επιστολών σηματοδοτεί πως η κυβέρνηση ενέκρινε «σιωπηρά» την εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ της Τρίτης (σσ: παραχώρηση του ΟΛΠ σε δύο φάσεις, πρώτα το 51%, μετά το υπόλοιπο 16,7%, κ.οκ.), και πως έπειτα από μήνες δημιουργικής ασάφειας, και μπόλικα μπρος-πίσω, ο διαγωνισμός επανεκκινεί ξανά. 

Η επιστολή προς τους επενδυτές περιγράφει τις αλλαγές που επήλθαν στους όρους του διαγωνισμού καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις αρχές του φθινοπώρου.

Φιλοδοξία για ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης


Στο ΤΑΙΠΕΔ φιλοδοξούν ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση με τους υποψηφίους σχετικά με τη νέα σύμβαση παραχώρησης (master concession) που θα υπογράψει ο OΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, ο απώτερος στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πορώτο τρίμηνο του 2016.

Τι λένε τα mail

Στις επιστολές αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλήσει αρχικά το 51% αντί για το 67,7% που προέβλεπε αρχικά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Το υπόλοιπο 16,7% θα διατεθεί σταδιακά στον πλειοδότη εντός μίας πενταετίας, ανάλογα με συγκεκριμένες επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει. Ετσι το Δημόσιο διατηρεί σημαντικό ποσοστό του ΟΛΠ και θα το πουλήσει σε βάθος χρόνου, επωφελούμενο από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν με την ανάπτυξη του λιμανιού. 

Επισημαίνεται πως η σημερινή σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, που λήγει το 2052, προβλέπει πως ο οργανισμός διαχειρίζεται τις υποδομές του λιμανιού με εισφορά 2% επί των ετησίων εσόδων. Η συγκεκριμένη σύμβαση πρόκειται να αναμορφωθεί μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Ταμείο και κυβέρνηση επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως δεν πωλούνται οι υποδομές του λιμανιού καθώς αυτές παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Πωλείται πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ ο οποίος δεν έχει την ιδιοκτησία των υποδομών, παρά μόνο τη διαχείριση με βάση πολυετή σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο, η οποία και θα αναμορφωθεί.

Γιατί κρατά χαμηλούς τόνους

Οπως είναι σαφές πως ο διαγωνισμός για το λιμάνι προχωρά κανονικά, άλλο τόσο σαφές είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει αυτό να γίνει με πολλά “ταρατζούμ”, παρά σιωπηρά. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος της κυβέρνησης που ερωτήθηκε χθες για το αν το θέμα ΟΛΠ συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες παραπέμποντας στην προχθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν έγινε αυτή καθ’ αυτή συζήτηση για τον ΟΛΠ. Ισχύει ωστόσο η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η προσπάθεια του Μαξίμου να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι είναι πασιφανής. Μπορεί κάποιες ιδιωτικοποιήσεις να μην αποτελούν πλέον κόκκινη γραμμή για τη κυβέρνηση, το Μαξίμου ωστόσο γνωρίζει ότι για να προχωρήσουν δεν χρειάζεται και πολύ δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης που έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ότι οι λιμενεργάτες (ΟΜΥΛΕ) ετοιμάζουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, και ότι αρκετοί υπουργοί, αν και έχουν σταματήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις, είναι καταφανδόν εναντίον της παραχώρησης του λιμανιού.

ΠΗΓΗ: piraeuspress.gr