Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 00:00

ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Γράφτηκε από τον

mesopotamia_-_protomagia-15.jpg

Σε ζωντανή, ουσιαστική και ιδιαίτερα παραγωγική εξελίχθηκε η συζήτηση – εκδήλωση στο στέκι της κίνησης των πολιτών του Μοσχάτου που διοργανώθηκε με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά και είχε στο επίκεντρό της τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, οι ΣΣΕ και ευρύτερα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν εμπειρίες από διάφορους εργασιακούς χώρους και αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγινε πλατιά διαλογική συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κοινωνική - οικονομική και πολιτική συγκυρία και διατυπώθηκαν σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί σχετικά με τον ρόλο των συνδικάτων στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες.

Κοινό στοιχείο στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις των συμμετεχόντων στην σύσκεψη είναι η ανάγκη της οργάνωσης και της κινητοποίησης από τα κάτω, στους χώρους δουλειάς η στενή επαφή και σύνδεση με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς την κηδεμονία της εργοδοσίας των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και του κομματισμού, παράγοντες που έχουν επιδράσει υπονομευτικά στον ταξικό προσανατολισμό της πάλης των εργαζομένων, στην ανάπτυξη των αγώνων και στην χειραγώγησή τους στα πλαίσια του αστικού συστήματος και της διαχείρισης του.

Κατατέθηκαν οι εμπειρίες από τους αγώνες στην ΕΡΤ, στις καθαρίστριες, οι επιχειρησιακοί αγώνες στους άλλους χώρους από όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων και συλλογικοτήτων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση αναφέρθηκε στους αγώνες των Ναυτεργατών την μνημονιακή περίοδο ενώ έκανε εκτενή αναφορά τόσο στην νέα κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική, για την οποία έως τώρα τα δείγματα γραφής είναι ότι δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το αποικιοκρατικό επιχειρηματικό καθεστώς που οικοδομήθηκε την μεταπολεμική περίοδο και διευρύνθηκε την περίοδο μετά την μεταπολίτευση.

Σημείωσε ότι η συνέχιση της ίδιας ναυτιλιακής πολιτικής αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση τους Ναυτεργάτες με την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η ΠΕΝΕΝ και αυτό το διάστημα είναι η πρωτοπόρος δύναμη που ανέδειξε και παλεύει για την απλήρωτη ναυτική εργασία, την ανεργία, την βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ασφάλειας στα πλοία.

Υπογράμμισε την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων, την αλλαγή του προσανατολισμού στα συνδικάτα, την απόρριψη της ανάθεσης αλλά και της αναμονής για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εργατικών και λαϊκών προβλημάτων.

Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη τα συνδικάτα και οι πρωτοπόροι εργάτες να ακουμπήσουν με σιγουριά στις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές του ταξικού συνδικαλισμού, να μην γίνουν δύναμη ενσωμάτωσης, αδράνειας, παθητικότητας αλλά αντίθετα δύναμη αντίστασης, ανατροπής και αντεπίθεσης για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαϊος 2015 09:53