Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 07:36

Η τριμερής του …Τέταρτου χαρίζει το Γκολάν στο Ισραήλ

Γράφτηκε από τον

zgolan.jpg

Του Lupo di mare.

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος ολοκλήρωσαν το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός «mini ΝΑΤΟ» στην Αν. Μεσόγειο.

Με την παρακάτω κοινή τους δήλωση το επιβεβαιώνουν:

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Από την προσεκτική ανάγνωση του παραπάνω κοινού ανακοινωθέντος βγαίνουν αβίαστα δυο συμπεράσματα.

Πρώτο, γίνεται σαφής αναφορά σε παρεμβάσεις και επιρροές τρίτων παραγόντων στις οποίες θα πρέπει οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος από κοινού να αντιμετωπίσουν. Η αναφορά αυτή εμμέσως πλην σαφώς δείχνει την Τουρκία και τις στρατηγικές επιλογές της, κυρίως όμως τις στρατιωτικές κινήσεις της. Δευτερευόντως δε, αφορά τη Ρωσία και το Ιράν εξαιτίας της εμπλοκής τους στον πόλεμο στη Συρία και της κλιμακούμενης παρουσίας τους στην περιοχή.

Δεύτερο, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην κατασκευή του πολυδιαφημισμένου μεσογειακού υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, από τα ανακαλυφθέντα πρόσφατα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ, δηλαδή του αγωγού EastMed.

Αυτό το νέο δημιούργημα δηλαδή το mini ΝΑΤΟ είναι ένα νοητό τόξο που εκτίνεται και περιλαμβάνει τον χερσαίο και νησιωτικό – θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, διαφαίνεται ότι ο αμερικάνος ΥΠΕΞ δεν πήγε στο Ισραήλ για να ευλογήσει τον αγωγό EastMed… Πήγε για άλλους, σαφώς πιο σοβαρούς λόγους – και η «τριμερής» πήγε και «κόλλησε» πάνω του, μπας και πάρουν και οι υπόλοιποι εκτός του Ισραήλ κάτι τις απ’ την αμερικανική ευλογία…

Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει το Ισραήλ αυτήν την στιγμή; Τι ήταν που «κουβέντιασε» (ή «ζήτησε») ο Νετανιάχου απ’ τον αμερικάνο υπουργό; Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, αυτό που ήθελε ο Νετανιάχου ήταν η αναγνώριση των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν ως ισραηλινού εδάφους! Όπως κι έγινε την επομένη μέρα, την Πέμπτη. Έτσι ο Τραμπ έκανε το τέλειο προεκλογικό δώρο στον Νετανιάχου!

Τα υψώματα του Γκολάν είναι συριακό έδαφος, τα οποία ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και κατέχει απ’ το έτος 1967. Παράνομα, σύμφωνα με πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποί έχουν και την υπογραφή των ΗΠΑ.

Παραχωρώντας εν ψυχρώ οι ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος μια συριακή κατεχόμενη περιοχή (κάτι που εκτός από πολύ στενούς συμμάχους των ΗΠΑ είναι απίθανο να το δεχτεί οποιοδήποτε άλλο κράτος στον πλανήτη) θα προσθέσει άλλη μια αιτία πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι σε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την «κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη» , για πρώτη φορά τα υψώματα του Γκολάν δεν αναφέρθηκαν σαν κατεχόμενα (όπως όλη την προηγούμενη 50ετία) αλλά σαν ελεγχόμενα απ’ το Ισραήλ …

Τον Μάιο του 2018 ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Ίσραελ Κατζ, σε συνέντευξη του στο Reuters, είχε δηλώσει με βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την αναγνώριση. Γιατί υπάρχει ένας σοβαρότατος λόγος: τα πετρέλαια και κυρίως ο τρόπος που θα επιτρέψουν αυτά τα πετρέλαια στον άξονα ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου να εμποδίσει τα ενεργειακά σχέδια του μπλοκ της Αστάνα (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν).

Απ’ τα τέλη του 2015 η ισραηλινή θυγατρική μιας αμερικανικής πετρελαϊκής (της Genie Energy) που φέρεται να έχει «στενές σχέσεις» με τον γαμπρό του προέδρου Τράμπ, Κουσνέρ, δηλώνει με επαγγελματική υπερηφάνεια ότι έχει βρει τουλάχιστον ένα μεγάλο κοίτασμα στα υψώματα του Γκολάν.

Παραχωρώντας οι ΗΠΑ την περιοχή των υψωμάτων του Γκολάν στο Ισραήλ συνεπάγεται ότι θα συμβάλουν και στην στρατιωτική προστασία τους αν χρειαστεί. Ωστόσο δεν θα πρέπει να βγάλουμε απ’ τον λογαριασμό αυτόν τον κυνισμό.

Με απλά λόγια, η παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ στο ραντεβού των τριών στην Ιερουσαλήμ δεν προσέθεσε ούτε ένα μέτρο σωλήνα, ούτε ένα δολάριο στην φημολογούμενη κατασκευή του υποθαλάσσιου μεσογειακού αγωγού. Επικύρωσε σίγουρα πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς. Ενώ λοιπόν δεν ξέρουμε με απόλυτη ακρίβεια το τι ακριβώς «βάζει» στο καλάθι της η αμερικανική και ισραηλινή πλευρά, η ελληνική ξεκάθαρα συμμετέχει με διευκολύνσεις που παρέχει κυρίως, στην αεροπορική βάση στη Λάρισα και στην αεροναυτική της Σούδας , σαν πιστός και φιλότιμος παντοτινός υπηρέτης μιας χαραγμένης από παλιά «εθνικής γραμμής» .

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πηγή: kommon.gr - ergatikosagwnas.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή