Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 07:26

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Σενάρια αποχώρησης του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

tsipras-kammenos-21-06.jpg

Σενάρια περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ ή μέρους του κόμματος αυτού από την κυβέρνηση πυροδότησαν οι αναφορές του Πάνου Κάμμενου με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Τα σενάρια ενδυνάμωσε από το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος που σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις διαβεβαίωνε ότι δεν θα συνεργήσει για την πτώση της κυβέρνησης και πως θα ψηφίσει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμμένο. Ήδη ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης δήλωσε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. «Όταν θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας τότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη», δήλωσε στο «Θέμα FM» ο Κ. Κατσίκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, διακινείται το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Φαίνεται πως στους ΑΝΕΛ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ωστόσο δεν είναι βουλευτής, σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο «Real FM» ανέφερε: «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε». Πρόσθεσε πως «εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση».

Θέμα συνοχής της κυβέρνησης «βλέπει» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Δήλωσε στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9.84» πως ο υπουργός Άμυνας «έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας να κάνει δηλώσεις οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης». Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο 104,9 FM» δήλωσε πως «θα προχωρήσουμε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» εκτιμώντας ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια» και αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα».

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως «η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της» και προσθέτει ότι «αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στη κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας».

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή