Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 07:54

Paradise Papers: Λεφτά υπάρχουν…

Γράφτηκε από τον

paradise-papers.jpg

Στη δημοσιότητα έδωσαν 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα Paradise Papers αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων τέτοιου είδους (μετά τα Panama Papers) και μεταξύ άλλων φέρνουν στο φως τις offshore δραστηριότητες και συμφέροντα περισσοτέρων των 120 πολιτικών και ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών της βασίλισσας της Βρετανίας, καθώς και υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πηγή: The International Consortium of Investigative Journalists]

Πιο συγκεκριμένα, τα Paradise Papers δείχνουν:

⇒ Εκατομμύρια λίρες από την κτηματική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund των Νησιών Κέιμαν – ορισμένα από τα χρήματα πήγαν σε επιχειρηματία λιανικής που κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση  φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

⇒ Εκτενείς offshore συναλλαγές από τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και συμβούλους και χορηγούς του, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συναλλαγών από μια εταιρεία που συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν προς ναυτιλιακό όμιλο του αμερικανικού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross.

⇒ Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που μπορούν να ανιχνευθούν σε ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

⇒ Η φοροαποφυγή που έλαβε χώρα στα Νησιά Κέιμαν κι είχε ως διαχειριστή, έναν σύμβουλο του Καναδού πρωθυπουργού.

⇒ Δίκτυο offhore εταιρειών που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μετοχές της Άρσεναλ και της Έβερτον. 

⇒ Μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή από περισσότερες από 100 πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike, η Apple και η φαρμακευτική Allergan, που παρασκευάζει το Botox.

⇒ Ο τρόπος που κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στις βιομηχανίες κινηματογράφου και τηλεόρασης προστατεύουν τον πλούτο τους με μια σειρά offshore εταιρειών.

Επίσης, τα Paradise Papers ρίχνουν φως σε μυστικές συμφωνίες και καλά κρυμμένες εταιρείες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κολοσσό Glencore, τον μεγαλύτερο διαπραγματευτή αγαθών παγκοσμίως, με λεπτομερείς μάλιστα αναφορές στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Δημοκρατία του Κονγκό για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Τέλος, περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των πολυτελών αεροσκαφών και γιοτ -μεταξύ αυτών «γαλαζοαίματοι» και αστέρια του αθλητισμού- χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.

Μέρος των εγγράφων αυτών προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Επίσης, μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων βρίσκονται οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στοιχεία για τα κέρδη των πολυεθνικών –περίπου 600 δισ. ευρώ, μόνο το προηγούμενο έτος- θα αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα. 

Δείτε τα Paradise Papers από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Πηγη: efsyn.gr 

Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος

Mέσα στα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις, υπάρχουν και περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το «Έθνος«, μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα «Paradise Papers», βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς. Επίσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους και για να μειώσουν φορολογικά βάρη.

Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

52 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα. Η πλειονότητά τους, που είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείας, εντοπίζονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγ. Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Μάλιστα αναζητώντας κανείς τη λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Οι περισσότερες εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 6.553 έγγραφα.

Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiaciti Trust.

 Πηγή: newpost.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 08:03
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή