Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 07:09

Ίλιγγος, 226 τρισ. δολ το παγκόσμιο χρέος! Ανάγκη για ευρωπαϊκή και παγκόσμια διαγραφή των χρεών

Γράφτηκε από τον

amerian.jpg

Tο παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 226 τρισ. δολαρίων, πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF)!!!

Tο IIF εκτιμά πως το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί πλέον στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H  αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην άνοδο του επιπέδου του χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε όλο τον κόσμο, που ανέρχεται πλέον στα 59 τρισ. δολάρια.

Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκόπησε με χρέος 180%. 

Άρα έχουμε ένα υπερχρεοκοπημένο και οικονομικά μη βιώσιμο πλανήτη.

To Ινστιτούτο καταγράφει επίσης  μεγάλες δυσκολίες, έως αδυναμία, εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ ή το δολάριο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να αποπληρωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες.

Το χρέος αυτό θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κόστος αν τα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες αυξηθούν και τα νομίσματα τους ενισχυθούν.

Αυτές τις ώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον πλανήτη χρειάζεται μια γενικευμένη διαγραφή χρεών, πρώτα απ’ όλα των χωρών του τρίτου, του δεύτερου, του αναπτυσσόμενου και των πιο αδύνατων αναπτυγμένων χωρών, και γενικός αναπροσανατολισμός του τραπεζικού συστήματος, ως θεμελιώδης προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τον οικολογικό μετασχηματισμό της, την διασφάλιση της ειρήνης και υιοθέτηση πολιτικών δικαιοσύνης.

Πηγή: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή