Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 10:04

Τα 2 δισεκατομμύρια αγγίζει η «τρύπα» των φορολογικών εσόδων το πρώτο 9μηνο του 2020

Γράφτηκε από τον

_2_δισεκατομμύρια_αγγίζει_η_τρύπα_των_φορολογικών_εσόδων_το_πρώτο_9μηνο_του_2020.jpg

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυαλακάκης, σημειώθηκε «τρύπα» ύψους 1,904 δισεκατομμυρίων ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2020 για τα φορολογικά έσοδα. Οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε 31,032 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,454 δισ ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντικά μειωμένα αποδείχθηκαν τα δημόσια έσοδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να κάνει λόγο για «τρύπα» σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 3,942 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο, ο οποίος είχε καθοριστεί προ-κορονοϊού.

Εξ αυτών, περίπου 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται ότι συνδέεται με τις αναβολές των φορολογικών υποχρεώσεων (π.χ. α’ δόση ΕΝΦΙΑ, μείωση προκαταβολή φόρου εισοδήματος), στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Θ. Σκυλακάκης ισχυρίστηκε ότι η «τρύπα» αυτή δεν αποτελεί απρόσμενη εξέλιξη, με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας εντός του 2020. «Με δεδομένες τις αναβολές αυτές η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από την μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου».

Παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο ύψους 11.265 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην έκθεση και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7.008 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.474 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.501  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.719 εκατ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση.

Παράλληλα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 8 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά τον μήνα Ιούλιο. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σημαντική υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37.587 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.008 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.032 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5.454 εκατ. ευρώ ή 14,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην έκθεση.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 8 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως αναφέρθηκε ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα κατά περίπου 1.133 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο αναφέρει πως η υστέρηση από το στόχο οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:

α) Στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19,

β) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (η τρίτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων που  είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού (η δεύτερη διμηνιαία δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου)

γ) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 6 μηνιαίων δόσεων του στόχου

δ) Στην παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού είχε προβλεφθεί ότι η πρώτη δόση θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

πηγη: thepressproject.gr