Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 07:52

Ντηλ για τουριστικούς πράκτορες στην ΕΕ με... κρατικές εγγυήσεις

Γράφτηκε από τον

corona-taxidi.jpg

Ένα μεγάλο δωράκι έλαβαν οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες ενέκριναν το γερμανικό σχέδιο για ταμείο εγγυήσεων για τα τουριστικά voucher ύψους 840 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κυβερνητικό σχέδιο στοχεύει στο να βοηθήσει τους πράκτορες να ανταπεξέλθουν στα πολλά ακυρωμένα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας, μεταφέροντας, όμως τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή της Κομισιόν ενδέχεται να λειτουργήσει και ως δεδικασμένο σε περίπτωση που καταθέσουν αντίστοιχα σχέδια και άλλες χώρες της Ε.Ε..

Οι κανόνες της Ένωσης αναφέρουν ότι είναι δικαίωμα του καταναλωτή να αποδεχθεί voucher, επιστροφή χρημάτων ή νέες ημερομηνίες ταξιδιού και πώς το αίτημα πρέπει να ικανοποιηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αυτό, όμως, δεν έχει εμποδίσει πολλές εταιρείες να αγνοούν πλήρως τους κανόνες και να κάνουν τα voucher όσο πιο… ελκυστικά γίνεται είτε προσφέροντας μεγάλη χρονική διάρκεια ή κουπόνια μεγαλύτερης αξίας από την αρχική κράτηση.

Η Γερμανία, όμως, σήμερα πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα 840 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου το κράτος θα εγγυάται τα voucher των τουριστικών πρακτόρων για όποιες διακοπές είχαν κλειστεί πριν από τις 8 Μαρτίου. 

Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε υπήρχαν κρατήσεις για ταξίδια πάνω από 6 δισ. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι τουριστικοί πράκτορες θα εκδώσουν κουπόνια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι θα voucher θα είναι εγγυημένα μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει νομική δράση κατά δέκα κρατών (η Γερμανία δεν είναι ανάμεσά τους), εξαιτίας της αποτυχίας τους να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των επιβατών, επιτρέποντας στις ταξιδιωτικές εταιρείες να αγνοούν ή να καθυστερούν τα αιτήματα για επιστροφή χρημάτων.
Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία κατηγορήθηκαν ότι επέτρεπαν συστηματικά αθέμιτες πρακτικές . Στις χώρες αυτές δόθηκε διορία μέχρι τον Σεπτέμβρη για να κάνουν τις απαραίτητες νομικές αλλαγές αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Η Ελλάδα και η Ιταλία βρέθηκαν κατηγορούμενες για δύο διαφορετικές διαδικασίες, καθώς παραβίαζαν και την Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Οδηγία και τη νομοθεσία για ρύθμιση των αεροπορικών, ακτοπλοικων και σιδηροδρομικών ταξιδιών.

πηγη: efsyn.gr