Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 22:00

Γιοχάνες Χαν: Κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων 2 δισ. ευρώ από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από τον

gioxanesXan-696x391.jpg

Ασφαλώς τα κονδύλια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε, κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζημιές και τις απώλειες της χώρας μας, από την παρουσία της στην Ε.Ε, πολύ περισσότερο που βαίνουν μειούμενα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα κονδύλια δεν πρέπει να τα αξιοποιούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα και κυρίως, να μην τα χάνουμε ή να τα κακοδιαχειριζόμαστε.

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία δημοσιεύει η Real News, ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν επισημαίνει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισεκ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική» σημειώνει ο Επίτροπος στην επιστολή του.

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες».

Οι αναλυτικές αναφορές του κ. Χαν γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics).

Επιπλέον, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις, ο Επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2019.

πηγη: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή