Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 08:39

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Προμοτάρει κυνικά και απροκάλυπτα την ιδιωτική ασφάλιση

Γράφτηκε από τον

stoyrnaras-giannhs.jpg

Ως ντίλερ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Σουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο για το «ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομική ανάπτυξη και την Υγεία».

Επικαλούμενος τον ευρωενωσιακό κανονισμό για την καθιέρωση «Πανευρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων», που εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα, ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις «μέσω της σχεδίασης και διάθεσης τέτοιων συνταξιοδοτικών προϊόντων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναλάβουν ένα νέο ρόλο εντός του συστήματος ασφάλισης της κάθε χώρας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Προκειμένου, δε, να λειτουργήσει η συγκεκριμένη «αγορά», τάχθηκε υπέρ της επιβολής φοροαπαλλαγών για τη συμμετοχή και τις αποδόσεις των εν λόγω συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Με αφορμή τα «στενά», όπως είπε, περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρότεινε οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «να αναλάβουν έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων», ενώ «τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου, πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα».

Πέρα από την επέκταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για το οποίο ο νόμος Κατρούγκαλου έστρωσε το δρόμο, ο κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός συστήματος Υγείας δύο βαθμίδων, όπου ο κρατικός τομέας θα παρέχει ορισμένες ελάχιστες παροχές και τα λαϊκά στρώματα θα εξαναγκάζονται να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εάν θέλουν κάτι παραπάνω, κάτι βέβαια που ήδη δρομολογείται ως γενική τάση μέσω των γενικευμένων περικοπών και της εμπορευματοποίησης του τομέα της Υγείας. Με μια άκρως κυνική φρασεολογία, πρότεινε «την εισαγωγή ενός εθνικού, δημόσιου, καθολικού, συστήματος υγείας που να καλύπτει τις ''ανάγκες'' του πληθυσμού και να αφήνει τη χρηματοδότηση και την κάλυψη των ''επιθυμιών'' του σε μια κατάλληλα εποπτευόμενη αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας»!!!

Κατόπιν όλων αυτών, δήλωσε πως διαβλέπει την «ανάκαμψη» της ασφαλιστικής αγοράς, καθότι διακρίνει «ενθαρρυντικά σημάδια».

Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «καθοριστική» συμβολή που είχαν οι αντιασφαλιστικές «μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων ετών «στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών, αλλά και να μιλήσει για τους «δημοσιονομικούς κινδύνους» που ελλοχεύουν από την «πλημμελή εφαρμογή ή και ανατροπή των μεταρρυθμίσεων», καθώς και από την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις.

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή