Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 12:19

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ Νέα συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Γράφτηκε από τον

megaro-maximoy-01-6.jpg

Νέα συνάντηση για τα «κόκκινα» δάνεια έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών. Έγινε γνωστό πως η νέα «πρόταση» της κυβέρνησης αναφορικά με τη διάλυση της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία θα κατατεθεί στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» και στη συνέχεια θα έρθει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού τέθηκε και το ύψος του δανείου ως κριτήριο για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Οι πληροφορίες αναφέρουν το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου θα πρέπει να είναι έως 130.000 ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών είναι καλυμμένα με την εγγραφή υποθήκης αντίστοιχου ύψους. Το γεγονός αυτό δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμπορικής αξίας που ξεκινά από το ίδιο ύψος. Σε αυτό το πλαίσιο, η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 130.000 ευρώ.

Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Σε όρους εμπορικής αξίας η ανώτερη «κάλυψη» δεν θα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, από τις 280.000 ευρώ σε όρους αντικειμενικής αξίας που ίσχυε με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Η «περίμετρος» και το εύρος της αντιλαϊκής παρέμβασης ουσιαστικά είχε ήδη κλειδώσει από τη στοχοθεσία που έχουν βάλει οι τράπεζες για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων κατά το τμήμα τους που αναλογεί στην πρώτη κατοικία. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν «διευκολύνσεις» στα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια συνεπάγονται την προσθήκη ισοδύναμων μέτρων. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε μέχρι και «πρόταση» για «αναδρομική εφαρμογή» του νέου αντιδραστικότερου πλαισίου. Συγκεκριμένα (σύμφωνα με την πρόταση) εξετάζεται η αποβολή από την υπάρχουσα ρύθμιση (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια και υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Η κατακρεούργηση στα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας» είναι δεδομένη, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε συνδυασμό και με το εύρος της κλιμάκωσης από τις άλλες παραμέτρους (π.χ. ύψος κατακρεούργησης περιουσιακών κριτηρίων). Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, λόγος γίνεται για «επίπεδο προστασίας» σε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα, της τάξης των 20.000 - 25.000 ευρώ. Σήμερα τα ποσά αυτά, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, διαμορφώνονται μέχρι 40.000 ευρώ.

Μετά τη συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου με «non paper» αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας» και ότι «η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

ΠΗΓΗ; 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή