Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 10:14

”Σπριντ” από την κυβέρνηση για 12 μνημονιακές δεσμεύσεις

Γράφτηκε από τον

mnimonio-e1526408131326-696x439.jpeg

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση καθώς ετοιμάζεται τόσο για το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης (10/1) όσο και για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2019. 
Στο νέο κύκλο συζητήσεων με το κουαρτέτο θα βρεθούν μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, και οι οποίες είναι:

  1. Στελέχωση ΑΑΔΕ: Στόχος να έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 12.000 (!) θέσεις μόνιμου προσωπικού έως το τέλος του 2018.
    Τον Οκτώβριο του 2018 το προσωπικό ανερχόταν σε 11.633 άτομα, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη επιπλέον 548 θέσεων.
  2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης με στόχο τον μηδενισμό.

Αυτή θα είναι η βάση για την αξιολόγηση της επίτευξης του στόχου στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Πάντως, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου παραμένουν στο ύψος τους και τον Οκτώβριο του 2018 ψήλωσαν οριακά φτάνοντας στα 2,621 δισ. ευρώ.

  1. «Κόκκινα δάνεια – εξωδικαστικός:Για ακόμη ένα χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού χιλιάδες υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες.

Η σχετική τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, έρχεται να δώσει διέξοδο από το φάσμα της πτώχευσης και σε όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει βιβλία. Αρκεί να υποβάλουν αίτηση έναρξης εργασιών και βέβαια, αν έχουν μπει στην πτωχευτική διαδικασία, να έχουν έγκαιρα παραιτηθεί. Η διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση υπεραπλουστεύτηκε εδώ και δύο μήνες με την κατάργηση 18 δικαιολογητικών. Στις 120 δόσεις εντάχθηκαν και τα χρέη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, που μπορεί να μην είναι επιχειρηματικά δάνεια αλλά ιδιωτικά χρέη, όπως ένα στεγαστικό, το οποίο δεν συνδέεται, ωστόσο επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις 120 δόσεις αναμένεται να υπαχθούν 2,9 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

  1. Κατώτατος μισθός:Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013.
    Ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με Υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου – πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των συζητήσεων για τις δεσμεύσεις – κλειδιά της Αθήνας – ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους τον Φεβρουάριο.

Ο χρόνος για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος το 2012 μειώθηκε μέσα σε μία νύχτα από τα 751 στα 586 ευρώ τον μήνα (510 ευρώ για τους νέους), έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθεί στα 630 ευρώ το μήνα από 586 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.

Θα σημειώσει δηλαδή αύξηση κατά 44 ευρώ η οποία σε ποσοστό 7,5%.

5. Δημόσια διοίκηση: Διορισμός υψηλόβαθμων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 έως το τέλος του 2018.

Η διαδικασία για τον διορισμό 88 (από 90) γενικών διευθυντών ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.
Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας διορισμός (συνολικά 69 θέσεις).

  1. Δικαιοσύνη:Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος e-justice στο πλαίσιο της εφαρμογής του τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη.
  2. 7. Υγεία:Εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και ειδικότερα άνοιγμα τουλάχιστον 120 Κέντρων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έως το τέλος του 2018.

Σήμερα λειτουργούν 101 μονάδες στην επικράτεια, με διαφορετικά επίπεδα στελέχωσης.

  1. ΕΚΑΠΥ: Ολοκλήρωση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της υγείας (ΕΚΑΠΥ) έως το τέλος του 2018. Αν και δεν έχει στελεχωθεί πλήρως, το ΕΚΑΠΥ έχει ολοκληρώσει παλιότερους διαγωνισμούς εξοικονομώντας πόρους.
    9. ΔΕΗ:Σταδιακή αποδέσμευση της ΔEH από τον λιγνίτη. Εως το τέλος του 2018 έπρεπε να έχουν πωληθεί δύο λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο δόθηκαν δύο παρατάσεις.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

10. ΟΑΚΑ – ΕΤΑΔ: Μεταφορά του ΟΑΚΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ έως το τέλος του 2018 (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη).

Η προθεσμία για τη μεταφορά του ΟΑΚΑ το 2018 δεν είναι ρεαλιστική, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος.

  1. Αποκρατικοποιήσεις:Με την κύρωση από τη Βουλή της 20ετούς παράτασης της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ώς τις 10 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί τον νέο διαγωνισμό για την πώληση του 30% των μετοχών του Δημοσίου στο αεροδρόμιο, ο οποίος προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Οι εξελίξεις για το καζίνο θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού.
Έχουν ήδη ψηφιστεί τροπολογίες για την επίλυση πολεοδομικών θεμάτων, που θα επιτρέψει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του 30% της έκτασης που θα περάσει κατά πλήρη κυριότητα στο επενδυτικό σχήμα.

Πάντως, με βάση τον προϋπολογισμό, η κατάθεση της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο τέλος του 2019.

πηγη: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή