Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 09:13

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP: Η Ιταλική κυβέρνηση να «διορθώσει» τον προϋπολογισμό της

Γράφτηκε από τον

eurogroup.jpg

Nα «προσαρμόσει» τον προϋπολογισμό της στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσαν την Ιταλική κυβέρνηση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς συνεχίζονται η αντιπαράθεση, αλλά και τα παζάρια για την επίτευξη ενός συμβιβασμού. Ο Ιταλικός προϋπολογισμός βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «ενθάρρυναν την Ιταλία να αναθεωρήσει τη θέση της και να τηρήσει τους συμφωνημένους κανόνες», σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο, εξέφρασε την «ελπίδα» η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στη «διόρθωση» του σχεδίου προϋπολογισμού της. «Θα συζητήσουμε τη γνώμη της Επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της. Ωστόσο, δεν θα λάβουμε σήμερα αποφάσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη διόρθωσή του και αυτό περιμένουμε, ελπίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα στη γραμμή των δημοσιονομικών κανόνων», δήλωσε ο Μ. Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Επίσης, μίλησε για «εποικοδομητικό» διάλογο που συνεχίζεται, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιταλική κυβέρνηση. «Θα λάβουμε, ελπίζουμε, το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα το Δεκέμβρη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει, έως τις 13 Νοέμβρη, στο αίτημα της Επιτροπής να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της. Παράλληλα, υποστήριξε πως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρία, έχει «κατανοήσει» την ανάγκη για δράση «σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ».

Χωρίς Ελλάδα η συνεδρίαση του Eurogroup

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην «ατζέντα». Ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «αξιολογήσει» τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της να υιοθετήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι στις 8 Νοέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοέμβρη θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: 902.gr