Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 06:41

Καθυστερούν 180.000 συντάξεις για να εμφανίζουν υπερπλεονάσματα του ΕΦΚΑ

Γράφτηκε από τον

syntaxeis-1.jpg

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας για σκοπιμότητες και ως προς την παράλληλη ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι όλες οι καθυστερήσεις γίνονται προκειμένου να εμφανίζει υπερπλεονάσματα ο ΕΦΚΑ.

Όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ήταν το δικαίωμα στην υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (πέραν του ενός φορέα κύριας ασφάλισης), ώστε να υπάρξει προσαύξηση στην πρώτη κύρια σύνταξη ή να λάβει τις συντάξεις που του αναλογούν.

Το ΕΝΔΙΣΥ μαζί με τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων ζήτησαν να αρθεί η αδικία με έγγραφό τους στις 11/9/2014 στον τότε υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση. Μετέπειτα ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 και ρυθμίστηκε το θέμα για τους αιτούντες από 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και μετά. Για τους πριν από τις 12/5/2016 δεν δόθηκε καμία λύση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης, είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκατ. ευρώ. Το Δίκτυο υπενθυμίζει ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.

Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 ευρώ, συν τα 49 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση, με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια. Μάλιστα με προσωρινή σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ για πάνω από δύο χρόνια αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ψαλιδισμένες κύριες συντάξεις τους.

Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση με τις ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις, όπου στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, εκτός από τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, έχει ήδη ετοιμαστεί μαζική αγωγή από ενδιαφερομένους.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν απαντά επί της ουσίας στις καταγγελίες αλλά αναιρεί τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ότι δεν θα γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή