Σήμερα: 08/05/2024
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 06:40

Στο μικροσκόπιο των θεσμών προαπαιτούμενα, ανάπτυξη και έσοδα

Γράφτηκε από τον

_μικροσκόπιο_των_θεσμών_προαπαιτούμενα_ανάπτυξη_και_έσοδα.jpg

Της Δήμητρας Καδδά

Έως αργά χθες το απόγευμα συνεχίστηκαν οι συσκέψεις της 1ης ημέρας μεταμνημονιακού ελέγχου της χώρας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Έλαβαν χώρα συναντήσεις στον... αρχικό τόπο των διαβουλεύσεων (δηλαδή αυτών που διεξήχθησαν το 2010 για το 1ο MoU), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συναντήσεις έγιναν και σε άλλους χώρους, ενώ υπήρξε και σειρά εσωτερικών συσκέψεων των θεσμών, ώστε να συντονιστούν μεταξύ τους αλλά και να αποτιμήσουν, μία προς μία, τις εξαγγελίες.

Ο λόγος για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που θα πρέπει να "χωρέσουν" στον δημοσιονομικό χώρο (δηλαδή στην υπέρβαση από τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ), στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πολλά από τα μέτρα που ονοματίστηκαν από την Θεσσαλονίκη (εξαίρεση αποτελούν τα αναδρομικά και οι μειώσεις εισφορών) ουσιαστικά είναι ένα μέρος - πολλές φορές "κουτσουρεμένο" - από τα αντίμετρα του 2019-2020. Με ηχηρές "απουσίες" την μείωση φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης κατά 300 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ, καθώς και μέρους του κοινωνικού πακέτου του 2019.

Το "κλείσιμο" του 2018

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι δανειστές είναι υπολογίσουν αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πόσος είναι αυτός. Δηλαδή αν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και αν θα υπάρχει υπέρβαση στόχου τόσο το 2018 (ώστε να μοιραστεί μέρισμα μία κίνηση για την οποία ήταν φειδωλές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού), όσο και τα επόμενα χρόνια.

Προς το σκοπό αυτό υπολογίζονται τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία του ΑΕΠ αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού σύμφωνα και με τα στοιχεία Αυγούστου (επισήμως αναμένονται την Παρασκευή).

Αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έδωσε χθες μία πρώτη γεύση των συνολικών δεδομένων για το 7μηνο, αποτυπώνοντας υπέρβαση στόχου κατά 600 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις) η οποία όμως προς το παρόν βασίζεται σε πεδία τα οποία μένει να φανεί αν θα χουν ευστάθεια (σ.σ. όπως είναι οι χαμηλότερες σε αξία ληξιπρόθεσμες οφειλές φέτος σε σχέση με πέρυσι, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο είχαν εισρεύσει 2 πακέτα δόσεων από τους δανειστές)…

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του πακέτου προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των δανειστών όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αυστηρές προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM  Κλάους Ρέγκλινγκ. Έκανε σαφές ότι για να διανεμηθεί η παρέμβαση στο χρέος μου που συνδέεται με προαπαιτούμενα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πράξη.

 

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Η ελληνική πλευρά οριστικοποίησε την θέση της  αλλά και το "πλάνο" επαφών (ακόμη και το ποιοι υπουργοί θα μετέχουν), σε κυβερνητική σύσκεψη προετοιμασίας που  έλαβε χώρα χθες στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών. Μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα επόμενα βήματα

Η διαπραγμάτευση σε επίπεδο "κορυφής" θα εξελιχθεί το τριήμερο  12 -  14 Σεπτεμβρίου και μετά οι θεσμοί θα συνεχίσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις για την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου στη  Βουλή και στις Βρυξέλλες (στις 15 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το πόρισμα αναμένεται τον Νοέμβριο. Οι πολιτικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (ή και αργότερα, αναφορικά με το μέρισμα του 2018, λίγο πριν το τέλος του έτους).

Το αίτημα για τις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με το χρέος: μία ανατροπή στο σχετικό άρθρο του νόμου θα πρέπει να οδηγήσει σε επαναϋπολογισμό της έκθεσης βιωσιμότητας. Η απάντηση του πρωθυπουργού χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ήταν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα λόγω της ώριμης ηλικίας των "παλαιών" συνταξιούχων που επηρεάζει η κατάργηση ή όχι της προσωπικής διαφοράς.

ΠΗΓΗ: capital.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή