Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 06:51

Λαγκάρντ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος των δασμών

Γράφτηκε από τον

lagarde14-1021x576.jpg

Επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα την οικονομία των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκαρντ, τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να  αυξήσει τους δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα και την ανάλογη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τον Καναδά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει ότι το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Όπως τονίζει, πρόσφατα στοιχεία από την Ευρώπη και την Ασία καταδεικνύουν μείωση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές και παραγκωνισμό της εμπιστοσύνης μεταξύ ορισμένων χωρών που εξάγουν αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανόμενης της Γερμανίας.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε σχετική πρόσφατη έκθεση του Ταμείου, που κάνει λόγο για τέσσερα σενάρια, με βάση τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στην παγκόσμια οικονομία. Στο χειρότερο σενάριο που αναφέρεται (που εμπεριέχει κλονισμό εμπιστοσύνης επενδυτών λόγω της επιβολής των δασμών) το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,5% – ή περίπου 430 δισ. δολάρια κάτω από την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2020.

Η Λαγκάρντ τονίζει ότι οι επιπτώσεις από τους δασμούς δεν θα είναι ανάλογες σε όλες τις χώρες, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι “ιδιαίτερα ευάλωτη”, επειδή μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υποστεί τα αντίποινα. Και όπως τόνισε η Λαγκάρντ, “η απώλεια του ΑΕΠ δεν είναι το μόνο κόστος” για τις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι οι εμπορικές διαμάχες επιδεινώνουν την ήδη περίπλοκη κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές, υπενθυμίζοντας ότι οι επενδυτές απέσυραν πάνω από 14 δισ. δολάρια από αυτές τις αγορές, τους δύο προηγούμενους μήνες (Μάιο και Ιούνιο).

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή