Σήμερα: 19/04/2024
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 06:10

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Με πυξίδα το Μνημόνιο, σταθερά στον οδικό χάρτη της κοινωνικής καταστροφής και τάζοντας λαγούς με πετραχήλια

Γράφτηκε από τον

tsipras-deth-sinentefxi3.jpg

Κανονικά, το τηλεοπτικό πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη, τις ημέρες της ΔΕΘ, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα έκτακτο και πρωτότυπο σήμα καταλληλότητας των εικόνων, που φιλοξενούν οι τηλεοπτικοί μας δέκτες, ειδικά σχεδιασμένο για τις περιστάσεις.

Όπως για πα­ρά­δειγ­μα υπάρ­χει το ση­μα­τά­κι «κα­τάλ­λη­λο, επι­θυ­μη­τή η γο­νι­κή συ­ναί­νε­ση», θα έπρε­πε να υπάρ­χει ένα σύγ­χρο­νο ση­μα­τά­κι, μια έν­δει­ξη που θα ση­μαί­νει «κα­τάλ­λη­λο, υπο­χρε­ω­τι­κή η συ­ναί­νε­ση της τρόι­κας» ή ένα ση­μα­τά­κι, μια έν­δει­ξη που θα ση­μαί­νει «ακα­τάλ­λη­λο για αλ­λερ­γι­κούς στο ψέμα, την εξα­πά­τη­ση και τους πο­λι­τι­κούς Πι­νό­κιο του μνη­μο­νια­κού φά­σμα­τος».

Ει­δι­κά το θέαμα, η ει­κό­να του πρω­θυ­πουρ­γού, Αλέξη Τσί­πρα το τε­λευ­ταίο δι­ή­με­ρο, τόσο στην ομι­λία των εγκαι­νί­ων όσο και στη συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου, θα έπρε­πε να συ­νο­δεύ­ε­ται και από ορι­σμέ­να καρ­τούν, τα οποία θα περ­πα­τού­σαν δια­δο­χι­κά στο κάτω μέρος της οθό­νης, όποτε ο Τσί­πρας άνοι­ξε το στόμα του και βγή­καν τα πολλά, παλιά και νέα, σκου­ρια­σμέ­να και φρέ­σκα, αυ­τα­πό­δει­κτα και αυ­το­δια­ψευ­σμέ­να ψέ­μα­τα, για τις συ­ντά­ξεις, την πρώτη κα­τοι­κία, τον «επα­να­σχε­δια­σμό» του ΕΝΦΙΑ, την... ανα­κού­φι­ση (!) των φτω­χών με τα λεφτά από τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες, την... ανάσα - φιλί της ζωής (ή μήπως φιλί του Ιούδα;) για τις οφει­λές αυ­τα­πα­σχο­λού­με­νων και ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών - οφει­λές που αφο­ρούν σε με­γά­λο βαθμό στους νέους επαγ­γελ­μα­τί­ες ή ου­σια­στι­κά μι­σθω­τούς που απα­σχο­λού­νται με δελ­τία πα­ρο­χής υπη­ρε­σιών (μπλο­κά­κι).

Εκεί­νες τις στιγ­μές, λοι­πόν, τις στιγ­μές των με­γά­λων ψε­μά­των, θα έπρε­πε να εμ­φα­νί­ζο­νται με­ρι­κοί κι­νού­με­νοι λαγοί με πε­τρα­χή­λια, με ποι­μα­ντο­ρι­κές ρά­βδους και μή­τρες στο κε­φά­λι τους, προ­κει­μέ­νου να κα­τα­λα­βαί­νει και ο τε­λευ­ταί­ος τη­λε­θε­α­τής τη βα­σι­μό­τη­τα, τη... βιω­σι­μό­τη­τα και την αλή­θεια των λόγων του πρω­θυ­πουρ­γού - όσο θα βρε­θεί ποτέ, λαγός να δια­φε­ντεύ­ει την Ιερά Σύ­νο­δο, τόσο θα εκ­πλη­ρω­θούν και οι «υπο­σχέ­σεις» Τσί­πρα από τη ΔΕΘ.

Το κυ­βερ­νη­τι­κό κα­ρα­βά­νι συ­νε­χί­ζει να βα­δί­ζει, με απο­κλει­στι­κό σύμ­βου­λο τον οδικό χάρτη της κοι­νω­νι­κής κα­τα­στρο­φής, με πυ­ξί­δα την πιστή τή­ρη­ση του Μνη­μο­νί­ου, της λι­τό­τη­τας και της βί­αι­ης κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­διάρ­θρω­σης και θα συ­νε­χί­σει να το κάνει για τα επό­με­να, δύο του­λά­χι­στον χρό­νια, εφό­σον έως τότε πα­ρα­μεί­νει στις κυ­βερ­νη­τι­κές κα­ρέ­κλες και τις άμα­ξες της εξου­σί­ας. Σε αυτόν τον οδικό χάρτη και με αυτή την πυ­ξί­δα, πα­ρεκ­κλί­σεις τύπου «προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης» του 2014, «πα­ράλ­λη­λου προ­γράμ­μα­τος» του 2015, και προ­γράμ­μα­τος «λαγοί με πε­τρα­χή­λια σε ορί­ζο­ντα διε­τί­ας» φέτος, πολύ απλά, δεν χω­ρά­νε, δεν υφί­στα­νται, δεν υλο­ποιού­νται - τόσο απλά.

Ας πε­ρά­σου­με σε ορι­σμέ­να κρί­σι­μα ση­μεία, όσων ισχυ­ρί­στη­κε ο Τσί­πρας, στη διάρ­κεια της συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου.

Με­γά­λος εμπαιγ­μός, για τους τε­λευ­ταί­ους, πι­στούς ΣΥ­ΡΙ­ΖΑί­ους, ήταν η απο­στρο­φή του, για τη δήθεν «συλ­λο­γι­κή λήψη των απο­φά­σε­ων», την οποία ο ίδιος ο Τσί­πρας εγ­γυά­ται (!!!) και την πα­ρα­πο­μπή κρί­σι­μων απο­φά­σε­ων στο Συ­νέ­δριο, το οποίο έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για τον Οκτώ­βριο, όταν είναι πολύ πρό­σφα­τα τα δείγ­μα­τα «σε­βα­σμού» των συ­νε­δρια­κών απο­φά­σε­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με τον Τσί­πρα, το κα­λο­καί­ρι του 2015, αντί να σκί­ζει τα μνη­μό­νια, να σκί­ζει το κα­τα­στα­τι­κό και τις πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις τόσο των Συ­νε­δρί­ων όσο και των Κε­ντρι­κών Πο­λι­τι­κών Επι­τρο­πών, προ­κει­μέ­νου να προσ­δε­θεί στο ευ­ρω­ε­νω­σια­κό άρμα της λι­τό­τη­τας και της κοι­νω­νι­κής εξου­θέ­νω­σης και συ­ντρι­βής.

Στο θέμα της ΕΛ­ΣΤΑΤ, προ­σπά­θη­σε άγαρ­μπα να ισορ­ρο­πή­σει ανά­με­σα στο τότε και το σή­με­ρα, το τότε, του 2009-2010, όταν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν πο­λι­τι­κό «βα­τρά­χι» ανά­με­σα στη δια­μά­χη των «βου­βα­λιών» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οπότε, κατά την λο­γι­κή Τσί­πρα, ο «μι­κρός» ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν αθώος του αί­μα­τος, που έρρεε στη μάχη των «με­γά­λων», και ενώ πα­ρα­δέ­χθη­κε ότι η κυ­βέρ­νη­ση του, σή­με­ρα, δεν αμ­φι­σβη­τεί τα στοι­χεία που έχουν επι­κυ­ρω­θεί από την Eurostat. Από την άλλη, είπε ότι η ελ­λη­νι­κή δι­καιο­σύ­νη πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει στη διε­ρεύ­νη­ση - και με τον χω­ρο­φύ­λα­κα, και με τον αστυ­φύ­λα­κα, στο ση­μείο αυτό ο Τσί­πρας.

Δεν αμ­φι­σβή­τη­σε επί­σης τον στόχο των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των (ακόμη και του 3,5%), στόχο που θε­ώ­ρη­σε «εφι­κτό», για τον οποί­ον «η κυ­βέρ­νη­ση θα σφί­ξει τα δό­ντια προ­κει­μέ­νου να τον πε­τύ­χει», επει­δή δήθεν έρ­χε­ται με γορ­γούς ρυθ­μούς το... ρη­μπά­ουντ της ανά­πτυ­ξης και της εκτί­να­ξης των δει­κτών της οι­κο­νο­μι­κής απο­δο­τι­κό­τη­τας.  

Υπε­ρα­σπί­στη­κε πλή­ρως την κα­τά­πτυ­στη και απάν­θρω­πη με­τα­χεί­ρι­ση των προ­σφύ­γων σε ελ­λη­νι­κό έδα­φος, με βάση τις προ­βλέ­ψεις της συμ­φω­νί­ας με την Τουρ­κία, και εξέ­φρα­σε την απο­γο­ή­τευ­ση του, επει­δή από ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς, δεν έχουν προ­χω­ρή­σει με πιο γορ­γούς ρυθ­μούς, οι δια­δι­κα­σί­ες επα­να­προ­ώ­θη­σης και επα­νε­γκα­τά­στα­σης στην Τουρ­κία - ου­σια­στι­κά δί­νε­ται πρά­σι­νο φως για την πε­ραι­τέ­ρω στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση του ζη­τή­μα­τος και άμεση απέ­λα­ση αγε­λη­δόν των προ­σφύ­γων.

Με αφορ­μή την ερώ­τη­ση - το­πο­θέ­τη­ση από τη δη­μο­σιο­γρά­φο του ALPHA [ο σταθ­μός δεν πήρε τη­λε­ο­πτι­κή άδεια, ο Κο­ντο­μη­νάς έχει πε­ρά­σει όψιμα στην αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή πλευ­ρά, με ασπί­δα και την τύχη των ερ­γα­ζό­με­νων, ενώ πα­ράλ­λη­λα κάνει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον Κα­λο­γρί­τσα για την πα­ρα­χώ­ρη­ση του σταθ­μού και προ­χω­ρά σε δι­κα­στι­κά μέσα ενα­ντί­ον του Ιβάν Σαβ­βί­δη, λόγω των δη­λώ­σε­ων του ότι υπήρ­ξε ‘’λα­γό­ς’’(χωρίς... πε­τρα­χή­λι) για τα τε­λι­κά τι­μή­μα­τα], ο Τσί­πρας ισχυ­ρί­στη­κε χωρίς αιδώ ότι η κυ­βέρ­νη­ση που συ­νε­χί­ζει στον δρόμο και τον οδικό χάρτη της κοι­νω­νι­κής κα­τα­στρο­φής, «υπε­ρα­σπί­ζε­ται όλες τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στη χώρα». Μά­λι­στα, ρητά πα­ρέ­πεμ­ψε το θέμα της κα­τα­πο­λέ­μη­σης της ανερ­γί­ας στον κλάδο του Τύπου - και συ­νο­λι­κά της ανερ­γί­ας στη χώρα - στην αυ­τορ­ρύθ­μι­ση της αγο­ράς (και της τη­λε­ο­πτι­κής) και στα υπο­τι­θέ­με­να «κί­νη­τρα» απα­σχό­λη­σης μέσω της επι­δό­τη­σης ασφά­λι­σης και απο­λα­βών μόνο στους τέσ­σε­ρις, αδειο­δο­τη­μέ­νους σταθ­μούς και απο­κλει­στι­κά για τα δύο, επό­με­να χρό­νια. (Πα­ρέν­θε­ση : Όλοι θυ­μό­μα­στε την... αυ­τορ­ρύθ­μι­ση της αγο­ράς όταν έρ­χο­νταν τα αλ­λε­πάλ­λη­λα, στο­χευ­μέ­να προ­ε­δρι­κά δια­τάγ­μα­τα και οι μνη­μο­νια­κές, υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις από το 2010 και μετά, είτε για τον κα­τώ­τα­το μισθό, είτε για την κα­τα­στρα­τή­γη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, είτε για την ασφα­λι­στι­κή κα­τά­στα­ση, είτε για τις απο­λα­βές, τα δώρα και τις ωρι­μάν­σεις, στον δη­μό­σιο και τον ιδιω­τι­κό τομέα).

Επέ­μει­νε στο ψέμα ότι τα έσοδα από τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες είναι «έκτα­κτα» (εξ ου και δήθεν θα κα­τευ­θυν­θούν σε «έκτα­κτες» δρά­σεις) και επο­μέ­νως δεν έχουν συ­νυ­πο­λο­γι­στεί στους μνη­μο­νια­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, δεν προ­ο­ρί­ζο­νται για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του χρέ­ους και δεν προ­α­παι­τεί­ται η έγκρι­ση των δα­νει­στών για την οποια­δή­πο­τε άλλη χρήση τους - πρω­θυ­πουρ­γι­κά ψεύδη που κα­ταρ­ρί­πτο­νται από το κεί­με­νο του Με­σο­πρό­θε­σμου Προ­γράμ­μα­τος του 2011, τα συ­νο­δευ­τι­κά έγ­γρα­φα των προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών από το 2012 έως σή­με­ρα και τις δη­λώ­σεις των εκ­προ­σώ­πων της Κο­μι­σιόν ήδη από τον πε­ρα­σμέ­νο Φε­βρουά­ριο, όταν η Επι­τρο­πή ανέ­με­νε να δει τι θα ει­σπρά­ξει η κυ­βέρ­νη­ση από τις δη­μο­πρα­σί­ες (καθώς τα δυ­νη­τι­κά έσοδα από τις άδειες δεν ολο­κλη­ρώ­νο­νται με τη δη­μο­πρά­τη­ση μόνο των εθνι­κής εμ­βέ­λειας και γε­νι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου τη­λε­ο­πτι­κών σταθ­μών).

Εν­δια­φέ­ρον είχε η ερώ­τη­ση - το­πο­θέ­τη­ση της δη­μο­σιο­γρά­φου, Ελέ­νης Κα­λο­γε­ρο­πού­λου (Πα­ρα­πο­λι­τι­κά), καθώς η ατάκα της ότι «εμείς πή­ρα­με (τη­λε­ο­πτι­κή) άδεια», για να σπεύ­σει να συ­μπλη­ρώ­σει ότι το εμείς αφορά «στους Πει­ραιώ­τες», απο­κα­λύ­πτει πολύ ανοι­κτά και κα­θα­ρά, αφε­νός τις εκλε­κτι­κές, οι­κο­νο­μι­κές και όχι απλώς φι­λι­κές σχέ­σεις του Βαγ­γέ­λη Μα­ρι­νά­κη με τον Γιάν­νη Κουρ­τά­κη και τον όμιλο ΜΜΕ που δια­τη­ρεί με πυ­ρή­να την εφη­με­ρί­δα «Πα­ρα­πο­λι­τι­κά» και αφε­τέ­ρου το σύ­νο­λο των δρα­στη­ριο­τή­των και των πλο­κα­μιών, που έχει απλώ­σει στην πόλη του Πει­ραιά, ο εφο­πλι­στής κα­τη­γο­ρού­με­νος για την εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση στο πο­δό­σφαι­ρο. Πα­ράλ­λη­λα, ο Τσί­πρας απέ­φυ­γε να απα­ντή­σει κα­θα­ρά στο τι θα πρά­ξει η κυ­βέρ­νη­ση, την επό­με­νη μέρα, αν ο νόμος 4339/2015 (ο νόμος Παππά) κα­τα­πέ­σει στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας ως αντι­συ­νταγ­μα­τι­κός, στη συ­ζή­τη­ση επί των προ­σφυ­γών και των ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων της προ­σε­χούς Πα­ρα­σκευ­ής.

Για την τύχη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ, υπεν­θύ­μι­σε την πρό­τα­ση για την κα­το­χύ­ρω­ση στο Σύ­νταγ­μα του δη­μό­σιου ελέγ­χου στο νερό, σπεύ­δο­ντας, όμως να το­νί­σει ότι αυτό «δεν θα ση­μαί­νει ότι δεν ανα­ζη­τού­με στρα­τη­γι­κούς επεν­δυ­τές. Ζούμε στην εποχή της ελεύ­θε­ρης οι­κο­νο­μί­ας της αγο­ράς, και πρέ­πει να το κα­τα­λά­βουν όλοι» - κα­τα­λά­βα­με ποια θα είναι η τύχη των νερών και των δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων συ­νο­λι­κά, στον κα­τά­λο­γο ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, που έχει στα χέρια του το ΔΣ του ΤΑΙ­ΠΕΔ, από το φθι­νό­πω­ρο του 2015, και την επι­και­ρο­ποί­η­ση του, την πε­ρα­σμέ­νη άνοι­ξη.

Στην τε­λευ­ταία ερώ­τη­ση, που αφο­ρού­σε στην εν­δε­χό­με­νη, διεύ­ρυν­ση και συ­νερ­γα­σία της κυ­βέρ­νη­σης με­τα­ξύ άλλων με το ΠΑΣΟΚ, ο Τσί­πρας, ου­σια­στι­κά και τε­λε­σί­δι­κα, πλα­σα­ρί­στη­κε αυτός, προ­σω­πι­κά, ως το νέο πρό­σω­πο της ευ­ρω­παϊ­κής νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στην Ελ­λά­δα, χωρίς όμως να κλεί­σει την πόρτα σε «προ­σω­πι­κό­τη­τες» ή άλ­λους πο­λι­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, αν και ισχυ­ρί­στη­κε ότι «δεν υπάρ­χει θέμα κυ­βερ­νη­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας».

Η συ­νέ­χεια, όχι στην οθόνη, αλλά στους δρό­μους και τα συλ­λα­λη­τή­ρια, ενό­ψει των μέ­τρων στα Ερ­γα­σια­κά και το νέο πα­κέ­το φο­ρο­λο­γι­κής αφαί­μα­ξης της ερ­γα­τι­κής τάξης και των πλα­τιών, λαϊ­κών στρω­μά­των.

ΠΗΓΗ: rproject.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016 06:26
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή