Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 06:37

Επιπλοκές γρίπης: Οι 4 πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες

Γράφτηκε από τον

gripi.jpg

Η γρίπη εκδηλώνεται με ξαφνικό πυρετό, πονόλαιμο, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Οι περισσότεροι αναρρώνουν σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, στα άτομα που ανήκουν όμως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία ή σοβαρή βρογχίτιδα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νοσηλεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως το άσθμα και η καρδιακή νόσος, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Αν ανήκετε στις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι απαραίτητο να εμβολιαστείτε κατά του ιού της γρίπης, καθώς αυτός είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις επιπλοκές.

Χρόνιες παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό: Αν πάσχετε από άσθμα, ΧΑΠ, καρδιακή νόσο, διαβήτη ή διαταραχές του αίματος, του ήπατος ή των νεφρών, έχετε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη. Αυτές περιλαμβάνουν πνευμονία, βρογχίτιδα και λοιμώξεις του ρινικού βλεννογόνου και του αυτιού. Όταν το σώμα αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας, το ανοσοποιητικό είναι ήδη υπερφορτωμένο και έχει λιγότερα αποθέματα για να καταπολεμήσει μία λοίμωξη. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε μια ανοσοκατασταλτική πάθηση όπως η μόλυνση από τον HIV / AIDS ή λευχαιμία, καθώς και αν παίρνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή κορτικοστεροειδή για μεγάλο διάστημα).

Είστε πάνω από 50: Καθώς μεγαλώνετε, το ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να αποκρούσει τα επιβλαβή μικρόβια και αναπτύσσετε περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτό σας κάνει πιο ευάλωτους στη μόλυνση από τον ιό της γρίπης και τις επιπλοκές της, δηλαδή βρογχίτιδα, πνευμονία, δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνω των 50 ετών θεωρούνται ομάδα υψηλής προτεραιότητας για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Μικρά παιδιά: Η γρίπη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και ειδικά κάτω των δύο, σε σύγκριση με μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό όπως η πνευμονία ή η εγκεφαλοπάθεια

Εγκυμονούσες: Ακόμη και αν είστε απολύτως υγιείς, η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό, την καρδιά και τους πνεύμονες της γυναίκας, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη στις επιπλοκές της γρίπης, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Επειδή πρόκειται για σοβαρές λοιμώξεις, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης.

Πηγή: prevention.com - onmed.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή