Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 06:39

ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.: Δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Γράφτηκε από τον

Heart-Health.jpg

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου) και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Συγκεκριμένα, στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος, από 9:00 έως 17:00, γιατροί - συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η εξέταση θα είναι δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» του ΕΛΙΚΑΡ ήρθε σε συνέχεια της διαπίστωσης ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβουν διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου.

Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη καταγραφής και παρακολούθησης της συχνότητας των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ στα 13 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους περίπου 67.000 ενήλικες που εξετάστηκαν, το 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% πάσχουν από υπέρταση και το 10% από διαβήτη. Ακόμα, το 42% είναι υπέρβαροι, ενώ το 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι καπνιστές.

Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία και μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.

Το >3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%.

πηγη: onmed.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή