Σήμερα: 28/03/2024
Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 09:40

Γνωριμία με το πολύτιμο κάλιο: Οι κυριότερες πηγές και λειτουργίες του

Γράφτηκε από τον

kalio.jpg

Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

 

Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και στον έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και άλλων μυών. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του pH του αίματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ακόμη σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία των οστών και των νεφρών.

Το κάλιο μέσα στα κύτταρά μας ρυθμίζεται με συγκεκριμένους μηχανισμούς και σπάνια παρατηρείται έλλειψή του. Παρόλα αυτά, μια διατροφή με πολύ χαμηλή πρόσληψη καλίου σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση νατρίου (αλατιού) μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε κούραση, αδυναμία και δυσκοιλιότητα. Σε πολύ σοβαρές κλινικές περιπτώσεις οδηγεί σε παράλυση και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Potassium kalio

Η επεξεργασία των τροφίμων μειώνει την ποσότητα του καλίου που περιέχεται στις τροφές. Επίσης, μια δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές είναι πιθανώς φτωχή σε κάλιο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο πλούσια είναι μια διατροφή σε νάτριο, τόσο περισσότερες τροφές με κάλιο θα πρέπει να καταναλώνετε, γιατί αυτά τα δυο μέταλλα λειτουργούν ανταγωνιστικά.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου σε κάλιο, χωρίς να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φασόλια, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το γάλα, το γιαούρτι, ο χυμός ντομάτας, ο χυμός πορτοκαλιού και ο χυμός δαμάσκηνου.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή