Σήμερα: 29/03/2024
Σάββατο, 30 Απριλίου 2016 20:40

Η μεγαλύτερη άνοδος στη στάθμη της θάλασσας εδώ και 3000 χρόνια

Γράφτηκε από τον

_μεγαλύτερη_άνοδος_στη_στάθμη_της_θάλασσας_εδώ_και_3000_χρόνια_.jpg

H στάθμη της θάλασσας θα ανέβει σε όλο τον πλανήτη 50 - 130 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα (αρχές του επόμενου), εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν δραματικά.

 

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, η άνοδος των υδάτων δεν θα ήταν ούτε η μισή.

Η πρώτη μελέτη για τον 21ο αιώνα, με επικεφαλής τον Αντερς Λέβερμαν του Ινστιτούτου Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσνταμ στη Γερμανία, θεωρεί πιθανό ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί έως το 2100 από μισό έως 1,3 μ. εάν συνεχισθεί με τον ίδιον ρυθμό η καύση ορυκτών καυσίμων και κατά 0,24 έως 0,6 μέτρα, εάν υπάρξει απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Από την εποχή του Ομήρου

Η μελέτη παρέχει την πρώτη σφαιρική ανάλυση που αφορά τα δεδομένα για τη στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 3000 χρόνια.

Η στάθμη στις θάλασσες του πλανήτη αυξήθηκε στον 20ό αιώνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 28 αιώνων, από την εποχή περίπου του Ομήρου και της ίδρυσης της αρχαίας Ρώμης, σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είναι οι πιο πλήρεις που έχουν γίνει ποτέ σε βάθος χρόνου.

Μεταξύ 1900 - 2000 η στάθμη των ωκεανών και των θαλασσών της Γης αυξήθηκε κατά περίπου 14 εκατοστά. Μετά το 2000 ο ρυθμός ανόδου των υδάτων φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι σε πλήρη εξέλιξη». 

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Ο 22ος αιώνας αναμένεται ακόμη χειρότερος, οδηγώντας στην εγκατάλειψη πλέον αρκετών παράκτιων πόλεων και κατοικημένων περιοχών. 

Με στοιχεία από 24 σημεία του κόσμου

Οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κοπ, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο στατιστικών υπολογισμών σε βάθος χρόνου. Η νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» βασίζεται σε στοιχεία από 24 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, στον Μεσαίωνα, μεταξύ 1000 και 1400, όταν η θερμοκρασία του πλανήτη είχε υποχωρήσει κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη των θαλασσών είχε επίσης πέσει κατά περίπου οκτώ εκατοστά.

Χωρίς την επίδραση της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι η στάθμη στον 20ό αιώνα θα αυξηθεί το πολύ κατά επτά μόνο εκατοστά, ενώ μπορεί να είχε υποχωρήσει έως τρία εκατοστά.

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή