Τα σχέδια που έχουν δημοσιοποιηθεί από πλούσιες χώρες και μεγάλες αναδυόμενες χώρες για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι επαρκή για να περιοριστεί η αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως στους 2 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο ΟΗΕ έχει θέσει την αύξηση αυτή της μέσης θερμοκρασίας σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση ως οροφή ώστε να μην αυξηθούν δραματικά τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η εξαφάνιση ειδών.

Όμως σε μια έκθεση του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναλύονται οι προηγούμενες προσπάθειες και οι νέες δεσμεύσεις των 34 μελών του και άλλων 10 χωρών εταίρων, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία, που όλα μαζί ευθύνονται για πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Οι χώρες έχουν καταβάλει προσπάθειες, όμως αυτές δεν είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων τους οποίους οι ίδιες έχουν θέσει, και πολύ λιγότερο για την επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου", δήλωσε προς δημοσιογράφους στο Παρίσι η Μικαέλα Ραμπάλι, κλιματολόγος η οποία συνυπογράφει την έκθεση.

ΠΗΓΗ: avgi.gr