Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 07:34

Ενισχύεται ο στόλος των παγοθραυστικών στη Βόρεια Θάλασσα

Γράφτηκε από τον

202004261146521859-640x401.jpg

Δύο ρωσικές εταιρείες υπέγραψαν την Πέμπτη 23 Απριλίου συμφωνία για την κατασκευή του πιο ισχυρού από άποψη ενέργειας πυρηνικού παγοθραυστικού, το οποίο θα ενισχύσει το εμπόριο μέσω του Βόρειου Περάσματος.

Η Atomflot, η οποία αποτελεί θυγατρική της Rosatom, και το ναυπηγείο Zvezda, το οποίο είναι ιδιοκτησία κοινοπραξίας με επικεφαλής τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για τη ναυπήγηση του πυρηνικού παγοθραυστικού «Leader».

Η Rosatom στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το «Leader», του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2027, θα κινείται με τη βοήθεια της πυρηνικής ενέργειας και θα έχει τη δυνατότητα να σπάει πάγους πάχους έως και 4 μέτρων.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως τονίσει τις επιδιώξεις της να αυξήσει την εμπορική κυκλοφορία στις ακτές του Αρκτικού Κύκλου, ο οποίος θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Διώρυγα του Σουέζ κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μειώνει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Άλλωστε, το 2018 ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει ότι έως το 2025 στόχος είναι ο όγκος των θαλάσσιων μεταφορών από το Βόρειο Πέρασμα να αγγίζει τους 80 εκατ. τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, την επόμενη χρονιά η Atomflot αναμένει την άφιξη νέων παγοθραυστικών σύγχρονης τεχνολογίας. Τα νέα ρωσικά πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή, είναι το «Arktika», το «Sibir» και το «Ural». Τα τρία παγοθραυστικά, τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο της Atomflot, με έδρα το Μurmansk, αποτελούν το μεγάλο και πολυδιαφημισμένο στοίχημα της Μόσχας για πλήρη εκμετάλλευση των θαλάσσιων οδών της περιοχής, με πλοία υπερσύγχρονης τεχνολογίας… made in Russia!

Φωτό: Atomflot/ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη: naftikachronika.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή